Frederiksens samlebånd er sindbilledet på en verdensfjern bureaukrat

5. april kl. 06:0020

Statsminister Mette Frederiksen (S) har muligvis set sig lun på flere af danskernes elskede helligdage med udtalelser i disse krigstider om, at vi skal »være lige så meget oppe i gear« som i Rusland, og at »jeg er ikke sikker på, at alle skal gå hjem kl. 16 fra samlebåndet«. Men der er grund til at dvæle ved, at et rigt og robust samfund langtfra alene kan skabes på baggrund af flittige borgere med en høj ugentlig arbejdstid.

Evnen til at investere dygtigt og strategisk i fremtidens teknologi og fastholde nye virksomheder er indiskutabelt vigtig. Hvis ikke endnu vigtigere for Danmarks velstand og sikkerhed. Og så er tallene altså ikke i Frederiksens favør.

Produktiviteten i it- og kommunikationsindustrien, den såkaldte ICT-sektor, er i Danmark ifølge EU-Kommissionen 20 procent større end i andre erhverv uden for den finansielle sektor. Eller med andre ord på 118.000 euro pr. ansat i denne sektor. Der er altså gode penge at komme efter.

Ser vi på danskernes samlede arbejdsproduktivitet over de sidste 20 år, har den primært ligget i den positive ende med årlige stigninger op til næsten 5 procent, kun afbrudt af fire kalenderår med mindre fald. Ser vi på lønkvoten, som måler, hvor stor en del af de private virksomheders værdiskabelse der går til aflønning af de ansatte, har den samtidig været svagt faldende i over 15 år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kastes det kritiske blik på ­skiftende regeringers økonomiske prioriteringer, så tårner det sig op med eksempler, hvor tidsforbrug og pris gør ondt i skatteydernes pengepung. Man kan endog gå så langt som at sige, at de seneste to-tre årtiers offentlige teknologiindkøb langtfra altid er bevis på, at Danmarks politiske ledelse pejler ud fra tid og kroner og øre. Sagen om DSB, der købte 83 IC4-tog og søstertoget IC2 til en regning på i alt 6,8 milliarder kroner, kender de fleste. De bedste af togene kunne køre en tredjedel så langt uden fejl som et IC3 og er i dag solgt. Der går dog nogle år endnu, inden afløseren er klar.

Skattestyrelsens it-projekter med gældsinddrivelse og ejendomsvurdering er bestemt heller ikke gået som forventet. Her er regningerne tordnet i vejret. Og tid har været en nærmest bundløs ressource.

De højteknologiske supersygehuse – også spækket med digitale redskaber og kommunikation – er på stribe blevet dyrere. I alt 9 milliarder kroner ekstra. Flere strækninger i udrulningen af Banedanmarks nye signalprogram er ramt af fejl og mangler i it-leveringen, hvorfor visse funktioner fortsat kræver manuelle arbejdsgange. Projektet er forsinket og er blevet mindst 4,5 milliarder kroner dyrere.

De mange dyrt investerede skattekroner har heller ikke dannet grundlag for en blomstrende industri af nye it-unicorns i Danmark. Kun ganske få højteknologiske og digitale virksomheder har skabt over 1.000 danske arbejdspladser de sidste 30 år, nemlig Netcompany og 3Shape. Milestone Systems og Universal Robots er også nye og har vokset sig store, men har dog en del medarbejdere placeret i udlandet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et oplagt spørgsmål er, hvorfor vores fremragende digitale tinglysning ikke har udviklet sig til et eksporteventyr. Eller den digitale skatteligning, Digital Post eller MitID. Eller vores mange gode digitale sundhedstjenester som f.eks. sundhed.dk og medicinkortet. Det kalder på en nærmere analyse af, hvordan vi som samfund kan få mere værdi ud af de investeringer, vi foretager os. Både når de innovative udviklingsprojekter skal gennemføres, og når teknologien er færdig og klar – vel at mærke til flere markeder end det danske.

Hvis man er i tvivl om effekten af en industri baseret på digitale løsninger, kan man kigge til USA, som samfundsøkonomisk i høj grad har nydt godt af virksomheder som Amazon, Google, Microsoft og Apple – senere Tesla – og nu er godt på vej med at skabe succes på baggrund af løsninger med kunstig intelligens. Det amerikanske bruttonationalproduktet er på baggrund heraf stukket af fra EU’s. I 2008 var det samlede BNP i Eurozonen og i USA stort set ens, mens det 15 år senere i USA var vokset til knap 27.000 milliarder dollars, mens eurozonen præsterer lige over 15.000 milliarder dollars.

Politikerne i USA har været dygtige til at investere i uddannelse, entrepreneurship og attraktive vilkår for virksomheder. Man siger, at det er dyrt at være fattig. Vi nyder godt af den lave danske statsgæld, som ligger helt i bund i EU. Men måske kan det også blive for dyrt at være for nøjsom. Frederiksen & co. kunne melde sig alvorligt ind i diskussionen om, hvor fremtidens nye virksomheder og kloge strategiske investeringer skal plantes og vandes. Det er for nemt at sidde i Statsministeriet og dele ud af andres tid./hm/pbn

Illustration: Ingeniøren.

20 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
21
15. april kl. 09:59
Re: Samlebåndet

men jeg håber da, at ingeniørens ansatte får lov til at komme hviledagen i hu. 

Ja, måske tør man håbe på at med redaktørskiftet er den tid forbi hvor der sad en aktivist søndag eftermiddag på redaktionen og slettede indlæg som man opfattede som klimablasfemiske eller stridende mod redaktionens politiske linje?

20
15. april kl. 06:32
Re: Samlebåndet

Et halvt døgn efter står det der stadig

Jo, men det var altså også et halvt døgn af en søndag. Der er mange ting ved administrationen af debatten, man kan have holdninger til, men jeg håber da, at ingeniørens ansatte får lov til at komme hviledagen i hu. 

 

19
15. april kl. 00:57
Re: Samlebåndet

Jeg har anmeldt spammeren Tak, så krydser vi andre fingre! :)

Et halvt døgn efter står det der stadig, men hvis hun er iført kejserens nye klæder så passer hun da også fint ind i mange debatter her på Ingeniøren :-)

18
14. april kl. 20:34
4 dages uge

Nedenstående link, og mange lignende, sætter ideen med en arbejdsdag mere på et helt år i et ganske andet perspektiv. Hvem har regeringen konsulteret, hvis de har konsulteret nogen. 

 

https://www.cnbc.com/2024/04/05/exos-4-day-workweek-how-it-went-one-year-later.html

https://www.thejournal.ie/four-day-work-week-second-pilot-ireland-6057347-May2023/

https://www.linkedin.com/pulse/best-eu-countries-move-you-want-4-day-working-week-2024-ultimate--a6kqf

 

14
8. april kl. 22:48
Re: Samlebåndet

Tyskland opptrer etter min mening rasjonelt hele tiden, de siste tiår og nå og fremover. Snart har de den billigste energi i verden

Jeg tror ikke at alle er bekendt med disse oplysninger så kunne du ikke uddybe og dokumentere?

Umiddelbart ligner det ønsketænkning, når jeg går ud fra de fakta som jeg har adgang til?

13
8. april kl. 18:29
Re: Samlebåndet

Bedst vel illustreret med de grønne i Tyskland, som ikke så risikoen ved at købe gas af Putin og 20 år for sent forvandlede sig fra pacifister til militarister overnight da fejltagelsen gik op for dem.

I løpet av halvannet år var denne avhengigheten eliminert. Så tabben var av minimal betydning unntatt for de som gjør den til et stort poeng (uten grunn)!

Tyskland opptrer etter min mening rasjonelt hele tiden, de siste tiår og nå og fremover. Snart har de den billigste energi i verden (utenom Norge og et par andre land) på basis av vind og sol og vil stå stadig sterke med hensyn til internasjonal konkurranse da landet omfavner den endring som er nødvendig med sol og vind, elektrifisering og utstrakt hydrogenøkonomi. Tyskland har det mest ambisiøse programmet for å bygge ut en hydrogenrør-infrastruktur og er i samtaler med flere land om hydrogenimport. 

Blant de større land hadde Tyskland størst andel elbiler i 2023 (BEV + PHEV) med ca 32,5% mot 31,5% i Kina.

11
8. april kl. 13:42
Jeg er ikke specielt religiøs

Jeg er ikke specielt religiøs, så venligst omtal dem som fridage og ikke som helligdage. Det er min fritid, hun tager.

...og jeg bliver nok i længden ikke mere effektiv af at skulle arbejde uret rundt.

10
8. april kl. 13:19
Re: Samlebåndet

jeg tænkte på dem der som 15 - 20 årige oplevede murens fald som deres første store politiske begivenhed, og begik den fatale fejl at tro at det var afslutningen på historien og tusindårsrigets komme og derfor endte med at komme for sent til historien!

købe gas af Putin

Så Olaf Scholz er helt uskyldig i den misere, det bliver han glad for at høre.

Og husk, hvordan børnene tér sig er altid forældrenes skyld.;-)

 

9
8. april kl. 11:20
Re: Samlebåndet

Er det ikke lidt tidligt du sender dem på pension?

Indrømmet, upræcist udtrykt, jeg tænkte på dem der som 15 - 20 årige oplevede murens fald som deres første store politiske begivenhed, og begik den fatale fejl at tro at det var afslutningen på historien og tusindårsrigets komme og derfor endte med at komme for sent til historien!

Bedst vel illustreret med de grønne i Tyskland, som ikke så risikoen ved at købe gas af Putin og 20 år for sent forvandlede sig fra pacifister til militarister overnight da fejltagelsen gik op for dem.

8
8. april kl. 07:21
Re: Samlebåndet

90er generationen efterlader til næste generation

Er det ikke lidt tidligt du sender dem på pension?

7
7. april kl. 20:57
Samlebåndet

Samlebåndet er vel en profeti om en fremtid med en mere opdelt verden hvor vi i højere grad bliver nødt til at producere vore fornødenheder selv, ihvertfald mere af det der har strategisk betydning?

Sådan bliver samlebåndet måske også billedet på den verden som 90er generationen efterlader til næste generation, fordi man glemte alle historiske erfaringer om at passe på os selv og stirrede sig blind på klimaet?

Så for næste generation står valget mellem en fattig tilværelse hvor de bevidstløst står ved det socialdemokratiske samlebånd og producerer det som et samfund lammet af klimaskræk foreskriver?

Eller kommer der måske et liberalt ungdomsoprør der gør op med konformiteten og sætter kurs mod et samfund med et mere frit erhvervsliv med mere diversitet og mere frihed og ansvar til den enkelte borger?

Hvilken af de 2 er det bedste svar på fremtidens udfordringer, jeg er ikke i tvivl!

6
7. april kl. 13:37
I Danmark går det godt!

Dansk økonomi er god, ledigheden lav, overskud på handel med udlandet og et velfungerende demokrati. Det samme kan ikke siges om USA, hvor underskuddet på statens finanser bliver større og større.

På DRs hjemmeside har jeg i dag læst at Danmark er landet med den højeste BNP pr. person når man ser bort fra olieproducerende lande.

At udviklingen i BNP påstås er meget bedre i USA end i Eurozonen kan man ikke bebrejde den Danske regering.

Statsministeriet deler ikke ud af andres tid, og taler ikke for øget arbejdstid, men gør opmærksom på at vejen frem ikke er fritid som nogle få plæderer for, det er ikke fritid der har frembragt den gode udvikling i Danmark. Statsministeriet Jeg har endnu til gode at høre arbejdsgivere tale for kortere arbejdstid.

 

5
6. april kl. 13:16
En leder med billige påstande og dunkle konklusioner

Hvor er der lysende eksempler på, at politikerne i USA har investeret i uddannelse? Og er det USA’s politikere, der har skabt den bigTech-industri, der frem for noget driver USA’s vækst, og som vi i Europa i højere og højere grad må forsvare os imod? 
Lederen udslynger en mængde påstande uden tilhørende analyser. Den nævnte høje produktivitet i it-sektoren kunne jo for eksempel skyldes, at den tager sig ualmindeligt godt betalt, jfr gængse definitioner af produktivitet. Paradoksalt nok fejler så alligevel det ene store it-projekt efter det andet, jfr lederens eksempler. 
Kort og godt: Lederen lyde mere som et hurtigt udkast til et manifest fra et ultraliberalt parti, end som noget rationelt tænkende ingeniører kan forholde sig til.

4
5. april kl. 21:44
Slette Mette: vi skal »være

@Benny: Lige mine ord. Det her burde regeringen/folketinget læse, men jeg tvivler på at de kan,

 

Slette Mette: vi skal »være lige så meget oppe i gear« som i Rusland, og at »jeg er ikke sikker på, at alle skal gå hjem kl. 16 fra samlebåndet«.

Underligt gang på gang at smykke sig med retorik, der stammer fra før ministeren blev født - generationer tilbage ?   Der er ingen fremtid for mennesker, der spiser makrelmadder.

For mig er vores statsminister nok værre stillet end en djøf'er. Ministeren er verdensfjern - opfatter sig selv som en 1900-tals Stauning, samt er kun magtfuld for magtens skyld.. ved næste valg, så er den ged barberet - heldigvis ;) 

En djøf'er derimod laver blot det arbejde, som gruppen jo har udført i utallige årtier. De kan fortsat møde op uanset et valg, og sætte sig tilrette på pinden.  

3
5. april kl. 08:48
Godt indlæg

Man kunne tilføje at Gældsstyrelsens IT-koks gennem 7 år medførte at borgere som skyldte penge ikke kunne få lov at afvikle på gælden, mens Gældsstyrelsen blot fortsatte med at pålægge daglige renter og gebyrer i de 7 år, så ens gæld var vokset til et niveau hvor mange vil være skyldnere resten af livet trods lønindeholkdelse på op til 100 % som de så pænt skriver selv om de normalt kun tager 60 %

2
5. april kl. 08:11
Samlebånd nej, men heller ikke

Samlebånd nej, men heller ikke en ny it boble

 

Ja i en tid hvor stress er et større og større samfundsproblem skal der bestemt ikke mere arbejdstid til.

Tværtimod skal der formentligt et mere fleksibelt arbejdsmarked til, så man nemmere kan veksle mellem at arbejde mindre end de 37 timer i de perioder det passer bedst - så det der på nydansk kaldes "work life balance" bedre kan komme til at balancere.

Ja teknologi kan hjælpe og det vil i fremtiden formentligt i endnu højere grad betyde at vi skal fordele det arbejde der er på flere hænder.

Men som nogle af de omtalte projekter viser, er teknologi i sig selv ikke en "magic bullet". Tingene skal laves og implementeres ordentligt - samt bare fordi man kan noget teknologisk. Er ikke det samme som at det er noget der er godt at gøre - som vi eks. ser netop på it området. Hvor der er gigantiske grundlæggende problemer med at overholde helt basale principper - fra GDPR til konkurrence lovgivning.

Tag bare chromebook skandalen, hvor stort set alt er gået skævt indtil nu - lad os krydse fingre for at Google er smidt på porten inden skolestart.

Et andet godt, eller rettere dårligt, eksempel er MitID fadæsen. Totalt forfejlet implementering, hvor et sekundært tilbud med masser af fejl og store vendor lockin ( google/apple ) samt GDPR problemer er blevet præsenteret som primær løsning. Samtidigt med at den centrale løsning ( kodeviseren der erstatter NemID papkortet ) næsten skjules. Begge dele noget der forårsager store problemer i forbindelse med implementering med massivt penge og tidsspilde. Samt unødig miljøbelastning da det sekundære tilbud ( MitID "App" ) stiller krav om alt for nyt hardware.

1
5. april kl. 07:33
Godt skrevet

Lige mine ord. Det her burde regeringen/folketinget læse, men jeg tvivler på at de kan, da det ikke er et krav for at komme i Folketinget.