Eksperter før bud på CO2-afgift: To teknologier kan gøre landbrug mere klimavenligt

21. februar kl. 05:456
Eksperter før bud på CO2-afgift: To teknologier kan gøre landbrug mere klimavenligt
Udledninger af klimagasser fra køers fordøjelse og gødskning af marker hører til de tungeste poster på landbrugssektorens klimaregnskab. Allerede i dag findes teknologier, som kan begrænse udledningerne af metan og lattergas fra de to processer. Illustration: Ulrik Jantzen.
I dag præsenterer det såkaldte Svarer-udvalg deres bud på en CO2e-afgift på landbruget, der skal skubbe sektoren i en mere klimavenlig retning.
Artiklen er ældre end 30 dage

Landbrugets aftryk på klimaet skal reduceres, og det skal ske ved hjælp af en CO2e-afgift. Det slog SVM-regeringen fast i sit regeringsgrundlag, og i dag udkommer en længe ventet rapport fra det såkaldte Svarer-udvalg, der skal vise, hvordan sådan en afgift kan skrues sammen.

Landbrugere og landbrugslobbyister landet over vil nok have øjnene stift rettet mod økonomiprofessor Michael Svarer og de øvrige eksperter i udvalget ved dagens pressemøde kl. 11 i dag.

Men så snart en endelig afgiftsmodel er politisk vedtaget, vil blikket skulle flyttes til nogle af de teknologier, som kan få klimabelastningen og dermed afgiftstrykket ned på den enkelte bedrift.

Og teknologierne findes allerede, lyder det fra eksperter, Ingeniøren har talt med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Generelt gælder det om at tage teknologier i brug, som for alvor gør en forskel for klimaet. Det vil sige dem, der virker på udledninger fra kvægavl og planteavl,« siger agronomuddannede Tavs Nyord, der er seniorkonsulent ved den grønne tænketank Concito.

»Her har vi allerede veltestede teknologier som fodertilsætningen Bovaer og forskellige former for nitrifikationshæmmere.«

Mangel på social accept

Han bakkes op af professor og leder af Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet (AU) Jørgen E. Olesen.

Adspurgt om, hvilke teknologier landbrugerne bør rette blikket mod, fremhæver han også fodertilsætning som Bovaer, der mindsker metandannelse og dermed -udledning fra køers fordøjelse, og nitrikitionshæmmere, der tilsættes gødningen for at bremse mikroorganismers omdannelse af kvælstof, som fører til udledning af den potente klimagas lattergas.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Faktisk mener både Jørgen E. Olesen og Tavs Nyord, at begge teknologier er så modne og veltestede, at man bare skal »komme i gang med at bruge dem«, som Tavs Nyord siger.

EU har allerede godkendt Bovaer, og der findes også andre godkendte nitrifikationshæmmere på markedet. Men der er også et stort fokus på potentielle negative sideeffekter ved de to teknologier.

»Teknologierne skal være på forholdsvist højt TRL-niveau (Technology Readiness Level, red.), men der er også en anden problemstilling, der handler om sikkerhed og accept af teknologierne,« siger Jørgen E. Olesen.

Han spørger hypotetisk, om vi skal blive ved med at teste teknologierne i det uendelige ligesom pesticidet Glyphosat, der efter hans overbevisning har vist sig ikke at have væsentlige negative sundhedseffekter, men efter 50 år på markedet ikke kan opnå bred folkelig accept.

»Man kan sagtens forestille sig, at man kan komme ud i noget af det samme med nitrifikationshæmmere og Bovaer som med Glyphosat,« siger AU-professoren.

Forsigtighedsprincip for klimaet

Begge teknologier er placeret i det såkaldte ‘udviklingsspor’ i landbrugets klimaaftale fra 2021. Det skyldes blandt andet usikkerheden om teknologierne, som skal evalueres på ny i forbindelse med et ventet genbesøg af aftalen senere i år.

Tidlige forsøg med Bovaer viste, at køerne ikke åd lige så meget og derfor producerede mindre mælk, måske på grund af ophobning af brint i dyrenes fordøjelsessystem. Omvendt viser nyere forsøg på danske malkekvæg, at køernes metan-bøvser og -prutter kan blive reduceret med knap 30 procent ved tilsætninger til foderet uden de negative sideeffekter. 

For nitrifikationshæmmerne gælder, at der stadig er usikkerheder omkring, hvordan de påvirker vandmiljø og mikroorganismer i jorden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men ifølge Tavs Nyord har vi allerede nok viden i dag til, at disse usikkerheder ikke skal tilbageholde implementeringen af effektive klimateknologier.

»Forsigtighedsprincippet bør også gælde for klimaet. Dyrevelfærd og drikkevand er vigtigt, men det er klima også,« siger seniorkonsulenten.

Begge eksperter ser også gode muligheder for CO2e-reduktioner ved hjælp af lagring af biokul lavet på pyrolyseret restbiomasse, hvor social accept igen risikerer at stå i vejen for teknologiudbredelsen.

Og så er gyllehåndtering som forsuring, hyppig udslusning, afkøling, biogas eller flaring af metan teknologier, hvor man hurtigt for meget klima for pengene.  

6 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
6
1. marts kl. 21:11
Re: Brandskat på landbrug

Mogens Hansen  som DR citer med følgende:

Alle de venstreorienterede tror jo, at maden kun kommer nede fra køledisken. Men når nu jeg har lukket Storebæltsbroen, finder de ud af, at den kommer andre steder fra.

Bortset fra den uovervejede bemærkning om Storebæltsbroen så er grundtonen nogenlunde den samme i mange andre kommentarer fra avlere. 

salg af kød og mejeriprodukter er generelt faldende eller i bedstefald stagneret og avlerne er oprørt, de forstår ikke hvad der er ved at ske. 

 

Ændringerne, i stald og på mark de sidste 50 år er foregået sådan at det daglige arbejde forekommer at være som det altid har været med små og mange forbedringer som har været nødvendige af konkurrence- og andre hensyn.

Forskning der sætter spørgsmålstegn ved produktionsmidler og den måde dyrene behandles på modgås effektivt af de parter der frygter tab.

Nye generationer der er vokset op med Internettet ser det ikke som ønskværdigt at forbruge store mængder af mejeriprodukter og kød.

Det frustrere avlerne der i mangel af bedre vælger at forstå det som en forbigående venstreorienteret fiks ide hvilket bestilt forskning og landbrugets leverandører af kemi og udsæd ikke modsiger energisk.

Usikkerhed har været et godt grundlag til at fremme de få og store frø og kemikoncerners våde drøm om at kunne udtage patent på mad og dermed beskatte fødevare ved hjælp af genmodificering.

Der har ikke været stor succes da det kaldtes GMO og det er ikke blev meget bedre efter skiftet til CRISPR som ellers er blevet markedsført, skiftevis som løsningen på en ikke nærmere defineret sult, og som vidundermidlet til landbrugets omstilling til klimaforandringerne og forureningsfri fødevareproduktion. 

Seneste betegnelse NGT, som blot er en forkortelse Ny Gen Teknik har vundet nogen, men ikke megen udbredelse. 

Efter som NY er det bedste reklameslogan efter gratis kan det jo være det slår an. 

En hindring har været at genmodificeringens fædre ikke ønsker at skrive på emballagen hvad det er de har opfundet ligesom de tilsyneladende heller ikke ønsker at tage ansvar for eventuelle ulemper ved deres opfindelser.

4
1. marts kl. 18:41
Re: Brandskat på landbrug

Det eneste man vil opnå er brandskatter på landbrug.

Mon dog, vil det ikke snarere virke som en mindre reduktion af de 1000 mio kroner pr måned som vi hørte i Clement's debatten på TV!

3
23. februar kl. 09:20
Brandskat på landbrug

Det eneste man vil opnå er brandskatter på landbrug. Der vil allerhøjest blive 1% tilbage til at servicere speltsegmentet. Igen vil man satse storstilet på import.

Der er nemlig absolut ingen andre lande der vil følge Danmarks eksempel, tværtimod.

Danmark vil være skrækeksemplet på hvordan det ikke skal gøres.

Der vil ikke blive godskrevet på nogen form for teknologier. Svarer-udvalget består kun af samfundsøkonomer med den bundne opgave at foreslå ekstra beskatning af landbruget. Hvis man vil kompensere for den udgift på landbruget bør MOMS på landbruget fjernes. For det er hvad denne CO2-skat er, skat på omsætning.

2
21. februar kl. 10:54
Bovaer

Kan biogasanlæg mon bruge gødning med metan hæmmende indhold?

1
21. februar kl. 08:36
Det slog SVM-regeringen fast i sit regeringsgrundlag...

Tak for link, men det var måske også smart I lige læste det før i konkluderer at der skal lægges CO2 afgifter på produktionen som resultat af det stykke papir, der er en del forbehold, især at det ikke på nogen måde må koste arbejdspladser, konkurrenceevne osv. Og så bliver det jo svært når alle andre EU lande har afsværget netop CO2 afgifter som virkemiddel.

For den dovne lige et par centrale afsnit: 

"Regeringen vil fremlægge et forslag til klimaafgift på landbruget, når Ekspertgruppen for en Grøn skattereform har fremlagt deres konklusioner. Klimaafgiften skal sikre implementering af udviklingssporet og opfyldelse af det bindende reduktionsmål for land- og skovbrugssektoren på 55-65 pct. i 2030 i forhold til 1990. Regeringen vil bede ekspertudvalget fremlægge forskellige scenarier for at nå dette mål på linje med de anbefalinger udvalget fremlagde i forbindelse med CO2e-afgiften på industri, herunder hensyntagen til at modvirke udflytning af produktion, inddrage internationale erfaringer og muligheden for at lægge CO2e-afgift på slutforbruget som et muligt virkemiddel.


Afgiften skal udformes på en måde, hvor erhvervet understøttes, således at erhvervets konkurrenceevne ikke forringes, og der dermed ikke flyttes arbejdspladser ud af landet samlet set. Implementeringen sker dermed i tråd med det, som et bredt flertal i Folketinget stod bag med klimaloven fra 2020: ”Indfrielsen af Danmarks klimamål skal ske så omkostningseffektivt som muligt under hensyntagen til både den langsigtede grønne omstilling, bæredygtig erhvervsudvikling og dansk konkurrencekraft, sunde offentlige finanser og beskæftigelse, samt at dansk erhvervsliv skal udvikles og ikke afvikles.”"

Men jeg vil da bestemt også følge med i pressemødet, det bliver spændende om det ender med yderligere at styrke dansk landbrug med tekniske virkemidler til glæde og gavn for klimaet, i stedet for afgifter der bare flytter produktionen til lande med et ringere klimaaftryk end Danmark. Men politik og landbrug mixer jo ikke altid lige godt, minkerhvervet forsvandt i hvert fald i en sky af halvkvædede dommedagsmeldinger fra "eksperter" og politiske rævekager, og CO2 debatten har vist rigeligt potentiale til at gå samme vej.