LEDER Nogen må stoppe uddannelsesministeren, inden hun dræber flere ingeniøruddannelser

27. marts 2023 kl. 10:0313
Ingeniøren mener
Illustration: Ingeniøren.
Artiklen er ældre end 30 dage

Danmark halter efter, når det gælder om at automatisere arbejdet i vores fremstillingsindustri. Selv om robotter styrker både produktivitet og vækst i virksomhederne, afslører en ny rapport fra Det Økonomiske Råd, at vores ellers så stolte robotnation lander på en 12. plads - bag både Sverige og Slovenien - når man ser på forholdet mellem industrirobotter og beskæftigede i sektoren. Og modsat andre lande er stigningen i investeringer i robotter gået i stå her til lands.

Den sjette rapport fra FN’s Klimapanel er netop landet med endnu en klar advarsel: Hvis ikke der handles nu, ender vi med en meget dyr klimakrise. Samtidig melder både danske virksomheder og universiteter om mangel på de hoveder, der skal udvikle og producere de teknologiske løsninger, som en stor del af den danske klimaindsats hviler på.

Dygtige teknologikompetencer er også hvad både virksomheder og offentlige institutioner mangler for at følge med i den digitale transformation, hvor Danmark har store ambitioner om at være med i forreste felt.

Med det bagtæppe skulle man tro, at uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) fandt champagneflaskerne frem, når Danmarks største producent af teknologi-kompetencer, DTU, beder om lov til at åbne en ny uddannelse. Endog inden for computer engineering med plads til i første omgang 30 studerende årligt, der specialiseres i at designe de cutting edge-computerchip, som er en helt uundværligt ingrediens i elektrificeringen af vores samfund og ikke mindst i udviklingen af kunstig intelligens til blandt andet at sikre sammenhæng i vores energisystem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men ministeren lader ikke champagnepropperne springe. For en ny uddannelse i Kongens København går jo helt imod ånden i den beslutning, et politiske flertal to år siden tog om, at der skal flyttes uddannelser til provinsen. Så i stedet finder hun kuglerammen frem og svarer DTU, at hvis de har ønske om at uddanne en ny type ingeniører, som både virksomheder og samfund har stærkt brug for på Campus i Lyngby, ja så må DTU lukke nogle andre ingeniøruddannelser på samme sted.

Og når nu ministeren har DTUs opmærksomhed, stiller hun da lige en ekstra betingelse: Den plan, som DTU allerede har fremlagt til opfyldelse af den politisk besluttede uddannelsesplan med krav om nedlukning af 10 procent af uddannelser placeret i hovedstaden, skal nu fremrykkes, så målet nås før 2030, hvor DTU ellers har planer om at stå klar med en række uddannelser i Roskilde og flere andre provinsbyer til at samle op på de tvangslukkede pladser.

Resultatet er nu, at DTU - for at gøre ministeren og hendes embedsmænd tilfredse - varsler lukning af 180 studiepladser i Lyngby allerede i 2025. Lukningen rammer diplomingeniøruddannelser i byggeri og infrastruktur, elektroteknologi og produktion - uddannelser, som er essentielle for hhv. den grønne omstilling og danske virksomheders konkurrenceevne. Og der er tale diplomingeniøruddannelser, der ellers læner sig op af regeringens planer om at få flere kort-varige uddannelser på universiteterne, så kandidaterne kommer hurtigere i spil i erhvervslivet.

Ministerens kuglerammemetode resulterer nu i, at Danmark om fem år nok er blevet 30 færdiguddannede kandidater i computer engineering rigere, men til gengæld er vi blevet 180 ingeniørkandidater med ekspertise i byggeri, produktion og elektroteknologi fattigere - og ser vi frem mod 2030, ville de tvangslukkede 3½-årige diplomingeniøruddannelser have fået flere hold igennem, hvormed det er flere hundrede potentielle ingeniører, der nu ikke udklækkes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

DTU kommer til at skrue op for antallet af uddannelser uden for København fra 2030, hvor de bliver klar i Roskilde og flere andre provinsbyer, og hvis vi er heldige, så vil de studerende følge med, så hullet kan lukkes på sigt. Men det er her og nu og i de kommende år, vi får ekstra travlt med at indhente det forsømte i den grønne omstilling hvis vores 2030-klimamål skal nås. Og med den hast den teknologiske udvikling har, har danske virksomheder ikke råd til at tabe yderligere terræn i produktionen.

At uddannelsesministeren er villig til at sætte både grøn omstilling og Danmarks konkurrenceevne på spil for at speede en i forvejen tudetosset politisk tvangslukning af både nødvendige og søgte uddannelser i Hovedstaden op, før et tilsvarende antal uddannelsespladser er sikret i provinsen, må enten bero på manglende evner med kuglerammen, misforstået opgaveløsning eller foragt fra regeringens egen erklærede prioritering af den grønne omstilling.

Uanset hvad ministerens vildfarelse skyldes, bør nogen fra regeringstoppen hjælpe hende med at få prioriteterne på plads. trb/hm

Illustration: Ingeniøren.
13 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
13
18. juni 2023 kl. 17:09
Hvor og hvor ikke

Ja, der er mange følelser i det. Da jeg i 1965 valgte at læse til civilingeniør var det kun Polyteknisk i København. mange kom fra hele landet, efter diplom spredt ud over hele landet Siden er der heldigvis kommet kompetente uddannelser rundtomkring i DK, da der er virksomheder lokalt, der har brug for dem og understøtter dem. Maskinmester skolen i Aarhus har lagt en afdeling i Viborg, da de lokale virksomheder har brug for dem, kan bistå med praktisk viden. Uddannelsen i Ålborg blev jo også båret af de mange tech virksomheder mht mobiltelefoner, det har så udviklet sig til meget andet Tilsvarende mange andre steder i DK

Det er jo ikke blot spørgsmålet om forskere, det er også spørgsmålet om de muligheder der er, fremtiden. og hvor job er. Hvor job er vil der udvikle sig et godt studiemiljø.

At nedskære nogle uddannelser fra 5 år til 4,25 er vej ikke en katestrofe?

Da jeg midt 80-erne var chef for en afdeling med 75 medarbejdere skulle ansætte flere, valgte jeg at det skulle være teknikum ingeniører med svendebrev. Det gav lidt ballade med HR afdelingen, men vi fik en del ingeniører der kunne projektere anlæg så de i praksis kunne bygges.

Hvor lærer forskere noget, det er vel delvis ved at være i kontakt med virksomheder, der er spredt over hele landet

Der er brug for forskere men også de praktiske.

12
18. juni 2023 kl. 13:17
Lusede amatører og elendige ....

Hvorfor ikke skrive en harmdirrende leder om fossilerne på DTU der ikke kan finde ud af at flytte uddannelser væk fra Kongens Lyngby inden for en overskuelig tidsramme? Eller Ballerup, eller hvad der på de kanter anses for et passende domicil for en tech-professor årgang 2023?

Som uddannet i Aalborg har jeg oplevet goderne fra en af Europa's bedste Ingeniørskoler flyde ned over det meste af Jylland, måske dinosaurerne fra den Københavnske omegn skulle løfte blikket en smule nordpå for at se hvordan man udvikler et universitet i verdensklasse?

11
29. marts 2023 kl. 13:37
Hvis man ikke vidste bedre…

Hvis man ikke vidste bedre ville man tro at det kun er DTU der uddanner ingeniører, og på samme måde ville man tro at Københavns universitet er det eneste universitet i landet. Antallet af universitetsstuderende er steget meget de sidste 10 år, alligevel kan man få indtrykket at universiteterne lider selvom de er vokset konstant.

10
29. marts 2023 kl. 12:00
Nej, men det kræver…

Nej, men det kræver oprettelse af hele universiteter med tilhørende kollegier, transportfaciliteter, osv. At flytte enkelte uddannelser til et provinsmiljø, hvor man ikke har tværfaglig kontakt og infrastruktur til at understøtte studerendes og forskeres hverdag er ren galimatias

Endnu værre - uden et fagligt miljø har du ikke kvalificerede lærerkræfter. På højt niveau er det ikke nok at have folk der trisser rundt og uddeler guldkorn fra deres ungdom, du er nødt til at have kvalificerede folk der har fingeren på pulsen - og det har du kun i et blomstrende universitetsmiljø.

9
29. marts 2023 kl. 11:11
Mht udflytning var der vist…

Mht udflytning var der vist i hin dage meget modstand mod udflytning/oprettelse af de unge universiteter. Uden AAU havde nordjylland helt sikkert været helt anderledes. Det samme for SDU og Fyn/sydjylland. Så fornuftig udflytning er ikke nødvendigvis en dårlig beslutning.

Nej, men det kræver oprettelse af hele universiteter med tilhørende kollegier, transportfaciliteter, osv. At flytte enkelte uddannelser til et provinsmiljø, hvor man ikke har tværfaglig kontakt og infrastruktur til at understøtte studerendes og forskeres hverdag er ren galimatias. Det kræver massive investeringer, og det er der slet ikke i den nuværende udflytningsplan -- tværtimod.

8
28. marts 2023 kl. 20:08
Lige en korrektion: De tre…

Lige en korrektion: De tre diplomingeniøruddannelser, hvor vinteroptaget lukkes og der derfor nedlægges 180 studiepladser på, har hovedcampus i Ballerup, og ikke i Lyngby.

Men ellers er jeg fuldt ud enig, især i, at det er dumt at lukke pladser på diplomingeniøruddannelser.

7
28. marts 2023 kl. 17:28
Ren ideologi og New Public…

Ren ideologi og New Public Management ønske-tænkning fra ministeriets side. Nedskæringen på DTU - og manglen på nye midler til erhvervsskolerne - på det værst tænkelige tidspunkt

6
27. marts 2023 kl. 20:33
En passende anvendelse af…

En passende anvendelse af det nu "gamle DTU"! Og så er det godt at DTU kommer ud i landet, hvor de studerende er og har råd til boligerne. Det er fremtiden! Tæppebombningen (med villaer) af Danmarks bedste landbrugsjord må stoppe.

Jeg er forvirret. Du vil flytte uddannelserne ud af de store byer, men er imod flere køligere på landet?

Man bli'r så træt ...

... af de gamle boomeres evige "mer' af det samme"!

Det er ikke boomerne der tvinger de unge til at søge mod de store byer. Det gør de helt af sig selv, hvilket de i øvrigt har gjort siden civilisationens begyndelse.

5
27. marts 2023 kl. 18:17
Der er mange ting på spil…

Der er mange ting på spil lige nu. Og nedskæringer/lukninger af af erhvervslivet efterspurgte tekniske uddannelser er nok ikke smart. Hverken på dtu,ku,au,sdu,aau.

Mht udflytning var der vist i hin dage meget modstand mod udflytning/oprettelse af de unge universiteter. Uden AAU havde nordjylland helt sikkert været helt anderledes. Det samme for SDU og Fyn/sydjylland. Så fornuftig udflytning er ikke nødvendigvis en dårlig beslutning. Da lægestudiet kom til AAU var der ikke megen glæde på AU. Idag ser det ud til at det har fundet et fornuftigt samarbejde.

Men bare at svingesparekniven uden øjensynligt at tænke sig om - det er ikke smart. Det lugter lidt af regneark...

4
27. marts 2023 kl. 16:50
Danmark halter efter, når…

Danmark halter efter, når det gælder om at automatisere arbejdet. Var det ikke denne vej, man skulle have gået for at skaffe arbejdsudbud? Vi mangler nogle innovative ministre.

3
27. marts 2023 kl. 15:36
Der er nok mere fremtid i…

Der er nok mere fremtid i SOSUer

En passende anvendelse af det nu "gamle DTU"!

Og så er det godt at DTU kommer ud i landet, hvor de studerende er og har råd til boligerne. Det er fremtiden!

Tæppebombningen (med villaer) af Danmarks bedste landbrugsjord må stoppe.

Man bli'r så træt ...

... af de gamle boomeres evige "mer' af det samme"!

2
27. marts 2023 kl. 12:29
Man bli'r så træt.......

Man bli'r så træt.......

1
27. marts 2023 kl. 12:09
Jeg kunne ikke være mere…

Jeg kunne ikke være mere enig - det er politisk idioti. når det er værst.