Fødevarestyrelsen om fluorstoffer: Nu går vi emballageindustriens dokumentation efter

25. februar 2012 kl. 12:004
Fødevarestyrelsen om fluorstoffer: Nu går vi emballageindustriens dokumentation efter
Illustration: Xenia Trier.
Industriens forsikringer om ikke at bruge fluorstoffer er ikke nok for myndighederne.
Artiklen er ældre end 30 dage

Virksomhedernes egen dokumentation for, at deres produkter ikke indeholder persistente fluorstoffer, er ikke fyldestgørende. Derfor er Fødevarestyrelsen nødt til at gå dokumentationen efter.

Det fastslår styrelsens chef for fødevarekvalitet, Henrik Dammand Nielsen, efter at de indledende undersøgelser har vist, at danskerne stadig risikerer at købe mademballage med de sundhedsskadelige stoffer.

Læs også: Ny undersøgelse: Virksomheder overser miljøgift i mademballage

Emballageindustrien konkluderede ellers for en måned siden, at 'de danske emballageproducenter lever op til lovens krav og har viden om, hvilke materialer og råvarer de indkøber til at producere emballager med'. Industriens leverandører erklærede alle i en kortlægning, at de enten ikke benytter fluorstofferne, eller at de overholder de tyske vejledninger til, hvilke stoffer der må bruges.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi går i dybden alligevel, fordi vi er klar over, at den dokumentation, som virksomhederne stiller med, ikke nødvendigvis er fyldestgørende,« siger Henrik Dammand Nielsen.

Han understreger, at det er op til virksomhederne at dokumentere, at deres produkter, herunder emballagen, ikke er sundhedsskadelig. Derfor tager Fødevarestyrelsen kontakt med producenterne af de poser, som har det højeste indhold af fluorstoffer. Samtidig har styrelsen bedt DTU om at gennemføre forsøg med, hvor mange fluorstoffer der migrerer over i fødevarerne.

Krav om dokumentation

»Forudsætningen for, at vi som myndighed kan gribe ind, er, at det skal være dokumenteret, at noget er farligt ved almindeligt indtag. Det er det endnu ikke for fluorstoffer,« siger Henrik Dammand Nielsen.

Han pointerer, at han ikke vil kalde det niveau af fluorstoffer, som er målt i emballagen, for hverken højt eller lavt, selv om det har fået forskere til at advare mod mikrobølgepopcorn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Henrik Dammand Nielsen afviser at udtale sig om, hvorvidt de tyske anbefalinger, som Fødevarestyrelsen henstiller, at også danske virksomheder følger, er tilstrækkelige. Men trods de danske fund afviser de tyske fødevaremyndigheder, Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR), enhver tale om, at anbefalingerne er utilstrækkelige.

»Vores vurdering fokuserer på, om fluorstofferne kommer ind i selve fødevarerne. Det er ikke i sig selv noget problem, at de bliver fundet i papiret,« siger afdelingsleder Karla Pfaff.

Hun forklarer, at der er forskellige regler for stofferne, afhængig af om de skal varmes op. En del af de stoffer, som er tilladt i almindelige papirposer, er ikke på positivlisten over fødevarer, der varmes op i eller på papiret. Det gælder bl.a. bagepapir og popcornposer til mikrobølgeovnen.

Læs også: Forskere opfordrer til boykot af fluorstoffer

En anden tysk forsker, Martin Schlummer fra Fraunhofer-Institut für Verfahrenstechnik und Verpackung, konstaterer dog, at der er fundet mange forskellige fluorstoffer i den danske undersøgelse, og at nogle af dem kan migrere til fødevarerne.

Han frygter også, at nogle af de molekyler, som er på den tyske postivliste, kan nedbrydes til andre fluorforbindelser, som igen kan trænge ind i fødevarerne.

4 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
4
27. februar 2012 kl. 17:12
Re: @Lisa Thomsen tak for hjælpen og andre

Tak til alle dem der er gjort noget og som har stillet de rette spørgsmål på vegne af alle os andre der har tænkt på at gøre det men ikke gjorde det.</p>
<p>Det er skræmmende hvis vores mad indeholder stoffer der er skadelige for os og vores børn.</p>
<p>Jeg forstår simpelthen ikke at nogle virksomheder tænker så lidt på andres ve og vel.</p>
<p>Smed dog alle Micropops ud efter første artikel og har indført regel der hjemme at dem køber vi ikke mere, jeg vil ikke lege med mine børns fremtid.

+1

Gammeldags metode med stor gryde+låg+varme og ingredienserne majskorn + lidt flydende olie virker ganske udmærket stadigvæk.

3
27. februar 2012 kl. 09:46
@Lisa Thomsen tak for hjælpen og andre

Tak til alle dem der er gjort noget og som har stillet de rette spørgsmål på vegne af alle os andre der har tænkt på at gøre det men ikke gjorde det.

Det er skræmmende hvis vores mad indeholder stoffer der er skadelige for os og vores børn.

Jeg forstår simpelthen ikke at nogle virksomheder tænker så lidt på andres ve og vel.

Smed dog alle Micropops ud efter første artikel og har indført regel der hjemme at dem køber vi ikke mere, jeg vil ikke lege med mine børns fremtid.

2
27. februar 2012 kl. 08:49
Hurtig reaktion

Popz Danmark har været knap så hurtige. Da jeg kontaktede dem via mail ultimo 2011, reagerede de først på mine to mails (med 1 måneds mellemrum), da jeg stillede nogle kritiske spørgsmål i åbent forum på deres Facebook side. Så fik jeg svar med den undskyldning at jeg var røget i deres spamfilter på en "info@- mail". Den er godt nok langt ude, da der i mailen hverken var vedhæftede filer eller links af nogen art. Deres brev er nu oprettet under Nyheder på deres hjemmeside, men jeg synes ikke det er overbevisende. Facebook siden blev efterfølgende lukket (den er i hvertfald ikke at finde nu). Ak ja, forbrugerens magt er mest værd, når man er mange.

1
26. februar 2012 kl. 11:10
På tide

Det var da overraskende hurtigt med den reaktion...

Sjovt, at der som regel først skal puffes fra andre (mere kompetente ?) sider først.