Prestigevåben eller forsvarsevne?

8. marts kl. 06:0022
Teknologiens stemme
Illustration: Teknologiens mediehus.
Artiklen er ældre end 30 dage

Ukraine blev nærmest simultant med Ruslands angreb i februar 2022 udråbt til det ultimative laboratorium for moderne krigsteknologi. Her lidt over to år efter krigens udbrud har vi da også set, hvordan Himars-missilsystemer, droner og cyberkrigsførelse har haft afgørende effekt på slagmarken, men det store lys i mørket er den eksplosion af billig forbrugerelektronik, der med få tweaks forvandles til dødbringende våben.

Det har vist sig afgørende, at ukrainerne kan bygge enorme mængder droner og artilleri for små penge. En sværm af droner kan i visse sammenhænge være bedre end et gammelt F-16 på dansk efterbevilling, så at sige.

I Danmark har vi gang i en historisk og rettidig milliardinvestering i Forsvaret, og de store prestigeindkøb fylder meget i den fortælling. Det er værd at overveje, om den kurs skal korrigeres. Vi har eksempelvis bestemt, at amerikanske F-35 skal være hjertet i fremtidens luftvåben. Ud over dets evne til at gå under radaren er F-35 en supercomputer på vinger pakket med sensorer og radarsystemer med evne til at tale sammen med avancerede våbensystemer og eksempelvis fregatter. Lige nu flyver vores håndfuld F-35 dog rundt med gamle våbentyper, vi kender fra F-16.

De danske politikere har nemlig – modsat nabolande som Norge og Finland – besluttet ikke at købe nye angrebsmissiler og bomber til de nye fly. Dermed kan F-35 ikke udnytte sit fulde potentiale og gøre Danmark i stand til at leve op til Natos styrkemål. Flyene kunne i en fart udstyres med langtrækkende krydsermissiler som JASSM fra Lockheed Martin eller multifunktionsmissilet Joint Strike fra norske Kongsberg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For at føje spot til skade, er produktionen af F-35 i øjeblikket sat på pause, da Lockheed Martin arbejder på en række opdateringer. Leveringen af nye fly forventes først genoptaget i tredje kvartal af 2024.

En lignende fadæse foregår på danske fregatter, hvor man enten ikke har bevæbnet dem med de rette missiler, eller hvor planlagte indkøb af langtrækkende missiler trækker ud i det uendelige. Spørgsmålet er, om vi i Danmark i højere grad bør foretage en række lynindkøb, der kan styrke det umiddelbare forsvar af især Østersøen i en situation, hvor vi frygter russisk aggression mod især de baltiske lande og måske endda Bornholm?

Nu er der nok ingen, der forestiller sig, at Danmark skal forsvares med hacket forbrugerelektronik, men især droner er i tiltagende grad en billigere og effektiv måde at forsvare og angribe på i luftrummet og til havs. Ukraine har stor succes med ubemandede både i Sortehavet, f.eks. Magura V5 eller Sea Baby. Dem kunne Danmark med fordel enten købe eller videreudvikle med kort aftræk i stedet for at vente på de nye patruljeskibe i Østersøen, der først leveres på den anden side af 2030.

Redaktøren af netmediet Olfi, Peter Ernst­ved Rasmussen, kunne forleden i en analyse konstatere, at »det vildeste, vi har at skyde med mod noget, der kommer fra luften, er håndvåben«. Karsten Marrup fra Forsvarsakademiet, chef for Center for Luftoperationer, måtte desværre give Ernstved ret. Det må siges at være lidet tilfredsstillende, al den stund at Danmark vil udgøre en afgørende Natofront ved et angreb fra øst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et lille land med lange kyststrækninger og en stor arktisk tilstedeværelse må og skal drage fordel af, at teknologiske landvindinger og virkelige erfaringer fra Ukraine viser, at man er nødt til at have et bredt klaviatur at spille på for at drille den russiske krigsmaskine. Danmark kan med fordel overveje, om ikke netop et droneforsvar af kritisk infrastruktur, lufthavne og særlige institutioner kombineret med strategisk placeret antiluftskyts er vejen at gå – tiden er ikke vores ven i dette krigsklima./pbn

Illustration: Ingeniøren.

22 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
22
12. marts kl. 20:38
Re: Sikkerhedsskat, krigsskat eller fredsskat..

vil Danmark med regeringens beslutning fremover bruge i størrelsesordenen 2,4 procent af bnp på forsvar, krudt og kugler

Vel klogt nok, - når nu så meget halter. At låne til at forbedre bygninger og købe/bygge ny skibe, noget som holder 30+ år, er vel det som bør gøres.

 

 

 

21
12. marts kl. 20:09
Re: Sikkerhedsskat, krigsskat eller fredsskat..

Når skønnet evt. går galt, så får folket en kartoffelkur og/eller staten må lånefinancier, for at kunne betale de lovbundne udgifter.

Og resultatet blev næsten som min spådom for 3 dage siden. Ideen om krigsskat kunne ikke sælges. Og skatterne må ikke øges hos to af regeringspartierne.. så må man låne og pantsætter børneværelserne ;)

Statsgælden udgjorde 294 mia. kr. ultimo 2023, svarende til 10,5 pct. af BNP. Trods overskud på statens finanser blev der udstedt indenlandske statsobligationer for ca. 62 mia. kr. i 2023. https://www.nationalbanken.dk/da/viden-og-nyheder/publikationer-og-taler/rapport/2024/statens-laantagning-og-gaeld-2023

Regeringen ønsker at fremrykke investeringerne til dansk forsvar, så Danmark når op og bruge de to procent af bnp, som Nato ønsker.

Pressemøde (forventes i morgen onsdag 9:30)
De mange ekstra penge til forsvarsområdet - et betydeligt tocifret milliardbeløb - vil blive hentet ind ved at øge statens underskud. Dette vil - lyder forventningen - blive fyldt op af et klassisk statslån i obligationer.

Sammen med de ekstraordinære donationer til krigen i Ukraine vil Danmark med regeringens beslutning fremover bruge i størrelsesordenen 2,4 procent af bnp på forsvar, krudt og kugler.

Jeg savner den  gamle reder, Mærsk Mc'Kinney Møller, med "Intet tab skal os ramme, som ved rettidig omhu kunne afværges".

 

19
9. marts kl. 21:44
En moderne krig mod en

En moderne krig mod en nogenlunde lige så stærk modstander, vil starte ud med brug af moderne sofistikerede våben til at lave specifikke nålestiks operationer. Der er efterretning mindst lige så vigtig som selve våbnet.

Efter en tid, så ender det som regel op med at blive mindre teknisk sophistikerede våben som vinder på slagmarken. Dem som der kan produceres i store tal og hurtigt.

Lige nu kan man producere droner i store tal, fordi der er et Kina der gladeligt leverer dele til begge sider, og de har produktions kapacitet dertil.

Såfremt en sådan produktions skal kunne fortsætte den dag Kina vælger side, så skal vi enten være dem som Kina vælger, eller vi skal have opbygget vores egen vestlige kapacitet.

Det kommer kun til at ske i nødvendigt omfang hvis forbrugere vælger at købe udstyr som er produceret af vestlige producenter med vestlige komponenter. Ellers vil Kina udproducere vesten uanset hvad.

Så vores forsvar starter med os alle sammen. Vi skal ikke købe produkter der har komponenter fra Kina. Vi skal være dygtigere til at producere komponenter til konkurrence dygtige priser, og det betyder at vi både skal være klogere, dygtigere og samfundsmæssigt acceptere et potentielt dårligere liv for fabriksarbejdere da omkostningerne skal holdes nede.

Kontroversielt? Ja, Nødvendigt? Det afhænger af fremtiden. Men det er for sent hvis vi afventer og ser!

18
9. marts kl. 21:00
Sikkerhedsskat, krigsskat eller fredsskat..

@Christian, ja ved det .. men der bruges mange nye navne for den oprindelige 2% model. De 178 på Borgen slås hvert eneste år om "nålepengene" ifm. finansloven - de kun 2-3% som er ledige udover lovbundne udgifter. 

Derfor blev "råderummet" opfundet i Fi.min.. igen regeringen har ikke en krone, men bruger tiden på borgen til at omfordeler fremtidens forventede indtægter.. altså vores skatter/gebyrer/besparelser 2025- og fremover. ..https://da.wikipedia.org/wiki/R%C3%A5derum .. altså en forventet "efterbevilling". 

Når skønnet evt. går galt, så får folket en kartoffelkur og/eller staten må lånefinancier, for at kunne betale de lovbundne udgifter.

....

Sidste nyt.. nu her lørdag melder SF sig sør'm under fanerne.. 

For SF's vedkommende kan yderligere penge til forsvaret finansieres ved at øge underskuddet på den strukturelle saldo. Sådan blev det oprindelige forsvarsforlig fra marts 2022 også finansieret.

Men Pia Olsen Dyhr kan også se en anden finansiering for sig.

- Vi er villige til at kigge på en sikkerhedsskat eller en krigsskat eller en fredsskat. Vi mener, vi er nødt til at finansiere det på en solidarisk måde, og det er hvert fald et forsøg på det.

En såkaldt sikkerhedsskat blev beskrevet som en overvejelse internt i regeringen i Weekendavisen i slutningen af februar. ..https://www.berlingske.dk/politik/sf-formand-er-klar-til-at-oege-forsvarsudgifter-og-se-paa-ny-krigsskat

SF vil hjertens gerne forloves til venstre hånd i en regering, så selv ifm. militæret byder de sig til.

Dette parti og kammeraterne på bagsmækken var mere tro mod alverdens "røde" regimer end mod deres eget land, da jeg var ung.  Som en gammel mand (75+) og tidl. befalingsmand, så bliver man helt svimmel.

17
9. marts kl. 19:23
Re: teknologisk udvikling

De 2% findes skam endnu, det er ikke afskaffet, så når du undrer dig over at servicen falder så tænk på de 2%. 

16
9. marts kl. 19:02
Re: teknologisk udvikling

Det er da vist mere højrefløjen der har sparet det meste væk med deres 2% omfordelingspolitik.

Når 97-98% af de offentlige (stat+region+kommune) udgifter allerede er fastsat via lovgivningen, så kan den store skude velfærd hverken ændres eller drejes.. så 2% besparelse samt omprioriteringsbidrag skulle fjerne overflødigt fedt og flytte midler hen til andre opgaver. 

Fedtsugningen var god nok, men desværre fortsatte man med de 2% gennem alt for mange år. Samt vores forsvarsforlig gennem ~30 år var en ynkelig spareprocess a la "fred i vores tid, aldrig mere krig" .

Og se blot her, hvad der pusles med lige nu...

På et pressemøde 22. februar om den tiltagende trussel fra Rusland fastslog Mette Frederiksen, at der skal investeres endnu mere i Danmarks forsvar og sikkerhed end de sammenlagt 155 milliarder kroner, som det allerede er aftalt at bruge frem mod 2033, skriver Jyllands-Posten.

Kort efter pressemødet kunne Weekendavisen fortælle, at Finansministeriet har udarbejdet en liste med forslag til, hvor der kan findes ekstra penge til Forsvaret.

For eksempel generelle grønthøsterbesparelser på 5 procent eller en særlig sikkerhedsskat betalt af alle danskere i form af en højere bundskat.

Forslagene, der var formuleret af embedsmænd, var ikke drøftet politisk i regeringens ministerudvalg, og intet var endeligt besluttet.

Bemærk Finansministeriet aka Nicolai Wammen(S) og Mette F(S) er ikke blevet klogere - de kan blot sige: "Nej". Måske er finansministerens embedsmænd nu uden hoved og ledelse, samt de opfinder helt af sig selv en bunke forslag.. den tror jeg ikke på. 

Nej da, "Nogen" har da sat budgetbisserne i arbejde.. blev lækket, og så var der kø ved håndvasken.. https://www.weekendavisen.dk/2024-9/samfund/vaagn-til-kamp

 

15
8. marts kl. 22:29
Re: teknologisk udvikling

Dine betragtninger er korrekte…teoretisk set. Jeg savner en offentlig debat af vores egentlige kapaciteter. 

Jeg vil vove den påstand, at vi for alt  i verden skal holde “krigen kold”, da vi reelt ikke kan en skid af betydning, for at sige det rent ud. Min baggrund for at sige det er, at jeg var den næstsidste årgang af værnepligtige befalingsmænd - og jeg nærmere mig midten af fyrrene. Vi blev ikke engang uddannet 100% dengang - det var noget med noget ABC- kamp, som man mente man ville kunne nå ved en mobilisering. 

I de mellemliggende 20 års “totalforsvar” har vi uddannet 1000-vis af unge mænd til at kunne betjene et gevær og lægge sig i BSO i skoven - men udover at det på ingen måder rækker på en slagmark, så mangler man ca 20 årgange af befalingsmænd til at føre folkene(!).


Altsammen under påskud af, at man havde en beredskabsplan, hvis krigen kom. En plan, som jeg endnu ikke har hørt nogen finde frem, selv efter mere end 2 års krig på kanten af NATO med slet skjulte trusler mod NATO.

For lige at slutte af med lidt kontekst: jeg er endnu ikke blevet genindkaldt i de 21 år der er gået siden jeg aftrådte, og jeg har ALDRIG affyret en skarp patron på dén M75 karabin, der udgjorde mit personlige våben mens jeg havde værnepligtige…


Måske Glistrup alligevel havde fat i noget…

14
8. marts kl. 22:10
Re: teknologisk udvikling

Det er da vist mere højrefløjen der har sparet det meste væk med deres 2% omfordelingspolitik. 

13
8. marts kl. 22:00
Re: teknologisk udvikling

Et stort lager af ældre og mindre effektivt udstyr kan godt bruges alle de steder hvor vi ikke umiddelbart forventer et angreb, hvis vi bare samtidig har mobilitet og kapacitet til efterfølgende at flytte rundt på resurseene hvis/når fjenden ændre taktik...

@Michael.. du har nok ikke været i militæret og glemmer noget, som har været væsentligt.

Samt forsvaret har næsten også nedlagt sig selv, så mange herhjemme i dag ikke aner formålet med militærets "lager".

Militæret har udover de prof. soldater/kontraktansatte og de evt. indkaldte værnepligtige også en mobiliseringsstyrke. 

Sidstnævnte består gerne af "gamle" soldater/værnepligtige, og de kan da ikke ved mobilisering betjene det seneste og nyeste grej, samt de kan ikke lynhurtigt omskoles, hvis fjenden står i landet.

Det lidt ældre grej sidder modsat på rygraden (derfor trænes X, Y og Z igen og igen), så der er faktisk også en årsag til at mobiliseringsstyrkerne har lagre med lidt ældre udstyr til hjemsendt mandskab.

At vi så i årtier har haft en tåbelig venstrefløj, især dem på bagklappen - folkesocialisterne, der afmilitariserede alt og alle og brugte pengene til at købe stemmer for, er jo blot i dag endnu en velkendt molbohistorie.  

"Nogen" ville komme og hjælpe os, sagde de igen og igen = "andre" skulle betale regningen.. døde soldater og smadret militær isenkram.

Man har og betaler for en brandforsikring og det uanset, om hjemmet forhåbentligt aldrig brænder.

 

12
8. marts kl. 14:54
Re: Angreb fra øst

Nato's musketer-ed er formuleret i artikel 5 i traktaten ( https://www.nato.int/cps/en/natohq/official_texts_17120.htm?selectedLocale=da ) og er ofte den der bruges som dansk sovepude - "vi er med i Nato så der sker ikke noget" og "hvis der sker noget kommer de andre og redder os". 

Men det er en forudsætning for artikel 5, at hvert land "..ved stadig og effektiv selvhjælp...opretholder og udvikler evne til at imødegå væbnet angreb". Det er i artikel 3. Artikel 1 og 2 siger at vi skal opføre os ordentligt.

Populært sagt, så gælder tyveriforsikringen kun hvis vi er gode naboer, der er lås på døren, og døren er låst. 

Når der står "effektiv selvhjælp" i artikel 3, så tror jeg ikke at tomme missil-launchere, defekte køretøjer og blanke patroner kan anses for "effektivt".

11
8. marts kl. 13:25
Re: Angreb fra øst

Selvfølgelig er de en del af en konflikt, hvis det skulle ske, men vi ved fra Koldkrigshistorieskrivningen, at Danmark er et centralt angrebspunkt i russiske planer.

Fra at være i forreste linje i den kolde krig, er Danmark rykket "om bagved" sammen med Holland og Belgien.

Nok er Kaliningrad stærkt militariseret, men totalt indesluttet mellem NATO-lande. Størstedelen ligger inden for artilleri-rækkevide.

I stedet for at have et anti-invasionsforsvar, så er forsvaret i højere grad en del af "NATO-hæren". 

Derfor skal vi nok ikke bekymre os så meget om enkelte våbensystemer. Det vigtigste er at vi bidrager til det samlede NATO-forsvar.

Undtagelse er Grønland, for der er nogle opgaver kun Danmark kan løse i fredstid,  og som kræver specielle arktiske skibe.

10
8. marts kl. 13:20
Re: Angreb fra øst

Du har jo isoleret set ret, men kig en gang på et kort...

og husk BORNHOLM!:

Den væsentlige ændring fra 1930’erne til nu er, at man ikke skal se på Bornholm som en fremskudt flybase, men en fremskudt placering af de langtrækkende luftværns- og sømålsmissiler, der med langt færre muligheder står i Kaliningrad. Det er en våbenteknisk udvikling, der gør, at et robust kupforsvar ikke alene er interessant, men afgørende vigtigt for vores allierede og nordiske venner i Østersøen. For hvis Bornholm ikke holdes, hjælper svenskernes forsvar af Gotland ikke andre end dem selv

9
8. marts kl. 13:03
Re: Angreb fra øst

Du har jo isoleret set ret, men kig en gang på et kort...

Forstærkninger af tunge våben kommer ad søvejen, og i særdeleshed med moderne artilleri, kan man lukke effektivt af for adgangen til østersøen, hvis man har støvler på dansk jord. Man behøver i princippet blot at holde Fyn, samt evt. overvågning af Øresund.

Det vil ikke gøre det umuligt at støtte en potentiel NATO-front mod øst, da man jo stadig kan lande materiel i Frankrig eller Tyskland og køre ad landevej, men det vil måske besværliggøre logistikken i en grad, hvor det får betydning. 

Samtidig vil man muligvis kunne skubbe en amerikansk "Carrier-group"/slagstyrke helt ude i Atlanten, da jeg ikke tror en passage gennem de danske sund og bælter er en risiko man løber, hvis fjenden har kontrollen på landjorden.

Kort fortalt tror jeg ikke at vi er kommet meget videre end 1500-1600-tallets militære tænkning - Danmarks territorie er strategisk interessant, ikke for vores blå øjnes skyld, men pga. af vores geografiske placering.

8
8. marts kl. 12:42
Re: Angreb fra øst

Selvfølgelig er de en del af en konflikt, hvis det skulle ske, men vi ved fra Koldkrigshistorieskrivningen, at Danmark er et centralt angrebspunkt i russiske planer. Og vi skriver NETOP Natofront.

7
8. marts kl. 12:24
Angreb fra øst

"Danmark vil udgøre en afgørende Natofront ved et angreb fra øst,..."

Hvad med Polen og Tyskland. De baltiske lande tæller ikke så meget endnu, men nu er der også Finland og Sverige.

Gang på gang ser vi en kommende konflikt beskrevet som værende en konflikt mellem Danmark og Rusland, og så udelades Nato helt.

 

6
8. marts kl. 11:35
Re: teknologisk udvikling

Jeg taler ikke imod at investere i de dyre ting, mere at en nutidig drone ikke  er meget værd om 5 årSelvom  måske er Leopard kampvogne ikke så meget værd imod moderne våben, det gik jo ikke så godt med Ukraines offensiv sidste år, hvor de troede de kunne bruge kampvogne til at rykke frem med. Jeg tror de er sitting ducks overfor moderne våben.

3
8. marts kl. 10:14
Re: teknologisk udvikling

Måske skal man investere i knowhow og hvordan man udnytter teknologien istedet for hardware. Så man ikke står med en masse forældet grej efter få år.

Det skal som minimum være en kombination...

Vi skal have tilstrækkeligt med moderne hardware til at en fjende ikke umiddelbart vil foretage første angreb og vi skal have knowhow og produktionskapacitet til efterfølgende at fylde rækkerne ud... 

Et stort lager af ældre og mindre effektivt udstyr kan godt bruges alle de steder hvor vi ikke umiddelbart forventer et angreb, hvis vi bare samtidig har mobilitet og kapacitet til efterfølgende at flytte rundt på resurseene hvis/når fjenden ændre taktik... Lageret er nødvendigt da vi ikke kan forvente at have tid nok til at producerer det nye grej i tilstrækkelige mængder under en væbnet konflikt inden for vores egne grænser. Det ældre udstyr gør også at vi har noget at træne soldaterne på, så de har en god taktisk erfaring allerede inden konflikten starter...

Det er heller ikke dårligt at have et lager af gammelt isenkram der fortsat holdes i en brugbar stand... Tænk hvis vi havde brugt lidt penge på at holde de 100 Leopart-1A5 kampvogne i en brugbar stand (evt. med frivilligt arbejde?) i stedet for at stille dem på en mark i Tyskland, så kunne de være leveret til Ukraine på en måned (klassificeret udstyr skulle stadig være fjernet) i stedet for at det nu tog 1-2 år... Havde russerne angrebet Bornholm, så ville vi jo også kunne bruge dem til at bevogte den jyske vestkyst og træne nye kampvognsfolk i kampvognsteknik og taktik...

2
8. marts kl. 10:07
Rettidig?

"I Danmark har vi gang i en historisk og rettidig milliardinvestering i Forsvaret", står der. Alting er vel historisk på godt og ondt, men "rettidige" er investeringerne ikke. De er mange mange år for sent på den, og tempoet er stadig sneglelangsomt. At man så også undlader at købe våbnene til de fine fremføringsplatforme er jo til grin, hvilket selvfølgelig er artiklens pointe.

Men kald det absolut ikke for rettidigt. 

1
8. marts kl. 09:51
teknologisk udvikling

Der er vel også en rivende teknologisk udvikling. Så investeringerne skal gøres klogt. Måske skal man investere i knowhow og hvordan man udnytter teknologien istedet for hardware. Så man ikke står med en masse forældet grej efter få år.