Statsministeren beder om vores tillid, men vil se os alle efter i kortene

21. september 2023 kl. 15:1422
Statsministeren beder om vores tillid, men vil se os alle efter i kortene
Illustration: Ingeniøren.
Artiklen er ældre end 30 dage

Grunden til at demokrati er så forbandet god en idé er, at magtens tre grundsøjler skal holde hinanden i skak. Og til at hjælpe disse med at gennemlyse magtudøvelsen agerer pressen kritisk voyeur til fordel for borgerne. Ultimativt set skal alt dette forhindre magtmisbrug og despoti. Men en ting er teori, noget andet er skinbarlig virkelighed.

SVM-regeringen har blottet sine tanker om kontrol og magt. EU-kommissionens såkaldte chatkontrol-forslag, også kendt som CSAM, fik i sidste uge støtte fra Mette Frederiksen & Co. Kort fortalt går forslaget ud på at pålægge teleudbydere, sociale medier og beskedapps at scanne alle beskeder, emails, opkald og billeder på brugernes devices og telefoner for at tjekke for børnemisbrugsmateriale og dermed fange flere bagmænd. Et yderst sympatisk mål med et meget stort udemokratisk MEN.

Cybereksperter og kryptografer siger enstemmigt, at man ikke kan scanne lokalt på brugernes enheder for dette materiale, medmindre man bryder krypteringen og samtidig skaber et sikkerhedshul, hvor alt på telefonen er tilgængeligt for konstant overvågning. Og dermed siger vi helt farvel til privatlivet, lyder det fra fagkundskaben.

Kommissionen og regeringen foreslår altså at overvåge al vores digitale kommunikation for “en sikkerheds skyld”. Argumentet bliver, at fordi en promille af borgerne har kriminelle og ubehagelige tilbøjeligheder, så er vi nødt til at kigge alle efter i kortene hele tiden. Det er definitionen på masseovervågning og at skyde gråspurve med kanoner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er svært at lytte til især statsministerens besyngelser af »dejlige, lille Danmark« uden hun altid fremhæver tillid som et helt særligt dansk grundstof. I sin afslutningstale i Folketinget på kanten af sommerferien sagde Frederiksen blandt andet, at Big Techs »kyniske forretningsmodeller« er designet til indfange »ungdommen ind i en grænseløs verden af hurtige videoer, billeder og klik«

Unge bliver ifølge statsministeren påvirket »af algoritmer, som ingen af os kan gennemskue. Tech-giganterne tager jeres tid. De tager jeres data«. Signalet var klart: Vi kan ikke have tillid til Big Tech.

Nu vil regeringen så pålægge de selvsamme tech-virksomheder og teleudbydere at forestå netop overvågning af borgernes samlede digitale kommunikation. Ja, vi taler en form for udliciteret efterretningsvirksomhed. Hvordan hænger det sammen? Det ligner mere en de facto lovliggørelse og kynisk udnyttelse af netop de overvågningskapaciteter, som regeringen kritiserer Big Tech for at kapitalisere på. Og da justitsministeren var til møde i Europa-udvalget forleden, var han nærmest ude i en tilståelsessag: »Hovedpointen her er jo, at de her udbydere, hvor en række ordførere sidder og er meget fortørnede over, at de følger med og at det er et indgreb i meddelelseshemmeligheden. Jeg er ked af at afsløre det, men det gør de i forvejen. De følger jo med i alt hvad der bliver skrevet og ikke mindst SAGT, når man har de her platforme.« 

Regeringens nye bandepakke sender heller ikke noget signal om tillid. Men til gengæld samme signal som skiftende regeringer har sendt gennem godt 20 år. Mere “tough-on-crime” retorik og flere grænseoverskridende teknologiske og privatlivsinvaderende midler til politiet. Pakken rummer flere hemmelige ransagninger, mere hemmelig aflytning, mere dekryptering af private beskedtjenester og udlevering af fortrolige oplysninger om myndige borgere til nære relationer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når politiet har en mistanke om, at en specifik borger deler børnemisbrugsmateriale er der allerede adskillige muligheder for at bryde ind i borgeres digitale devices, og politiet kan også beslaglægge smartphones og computere med det formål at dekryptere enhederne.

Går vi videre til vores efterretningstjenester, så foreligger der allerede en lang række stærkt indgribende internationale spionsamarbejder og muligheder for at få udleveret data fra techselskaber, som burde give politiet og de særlige tjenester gode muligheder for at fange kriminelle i snart sagt alle kategorier.

Tillid er noget, som regeringen kræver fra danskerne. Det var tilfældet i en svært underbelyst FE-skandale. Det er tilfældet i Samsam-sagen. Og det var tilfældet i den såkaldte minksag, hvor Mette Frederiksens sms’er var blevet slettet. »Jeg er landets statsminister, og jeg har ikke brug for at dække over noget. Stol på mig«, sagde Frederiksen dengang.

Men tillid er ikke nok, når det handler om borgerne, og derfor aner man også at chatkontrol-forslaget handler om andet og mere end blot børnemisbrug og deling af billeder på nettet. Det handler om mangel på politisk fantasi og forståelse for de grundpiller, som demokratiet står på. Det handler om en regering, der ikke interesserer sig for årsagerne til kriminalitet eller forstår, at uden privatliv eksisterer frihed ikke.

Regeringen interesserer sig for hurtige likes og hårde one-liners, og justitsminister Peter Hummelgaard (S) fik da lige tilføjet, at regeringen skam støtter, at chatkontrol-forslaget skal respektere EU’s charter for grundlæggende rettigheder, mens Ministerrådets jurister for længst advaret, at CSAM-forslaget er i direkte konflikt med selvsamme rettigheder, fordi du ikke kan lave den ønskede scanning uden at få adgang til alt privat.

Tillid er godt, men kontrol er bedre, ikke sandt? Vi må håbe, at CSAM-forslaget bliver stoppet af mere demokratisk-sindede politikere i Europa, hvilket der heldigvis er gode muligheder for. Regeringens frihedskompas er grundforvirret./pbn

Lyt Transformator i denne uge, hvor vi går i dybden med CSAM-problematikken.

Illustration: Ingeniøren.

22 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
23
26. september 2023 kl. 13:00
Re: Det handler om tillid

Hvis tillid kan rangordnes står dansk politi og retsvæsen meget højt på listen, også langt over hvad Ingeniøren, Ekstrabladet eller hvad vi ellers har af "samfundets vagthunde".

Og hvorfor mener du at mennesker bliver mindre tilfalds, subjektiv eller tilbøjelige til at tage uhensigtsmæssige genveje, ved at få deres løn fra Politiet?

Skal vi begynde med de sager, hvor Politiledelsen decideret har brudt loven? Alle sagerne, hvor Politiet kender til fejl i mastedata, genomsekventering etc., men ikke sender besked til efterforskerne/anklagerne? Og så fortsætte med alle enkeltsagerne?

Det store problem i diskussionen om overvågningstiltag er den aldeles fornuftsstridige opfattelse at folk bliver ufejlbarlige, fordi de får en bestemt titel, eller ansættelse.

Selvom man sorterer folk fra på straffeattesten, på samme vis, som når man ansætter folk til kassen i Netto, så er der altså tale om almindelige mennesker som os andre.

21
26. september 2023 kl. 11:16
Re: Det handler om tillid

Hvis tillid kan rangordnes står dansk politi og retsvæsen meget højt på listen

På hvis rangorden? Personligt har jeg ikke større tillid til dansk politi...

20
26. september 2023 kl. 09:31
Det handler om tillid

og i min verden skal de danske myndigheder have bedst mulige betingelser for at kigge alle danskere efter i sømmene, herunder også politikere, og selvfølgelig også at kaste det brede net ud over interwebet for at finde forbrydelser. Narko, pædofili og såmænd også de "blødere ting", såsom socialt bedrageri.

Hvis tillid kan rangordnes står dansk politi og retsvæsen meget højt på listen, også langt over hvad Ingeniøren, Ekstrabladet eller hvad vi ellers har af "samfundets vagthunde". Deres meninger lader til at være mere dikteret af hvad der giver click og dermed reklameindtægter, end hvad der en gang hed "det fælles bedste".

19
23. september 2023 kl. 08:08
Ja, det er skræmmende..

at stater og bigtech vil bruge og misbruge teknologierne til at overvåge borgene lige så hæmningsløst og skamløst, som borgerne og small tech hidtil selv synes at have gjort i årevis... (Hvis det jeg har set lige omkring mig skal give mening). NB: jeg bryder mig heller ikke spor om udsigterne; men mener der er nogle solide huller i dækningen af temaet overvågning.

18
22. september 2023 kl. 23:22
Re: Det store problem for mig

Faktisk har jeg spurgt partier igennem 1-2 års tid omkring privatlivet på internettet og deres politik dertil.

Jeg har fået lige omkring nul svar omkring dette. Der findes ingen partier som har en politik til danskerne og deres digitale privatliv.

Det er også mærkeligt at Danmark gerne vil være frontløber på den digitale front, men har INGEN politik til at håndhæve det digitale privatliv.

17
22. september 2023 kl. 12:09
Lad mig starte,med Benjamin Franklins

Lad mig starte,med Benjamin Franklins kloge ord, der selv om de var ment i en anden samhæng, stadig holder. Den der skære i frihed for at opnå sikkerhed fortjener ingen af delen. Nu har politikerne jo selv skabt problemmet med bandevold. Da det sociale experiment blev,overtaget af de ikkke så sociale HA. Nu skulle der for alvor gøres noget. resultat. Man fik spredt hash rundt i hele byen, før vidste politiet jo hvor det var,men nu?. Højer straf er kun et populistisk manøvre,uden effekt og som ofte skaber det,flere hårde kriminelle, se blot USA. Hvis vi blot havde lært af de gamle grækkers opfattelse af helved. Der jo er indelt i1-9 ringe for ikke at blande synderne sammen, hver ring er sågar også opdelt i flere sektioner. Fængsler har skabt den italienske mafia også ISIS. fordi de er forbryder er de jo nødvendigvis ikke dumme. som alle andre brancher danne de netværk. Jeg så på svensk tv en debat om loven, istarten tænkte jeg,nu må grænsen være nået. i denne debat advarede en jurist, at nu riskire man børnefamiler,der sender billeder af deres badende børn til bedstemor kommer i klemme. Det kan vel ikke undre nogen,at politikerne undervudre vælgerne. under MF sidste ledelse fik vi mink sagen og PETsagen, der nu med et par ministre biler behændigt er parkeret i Stastministeriet og der ligger de sikkert, de samme vælger gen vælger en tidligere ministre,der er straffet for brud på loven.Lad mig slutte med cicero der klogt sagde,det er folkets pligt at søge sandheden,hvis de vil bevare demokratiet.

16
22. september 2023 kl. 10:00
Re: Tjaeh, hvorfor får vi det

hvorfor får vi det ikke bare overstået, og udstyrer samtlige danske husstande med lyd- og videoovervågning med direkte opkobling til Politiet

jeps, det var jo også, hvad George Orwelll foreslog i 1949? :)

15
22. september 2023 kl. 09:46
Re: Det store problem for mig

Når sagen er tilstrækkelig vigtig er alle partier enige, - anti-Trump, vacciner, Ukraine, overvågning, klimasagen, alt (vigtigt) som kommer fra EU++. Der er vist sket en erkendelse i "magtens korridorer" om at "Demokrati" som system ikke rigtigt virker. Men vi kan da stadig diskutere alt det ligegyldige :)

14
22. september 2023 kl. 02:02
Tjaeh, hvorfor får vi det

Tjaeh, hvorfor får vi det ikke bare overstået, og udstyrer samtlige danske husstande med lyd- og videoovervågning med direkte opkobling til Politiet. Jeg mener, tænk på al den kriminalitet vi kunne komme til livs: Hustruvold, børnemishandel, folk der snyder i skat... Der er vel stort set ikke nogen ulemper eller hvad?

13
22. september 2023 kl. 00:47
Re: Re: Re: Re: Re: § 72. Boligen er ukrænkelig.

...Nej politikerne har ingen respekt for grundloven og så sandelig ikke virkeligheden

point taken - god og relevant kommentar! :)

12
21. september 2023 kl. 23:09
Re: Re: Re: Re: § 72. Boligen er ukrænkelig.

Så nævner vi ikke omgåelse, hvor det ikke er Politiet der ransager. Landmænd er udset til jagtbart vildt af diverse politiserede styrelser. Der kræves end ikke en "retskendelse". Politiet tilkaldes kun for at undertrykke landmanden så statens "indbrudstyve" har uhindret adgang. Retssikkerhed eksisterer ikke for landmænd, se bare Minkerhvervet.

Theresa Scavenius giver et godt indblik i det politiske maskinrum, hvor især fagligheden bevidst undertrykkes af hensyn til politiske aftaler. Virkeligheden har trange kår i det fagligt inkompetente politiske parti-hierarki.

Behøver vi mange eksempler? Komplet ubrugelige ejendomsvurderinger (total afkoblet handelspriser). Vilkårlige fiktive grundværdier. Det virker som om de der bestemmer er "udlandsdanskere" der vil brandskatte Danskerne og de selvsamme der slipper skatterne er dem der har residens i skattely.

Nej politikerne har ingen respekt for grundloven og så sandelig ikke virkeligheden.

11
21. september 2023 kl. 22:01
Re: Det store problem for mig

Det store problem for mig er, at jeg ikke aner hvor jeg skulle sætte krydset og undgå at få mere af denne slags.

Enhedslisten må være "det rigtige valg" (SI-enheerne) for STEM'er. Der er ikke mange at de blå partier, som har integritet. Pressen er blevet regeringens indpiskere over en bred kam. Alternativet er også en oserklub, men vi venter vel på, at Dr Putin løser vores "problemer" - og det vil han vist meget gerne?

Næh, så er der reelt ikke andet at gøre end, at slå "koldt vand i blodet" og være tålmodig og se enden i møde med sindsro (hvis man har sådan noget?).

10
21. september 2023 kl. 21:47
Re: Re: Re: § 72. Boligen er ukrænkelig.

Men det er et skidt argument for at træde på Grundlovsfædrenes intensioner. Ellers havde ikke anvendt det særegne ord

nuværende §72 formulering er jo anno 1953 = 70 år gammel. Om samme sprogbrug indgår i tidligere udgaver af Grundloven, har jeg ikke undersøgt - men det er vel sandsynligt, at 'særegen' kan have repræsenteret (mere) gængs sprogbrug, jo længere tilbage i tiden vi går(?).

9
21. september 2023 kl. 20:45
Det store problem for mig

Det store problem for mig er, at jeg ikke aner hvor jeg skulle sætte krydset og undgå at få mere af denne slags.

Hvor kan jeg få udvidet mine borgerlige rettigheder, i stedet for (som i ÅRTIER) det modsatte?

De traditionelt store partier er jublende vilde med overvågning og misbrug af dine rettigheder. Fløj-/protest-partierne ender alligevel med at pege på ét af de store partier pga. parlamentariske praktikaliteter (tælle til 90 osv) og så er vi tilbage ved start igen.

Det er en kæmpe frustration for mig, at alle partier, på højre- såvel som på venstrefløjen, har samme visionsløse fascistisk-populistiske tilgang til / foragt for frihed og ordentlighed når alt kommer til alt.

8
21. september 2023 kl. 20:45
Ingen handling

Der kommer til at ske lige omkring ikke og en skid. Hvorfor?

Fordi debatten ender endegyldigt i kriminalitet og børnepornografi. Og det vil man jo ikke stå og forsvare! Derfor skal det hele nok blive tromlet igennem med larmende stilhed og hentydning til modstandere om de støtter kriminalitet og børnepornografi, hvis de vil modargumentere imod staten og deres overvågning af den almindelige borger.

Men godt at regeringen ved de jo skal bytte telefon hvert halve år og sørge for at "glemme" / slette visse beskeder. For så alt som det skal være.

7
21. september 2023 kl. 19:23
Re: Re: § 72. Boligen er ukrænkelig.

Jeg kan sagten se dit argument i uopsættelige situasioner, men hvor de "særegene" undtagelser tidligere var relativt få, fordi ordet "særegen" dengang havde kraftig værdi, voksede de voldsomt i tiden omkring og efter Lene Espersen til langt over 500 (efter bedste erindring) formegentlig fordi omgåelsen er mere handy fx. når der skal tælles tandbørster... Men det er et skidt argument for at træde på Grundlovsfædrenes intensioner. Ellers havde ikke anvendt det særegne ord.

6
21. september 2023 kl. 18:14
Re: § 72. Boligen er ukrænkelig.

Så meget for Grundlovens § 72

tjaeh...folketingets kommentar hertil lyder:

Denne paragraf værner om privatlivets fred. Den sætter grænserne for, hvilke indgreb offentlige myndigheder kan tillade sig i folks privatliv. Først og fremmest er folks boliger beskyttet. Det samme er private lokaler og bygninger, hvor ikke alle og enhver har adgang. Beskyttelsen betyder, at politiet ikke bare kan bryde ind i private hjem og undersøge dem. Det kræver, at en dommer først siger ja. Politiet skal have en såkaldt retskendelse. Det gælder også, hvis de f.eks. ønsker at åbne folks breve eller aflytte deres telefoner. Der er dog visse undtagelser. Der er ikke altid tid til at skaffe en retskendelse. Hvis politiet f.eks. jager en forbryder, der gemmer sig i et hus, har politiet lov til at skaffe sig adgang til huset med magt, hvis der er fare for, at forbryderen ellers undslipper. Bagefter skal en dommer godkende denne handling. I visse tilfælde kan andre myndigheder end politiet, f.eks. skattemyndighederne, undersøge folks private regnskaber uden først af få tilladelse af en dommer.

[link]

Vel i grunden ikke så urimeligt, endda?

5
21. september 2023 kl. 17:50
§ 72. Boligen er ukrænkelig.

§ 72. Boligen er ukrænkelig. Husundersøgelse, beslaglæggelse og undersøgelse af breve og andre papirer samt brud på post-, telegraf- og telefonhemmeligheden må, hvor ingen lov hjemler en særegen undtagelse, alene ske efter en retskendelse.

"Retskendelse" er godt nok nævnt, og det er jo nok den, man først hæfter sig ved, og føler sig godt beskyttet. Men UPS da da; en hvilkensomhelst lov kan altså gyldigt indeholde en "særegen" undtagelse, hvis man nu lige synes, at man helst ikke så gerne vil have retssystemet inddraget i udlægningen af loven - hvad det så end kan skyldes....

Så meget for Grundlovens § 72.

4
21. september 2023 kl. 16:54
Re: Husk: Vælgere er kun ååhh

"Jeg har ikke noget at skjule - har du?"

Jævnfør mørklægningsloven: det har politikerne tydeligvis.

3
21. september 2023 kl. 16:27
Husk: Vælgere er kun ååhh

Husk: Vælgere er kun ååhh så dejlige og respekterede op til et valg. Derefter er de kun en sur ulejlighed, som hele tiden gør vrøvl over alting, og tror de har noget at skulle have sagt. Så derfor skal de kontrolleres (måske også snart sindelagskontrolleres via chatkontrol) og styres med fast hånd, så de makker ret. Når så næste valg så nærmer sig, bliver vælgerne igen politikernes allerbedste venner, og en ny runde cyklisk demokrati - eller er det mon snarere demokratur - kan begynde. Og hvis nogen formaster sig til at kririsere chatkontrol, siger man da bare:"Jeg har ikke noget at skjule - har du?"

2
21. september 2023 kl. 16:13
Vejen til helvede er brolagt med gode hensigter.

Det er svært at undlade at tænke på ovenstående udsagn af Friederich Hayek når man læser artiklen.

Er der stadig brevhemmelighed i Danmark? Hvis så, hvordan er det overhovedet muligt for regeringen, og EU for den sags skyld at tænke i de baner?

Det forekommer mig på tide at Grundloven opdateres så det gøres klart at der skal en domstol til og en begrundet mistanke før man snager i borgernes personlige kommunikationer uanset på hvilket medie.

1
21. september 2023 kl. 15:31
Ikke kun regeringen

Det er ganske utroligt, at de politikere, som har fået den tillidserklæring at repræsentere deres vælgere, udviser så dyb og grundlæggende mistillid til de selv samme vælgere.

Visse af de partier har ovenikøbet den frækhed at skrive "liberal" i deres partibeskrivelse, selv om deres handlinger/stemmeafgivning er alt andet end liberal.