Vi digitaliserer samfundet med hovedet under armen

5. januar kl. 12:4911
I vores iver efter at indføre digitale værktøjer i Folkeskolen og den offentlige administration gør vi os dybt afhængige af it-giganter uden for demokratisk kontrol. Ugens Transformator handler desuden om de nye fregatter, der skal genrejse dansk skibsbygning.
Artiklen er ældre end 30 dage
Remote video URL

Danmark ligger helt i front med at lade apps og hjemmesider erstatte papirnusseri og skolebøger. Men i vores iver efter at digitalisere har vi gjort os dybt afhængige af Google, Microsoft, Facebook og andre store amerikanske teknologivirksomheder, som nu også investerer i vores it-infrastruktur.

Lidt naivt har vi lukket tech-giganterne ind ad hoveddøren uden nogen chance for at kunne underlægge dem demokratisk kontrol. Det påpeger to adjunkter fra Center for Tracking and Society på Københavns Universitet i deres nye bog: ‘Gateways – Comparing Digital Communication Systems in Nordic Welfare States’.

Danmark var engang en stolt skibsbyggernation, men der blev sat et punktum for de store containerskibe, da Lindøværftet lukkede i 2011. Nu vil regeringen genrejse dansk skibsbygning ved at bygge krigsskibe fra bunden. Over de kommende 20 år skal der investeres 40 milliarder kroner i næste generation af flådefartøjer – lige fra små redningsbåde til store fregatter. Men prisen kan blive høj.

Transformator

Podcasten fra Teknologiens Mediehus sætter strøm til ugens største nyheder inden for teknologi, forskning og naturvidenskab og analyserer de svingninger, der på godt og ondt transformerer verden og vores samfund.

Værter: Henrik Heide og Peter Christian Bech-Nielsen

Medvirkende: 

  • Signe Sophus Lai og Sofie Flensburg, begge adjunkter ved Institut for Kommunikation, Københavns Universitet
  • Laurids Hovgaard, journalist, Ingeniøren 

Klip: Søren Rask Petersen

Abonnér på Transformator:
Følg i iTunes
Følg på Spotify

På mobilen: Søg på Transformator i din podcast-app.
På iPhone er podcast-appen indbygget. Har du en Android-telefon, kan du finde podcast-apps i Google Play. F.eks. kan du benytte denne gratis app.


Links

Ny bog gnaver sig helt ind til knoglen og viser Danmarks dybeste Big Tech-afhængigheder

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bogen ‘Gateways - Comparing Digital Communication Systems in Nordic Welfare States’ af Signe Sophus Lai og Sofie Flensburg

Hybridkrig kræver hybridskibe

TV 2 Fyn: Lindø lukker

11 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
11
9. januar kl. 22:57
Re: “Vi” Digitaliserer med hovedet under armen…

Det ene øjeblik sviner de hinanden til, det næste danner de regering sammen.

Husk at undersøge kandidaterne, og stem personligt.

Længere nede på listen er der måske nogle ikke-levebrødspolitikere, der vil modarbejde den tendens. Ja, kun "måske". Men hvis man stemmer på en liste eller topkandidaten, er man sikker på hvad man får.

10
9. januar kl. 10:57
Re: “Vi” Digitaliserer med hovedet under armen…

og ja, alternativerne er ret elendige: O i den ene ende og Ø i den anden.

Og resten er bare en opdeling af enhedspartiet for at give de dumme vælgere en illusion om at deres stemme har en betydning. 

Det ene øjeblik sviner de hinanden til, det næste danner de regering sammen.

9
9. januar kl. 00:26
“Vi” Digitaliserer med hovedet under armen…

…primært fordi vi lader de folkevalgte gøre hvad de vil og stemmer de samme partier med de samme programmer og tilnærmelsesvis de samne idealer om at bestemme over os!

Nu må i sgu tage jer sammen, det er jeres stemneseddel som afgører hvordan landet ledes (og dermed også digitaliseres)! 

Spørg dig selv om du sætter kryds det rette sted eller om du bare gør som du plejer…

…og ja, alternativerne er ret elendige: O i den ene ende og Ø i den anden.

8
6. januar kl. 18:07
Re: Vi digitaliserer med hovedet under

Det var ikke gratis med 5-10 personer + vurderingsnævn.

I sammenligning med prisen for det nye vurderingssystem er det stort set gratis.

7
6. januar kl. 11:54
Re: Hvilket hoved? ...Vi digitaliserer med hovedet under

Jeg har medfølelse med den ældre del af befolkningen, der ikke har været en del af computer udviklingen.

ja det gør det ikke livet lettere. Hist og hér kunne der være en gammel eller to, der har haft god grund til at ynke de 90-99%? af de yngre, der tydeligvis er slavegjorte af deres tech. 

Også det ændres. Nye, spændende (for kriminelle og tyranner) måder at slavegøre mennesker - via AI-drevet trådløse IoTer + neuroteknologi - indfanger nok også de sidste 1-10%. 

Så snart er der ikke nogen tilbage til have medfølelse med noget, de selv kan gennemskue. Alle reduceret til betingede neuroreflekser i en global myretue, styret af..

6
5. januar kl. 21:45
Re: Vi digitaliserer med hovedet under

For mange år siden kendte jeg en der var leder af en kontor for ejendomsvurderingen i en dengang større jysk købstad. Det var ikke gratis med 5-10 personer + vurderingsnævn. Grundejere/ejendomsejere er siden kendt for at klage indtil de får deres vilje.

5
5. januar kl. 20:24
I DK digitaliserer vi/man med hovedet under armene

Man ligger, som man har redt. Det har vist været besparelser og ønsket om en høj indtjening, der har været drivkraften. Man har ikke forholdt sig kritisk og med omtanke.

Mange taler om amerikansk "big-tech", som om det alene var problemet. USA er et underligt sted, hvor "jagten på lykke" er ensbetydende med profit; WWII lærte Europa noget andet - som US ikke rigtig forstod/forstår.

De 50 enkelte stater har en gennemsnitlig størrelse ca som DK, men de har en overstatslig, integreret struktur, som gør dem dominerende i verden. Men der er alle slags mennesker i amerika; nogle har slet ikke forstået, at der findes noget udenfor, andre hylder, at der gør. De er blevet store i kraft af deres kæmpe nationale marked.

Faktisk er Europa større eller kunne blive det, men vi "faldt i gryden" efter WWII og indså ikke at vi (eller de fleste) var "holdt" (på støtten) af amerikanerne.

Forskellen er ud over sproget, at "vi på den anden side" (af dammen) ser anderledes på vold og menneskelighed. Det har amerikanere noget sværere ved - de kan tænke og bygge stort, men kun indenfor deres eget feudale system; derfor forsøger deres "wannabe" magthavere at fremstå som almindelige mennesker, men ser ikke sig selv som sådanne.

Vi (DK) er ikke verdensmestre og materiel velstand (bestikkelse) er ikke vores vej - i det lange løb - vi har "bondesnu" fornuft og respekt for liv (på en god dag). Vi kan tale os til rette, men det fordrer, at vi erkender vores situation.

4
5. januar kl. 17:42
Re: Vi digitaliserer med hovedet under

Man kan jo tage ejendomsvurderingerne som et eksempel.

De blev før i tiden foretaget af lokalkendte vurderingsnævn i kommunerne, og kan næppe have kostet særlig meget. Udover det, så havde borgerne en klagemulighed, hvor det var rigtige personer de talte med, og nævnet kunne tage ud og se på ejendommen. Har selv været ude for det.

3
5. januar kl. 14:34
Re: Vi digitaliserer med hovedet under
  • Ved lukning af ar FMnettet, er man afhængig af en
2
5. januar kl. 13:42
Re: Vi digitaliserer med hovedet under

Idag har det udviklet sig til, at er du ikke i besiddelse af en smartphone, så et du fortabt og kan ikke kommunikere om de simpleste ting i dagligdagen.

Helt enig. Vi har et beredskab i form af radio, som når ud til alle.

Hvad kommunikerer Politiet på, når vejene er lukket af lastbiler på sommerdæk? Facebook og X <Bortcensureret skældsord>!

1
5. januar kl. 13:29
Vi digitaliserer med hovedet under

Vi digitaliserer med hovedet under armen, udfra tesen, digitalt er/ må være bedre. Hvor ofte evalueres løsningen mellem digital og anden løsning, næppe ofte, udgangspunktet afvejes ikke op mod simplicitet, let anvendelighed oma.

Idag har det udviklet sig til, at er du ikke i besiddelse af en smartphone, så et du fortabt og kan ikke kommunikere om de simpleste ting i dagligdagen. Jeg har medfølelse med den ældre del af befolkningen, der ikke har været en del af computer udviklingen.