(Google) Link til "INFN Sardinia virtual particles": https://home.infn.it/newsletter-eu/pdf/NEWSL_INFN_76_ing_12.pdf Billedet ligner den "dims", der også er et billede af i artiklen;) (Google) Link til "INFN Archimedes": https://agenda.infn.it/event/17248/contributions/86732/attachments/63121/75920/Paola_Puppo.pdf
Det skal nok blive underholdende, hvis de finder et positivt resultat? Teorier om æteren vil blomstre - igen.
Men kan eksperimentet laves her på Jorden med et "kunstigt" vacuum? Brude man lave det i rummet?
Så det er formodentlig stort set kun lønudgifter og profit ?
Det ville også være mit gæt. Var selv engang lokket med på et projekt til 2 mia FF. Min chef fik opgaven, men trække mig ud, da jeg efter få måneder indså, at det ikke kom nogen vejne. Efter et halvt år trak den franske sparekasse sig - med samme begrundelse. Med i prisen var centralt anlæg og 60 filialers HW/SW + ca 200 personer, som skulle skrive koden. Dengang var timeprisen faktisk 2000 FF(kr)/md - utroligt, hvis den stadig holder - her godt 30 år senere?
»Alle ved, at det her er den næste kraftfulde ting. Så inden for de næste uger vil vi komme med et udkast til etiske retningslinjer for kunstig intelligens,« siger Margrethe Vestager ifølge ITWatch.
Om dette udsagn kan mane kritikken til ro, tvivler jeg på. Den vil nok blive mere skinger, mens det virkelige problem i ro og mag vokser politikererne over hovedet.
Denne uges Transformator:
To DTU-professorer taler med Liv Bjerg om AI og matematikken.
https://ing.dk/artikel/hvad-kan-kunstig-intelligens-betyde-matematikken
Det bruger vi tit indenfor hardware udvikling. VHDL er som skabt til test driven development.
Nu var pointen sådan set, at hvis man havde brugt TDD ved udvikling af AI/LLM, så vidste man hvad de lavede;) Anvendt rigtigt er TDD tidbesparende under udviklingen - og man slipper for at teste efter kodning, men indbygger selvfølgelig TDD i det færdige produkt, så man efterfølgende kan se hvad opdateringer smadrer - hvis noget.
Når først AGI er udviklet, så er det for sent at stoppe det, for det vil "outsmart us".
Og der skal ikke så meget til? Der er allerede folk der viderebringer fx chatGPT's orakelsvar som "sandheden". Jeg må nok skuffe dig, der er rigtig, rigtig, rigtig langt til AGI - og har nogen den nu, går der tilsvarende længe inden vi hører om det. Det er nemlig - modsat doomsday machine - ikke noget der virker ved, at alle kender til det.
Læse-Let-udgaven af problemet på ganske få minutter - det må DI da kunne få tid til:
https://www.youtube.com/watch?v=8kAF0InJTwI
En til "know it all"-person, men hvis man lytter, hvad han faktisk siger - i stedet for kun at "høre hvad man tror/håber/frygter han siger"; så er AI langt fra at være AGI (artificial generel intelligence~a God-like intelligence) - måske når det ikke så langt?
Diverse store sprogmodeller (trænet på netdata) er ikke i nærheden af I - kunstig eller ej. Jeg meget kræsen, med hvor længe jeg har tålmodighed til at høre på disse personer; måske har jeg "sund fornuft" eller ved faktisk noget om emnet - lige meget.
Ingeniører er altid farlige, når de er "grønne" (nyuddannede), de lader sig bruge, for at få jobs; de lidt ældre er ofte mindre farlige eller ligefrem nyttige (erfarringsramte). (Det her bliver jeg nok ikke populær af ~ mange td;)
Jeg tænker på ing'er jeg har kendt i mange år - ikke drømmesyner. Der er særlig farlige discipliner/retninger, men ikke engang programmører er jeg bange for.
Man siger at gode idéer er der flere, der får - næsten samtidigt - så hvis andre ikke får samme idé??? Er det så en dårlig idé eller folk bare "dumme"? Det ved jeg ikke, men lige den idé - jeg tænker på - har ingen fået i over 27 år, selvom det koster mellem 10 og 1000 gange så meget hardware, ikke at kende idéen.
Måske er en anden idé 'mindre farlig/lettere at sælge': Test Driven Development - skriv testen før koden, så er koden færdig, når den klarer testen. Den idé har flere fået - den nyder en vis udbredelse; selvom få går hele vejen.
Nu ved I så, hvorfor jeg ikke frygter LLM - pga ineffektiv kode og manglende TDD. Der fødes et begrænset antal genier pr år - og når bare de holder deres kæft SKDIGHG!
Skriver jeg et indlæg her i debatten, er der mange med en dårligere tekstforståelse.
Det kan jeg roligt give dig ret i;)
»Kunstig intelligens er ikke længere fremtid. Den er virkelighed. Og den vil forandre vores samfund. I et omfang, som vi slet ikke forstår endnu.«
Det vil jeg tro, at hun ikke gør;) (majestætisk flertal)
Om et halvt års tid har aviser og andre "kloge Åser og Åger" nok glemt denne hype - og fundet en ny.
Man må håbe det er en "avis and"; for der stadig uendelig meget LLM ikke fatter en sk.. øh dyt af. Ellers kan vi lige så godt afskaffe demokratiet og spare de penge.
Tid til refleksion - TTR
Alle mennesker begynder (og slutter) livet uden at kunne køre bil - de fleste kan det heller i deres "voksne" liv (i følge mange kørelærere).
Hvorfor er biler så blevet så udbredte at de truer med at ødelægge vores samfund og vores landskab? En grund: Henry Ford - som så mange andre amerikanere indså han aldrig, at for meget af en god ting er af den onde.
Jeg må tilstå - indledningsvist - at jeg selv har været "biltosse" - ligesom min far før mig også var det en tid, før et uheld fik ham til at indse, at det var der ingen fremtid i. Han var heldig og smadrede kun bilen (en Ford A) og ikke sig selv, som så mange idag er igang med. Jeg var ikke så tosset (elitebillist) og troede, at den brugte Volvo jeg købte i januar 1992 ville blive min sidste ICE - den næste ville blive el. Men den holdt kun til ca 10 år/200.000 km i DK. Så jeg nåede at eje to brugte ICE mere.
I Danmark har vi et skattefinancieret velfærdssamfund. Folk kan ikke lide at betale skat og vil helst slippe billigere; men der er/var store afgifter på biler (kommer også til EV'er har jeg hørt).
Før jeg fik bil, førte jeg med offentelig transport til skole og job. Det var der jeg fandt ud af TTR - når togene ikke kørte som de skulle, kom folk til at tale sammen. Det virker også, hvis ikke gemmer sig bag mobilen!
Nå, men biler er kun med os en kort tid endnu; ulemperne er for store - de fylder og vi kan klare os med taxier, hvis og når tog og bus ikke slår til. I store lande er der bedre plads til individuelle biler, men i DK giver de kun mening på landet og som status-pengespild. Vi er sociale væsner og bør tale sammen, når det er muligt.
Biler bruger meget plads og mange penge, som kunne bruges på noget nyttigt.
Men det her er jo bare min synsning.
Man kunne mene, at ovenstående klart hører til V2's emnekreds, men ing.dk og version2.dk er blevet til enm "pærevelling" efter upgrade til Drupal 9. Egentlig burde man droppe V2 og de såkaldte PRO-medier, der alligevel fremstår noget tyndbenede; og give IDA et samlet netsite, som digital udgave af fagbladet: "Ingeniøren" - som det er nu har det udviklet sig et "alt er lige meget"-socialt medie med STEM-tema.
Men redaktionen mener nok noget andet: "profit over faglighed";)
Det er kun marginalt bedre end en oprindelige: Ombytning af klumper på 4 værdier kan ikke observeres i checksummen.
Jeg må vist køre nogle simulationer, men jeg er ikke helt tryg ved Koopman's testdata: "0x0001, 0x0002, ..."
Men i det mindste er vi enige om ROR y; SHL 16 fylder de lave to bytes med 0'er og erstatter dem med x.
Opbremsningen ser værre ud, end en del af selvsamme forskergruppe nåede frem til for tre måneder siden.
Tak for god naturvidenskabelig journalistik (foran skærmen kan "ingen" høre mig klappe;). Jeg forstår problemet!
Du har ret i, at den gamle udgave var håbløs;)
Koopman's ændring virker fornuftig (so so), fordi de laveste 16 bit flyttes til de øverste 16 bit; derved "huskes" tidligere data. Barrel shifteren klarer SHL/ROL (shift left) i et hug.
Du bruger "rotate right" (ROR;), det er bedre end "shift right", men ,,,
Jeg ville bruge linje 3 som: sum = (sum ROR 4) + x; og helt droppe % (modulo).
Af forslaget fremgår det, at der skal gives 9,6 mia. kroner for investeringer og drift af kabel til Sjælland, 7, 3 mia. kroner til investering og drift af HVDC-konverter på Bornholm og 0,7 mia. kroner til en bæredygtighedspakke, der går til at sikre en række minimumskrav, tærskler, til materialer og beskyttelse af miljøet.
Altså: intet HVDC-kabel til Tyskland?
Så slipper Bornholm nok for at slukke for møllerne, når det blæser. Strøm på markeds vilkår bliver nok lidt dyrere, men møllerne skal nok blive bygget, for produktet kan afsættes.
Umiddelbart opfatter jeg dit undvigende svar som en bekræftelse på, at du arbejder med Ai i dagligdagen, Jens D Madsen.
Du ku' lige så godt have spurgt Jens om han skrev Sci-fi til hverdag og så ville svaret nok havde været: "på en måde" - han skriver "hver dag" noget der ligner;) Han er nok lige så glad for AI, som du er for Google (som ejer youtube); menjeg kender jer ikke - så jeg ved det ikke.
AI bruges idag som "paraply" for begreber der spænder områderne:
- automata i spil
- maskin læring (ML)
- store sprogmodeller (LLM)
- beslutningsstøtte
- og flere andre - omtalt fortrinsvis af personer, der ikke aner noget (eller kun ved lidt) om nogen af delene.
Jeg mener offentlig brug af AI bør sættes på pause, fordi den er umoden - dens nuværende form egner sig ikke til formålet. Indkøring af modellerne sluger kolossale mængder strøm, primært fordi programmering af modellerne er ineffektiv.
Intelligens er tilsvarende mange ting (delvis afhængigt af sprog)
- menneskelig intelligens (ca syv slags)
- programmeret intelligens (automata og beslutningsstøtte)
- kunstig intelligens - se AI
- intelligens (indsamling af oplysninger)
@AMK: Jeg tror du ser for meget youtube, men det er bare min 'synsning'.
Jeg fastholder at Peter Sellers var rigtig sjov og at KY næppe har noget med AI at gøre. Jeg er ikke på lønningslisten nogen steder og bruger open source, fordi det er billigt og alternativet er hundedyrt. I mit tidligere liv kunne jeg finde på at bruge gratis compilere (oversættere af programtekst), når jeg skønnede at slutbruger ikke havde adgang til kommercielle compiler-udgaver.
Tankerne falder på russernes design af 'Doomsday machine' i Dr. Strangelove. Løsningen er genial billig og de blev nødt til at spare muligheden for deaktivering væk.
Ja, Peter Sellers var 'King of Satire' - hyleskæg!
Men Kombits fejl i KY har mig bekendt ikke noget med AI at gøre. Og det er næppe LLM, der smadrer verden; det var mennesker i gang med lææænge før computere.
En gang havde Hanne Reintoft en social brevkasse i radioen - det var før computernes tid - og så vidt jeg husker, var der også mange fejl dengang.
God pointe Jens, men de sidst 11 år af "Hvad er min ret og hvad er min pligt"-perioden var i det åbne Internets barndom (1993-2004). Du har dog ret i, at fejl også forekom før "computernes tid".
Og @AMK:
Det siger jo i sig selv alt om, at digitaliseringen har taget overhånd.
For at bruge dine egne ord: er det "hovedet under armen"-digitaliseringen, der har taget overhånd. Stærkt fremmet af "hovsa-lovgivning".
Der findes måder at teste og effektivisere software-udvikling på, de har bare ikke den selvfede del af det danske STEM-segmentet (som efter mit skøn udgør 3½% +/- 1½%), for dette mindretal er ansvar for egne handlinger fy-ord, i deres griske øjne er egen vinding langt vigtigere. Men bare rolig: de lever ikke evigt. Et større problem for demokratiet er dog, at vælgerne bliver ved at stemme på personer, der bare lover skattelettelser til de "overbetalte ansvarsløse". Det er langt farligere end AI, som den er nu. Husk det på næste valgdag!
En udemærket leder, tak for den - som sædvanlig slipper "pressefrie" adsted med at stille sagen på spidsen. Men der er gået lovlig meget "enkeltsag" i debattråden.
Lidt tættere på sandheden er nok den fremstilling jeg hørte i dag fra en bekendt der tættere på "koncern-IT" i start '10-erne:
- Et hold konsulenter (af de billigste freshmen) tegner fra lovteksten en stak diagrammer, som det næste hold konsulenter ikke forstår en dyt af, så de tegner en ny stak diagrammer, som så sendes til "indien" for at blive implementeret som kode.
- "Indien" vil gerne (be-)holde kunden, så de skriver koden (uden at forstå baggrunden.
- I mellemtiden ændres målene, så hold tre konsulenter sættes på den "nye" opgave (som 1) indtil der ikke er flere penge og seneste kodeudgave sættes i drift.
Faglig stolthed og integritet er der ikke råd til. For 40+ år siden skrev jeg "pilot" af "temakort" - rapporten beskrev de tre trin: analyse, design og implementering. Undervejs i implemetringen opdage jeg at et "kortudtræk" (ku) tog 900 s fra DB til skærm. Det mente jeg var for langsomt, så jeg denormaliserede de digitalisere punkter i bundter af ca 60; så tog ku 15 s DB til skærm.
Det hold (danske dataloger), som implementerede systemet; opdagede hverken "bokssøgning" eller "punktbundter". Bokssøgning fandt de linjer, som skulle med i udtrækket; datalogerne sendte hele kortet til udtegning og lod "grafiklaget" klipppe det overflødige væk. ZS kørte ca 10 år; så fandt (og købte) man et amerikansk GIS, som sjovt nok benyttede begge optimeringer.
- Forrige side
- Nuværende side
- Side
- Side
- Side
- Side
- …
- 80
- Næste side
Nis Schmidt