Klimarådet: Grøn trepart må ikke forsinke en CO2-afgift på landbruget

Plus29. februar kl. 13:301
Ko
Det haster så meget med at få udformet en CO2e-afgift på landbruget, at Klimarådet lægger op til, at regeringen skal stille forslag om en udformning uafhængigt af den grønne trepart. Illustration: lloorraa.
Regeringens klima-vagthund mener, at der allerede findes tilstrækkelig viden til at stille et forslag om en CO2-afgift på landbruget – uafhængigt af de planlagte trepartsforhandlinger.
Artiklen er ældre end 30 dage

Landbruget er nøglen til at sikre Danmarks klimamål, lyder det i Klimarådets netop udgivne statusrapport. Låsen skal smøres med en CO2e-afgift for at få nøglen til at dreje gnidningsfrit, og det haster. 

Gratis adgang i 10 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Få en forlænget erhvervsprøve
Med et erhvervsabonnement kan du få en forlænget prøveperiode.
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
remove_circle
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
1 kommentar.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
1
3. marts kl. 11:34
Det er lidt pudsigt

at invitere DN med, når de jo i udgangspunktet er en miljø organisation og derfor som sådan ikke har hverken interesse og formodentlig heller ikke specifik viden om klima forhold. Men når man som økonomiprofessor kan blive præsenteret som klima-ekspert er begreberne jo lidt flydende efterhånden.

Men i den bedste af alle verdener er DN med fordi man planlægger at gøre det som de fleste peger på er de mest effektive tiltag i forhold til CO2e, nemlig udtagning af jorde, især lavbund, og skovrejsninger, og her kan DN forhåbentlig bidrage med viden om hvordan det gøres med bedst effekt for ikke bare klima, men også nærmiljø, primært vandmiljø. Så der kan slås flere fluer med et smæk, og thumbs up for at det lykkes.

Og det kan man jo sagtens gøre uden at skulle finansiere det med CO2e skat på mad, og man må da håbe at den samlede pakke kun indeholder tiltag der styrker klima og da også gerne miljø, men uden at skulle pakkes ind i underliggende politiske motiver som at ville kværke dansk landbrug med ensidige ekstraskatter, hvis eneste klimaeffekt er at CO2e bliver udledt andre steder end i Danmark fordi det bliver billigere at producere mad der. Men det er jo nu engang sådan afgifter "virker", de rige sviner videre og fattigrøvene må undvære. Det gælder for alting, øl, smøger og letmælk, men i modsætning til de andre ting er letmælk faktisk sundt, og det virker jo som et besynderligt virkemiddel at lægge giftskatter på sund mad for at få bedre vejr.