LEDER Bagdørskup må ikke kvæle 40 års Dankort-succes

27. januar 2023 kl. 05:1517
LEDER Bagdørskup må ikke kvæle 40 års Dankort-succes
Illustration: Ingeniøren.
Artiklen er ældre end 30 dage

En af Danmarks største teknologiske sejre er på vej til at lide en stille død som følge af en uhellig alliance mellem danske banker og big tech-betalingskortvirksomheder. Dankortet har i nu 40 år sikret danskerne et af verdens absolut billigste digitale betalingstransaktioner, men løsningen bliver en saga blot, hvis ikke politikerne vågner op i tide. Konsekvensen er klar: Det samlede årlige gebyrsum til danskerne for at betale deres daglige indkøb vil mangedobles og ryge direkte ned i foret på store kapitalinteresser og big tech-virksomheder som Nets, Visa og Mastercard.

Giganterne har sneget et bagdørskup ind på det, der tilsyneladende ligner et uskyldigt og ligegyldigt klik på vores mobiltelefon. Når vi installerer Apple Pay på telefonen - et alternativ til det fysiske Dankort, der bliver stadigt mere populært - vil vores betalinger i langt de fleste tilfælde skifte fra at trække på Dankortet til Visa-delen på vores Visa/Dankort.

Dankort koster ca. 16-21 øre pr. transaktion, afhængig af det samlede omfang af transaktioner i en forretning. Hvor meget butikkerne betaler for at indløse f.eks. Visa eller Mastercard er omgivet af stor hemmelighed, men offentligt tilgængelige prisaftaler afslører gebyrer på 2 kroner pr. indløsning, altså en 10-dobling af prisen.

Retfærdigvis skal det nævnes, at Visa-delen giver bedre muligheder end Dankortet for at få penge tilbageført, hvis man ikke modtager den vare, som man har betalt for - f.eks. hvis man handler på nettet eller bestiller et tv i en forretning til levering senere. Men Dankort er - også internationalt set - et unikt nationalt betalingskort, som vi skal værne om. Dansk Erhverv har været ude og advare om, at det er ‘væsentligt billigere’ at indløse en betaling med Dankort end med Mastercard eller Visa.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med en årlig samlet betaling med kort i Danmark på over 400 milliarder kroner, er det bestemt ikke ligegyldigt for samfundsøkonomien, hvor meget vi betaler i gebyr for den samme ydelse - penge som i øvrigt i denne sag som oftest havner i udenlandske lommer i form af kapitalfonde eller store multinationale selskaber. Selvsamme aktører lukrerer imidlertid på, at gebyret, der betales for hver eneste transaktion, er skjult for den enkelte forbruger - butikkerne betaler i første omgang. Men de har kun ét sted at sende regningen videre: tilbage til os, der handler.

Hvis forbrugerne var oplyste - og havde et valg - kunne problemet med de ublu gebyrer måske kvæles. Men langt de færreste banker tilbyder, ifølge en undersøgelse af Politiken, at man som forbruger kan vælge Dankort til indløsning af betaling i Apple Pay. Her bliver vi simpelthen tvunget til at anvende Visa eller Mastercard med et langt højere gebyr til følge. Kun Danske Bank har siden september 2022 tilbudt kunderne at kunne vælge mellem Dankort og Visa, når de konfigurerer deres Apple Pay. Til trods for at Apple for længst har åbnet op for, at også Dankort kan anvendes som kort til indløsning af betalinger.

Nye betalingsløsninger popper løbende op i disse år. MobilePay har været kendt af de fleste i årevis, Apple Pay blev introduceret i Danmark i 2017 og for knap et år siden lancerede Nets løsningen Softpay, der fungerer på Android-telefoner. Hertil kommer eksempelvis online takeaway-madbestillingsfirmaet Just Eat, der er gået ud med appen ‘Just Eat Pay Card’. Apps som kinesiske Alipay og svenske Klarna bevæger sig også ind på det danske marked.

Gængs teori tilsiger, at flere aktører og et større udbud betyder øget konkurrence og lavere priser. Markedet for betalingskort og indløsning af betalinger er imidlertid højkomplekst og præget af uigennemsigtige gebyrstrømme mellem banker, kreditkortselskaber, indløsere, mobiltelefonproducenter, butikker og forbrugere. En erfaren observatør på dette marked, seniorrådgiver Lars Krull, der er tilknyttet Aalborg Universitet, er bekymret for konkurrencekraften på området og peger især på, at så længe Nets sidder på 9 ud af 10 indløsninger i Danmark, er det tvivlsomt, om forbrugere og butikker får de lavest muligt priser. Konkret frygter han, at de lave og politisk styrede gebyrer på Dankort fører til højere gebyrer på internationale kort ud fra devisen om, at hvad der tabes på gyngerne må hentes ind på karrusellerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Så sent som i 2020 udstedte daværende erhvervsminister Simon Kollerup (S) nye regler, der skulle gøre det billigere og mere attraktivt for erhvervsdrivende at acceptere Dankort som betalingsmiddel. Mere retvisende gebyrer og en bedre incitamentsstruktur skulle beskytte det Dankort, der i årtier har sikret danskerne lave transaktionsomkostninger. Men sådanne tiltag kan være komplet ligegyldige, når bankerne får lov til at holde Dankortet ude af de mobilløsninger, som langt de fleste sandsynligvis kommer til at bruge i fremtiden.

Der er brug for, at politikerne kræver en tilbundsgående undersøgelse af konkurrencen på markedet for betalingskort og indløsninger. Og i øvrigt stadfæster, at vi skal bevare og understøtte vores nationale betalingssystem, der for butikker og forbrugere er blandt verdens billigste - samtidig med, at der selvfølgelig skal være plads til nye måder at betale sin vare på. Alverdens nye app-, kort- og chipløsninger skal på ingen måde holdes ude af det danske marked, men skal via regulering tvinges til at understøtte vores unikke Dankort.

Det er uomtvisteligt, at vores nationale og demokratisk styrede Dankort i 40 år har været svaret på at sikre billige betalinger - en løsning, der i øvrigt i sin tid blev udviklet og produceret på dansk teknologi af elektronikfirmaet Christian Rovsing A/S og de daværende danske teleselskaber.adf/hm

Illustration: Ingeniøren.
17 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
16
3. februar 2023 kl. 20:49
Re: Interessant.....

du kan givet vis ikke se det "gebyr" på dine kontoudtog nogen steder, men der er stadig betalt for transaktionen på den ene eller anden måde på den sidste måde ender vel hos dig på en eller anden måde ?!???

15
3. februar 2023 kl. 20:46
Re: Interessant.....

du skal nok læse det som Er der gebyr på "for dig" og ikke om der generelt er et gebyr,

Som PHK ender regningen jo i sidste ende eet sted hos den der betaler

14
30. januar 2023 kl. 16:34
Re: Brug kontanter når det er muligt

Desvære koster det butikkerne ret meget at håndtere kontanter. Med mønter er det helt umuligt, der er næsten ingen banker, der tager imod mønter

Nej, det er lidt samme historie. Man opkræver gebyrer for at butikkerne kan aflevere kontanter, men det kan man ikke rigtigt for privatkunderne. Så også her forsøger man at at presse sine kunder over på betalingsformer, som er mere lukrative for bankerne.

Det er også noget svært at lytte til banker og proselytter, som fremhæver risikoen for hvidvask og tyveri af kontanter, når der samtidigt hvidvaskes mia.-beløb via bankerne, og ældres konti tømmes elektronisk.

Det er helt legitimt hvis samfundet pålægger bankerne at opretholde håndtering af kontanter.

Bankerne får indirekte statsstøtte iom. at alle danskere er tvunget til at betale bankerne for en "Nem"-konto. Bla. for at det offentlige så kunne undgå at have egne udbetalingskasser. Nu lukker bankerne så deres udbetalingskasser.

At folketinget ikke gør noget ved det, er svært at forstå - uden at betvivle det berømte korruptionsindex.

13
27. januar 2023 kl. 20:15
Re: Interessant.....

Artiklen her handler om gebyret for betalingsmodtageren

Det er jeg klar over....

“Intet gebyr” betyder vel blot “intet gebyr for kortholderen”.

Nemlig, det er i min fortolkning spin/ lege med sandheden. Butikken betaler noget og sender regningen videre til dig. Derfor er der et gebyr til dig via den overpris betalingsmodtageren må tage for at dække sit tab.

Jeg syntes stadig at min bemærkning er relevant

12
27. januar 2023 kl. 20:09
Re: Interessant.....

Kristian Glejbøl #6,

“Intet gebyr” betyder vel blot “intet gebyr for kortholderen”.

Artiklen her handler om gebyret for betalingsmodtageren, ikke for kortholderen.

11
27. januar 2023 kl. 19:49
Re: Brug kontanter når det er muligt

Desvære koster det butikkerne ret meget at håndtere kontanter. Med mønter er det helt umuligt, der er næsten ingen banker, der tager imod mønter.

10
27. januar 2023 kl. 18:04
Jeg har nu i det meste af et

Jeg har nu i det meste af et år ikke haft mine plastkort (betaling, sundhed, kørekort) på mig. De ligger i en æske et eller andet sted herhjemme. Ligesom jeg heller aldrig har kontanter. Bor (sjovt nok) i Nordjylland.

Jeg ønsker mig, at vi alle - som en borgerrettighed

  • har en (simpel) konto i en national (dansk) bank, med et tilhørende betalingssystem (kort og/eller noget elektronisk), som det er statens pligt at stille til rådighed uden gebyr eller andet fikumdik.

Ikke for at afskaffe kontanter (undtagen de store sedler), det synes jeg må være op til den enkelte.

9
27. januar 2023 kl. 12:59
Re: Problem fra EU

Det kommer ikke fra EU. Det har altid (siden 1980, i hvert fald) været en del af kontrakten med kortudstedere, som butikken skriver under på for overhovedet at få lov til at modtage kreditkort.

Det kan da være at bankerne har fået lobbyet det ind i EU, men, det har altid været sådan.

8
27. januar 2023 kl. 12:55
Danske Bank tillader hverken Visa eller Dankort ..

.. med Google Vallet( Google Pay). Så har Danske Bank en aversion mod Android? Man kan bruge MasterCard (Credit).

Kun Danske Bank har siden september 2022 tilbudt kunderne at kunne vælge mellem Dankort og Visa, når de konfigurerer deres Apple Pay.

Det virker lidt underligt med den forskelsbehandling, eller er der gået en nyhed min næse forbi?

7
27. januar 2023 kl. 12:14
Brug kontanter når det er muligt

Internethandel er ikke til kontanter, og kortbetaling er nemmere på tankstationer.

Men ellers er kontanter et godt valg, når det gælder fysiske forretninger. Forretningen betaler ikke gebyr, og restaurantbesøg opræder ikke på en digital liste. Læg ikke alle æg i en kurv.

6
27. januar 2023 kl. 11:42
Interessant.....

Fra Jyske banks hjemmeside.....

Hvilke kort kan jeg bruge Garmin Pay med?

Du kan bruge Garmin Pay sammen med alle Jyske Banks betalingskort, undtagen det rene Dankort og Visa Mobil.

Er der gebyr på betalinger med Garmin Pay?

Nej, der er ingen gebyr på betalinger med Garmin Pay. (Hvis lederen /PHK's indlæg skal stå til troende, så er dette vel så tæt spin kan komme på decideret løgn, uden at være decideret løgn)

Det vel noget med at lovgiverne skal tage sig sammen og have vredet armen om på bankerne? Jeg havde egentlig tænkt at mit nye løbeur skulle erstatte plastikkortet, men nu er jeg ikke så sikker længere.

(#)4 + (#)5 har i øvrigt virkeligt gode pointer

4
27. januar 2023 kl. 11:02
Problem fra EU

En stor del af problemet er vel også at EU har betemt at butikkerne ikke må sende gebyret videre til forbrugerne. Det ender altid galt når nogen vælger (forbrugerne) og andre betaler (butikkerne). Så er der ingen konkurrence. Faktisk burde det være modsat. At gebyret for betalingerne altid skulle pålægges kunderne. Så ville alle varerne blive billigere, og de som valgte dyre betalingsløsninger kom til at betale for det, mens dem som valgte billige (dankortet) slap for det. Bedst for alle undtagen gebyrgribbene.

3
27. januar 2023 kl. 09:20
Folketinget kuppede bankerne med Dankortet

Bankerne har faktisk altid hadet Dankortet.

Historien er at det kostede dem flere kroner at håndtere en papir-check og derfor gik de til Folketinget for at få lov til at indføre betalingskort "ligesom i udlandet".

Et par vågne MF'er spurgte hvad det faktisk kostede at håndtere en papir-check, bankerne svarede, som sandt var at det kostede et par kroner. Derefter blev de spurgt hvad det kostede at håndtere en transaktion på et betalingskort og fik svaret 75øre.

Et enigt Finansudvalg besluttede derfor, at når bankerne sparede så mange penge, skulle det naturligvis ikke koste forbrugerne noget at bruge betalingskort og desuden skulle alle kort kunne bruges alle steder.

Den beslutning tvang bankerne til at lave Dankortet i fællesskab, for ingen af de internationale kort, de hver for sig havde håbet på at importere, ville være med på de vilkår.

Lige siden har bankerne prøvet at slippe af med Dankortet.

2
27. januar 2023 kl. 08:03
Dankortets død…

...skyldes lige så vel andre ting: mange banker nægter at lave rene Dankort længere så man skal betale for et Visa for at få et Dankort.

1
27. januar 2023 kl. 07:57
Ville løsningen så være fra

Ville løsningen så være fra politisk side at kræve at der bliver åbner op i diverse betalingsservicer for andre kort, som f.eks. ApplePay med Dankort? Eller at der åbnes op så Dankort eller lignende, kan tilbyde samme type betalingsmetode via hardware som understøtter det?