Terma sprænger rammerne for militærteknologi i 30-årig kontrakt med Forsvaret

Plus13. maj 2023 kl. 08:007
Terma, Steen Lynenskjold
Her ses repræsentanter fra Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) og Forsvaret hos Terma, hvor de får en demonstration af C2-systemet. Steen Lynenskjold, Executive Vice President, Government and Partnerships i Terma ses i midten af billedet. Illustration: Terma.
Som de første har Terma underskrevet en særlig kontrakt om levering af et samlet luftværnssystem. Forsvarsvirksomhedens vicedirektør fortæller til Ingeniøren, hvordan kontrakten blev indgået.
Artiklen er ældre end 30 dage

Flere års indledende øvelser udmøntede sig tidligere på året i en maratonkontrakt mellem forsvarsvirksomheden Terma og Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) om levering af et samlet luftværnssystem.

Kontrakten er den første af sin slags i Danmark, og den blev udbudt efter den såkaldte artikel 346 om beskyttelse af væsentlige nationale sikkerhedsinteresser.

Gratis adgang i 10 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du få en forlænget prøveperiode med et erhvervsabonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
remove_circle
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
7 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
7
17. maj 2023 kl. 09:48
For mange af de avancerede…

For mange af de avancerede våbensystemer udgør udgør udviklings omkostningerne, og vedligehold af design og dokumentation en stor del af de samlede omkostninger. Hvis vi har mange identiske våben systemer, så får vi ikke nok for pengene, og systemerne ender med at blive dårligere end Amerikanernes.

Der er også fordele ved at vælge forskellige systemer... Det kan være et problemmed reservedele, deling af omkostningerne og at mandskab kan bruge/hjælpe hinanden... Men forskellige systemer kan også have forskellige styrker og svagheder. Dvs. der kan være en taktisk fordel ved at have en vifte af forskellige værktøjer der kan indsættes der hvor de er stærke...

One-site-fit-all gør meget ofte at man skal gå for meget på kompromis. At vælge en enkelt leverandør gør ofte at man er sårbar i forsyningskæden og hurtigt bliver det ikke den militære løsning der er i højsæde, men en politisk vægtning af arbejdspladser , socialpolitik og storpolitik hvor fokus ikke er at få det bedste udstyr til alle europæiske soldater, men at få det udstyr der giver flest værdi/arbejdspladser i hjemlandet... (den sidste er dog også en udfordring ved mange systemer)

En af de vigtige ting i NATO er at systemerne kan kommunikerer på tværs af de forskellige leverandører, værn, nationaliteter osv. Det er et vigtigere princip end at det er samme leverandør til f.eks luftværnsforsvar i et samlet Europa...

6
15. maj 2023 kl. 06:14
Fravalg af konkurrence og…

Fravalg af konkurrence og tilvalg af tavshedspligt bliver måske reglen fremfor undtagelsen fremover. Politiken havde igår en overskrift: "Dansk sikkerhedspolitik skaber usikkerhed for danske virksomheder.." og "tys-tys-drama" om standset frasalg af NKT datterselskabet laserproducenten NKT phototonic til et japansk firma.

Med henvisning til en ny investeringsscreeningslov, der gør det muligt at hindre opkøb af kritisk dansk infrastruktur eller tek, der kan skade landets sikkerhed.

Pga. tavshedsklausuler, der følger med har virksomheden ingen krav om begrundelse, da der ingen aktindsigt er, og afgørelsen kan heller ikke ankes, ligesom alle involverede ministerier er tavse.

Avisen indrager Kafka og stiller spørgsmålet: hvor ligger det nye balancepunkt mellem erhvervs- og sikkerhedspolitik i en verden, hvor alskens former for hybridkrige forlængst har sløret grænsen mellem militær og civil?

Et ekstra spørgsmål: hvor stiller dette det oplyste demokrati?

5
14. maj 2023 kl. 18:03
Anvender Terma stadigt ADA…

Anvender Terma stadigt ADA som programmeringssprog? Jeg læste, at ADA kun bliver brugt i den ældre kode på F35 som kom fra F22. Den nye kode, er skrevet i C og C++. Jeg spurgte ChatGPT om hvordan sikkerheden var, og om C++ i dag kunne hamle op med ADA, og det mente den ikke. MIRSA C, kunne på ingen måde sammenlignes med ADA. I modsætning til MIRSA C, så var ADA SPARK et bevisbart sprog, som kunne matematisk bevises. Og den kunne ikke udelukke, at de softwarefejl der havde været på F35 skyldes C/C++ kode.

4
14. maj 2023 kl. 16:18
læste et eller andet sted…

læste et eller andet sted det synspunkt, at diversiteten i våben har haft uheldige indflydelse på udfaldet af visse krige østover, hvor flere lande har deltaget som allierede. Også fordi diversiteten i våben medfører, at landene slæber frem og tilbage hver især på eget materiel, uden en overvældende koordination.

3
14. maj 2023 kl. 09:38
Stort TILLYKKE herfra til…

Stort TILLYKKE herfra til vores helt eget lokale super-tech firma Terma med kontrakten.

Dette er ikke positivt medmindre at Terma også kan sælge systemet til de andre europæiske NATO lande.

Det var heller ikke positivt at Danmark købte nye artilleri fra Israel, et system som mig bekendt ikke anvendes af andre NATO lande.

Når europæerne sender våbensystemer til Ukraine, så er det et kludetæppe af systemer, med begrænset ammunition og reservedele.

Europe Has Six Times As Many Weapon Systems As The U.S: That pattern repeats itself down through the entire list of equipment with European militaries using 20 different types of infantry fighting vehicle and 27 different howitzers. Again, the U.S. relies on just two versions of each. https://www.forbes.com/sites/niallmccarthy/2018/02/19/europe-has-six-times-as-many-weapon-systems-as-the-u-s-infographic/

For mange af de avancerede våbensystemer udgør udgør udviklings omkostningerne, og vedligehold af design og dokumentation en stor del af de samlede omkostninger. Hvis vi har mange identiske våben systemer, så får vi ikke nok for pengene, og systemerne ender med at blive dårligere end Amerikanernes.

Systemerne ændre sig over tid, det kan ikke undgås, noget af dette kan løses ved at opgradere systemerne til samme standard ifm. opdateringer.

Men det at landene landene har forskellige varianter af samme system gør logistikken svært. De danske CESAR pjecer havde en anden undervogn end den franske, de danske vil skulle kommunikere med et Terma CC system. De franske bruger sandsynligvis noget fra Thales. Det betyder at en Dansk konstabel ikke vil have korrekte reservedele, og dokumentation til at kunne reparere et Fransk system. (Og omvendt)

2
14. maj 2023 kl. 06:42
Lidt særegent med…

Lidt særegent med friholdelsen af konkurrenceudsættelse af militærindustri i EU. Man må vel forvente, at lignende kontrakter indgås i mange lande i disse år. Den grundlæggende ide i EU er konkurrence. Det er så på det konkurrencefri område, at økonomien aktuelt vil opblomstre, mens blomsterne måske hænger lidt med hovederne på andre områder.

Hvem ved om den manglende konkurrence kan være en direkte fordel for kvalitet, pris og gennemførelse? ad supersygehusbyggeri i Nordjylland - samme prisleje.

1
13. maj 2023 kl. 08:18
Stort TILLYKKE herfra til…

Stort TILLYKKE herfra til vores helt eget lokale super-tech firma Terma med kontrakten. Et stort incitament til at søge arbejde hos dem, for os der både har kvalifikationerne, lysten til at arbejde med avanceret og udfordrende teknik og det moralske kompas stillet ind på fællesskabets bedste.