Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Cirkulær økonomi har fået markant plads på COP28

7. december 2023 kl. 14:541
Cirkulær økonomi har fået markant plads på COP28
Illustration: Dansk Standard.
Artiklen er ældre end 30 dage

Produktion og forbrug er årsag til næsten halvdelen af klodens CO2-udledninger. Derfor er en omstilling til cirkulær økonomi ikke et mål i sig selv, men et middel til reduktion i klimagasudledningerne. Sådan lød erkendelsen i flere af de debatter, jeg har overværet på COP28.

Godt nok er der ikke et forhandlingsspor der direkte har fokus på cirkulær økonomi under de nuværende klimaforhandlinger på COP28. Men bevæger man sig uden for forhandlingslokalerne og ind på de forskellige landes pavilloner, eller nogle af de mange andre steder på COP’en, hvor der forgår debatter og samtaler på tværs af verdensdele, så står det hurtigt klart, at cirkulær økonomi ikke er noget, vi kun snakker om i EU-landene.

Jeg har nu forladt COP28, men kan med glæde konstatere, at der blev snakket meget mere cirkulær økonomi end jeg havde turdet håbe på. Det har ganske enkelt været inspirerende fx at høre om, hvordan Sydafrika, Argentina, Peru og Indien arbejder med cirkulær økonomi. Indrømmet, jeg havde på forhånd antaget, at vi i EU nok var længst fremme i den cirkulære bus – takket være EU's cirkulær økonomi pakke. Men der blev jeg klogere.

Hør blot disse eksempler:

  • I Peru er cirkulær økonomi en central del af landets langsigtede strategi, og de har lige nu en cirkulær økonomi strategi i høring.
  • I Indien er cirkulær økonomi et værktøj til konkret klimahandling. Fx har de udviklet et miljømærke for blandt andet stål og cement, der også kan bruges B2B, så der er altså ikke alene tale om et forbrugermærke.
  • Argentina fokuserer på tekstiler og byggeri - og især mulighed for skabelse af nye typer jobs.  
  • Sydafrika har arbejdet med udvidet producentansvar i flere år, og her er bl.a. en gradueret afgiftsstruktur et centralt element.

På en anden debat, jeg deltog i, var det cirkulær økonomi i relation til storbyer og regioner, som var på tapetet. I den forbindelse var der et interessant indlæg om, at fremtiden ikke er cirkulær økonomi, men regenerativ økonomi, altså skridtet videre efter bæredygtighed og cirkulær økonomi. Idéen er, at man ikke blot skal minimere belastningen af økosystemet – men bidrage til, at det bliver styrket.



Cirkulær økonomi skaber jobs – men hvilke jobs? 


Alle fremhæver jobpotentialerne i den cirkulære omstilling, men det handler ikke alene om omskoling af de cirka 60.000 medarbejdere, der fx er ansat i Sydafrikas plastindustri. Det handler også om, hvor jobbene skabes.  Ønsket om øget genanvendelse skal ikke betyde, at flere - især fattige og især kvinder - bor og lever på lossepladser i Sydafrika, hvor de leder efter affald med en form for værdi. I den sydafrikanske pavillon så jeg bl.a. en film om en kvinde, der har født sine børn på lossepladsen og har måttet arbejde videre to dage efter fødslen. Det giver sig selv, at dette ikke er social bæredygtigt.  

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men vi behøver ikke tage helt til Sydafrika for at opleve grelle eksempler. Når det gælder plastsortering i Tyskland, står der visse steder også folk og grovsorterer i affaldet, og heller ikke deres arbejdsmiljø er det bedste i verden.

Cirkulær økonomi skal gerne bidrage til helt nye jobs, men det skal være gode og sunde jobs. Derfor er retfærdig omstilling også et element i den cirkulære omstilling. Vi skal ikke have en cirkulær økonomi, der afhænger af, at der i verden er en stor gruppe fattige, som ikke har anden udvej end at leve i og af andre menneskers affald.

Glansbilleder siger også noget om de grønne prioriteringer 


Alle lande vil gerne vise sig fra deres bedste sider på COP28 – så derfor skal man selvfølgelig ikke ukritisk stole på alt, der bliver sagt. Men noget af det COP’en også er leveringsdygtig i, er interessante samtaler. Jeg fik fx en god snak med folk fra den sydafrikanske delegation om https://www.circularity-gap.world/denmark og IDAs arbejde med højkvalitetsgenanvendelse – som jeg nu skal sende min nye kontakt mere info omkring.

Dertil kommer, at det selvfølgelig siger en del om de forskellige nationalstaters klimaindsats, hvad de vælger at fremhæve og vise frem for hele verden. Når et land, der udvinder store mængder olie, i sin pavillon kun fortæller om skovrejsning, så fortæller det også noget om, hvad de ikke gør.

Cirkulær økonomi hører med i klimaværktøjskassen


Der er masser af udfordringer i de helt centrale forhandlingsspor, som kører på COP28. Se bare til de forhandlinger, min kollega Pernille følger, hvor diskussionerne ofte går i hårdknude. Men når det alligevel er med en vis portion håb, jeg rejser hjem fra Dubai, så er det pga. samtalerne med de mange aktører i forskellige lande, som har fokus på cirkulær økonomi som ét af de værktøjer, der er oplagte at tage i brug til at reducere udledningen af drivhusgasser.
 

1 kommentar.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
1
7. december 2023 kl. 19:28
Overspringshandling

Temaet kan betragtes sådan, som en afledning fra de virkeligt svære beslutninger.

Om det hjælper noget kan jeg have mine tvivl om. Det Sorterings- og indsamlings-cirkus vi har herhjemme tvivler jeg på gavner andre end dem der indsamler og kører rundt med det.