Ministers ‘gode nyhed for klimaet’ bliver lunkent modtaget af klimaeksperter

11. januar kl. 11:5417
Ministers ‘gode nyhed for klimaet’ bliver lunkent modtaget af klimaeksperter
Formanden for Klimarådet Peter Møllgaard er forbeholdende med at kalde overstimerede udledninger fra lavbundsjorder en god nyhed. Illustration: Michel Saive.
Nye tal, der viser mindre CO2-udledninger fra lavbundsjorde, blev modtaget med glæde af Lars Aagaard(M). Nu når vi 2025-målet, lød det. Men Klimarådet er slet ikke så skråsikre.
Artiklen er ældre end 30 dage

Der var med store smil om munden, at klimaminister Lars Aagaard (M) og landbrugsminister Jacob Jensen (V) i går på et pressemøde kunne fortælle, at klimamålet for 2025 nu ser ud til at være sikret. 

Ministrene kunne nemlig fortælle det, som Lars Aagaard omtalte som en »god nyhed for klimaet«: Lavbundsjorder udleder væsentligt mindre CO2e end hidtil antaget. 

Et nyt notat udarbejdet fra forskere ved DCE på Aarhus Universitet for Klimaministeriet viser nemlig, at udledningerne fra lavbundsjorder skal nedskrives med omkring 2 millioner ton CO2e i både 2022, 2025 og 2030, fordi jorderne har afgasset mere kulstof end ventet.

Nyheden vækker dog ikke udelt begejstring hos Klimarådets formand Peter Møllgaard. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Hvis jeg skal være lidt nøgtern, kan jeg ikke sige, om de nye tal er godt eller skidt,« siger han til Ingeniøren.

»Isoleret set er det godt, hvis jorderne udleder mindre. Men hvis det skyldes, at de allerede har udledt klimagasserne tidligere i historien, er det ikke en god nyhed.«

Oversvømmelsen består

En tilsvarende pointe går igen hos Jette Bredahl Jacobsen, professor i miljø- og ressourceøkonomi på KU og tidligere medlem af Klimarådet. 

Hun sammenligner situationen med, at man har et hul i en kæmpe spand, som oversvømmer et gulv. Det vil man gerne undgå. Man lapper ikke hullet, men det bliver langsomt større så spanden tømmes. Hvis man så måler på vandtilførslen, vil man have bremset den, når spanden er tom. Men oversvømmelsen er der jo stadig. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi kan godt nøjes med at kigge på udledningerne i 2025 eller 2030, men der er tale om punktmål. Des hurtigere vi får standset udledningerne, des bedre, så vi får færre år med høj udledning,« siger Jette Bredahl Jacobsen.

»Men hvis vi ser på det i forhold til en klimakontekst, er det den samlede mængde af CO2 i luften, der betyder noget, og for hvert år der udledes klimagasser fra lavbundsjorde, vil det aggregeres.«

I hendes optik er udfordringen altså, at man har målt på en proxy for udledningerne – vandtilførslen i spanden – frem for det egentlige mål. At bremse oversvømmelsen, hvis man bliver i Jette Bredahl Jacobsens metafor.

2025-målet er ikke givet

Peter Møllgaards skepsis gælder dog ikke kun nyhedens værdi som entydigt god, men også regeringens vurdering af, at 2025-målet nu er nået. 

»Der er store usikkerheder ved flere af klimatiltagene og fremskrivningerne af deres effekt. Med de nye tal er det derfor ikke givet, at vi når 2025-målet,« siger Klimarådets formand. 

»I Klimarådet har vi tidligere vurderet, at vi med god sandsynlighed mangler reduktioner for 2 millioner ton CO2e i 2025 på grund af usikkerhederne forbundet med en del af tiltagene.«

Blandt andet er det nye notat baseret på emissionsfaktorer – hvor mange ton CO2e, der afgasser pr. hektar pr. år – som med sikkerhed bliver opdateret senere på året. Og det kan betyde, at udledningsestimaterne ændrer sig. 

»De kan igen rykke ved hele billedet og potentielt vise, at vi udleder og har udledt mere,« siger Peter Møllgaard. 

Klimarådet drager ingen konklusioner

Af samme grund venter Klimarådet med at melde noget endeligt ud angående de nye beregningers konsekvenser for klimamålene, til de udkommer med deres næste statusrapport i februar. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Selv hvis udledningerne fra lavbundsjorder er mindre, er der ikke grund til at tage gode klimatiltag af bordet. Derfor er det bestemt positivt, at regeringen vil fastholde aftalen om en dieselafgift.«

Umiddelbart kan regeringens udmelding om et mindre reduktionsbehov i 2025 og 2030 synes belejligt at komme ud med, hvor blandt andre Ingeniøren har fortalt, hvordan udtagningsprocessen hidtil har gået langsomt. 

Peter Møllgaard ønsker ikke at spekulere i regeringens hastværk med at komme ud med budskabet, men understreger, at Klimarådet i hvert ikke vil drage konklusioner om 2025-målet på nuværende tidspunkt. 

»Vi har i hvert fald et behov for at analysere data grundigt først. Derfor kommer vi først med vores konklusion i forbindelse med vores statusrapport om halvanden måned.«

17 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
17
12. januar kl. 00:52
Re: Diesel- eller benzinafgift?

Dog næppe stimulerende for koalitionsregeringens - i forvejen stærkt vaklende - folkelige opbakning

iøvrigt er brændstofafgiften fra årsskiftet øget med 41 øre/l.

16
12. januar kl. 00:18
Re: Diesel- eller benzinafgift?

mon ikke både en forhøjet dieselafgift OG forhøjet benzinafgift ville være mere retfærdig

måske(?). Dog næppe stimulerende for koalitionsregeringens - i forvejen stærkt vaklende - folkelige opbakning! ;)

15
11. januar kl. 21:57
Diesel- eller benzinafgift?

Hvorfor tales der kun om en forøget dieselafgift? 
Hvad kvalificerer benzinbiler til at undgå en forhøjelse af afgifter?

Så vidt jeg ved, er der ca. samme CO2-emission fra begge pr liter, så mon ikke både en forhøjet dieselafgift OG forhøjet benzinafgift ville være mere retfærdig.

14
11. januar kl. 21:36
Re: ”revisor teknologi”

”revisor teknologi” er når man via kreativ bogføring viser at man overholder de forskellige klimamål – men realt sker der intet! 

Det er meget brugt med rette eller urette. Men hele folketinget er med på den.

Det altafgørende er at holde vores mål, ikke fordi det hjælper noget på klimaet, men fordi det er blevet et mål i sig selv.

13
11. januar kl. 21:04
”revisor teknologi”

Denne artikel refererer til noget jeg har døbt; ”revisor teknologi” 

”revisor teknologi” er når man via kreativ bogføring viser at man overholder de forskellige klimamål – men realt sker der intet! 

12
11. januar kl. 19:50
Re: Klimaneutrale køer

GWP beregningerne gælder for et pludseligt udslip af metan. En kilde der igennem mange år har udledt metan vil ikke medføre en forhøjelse af metanindholdet i luften. Der vil indstille sig en balance mellem udledningen (den årlige) og indholdet af metan i luften.

Når kvægholdet i Danmark ovenikøbet er faldet over mange år, så kunne man lige så bevidstløst beregne en negativ CO2e effekt med de samme faktorer mellem CO2 og metan.

11
11. januar kl. 18:40
Klimaneutrale køer

Måske vil det også interesserer Lars Aagaard, at køer i virkeligheden er klimaneutrale. se www.daninet.dk/ko

10
11. januar kl. 18:33
Hvorfor er debatten så politisk?

How much CO2 do plants need?

For the majority of crops, net photosynthesis increases as CO2 levels increase from 400 ppm (ambient air levels to 1,000ppm (parts-per-million). Most crops show that for any given level of photosynthetically active radiation (PAR), increasing the CO2 level to between 1,000ppm - 1,300ppm will increase the photosynthesis by about 50% over ambient CO2 levels.

For some crops the economics may not warrant supplementing to 1,000ppm CO2 at low light levels. In terms of overall CO2 implementation, greenhouse-grown vegetables like tomatoes, cucumbers, and lettuce show earlier maturity, larger fruit size, a reduction in cropping time and yields increasing at an average of 20 - 50% with supplemented CO2.

Flowers and ornamental plants however, also show faster growth, more extensive rooting, and greater plant heights shown in a study by the U.S. Department of Agriculture.

During particular times of the year and especially in indoor greenhouses that have reduced air exchange rates, the carbon dioxide levels can easily drop below 400 ppm which has a significant negative effect on the crop. Ventilation during the day can raise the CO2 levels closer to ambient but never back to ambient levels of 400 ppm. Further, the supplementation of carbon dioxide is seen as the only method to overcome this deficiency and increasing the level above 400 ppm is beneficial for most crops.

 

9
11. januar kl. 15:39
Kan det tænkes at de

Kan det tænkes at de sidste 20- 30års  nøl, frivillige aftaler,  gen-undersøgelser på genundersøgelser,  nu har haft  denne mirakuløst positive effekt ?  

så har vi da endelig den helt optimale  løsning :  Mere nøl!  

 

8
11. januar kl. 15:31
Baseline?

Hvis lavbundsjorder i dag udleder mindre CO2 end tidligere beregnet, gjorde de det vel også i 1990(?), som vi sammenligner med?

Det er da snyd kun at justere slutpunktet, men ikke startpunktet?

7
11. januar kl. 15:01
Re: Glem dog den evige påstand om CO2

I øvrigt er det helt unødvendigt at forsøge at regulere på klimaet. 
Det største problem i denne debat er, at de fleste mennesker blander miljø og klima, men det kan man ikke. Det er 2 forskellige ting, som ikke har noget med hinanden at gøre.

Selvfølgelig skal man ikke skide i egen rede, en sandhed for burhøns, men klimaet behøver vi ikke spekulere på.

6
11. januar kl. 14:54
Re: Estimat?

Tja, en vinkel er jo at der nu er det mindre grund til at hetze landbruget, men det er nok for meget at håbe på en ændring der. Og der mangler vist mere administrativt og politisk talent end vilje hvis du spørger mig, det er jo ikke fordi vi ikke ved hvad der kan gøres, der mangler bare nogen der har evnerne til at få det gjort. Lidt ligesom at erstatte carbon baserede kraftværker i DK med A-kraft.

5
11. januar kl. 14:53
Hvor hurtigt 'afdamper' CO2 fra lavbund?

Er der ikke et eller andet galt eller forkert?
Hvis CO2en forsvinder så hurtigt som man her får indtryk af skal årsag og virkning jo tænkes om.

Det tager lang tid at udtage og oversvømme lavbundsjord, der skal afklares juridiske og økonomiske rammer, og det skal sikres at jorden kan oversvømmes så nedbrydning stopper. Det er ikke trivielt at oversvømme disse specifikke arealer.

Den hurtige afdampning tyder på at der er arealer hvor det simpelthen ikke er muligt at udtage tidsnok.

Det er dyrt at udtage, om det er for dyrt for landmænd, banker, fødevarevirksomheder eller staten gør ikke den store forskel, for det er penge der kommer til at mangle i samfundet for os og vore efterkommere.

Derfor er det vigtigt at begrænse indsatsen til de rigtige jordtyper med stort og/eller dybt kulstofindhold.

4
11. januar kl. 14:44
Estimat?

Det vi nu ved mere om er at tidligere estimat (gæt) har været for højt. Ved vi så hvornår estimat er gået galt? Før eller efter 1990? Nogle gæt?

Den gode nyhed er at landbruget er godt på vej, så nu mangler der politisk og administrativ vilje.

2
11. januar kl. 14:38
Re: Glem dog den evige påstand om CO2

Spændende, især hvis du så kunne forklare hvordan vi kan regulere drivhuseffekten med den viden. Ellers er det vist en ret ligegyldig bemærkning?

1
11. januar kl. 14:24
Glem dog den evige påstand om CO2

Vanddamp er den mest udbredte strålingsaktive gas, der tegner sig for omkring 75 % af den terrestriske drivhuseffekt, ...

(AR& WG1, 2021, afsnit 1.3.3)