I dette holdningsstof udtrykker forfatteren sin personlige holdning om emnet.

Energiøer: Pres ikke danmarkshistoriens største investering igennem

17. april 2023 kl. 05:0018
Energiøer
Illustration: Ingeniøren.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det er et vildt imponerende projekt og et gigantisk skridt for den grønne omstilling: Energiø Nordsøen kommer til at koste over 200 milliarder kroner og kan levere strøm nok til at dække halvdelen af det nuværende danske forbrug – og så kan øen tilmed senere udbygges til det tredobbelte.

Men der er pres på for at nå projektet til 2033. Det kræver teknologi, som ikke er fuldt udviklet endnu, eller som er meget dyr, og leverandørerne kan i forvejen knapt følge med det eksisterende behov. Der er heller ikke tilstrækkelig med kvalificeret arbejdskraft, og i det hele taget er projektet noget af en Marsmission, som forskere fra DTU og Aalborg Universitet tidligere har beskrevet det i et whitepaper.

Selv de værktøjer, der skal bruges for at planlægge energiøen ved at lave computersimuleringer, er udfordrede. Flere dele af planlægningen bygger på simuleringsmodeller, som kommer fra leverandørerne af tekniske løsninger. Dem får man først, efter at teknologien er købt og dermed låst fast. Sådan er det også i dag med vindmølleparker og transmission af el via højspændingsforbindelser med jævnstrøm. Men der er den ekstra store udfordring med den enorme energiø i Nordsøen, at kompleksiteten er meget større, og det er begrænset, hvad man kan lære fra tidligere installationer, fordi det er et nyt, banebrydende projekt.

Budskabet er ikke, at man skal trække stikket. Slet ikke. Men det kræver ressourcer og tid nok til at udtænke de optimale løsninger. Laves der fejl, risikerer det danske samfund at betale dyrt for dem. En skævert på 5 pct. er 10 milliarder kroner! De ubekendte faktorer ved det gigantiske projekt svarer til at lancere en helt ny form for bil, med en ny type motor, der skal køre på en anden slags veje end dem, vi kender, og som ikke er udviklet endnu. Samtidig skal der køres efter nye færdselsregler, vi ikke er begyndt at tale om. Alt sammen på én gang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et eksempel er Power-to-X, hvor strøm fra vindmøller omsættes til grønne brændstoffer, der kan bruges i den tunge industri og til transport. Det er en rasende god idé, som der udvikles meget på. For eksempel begynder produktionen af bæredygtigt flybrændstof i Aalborg næste år med projektet MeSAF, som AAU Energi er partner i.

Men med et projekt som Energiø Nordsøen er det nødvendigt, at power-to-x udvikles hurtigere og i så stor skala, at der kan produceres tilstrækkeligt brændstof til at udnytte overskudsstrømmen fra vindmøllerne i Nordsøen. Det brændstof skal afsættes, og de køretøjer og maskiner, der skal drives af det, skal være klar ved enten at være bygget til formålet eller blive ombygget, så motorerne kan køre på bæredygtige brændstoffer. 

Hvis den udvikling ikke sker hurtigt nok, vil der være for meget strøm til elnettet. Det kræver, at nettet forstærkes yderligere, og det er i forvejen dyrt. Ifølge en rapport fra rådgivningsvirksomheden Rambøll fra 7. marts i år koster udbygningen 110 milliarder kroner – 30 milliarder mere, end det blev vurderet i 2020. En så markant udbygning tager også lang tid, og det er tvivlsomt, om det kan nås i tide. Samtidig vil de store mængder overskudsstrøm fra energiøen i perioder med meget vind enten gå til spilde eller blive solgt ekstremt billigt. Man kan for eksempel ikke bare regne med at eksportere til Tyskland, som selv er i gang med en markant udbygning med havvindmøller. 

Et andet eksempel er arbejdskraft. Der mangler kvalificerede hænder og hoveder til alt lige fra det tunge konstruktionsarbejde til omfattende teknologiudvikling og planlægning, der blandt andet kræver mange ingeniører. Det fordrer, at der tages samfundsansvar, så flere unge bliver gjort interesseret i at skabe de konkrete tekniske løsninger, som den grønne omstilling har brug for – blandt andet gennem energiøer. Det bør starte i folkeskolen og gå hele vejen op til forskeruddannelser på universiteterne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den gigantiske mængde el, der kan produceres i havvindmølleparkerne, skal ind til land og kobles på elnettet. Det forudsætter, at vi kan lave løsninger, der fungerer lige så godt som dem, der bruges i dag. Det nuværende elnet bygger på vekselstrøm (AC), og er baseret på en gammel teknologi, der er blevet prøvet af i årtier, efterhånden som nettet blev udbygget, og man lærte af de problemer, der opstod. 

Energiøen skal med tiden kunne kobles til elnettet via multiterminal, højspændt jævnspænding (MTHVDC). Ingen har prøvet skiftet fra to terminaler til flere terminaler med HVDC, og der findes kun ganske få multiterminaler med højspændt jævnstrøm i dag. De har begrænsninger, som ikke dur til en energiø, og samlet set er det et nyt koncept, som ikke har været afprøvet i brug på den måde og i det omfang, elnettet på land kræver. Det nødvendiggør forskning og et stort udviklingsarbejde hos leverandører af udstyr og hos dem, der skal bygge og drive et offshore elnet. Det vil også være en hjælp, hvis der indføres standardisering på flere områder. Hvis energiøen presses for hurtigt igennem, er der risiko for at blive låst fast på én leverandør. Det gør fremtidige udbud vanskelige og kan gøre det svært at implementere ny teknologi og andre løsninger, som udvikles i de kommende år. Kommer løsningen med MTHVDC ikke til at virke ordentligt, bliver økonomien i hele projektet dårligere og den grønne energi vil ikke være nær så tilgængelig. 

Hidtil er udviklingen af elnettet foregået i trin, hvor man kunne lære undervejs. Med et stort system, der etableres på en gang, er risikoen, at holdbarheden kun er som den komponent, der har den korteste levetid, fordi løbende udskiftning ikke er prøvet før i det nye system, og samspillet mellem det gamle og det nye udstyr kan give problemer. 

Det er absolut en god idé at investere massivt i bæredygtig energi og at skabe markante projekter, som kan drive udviklingen fremad. Det arbejder vi selv intenst for på AAU Energi, hvor en af forskningsmissionerne direkte handler om vedvarende energi og energiøer. Men det er afgørende, at der afsættes ressourcer og tid nok til at sikre planlægning og udvikling af teknologier, så dette gigantiske skridt fremad for den grønne omstilling bliver taget på den rigtige måde.

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til vores debatredaktion på debat@ing.dk

18 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
18
22. april 2023 kl. 13:55
Overdrivelse fremmer…

Overdrivelse fremmer forståelsen, måske dårligt eksempel med mobiltelefoner, men på et tidspunkt for de fleste produkter så flader kurven ud ift. hvor ressourcekrævende de er at fremstille og hvad der kan lade sig gøre fysisk. Lige nu kigger vi ind i en "grøn omstilling" der får samtlige ressourceforbrug - pånær kul og olie - til at stige voldsomt og endda i en grad så mange leverandører af råmaterialer på kort sigt ikke vil kunne følge med og prisen er tilgengæld enorm. IEA har kigget ind i det i en rapport i 2021 og med nuværende forbrug stopper det omstillingen helt af sig selv. En række tunge økonomer har også regnet ud at det bedre kan betale sig udvikle ny, billigere og mindre ressourcekrævende teknologi end at prøve at flyve til månen i et damptog.

17
22. april 2023 kl. 09:30
hvem siger at de nuværende…

hvem siger at de nuværende telefoner er gode nok? Tænk hvis der næste år kommer en perfekt mobiltelefon, der kan forbinde alle telefoner i verden, uden at der er brug for mobilmaster og at sikkerheden er helt i top, så de er umulige at hacke eller misbruge på anden måde. så kan vi pille hele lortet ned og vi har brugt milliarder på mobiltelefoner og 4g og 5g sendenet...

vi må hellere forbyde brugen af mobiltelefoner indtil den perfekte løsning er der... og vi kan naturligvis ikke gå tilbage til en dårligere løsning end den vi forbyder, så vi forbyder al kommunikation til den perfekte løsning opfindes...

16
22. april 2023 kl. 08:51
Tænk hvis der blev opfundet…

Tænk hvis der blev opfundet en vejruafhængig, forureningsfri energiforsyning som kunne levere stabil, billig strøm og procesenergi tæt på hvor den bruges. Så kan vi gå i gang med at pille hele møget ned igen og har brugt massivt mange penge på forældet, alt for ressourcekrævende teknologi. Svarer der her ikke til at ville gå all in på mobiltelefoner til danskerne i 1980'erne. Pludselig kommer der nogen med en 3310, men så har alle købt kufferttelefoner fordi vi havde for travlt.

15
21. april 2023 kl. 20:43
Undskyld, men hvis du…

Undskyld, men hvis du nærlæser vil du se, at jeg meget præcist svarede på HHH's indlæg #10.

Teknikaliteter har nu mest akademisk interesse, så længe jungleloven hersker - helt på samme måde som historie og logik samt fornuft.

Jeg nævner at vi ser enden på en blind vej. Vi skal nu vælge mellem at blive stående der eller trille helt tilbage og finde en anden vej.

14
21. april 2023 kl. 18:43
Undskyld, men hvis du…

Undskyld, men hvis du nærlæser vil du se, at jeg meget præcist svarede på HHH's indlæg #10.

Mit indlæg vedrørte hverken aggressive stater eller muligheder for at beskytte land, vand og infrastuktur. Håndhævelse af suverænitet på havet hviler på Havretten, som kan studeres her: https://um.dk/udenrigspolitik/folkeretten/folkeretten-a/havret

13
21. april 2023 kl. 16:10
de er også ligeglade med om…

de er også ligeglade med om kraftværket står på fastlandet, så hvad ændre det?

12
21. april 2023 kl. 15:53
Havretten reguleres…

Havretten reguleres objektivt af vedtagne grænser indtegnet i kortet.

Jan altså.. primitive bøller med store køller er totalt ligeglad med havret, demokrati, menneskeliv etc.

11
21. april 2023 kl. 10:04
Nej. Havretten reguleres…

Nej.

Havretten reguleres objektivt af vedtagne grænser indtegnet i kortet. Det er helt forkert at tro, at 10 sm (20 km) er bedre end 20 sm (40 km). Se grænserne i relevante kort mv.

10
20. april 2023 kl. 22:48
og så kan lidt blæ'r med…

og så kan lidt blæ'r med energiøer og andet skoleridning i ingeniørkunst iværksættes, hvis landet måske er uskadt og hænger sammen ~2030

og så skal 'vi' lige huske på, at jo længere væk fra kysten vi placerer kritisk infrastruktur, des mindre adkomst til myndighedudøvelse giver havretten os!!

9
20. april 2023 kl. 17:18
Før alle med teknisk snilde…

Før alle med teknisk snilde løsninger 'opfinder' øer, platforme og andet offshore, så tænk lige først på Nord Stream 1 og 2 samt Admiral Vladimirsky "havforskning"[1]

Vi har brug for forsyningssikkerhed, forsyningssikkerhed, datasikkerhed, datasikkerhed osv., og lige det kan de gamle venner UK samt USA eller Tyskland samt EU dårligt sikre i dag som før forventet.

Det koster en meget lille indsats at lægge landet delvis øde, når væsentlige dele af vores forsyninger frembringes under havets overflade.. på havbunden, samt når vi hverken i dag har udstyr (flåden, hjemmeværn) eller mandskab (militær og politi) til at sikre det.

Vi har i naivitet snorket tiden væk i omkring 20 år, og genopretningen ta'r mindst 5-7 år.

Vi har også her i landet en spinkel infrastruktur i form af utallige broer + tunneller der binder landet sammen ! De skal nu også nøje overvåges og beskyttes mod udefra kommende sabotage.

Få nu etableret det væsentlige på landjorden, og så kan lidt blæ'r med energiøer og andet skoleridning i ingeniørkunst iværksættes, hvis landet måske er uskadt og hænger sammen ~2030.

[1] https://jyllands-posten.dk/indland/ECE15625047/maend-med-elefanthuer-og-militaerrifler-i-dansk-farvand-viser-akut-og-stor-udfordring-med-russisk-spionage/

8
20. april 2023 kl. 07:22
Hvor mange af disse…

Hvor mange af disse forudsigelse problemer kan man undgå, hvis man bygger platforme i stedet for øer og dermed følger de metoedr som Tyskland og Holland bruger. Kunne vi ligefrem lære af deres erfaringer?

Man vil naturligvis kunne løse nogle problemer, men stå med nogle helt andre... Men hvis man overvejer at vælge platformsløsningen, så kunne man lige så godt overveje at vælge energiøløsningen, men samtidig fravælge HVDC multiconnection til flere lande. Det vil spare en masse penge i anlægsprojektet, men kræve mange flere penge til parallelle forbindelser mellem de lande som efterfølgende skal fordele energien og en forstærkning af HVAC nettet imellem de forskellige punkter hvor HVDC forbindelserne kommer i land.

Det vil være mere fornuftigt at bruge nogle få milliarder på at bygge energiøerne tilpas store til at man har mere fleksibilitet, og så lade de penge være mere risikovillige, hvis man efterfølgende må tilpasse konceptet. Platformsløsningen kan dog godt bruges til hurtigt at tilslutte en masse vindmøller og så når energiøen er færdig, så kan man flytte tilslutningen af vindmøllerne til energiøen og bruge platformen til nye vindmølleprojekter, hvor de kommende energiøer endnu ikke er etableret (med 150 GW havvind i Nordsøen, skal der ikke kun være en energiø der kan håndterer 10 GW). Det vil dog betyde at man dels bruger nogle milliarder på at lave de midlertidige platforme og nogle andre milliarder på at lægge kabler på havbunden som efterfølgende skal flyttes eller helt droppes...

7
18. april 2023 kl. 08:40
"Energiøen skal med tiden…

"Energiøen skal med tiden kunne kobles til elnettet via multiterminal, højspændt jævnspænding (MTHVDC). Ingen har prøvet skiftet fra to terminaler til flere terminaler med HVDC"

Jylland !

Kig på kortet, zoom lidt ud og Jylland bliver til en lille klat land og kan betragtes som en BLACK BOX:

Jylland er MTHVDC !

Jovist man drømme om at alting kobles ind på samme hoved kabel som parallel monterede man 4 stk 12 volt batterier.

Men allerede ved 12 volt og parallel montering skal man holde tungen lige i munden.

1000 volt ?

Det skriger nærmest på punkt til punkt forbindelser med noget AC i midten = En klon af Jylland !

"Jylland" kan fint bestå af f.eks 6 platforme som er internt forbundet med redundant AC og hver platform har en HVDC til landføring

Skalerer til 7, 8,,,42 platforme/landføringer

6
17. april 2023 kl. 21:35
ikke offentlige penge, incl…

ikke offentlige penge, incl pensionspenge - så skal vi nok få en anden investeringslyst at se ...

Sådan Bjarne 👍

5
17. april 2023 kl. 13:52
Begræns finanseieringen til…

Begræns finanseieringen til at være ægte privat risikovillig kapital, ikke offentlige penge, incl pensionspenge - så skal vi nok få en anden investeringslyst at se

3
17. april 2023 kl. 12:52
Eller overvejede at bruge…

1

2
17. april 2023 kl. 11:12
Det er en uunderbygget…

Det er en uunderbygget påstand, at der skal benyttes "multiterminal højspændt jævnspænding (MTHVDC)" til ilandføringen. Det er een mulighed.

Der skal benyttes flere HVDC forbindelser. Starten for disse kan være en eller flere AC-skinner på energiøen og hvert kabel er en HVDC forbindelse som er velkendt og benyttet allerede.

Det er korrekt, at der findes et multiterminal HVDC koncept, som ikke er teknisk velafprøvet og som der stilles spørgsmål til (kan det være elektroteknisk stabilt ?). Der er ingen teknisk-økonomisk årsag til at binde sig til dette koncept - når effekten ilandføres gennem flere kabler aligevel, hvilket er velkendt teknologi.

Alt kunne forklares bedre på en tegning, men ak, det er ikke muligt her.

1
14. april 2023 kl. 13:49
Hvor mange af disse…

Hvor mange af disse forudsigelse problemer kan man undgå, hvis man bygger platforme i stedet for øer og dermed følger de metoedr som Tyskland og Holland bruger. Kunne vi ligefrem lære af deres erfaringer?