Forskere opfordrer til boykot af fluorstoffer

24. februar 2012 kl. 12:0518
Forskere opfordrer til boykot af fluorstoffer
Illustration: Xenia Trier.
En række prominente forskere opfordrer forbrugerne til at undgå fluorstofferne alle steder, hvor det er muligt.
Artiklen er ældre end 30 dage

Hovedparten af de forskere, som selv beskæftiger sig med persistente fluorstoffer gør selv alt, hvad de kan, for at undgå at blive udsat for stofferne.

»Hvis jeg overhovedet kan undgå det, så vil jeg ikke have polyfluorerede stoffer inden døre,« siger professor i miljømedicin, Philippe Grandjean fra Syddansk Universitet.

Han står bag en undersøgelse, der viser, at fluorstofferne gør, at vaccinationerne virker dårligere på børn, og han mener, at grænseværdien for stofferne er 100 gange for høje.

Læs også: Professor: Derfor er fluorstofferne værre end andre miljøgifte

Artiklen fortsætter efter annoncen

Philippe Grandjean er godt klar over, at stofferne findes i så mange forskellige produkter, at han umuligt kan holde dem uden for hjemmet.

»Men jeg kan spørge i butikkerne, om produkterne indeholder polyfluorerede stoffer. Jo flere, der spørger og foretrækker produkter, der er mærket som PFC-fri, jo bedre. Det kan føre til en evolution, uden vi behøver særlig lovgivning,« siger professoren.

Hovedparten kommer fra maden

Hans hollandske kollega Pim de Voogt, leder et EU-projekt, som undersøger, hvordan stofferne havner i fødevarer. Hovedparten af vores optag sker for de fleste mennesker gennem maden, hvor fisk traditionelt set har været anset som den største kilde. Her kan ikke engang en professor undgå stofferne.

»Men mange andre steder finder der alternativer til PFC. Det gælder blandt andet fødevareemballage,« siger Pim de Voogt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han nævner også imprægneringsspray til sko og tekstiler, som fås både med og uden fluorstoffer og fortæller om sit eget køb af sofa.

»Jeg kunne vælge at få den imprægneret mod snavs. Jeg spurgte, om imprægneringen indeholdt PFC. Det gjorde den, og så sagde jeg nej tak,« fortæller den hollandske professor.

Han mener, at myndighederne bør stille krav om, at fluorstofferne bliver mærket, så det bliver enklere for forbrugerne at undgå dem.

Pia Brunn Poulsen fra Force Technology følger den mærkning, som faktisk garanterer mod fluorstofferne. Det indebærer, at hun kun køber miljømærket bagepapir.

Samtidig undgår hun ligesom de øvrige forskere mikrobølgepopcorn. Heller ikke gulvtæpper, som kan være imprægneret med persistente fluorstoffer, kommer hjem i hendes stue.

»Men jeg har en regnfrakke,« siger hun med en konstatering af, at så godt som alt regntøj indeholder fluorstoffer.

18 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
18
2. juni 2015 kl. 23:53
Hul i hovedet

Flourid kalcificerer pinealkirtlen, idet stoffet optages i vores spyt og så videre i blodet. Eftersom at pinealkirtlen er et meget central placeret legeme umiddelbart før blod-hjerne-barrieren, så vil den givet vis tage skade af denne påvirkning. Helt konkret vil kirtlen selv ved små doser på længere sigt blive forkalket og stoppe produktion af serotonin, melatonin og DMT.

17
28. februar 2012 kl. 21:36
bagepapir

Når der på embalagen står 100 % cellulosefibre (tror jeg det var) Kan man så alligevel risikere, at det indeholder perflourerede stoffer?

16
28. februar 2012 kl. 21:32
Re: Hvilken mærkning mod fluorstoffer?

Jeg kan huske at have læst, at det drjer sig om svanemærkede produkter

15
27. februar 2012 kl. 20:16
Re: FLUX mundskyllevæske

jeg tror bare du bør læse det jeg postede som "obligatorisk læsning" ovenfor...

14
27. februar 2012 kl. 01:28
FLUX mundskyllevæske

Gennem et par år har jeg, ordineret af min tandlæge dagligt brugt 10 ml FLUX, angiveligt indeholdende Fluor 0,2 % Naf Uvidende om det kan høre til de nævnte fluor-stoffer, bør jeg måske tale med min tandlæge om sagen. H.P.Petersen

13
25. februar 2012 kl. 14:14
Re: Fluor eller flour?

Frit valg Søren.....Jeg har desværre et Dell tastatur der mener at faktorernes orden er ligegyldig :o)

Men tak alligevel.

12
25. februar 2012 kl. 10:09
Fluor eller flour?

Bare for en god ordens skyld: Fluor!!!

11
25. februar 2012 kl. 09:40
Dårlig anbefaling....

...du medsender Peter Hansen

<<<<<vælge et imprægneringsmiddel uden fluorstoffer, f.eks. et som er baseret på en blanding af voks og paraffin.>>>>>

Silicone som er et særdeles velegnet imprægnings middel indeholder ikke flour.........og det er lysår foran voks og parafin. De sidstnævnte vil stivne i frostvejr og ikke danne nogen form for beskyttelse på dynamisk bevægede materialer som tøj og sko.

Ligeledes har idiotien bredt sig fra PVC regntøj til flourimprægneret regntøj. Hvad bruges flour til i regntøj , hvis det er en teflon imprægnering man vil undgå .så er idiotien total.........

Et. Man spiser ikke med sit regntøj som tallerken To. mere end 90% af alle pander er teflon belagte Tre. Teflonskiver bruges som glideleje materiale i indopererede proteser.

10
25. februar 2012 kl. 09:14
Re: Hvilken mærkning mod fluorstoffer?

[quote]Pia Brunn Poulsen fra Force Technology følger den mærkning, som faktisk garanterer mod fluorstofferne. Det indebærer, at hun kun køber miljømærket bagepapir.

Hvilken mærkning garanterer mod fluorstoffer? Den mærkning har jeg aldrig hørt om. Hvis I vil have folk til at undgå fluorstoffer, så bør I også nævne hvilke mærkningsordninger der garanterer imod fluorstoffer og vise mærkerne.[/quote] Jeg har selv googlet lidt og fandt denne artikel om hvordan man undgår flourstoffer: https://forbrugerkemi.dk/nyheder/mad/vaerd-at-vide-om-fluorstoffer

[b]Værd at vide om fluorstoffer[/b]</p>
<p>[i]03. januar 2012[/i]</p>
<p>Sådan undgår du fluorstoffer</p>
<p>...</p>
<p>Det kan du gøre</p>
<p>[b]Vil du gerne formindske din udsættelse for fluorstoffer, kan du:[/b]</p>
<p>• bruge svanemærket mad- og bagepapir, da det er uden fluorforbindelser.</p>
<p>• spise mindre fastfood, da det kan være pakket ind i papir og pap, som er behandlet med stofferne.</p>
<p>• undgå engangsemballage, som har lang kontakttid med fødevarer, ellser osm skal varmes op sammen med fødevaren. Ikke al engangsemballage er behandlet med fluorstoffer, men det er ikke til at se, hvad der - og hvad der ikke er.</p>
<p>• undgå at spise popkorn, som poppes i mikrobølgeovn. En undersøgelse fra 2008 viste, at nogle mikroovns-popkorn indehold fluorstoffer.</p>
<p>• vælge regntøj og overtøj uden fluorstoffer. Spørg forhandleren, importøren eller producenten.</p>
<p>• vælge et imprægneringsmiddel uden fluorstoffer, f.eks. et som er baseret på en blanding af voks og paraffin.

9
24. februar 2012 kl. 20:41
Re: Flourfri tandpa

For mig har det altid været logik for burhøns, at det var farligt at børste tænder med flourtandpasta. Jeg har brugt en ganske vist urimelig Aloe tandpasta fra Foreverliving Products. Forever Bright i 30 år. I den periode har jeg ikke haft nogen huller. Men det kan jo skyldes, at min tandlæge væltede fluor ned i munden på mig da jeg var 5 år og penslede tænderne.</p>
<p>Niels Torben

Det må det være. Alle tandlæger/tandplejere jeg kender tilråder fluor i tandpasta, jeg har aldrig hørt andet. Morten

8
24. februar 2012 kl. 19:38
Dobbelt post

Hvorfor er der ingen delete knap, så man kan slette dobbelte poster igen?

7
24. februar 2012 kl. 19:38
Hvilken mærkning mod fluorstoffer?

Pia Brunn Poulsen fra Force Technology følger den mærkning, som faktisk garanterer mod fluorstofferne. Det indebærer, at hun kun køber miljømærket bagepapir.

Hvilken mærkning garanterer mod fluorstoffer? Den mærkning har jeg aldrig hørt om. Hvis I vil have folk til at undgå fluorstoffer, så bør I også nævne hvilke mærkningsordninger der garanterer imod fluorstoffer og vise mærkerne.

6
24. februar 2012 kl. 17:55
Obligatorisk læsning

Jeg synes kommentarerne ovenfor bærer præg af at skribenterne ikke har læst det obligatoriske pensum i debatten.

Det kan I hurtigt rette op på her:

https://ing.dk/artikel/124228-m...gift https://ing.dk/artikel/124217-d...agen (læs her vedr. fluor i tandpasta bla.)

Til de dovne kan jeg afsløre, at man med flourstoffer primært mener: "perfluorerede kulstofkæder" og eventuelt "polyfluorerede ethere" (som er under mistanke, men ikke er velundersøgte). Under ét kaldet polyflourerede stoffer eller blot flourstoffer, selv om det giver anledning til en række misforståelser.

5
24. februar 2012 kl. 17:02
Skæg og snot.....

Som det har været sagt før på dette sted er der biokemisk himmelvid forskel på flour i tandpasta og polyflourerede stoffer. Flour i tandpasta har ikke de biokemiske ulemper som polyflourerede stoffer har, så børst roligt videre i din flourtandpasta og undgå huller i tænderne.

4
24. februar 2012 kl. 16:21
Flourfri tandpasta- få det her.....

Hej per engholm,

Det har være til debat i lang tid og som det er nævnt kan man få flourfri tandpasta fra Forever Living Product - find det her...:

www.JOMACompany.dk

3
24. februar 2012 kl. 15:15
Flourfri tandpa

For mig har det altid været logik for burhøns, at det var farligt at børste tænder med flourtandpasta. Jeg har brugt en ganske vist urimelig Aloe tandpasta fra Foreverliving Products. Forever Bright i 30 år. I den periode har jeg ikke haft nogen huller. Men det kan jo skyldes, at min tandlæge væltede fluor ned i munden på mig da jeg var 5 år og penslede tænderne. Niels Torben

2
24. februar 2012 kl. 14:49
Hvad gør vi så?

Nu har vi børstet tænder i flour de sidste 50 år. Kan man købe tandpasta uden flour. Hvorfor er det ikke stoppet forlængst?

1
24. februar 2012 kl. 13:54
Lovgivning nødvendig

Som normal forbruger, må det vel være et krav, at der kommer lovgivning på området således, at man som forbruger ikke skal spørge en sikkert i øvrigt uvidende butiksmedarbejder om et givent produkt eller fødevareemballage er fri for PFC-stoffer eller PFC afledt eller PFC lignende stoffer.

Man spørger vel heller ikke om et produkt er fri for kviksølv?