Chromebook-sagen er en lakmustest for regeringens tech-politik

Plus9. februar kl. 09:5146
Ingeniøren mener lederkollegium leder
Illustration: Ingeniøren.
Artiklen er ældre end 30 dage

Der blev slået i bordet, da SMV-regeringen i juni sidste år fik overrakt anbefalinger fra den såkaldte tech-ekspertgruppe. Der skulle indtages en strengere position overfor Google, Meta, Microsoft og de andre tech-giganter. Erhvervsminister Morten Bødskov (S) varslede en »højere grænse for databeskyttelse af børn«, og Digitaliseringsministeren varslede et decideret »opgør« med det store tech-selskaber.

Gratis adgang i 10 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du få en forlænget prøveperiode med et erhvervsabonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
remove_circle
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
46 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
46
17. februar kl. 22:24
Re: Totalt afsporet debat!

"det er ikke realistisk med en tidsfrist der hedder primo august i indeværende år,"

Tjah. Man har brugt år med viden om at nuværende løsning sandsynligvis ikke er lovlig, og man har gjort - ingenting.

Det tegner da et billede af at en lang frist vil blive brugt til at undgå at gøre noget.

Selv om jeg heller ikke er fan af det, så er det måske kaos, der skal til.

45
16. februar kl. 17:08
Re: Totalt afsporet debat!

Så det betyder reelt at det er et support og administrativt mareridt for de 45 kommuner i Danmark der IKKE bruger Chromebooks, Google Workspace m.m.? Samme support helvede som gymnasier, tekniske skoler og andre uddannelsesinstitutioner har?

Det er helt rigtigt forstået. Jeg arbejder selv som underviser på teknisk gymnasium. Vi har en fuldtids ansat samt 2 IT support elever. Det er et gedemarked at holde kørende for ca. 500 IT brugere (incl. Hhx og eud). Derudover skal det lige bemærkes at vi er med i efif, som sørger for infrastrukturen samt bruger MS/Lectio til Office og administration.

44
15. februar kl. 18:19
Re: Totalt afsporet debat!

Hvorfor er det et problem for kommunen at bevare data på et Google drev? Det kan elever og forældre selv gøre, hvis de vil. Hvad skal man med flere år gamle opgaver og andet gammelt skrammel? Om noget burde det være forbudt for skolen at opbevare, når det ikke længere er absolut relevant.

Det lyder ærgerligt talt som man er faldet i fælden med at opbevare data alene fordi man kan. Er princippet i GDPR ikke det modsatte? Smid det hele ud efter hvert skoleår. Du kan måske gemme en manuelt ført journal, som også skal slette sig selv efter passende tid.

 

 

 

43
15. februar kl. 15:40
Re: Totalt afsporet debat!

Jeg vil forvente at datatisynet accepterer en sådan løsning.

Hvis datatilsynet godkender den løsning hvad pokker drejer hele denne sag sig så om?

Jeg vil da blive meget overrasket over hvis ikke de mener, at skolerne/kommunerne også skal sørge for at Google nedlægger alle de konti der er blevet oprette af kommunerne for eleverne.

Da min søn stoppede i skolen efter 9. kom der en besked om, at han skulle sørge for at få taget de ting ud af Google han ville gemme, da hans skolekonto ville blive nedlagt efter X dage efter afslutningen. Der var ikke nogen mulighed for at fortsætte med den konto efter folkeskolen. Så i Århus er en skole google konto ikke en ting der følger med efter skolentiden stopper.

Kommunerne har stillet en (nu vurderet ulovlig) tjeneste til rådig, og det ville da give absolut mest mening i denne sag, at de også sørger for at lovbruddet stopper helt - med andre ord adgangen skal fjernes og hvis data skal bruges fremadrettet af skolen/eleverne skal der ske en konvertering og migrering til en lovlig løsning inden tidsfristen, hvorefter data slettes hos Google.

42
15. februar kl. 14:43
Re: Totalt afsporet debat!

Da min ældste søn gik ud af 9, klasse gik vi ind for at lave en Google Takeout (kun på skole kontoen), og der vil de 7GB den fylder ikke være under det jeg ville kalde for "lidt" og han har ikke haft Google i hele sin skoletid, så der er elever i dag der har MEGET mere end de 7GB.

Nej det skal det faktisk ikke. Kommunen stiller bare noget "andet" til rådighed - hvor de så deler og arbejder på deres næste skole opgaver - og HVIS de ønsker det - kan de flytte opgaver fra deres google drev over.. eller de kan vedblive at bruge google privat, det er op til dem selv. Min datter anvender stadig sin skole google konto til mange ting (ikke at jeg er en fan det). Så længe skolen ikke insisterer på det.
Jeg vil forvente at datatisynet accepterer en sådan løsning.

41
15. februar kl. 14:33
Re: Totalt afsporet debat!

Grunden til at jeg blander det her ind er at jeg vil godt vædde med at i 98 kommuner er der i øjeblikket én ting der har maks fokus på skoleområdet, og det er den sag. Det er en sørgelig sag og jeg kan være bange for at den ikke står alene på landsplan.

Den sag har 1. prioritet (og med rette), og derfor tror jeg ikke man på den korte bane skal forvente at Google har den primære fokus for skolerne. Lærerne og pædagogerne skal fokusere på ungerne lige nu, så må GDPR træde lidt i baggrunden for en stund.

40
15. februar kl. 14:28
Re: Totalt afsporet debat!

Tak for din tro på at jeg udtaler mig kun for egen vinding. Det er sku en sørgelig ting at fyre af uden nogen form for dokumentation.

Det er ikke det jeg skriver. Om noget gør jeg op med myten om at man ikke må tjene på at lave Opensource løsninger. 

Hvis et firma med OSS er i stand til at tjene mio af kroner på at servicere det offentlige, så ville jeg da foretrække dette frem for at hælde flere penge ind i closed source firmaer - vi ville få mere værdi for vores (som i fællesskabet) penge.

Hvis noget software koster 100.000 kr så vil jeg da absolut helst have at de 100.000 jeg betaler er noget hvor jeg selv har en større indflydelse. Hvis andre kan få glæde af den software jeg har betalt for så er det helt fint. Open Source Software er der hvor jeg får absolut mest "bang for the buck".

Der er flere OS2 projekter hvor der er ret store budgetter, så vi forventer ikke at OSS udviklerne arbejde eller drifter gratis, og vi mener absolut ikke at dem der tager penge for OSS udvikling er grådige.

 

Det tænker jeg dem der under OS2 samarbejdet udbyder f.ex. det alternativ til googles browserbaseret løsning har styr på.

Det vil være betinget af at der er en løsning klar til det ved OS2, er der ikke det så er vi igen tilbage ved tidspresset.

 

Sikke noget vrøvl. Hvis de køber en løsning via OS2 er der styr på det. Hvis de vælger at køre nextcloud på egne servere - evt. med hjælp fra KOMBIT eller hvad driftsfællesskab der virker for dem - er der styr på det juridiske.

Hver kommune integrerer selv NCIS og IDP ind i deres løsninger - hvis man blev enige om at MitID var den eneste løsning så ville det gøre ting lettere, men der er vi ikke. 

Flere kommuner har Signaturgruppen eller OS2faktor til den lokale IDP for administration, og ofte EasyIQ eller OS2faktor på skolerne. Der findes også nogle andre udbydere i DK men de er ikke så udbredte som ovenstående. Så one size fits some men ikke all

 

Det eneste der skal migreres er brugernes login konti. Lærerne leverer nye ugeplaner mv. hver uge - og kan så begynde at bruge et nyt værktøj når de er klar til det - og muligvis skal der flyttes "lidt over" - men det tvivler jeg på. Hvidovres skoler bruger f.ex. en dansk løsning til deres længerevarende planlægning - så der er ikke noget fra googles løsning der skal flyttes over - næste uges planer og lektier skal bare skrives ind et andet sted.

Da min ældste søn gik ud af 9, klasse gik vi ind for at lave en Google Takeout (kun på skole kontoen), og der vil de 7GB den fylder ikke være under det jeg ville kalde for "lidt" og han har ikke haft Google i hele sin skoletid, så der er elever i dag der har MEGET mere end de 7GB. 

Det skal så ganges op med X antal elevers forbrug i de 53 kommuner.

 

Så du tænker det er bedst at kommunerne intet gør - da de "nok alligevel ikke kan nå at fikse det hele" ?

Nej det er så heller ikke hvad jeg skriver hverken i denne post eller den forrige.

Jeg mener oprigtigt at vi bør arbejde hen mod en OS2/Kombit løsning, men den løsning og migrering fra nuværende setup, det er ikke realistisk med en tidsfrist der hedder primo august i indeværende år, og da slet ikke mens skolen stadig er i drift på en platform med kun 1-2 mdr overlap hen over en sommerferie.

Vi har en oplagt chance for at udrulle et kæmpe OSS projekt i DK, så det skal gøre godt og korrekt - det skal ikke hastes igennem.

 

 

39
15. februar kl. 14:02
Re: Totalt afsporet debat!

Borup skolen

Hvorfor skal du blande Borup skolen ind i den her sag, da det ikke er en it sag, men en ren petergok sag.

 

venlig hilsen

Johnni

boger i Køge komune

38
15. februar kl. 13:49
Re: Totalt afsporet debat!

. Der er jo en potentiel guldgrube for dig og din bekendte i udvikling og driftsaftaler

Tak for din tro på at jeg udtaler mig kun for egen vinding. Det er sku en sørgelig ting at fyre af uden nogen form for dokumentation.
Jeg arbejder ikke som konsulent længere - i mit firma udvikler vi KUN open source driftsløsninger (udviklet og betalt i samarbejde med de kunder der vil samarbejde med os - og den drift vi laver er af servere er ikke bindende for kunden - se https://obmondo.com hvis det ligger dig på sinde at undersøge noget før du bare anklager folk for at være drevet af grådighed) - og jeg har mange gange tilbudt at hjælpe/vejlede bl.a. min egen kommune - helt gratis..  

 

Mine bekendte driver store installationer for firmaer - de sælger ikke driftsløsninger - så de tjener intet på at kommunerne i Danmark begynder at anvende fornuft i deres IT valg - men det håber jeg da, som borger i landet, det kunne hjælpe os alle, hvis Danmark offentlige IT anvendelse rent faktisk begyndte at blive mere fornuftig - hvilket er min grund til godt at ville bidrage til det.
 

Kan I også facilitere uddannelse og oplæring af lærerne

Det tænker jeg dem der under OS2 samarbejdet udbyder f.ex. det alternativ til googles browserbaseret løsning har styr på - og hvis kommunerne/kombit var interesseret - kunne de jo tage et kig og se om ikke det var brugervenligt nok for at lærerne kunne finde ud at bruge det istedet for en løsning der så tydeligt bryder med alle intentioner med GDPR.

 

Nå ja vi har også lige række NSIS leverandører, lokale og nationale IDP'er osv der skal integreres

Sikke noget vrøvl. Hvis de køber en løsning via OS2 er der styr på det. Hvis de vælger at køre nextcloud på egne servere - evt. med hjælp fra KOMBIT eller hvad driftsfællesskab der virker for dem - er der styr på det juridiske.
 

Hvordan vil I håndtere datamigrering fra 53 Google kommuner over i et nyt system, så der ikke er tab af data.

Det eneste der skal migreres er brugernes login konti. Lærerne leverer nye ugeplaner mv. hver uge - og kan så begynde at bruge et nyt værktøj når de er klar til det - og muligvis skal der flyttes "lidt over" - men det tvivler jeg på. Hvidovres skoler bruger f.ex. en dansk løsning til deres længerevarende planlægning - så der er ikke noget fra googles løsning der skal flyttes over - næste uges planer og lektier skal bare skrives ind et andet sted.
 

Et EU udbud hvor Google og Microsoft sagtens kan byde ind så længe de tilretter deres databrug efter lovgivningen.

Det er jo hvad kommunerne har valgt at spilde år på at de skulle gøre - og  det sker jo tydeligvis ikke.

 

men alt det omkringliggende er der ikke tænkt ind i dit puppet script - og det er der vi har et kæmpe tidsmæssigt problem i kommunerne.

Så du tænker det er bedst at kommunerne intet gør - da de "nok alligevel ikke kan nå at fikse det hele" ?


Og nej - Puppet har tydeligvis intet med hvilken løsning skolerne vælger til at erstatte googles websitesbaseret skole løsning og googles chromebooks kan fint genanvendes til Linux - eller sågar midlertidigt bruges med anonymt login - så er GDPR problemet løst - så længe de så anvender en af de europæisk hostede løsninger der overholder GDPR - eller opsætter en selv.
 

37
15. februar kl. 13:26
Re: Totalt afsporet debat!

Super - så er det jo en smal sag at få Version2 brugerne til at byde ind med arbejde i OS2 regi. Der er jo en potentiel guldgrube for dig og din bekendte i udvikling og driftsaftaler (og support af skoler samt potentielt elever/forældre).

Kan I også facilitere uddannelse og oplæring af lærerne - de er lidt presset med eksaminer her i foråret, og der er måske også lige en fagforening eller to der skal med på råd. I har til primo august.

Nå ja vi har også lige række NSIS leverandører, lokale og nationale IDP'er osv der skal integreres, foruden at der skal ligge dokumentation/revisionserklæringer for GDPR osv klar. 

Hvilke OSS repos tilgås der under opsætning og hvilke data logges der der? Har I som leverandør styr på de underliggende aftaler omkring logning ved 3. part? 

Hvad med opdateringer af underliggende OS? Er det nye Images der sendes ud fra central hold eller er det delvise opdateringer på OS'et og hvad bliver der logget ved 3. part under disse opdateringer?

Er der usage data på personniveau der overføres når der sker system opdateringer, og hvem tilgår disse data ved 3. part?

Der er så også lige det forbehold at de mange kommuner heller ikke har samme IT systemer i undervisningen (98 kommuner der ikke er ens), så det skal "Bare lige setup'et" også håndtere. 

Hvordan vil I håndtere datamigrering fra 53 Google kommuner over i et nyt system, så der ikke er tab af data. Data må først migreres fra medio juni md og alt skal være på plads primo August (der kan være et subset af data der ikke må migreres da det kan være nødvendigt med reeksaminer i juli/august).

Hvilken SLA kan I tilbyde, og kan vi købe systemet inkl support via SKI aftaler? Eller skal vi til at varme op for DJØF'erne og få gang i nogle EU udbud? Et EU udbud hvor Google og Microsoft sagtens kan byde ind så længe de tilretter deres databrug efter lovgivningen.

Alt dette (og mere til) er med til at dette absolut ikke er en "bare lige" ting der kan styres via Puppet - det (puppet) kan fint være med til at styre opsætning og deployment af laptops, men alt det omkringliggende er der ikke tænkt ind i dit puppet script - og det er der vi har et kæmpe tidsmæssigt problem i kommunerne.

Og med de seneste dages fokus på Borup skolen, så tror jeg næppe at det er IT der har første prioritet hos IT afdelingens kunder (skolerne) - derfor er det totalt urealistisk at udfase Google på den korte bane hos de 53 Google kommuner - dermed ikke sagt at et Opensource alternativ i fremtiden ikke skal være det primære valg for platform.

36
15. februar kl. 12:19
Re: Totalt afsporet debat!

Der er en smule mere kompliceret at styre end en lille virksomhed med 20+ mand (jeg går ud fra at +'et ikke angiver over en halv mio. ansatte)

Nu har jeg også arbejdet med langt større installationer, som konsulent - og har bekendte der styrer 30.000+ servere med Linux, vha. Puppet. Amazon driver over 100k servere vha. puppet.

Så nej - det er faktisk ikke "noget helt andet" - og min og andres erfaring er at Linux har langt bedre værktøjer til at sikre at "ting bare virker" - og at problemet kan løses centralt (vha. f.ex. Puppet) - således at man kan "work smart - not hard" - istedet for at bare skulle løbe stærkere og stærkere og have alt for mange folk til at håndtere ting manuelt via UI.

Puppet kan iøvrigt også sagtens styre windows maskiner hvis man vil.

Netop skole elevers brug af computere - hvis gjort rigtigt, er så nemt som det kan være, da man kan sikre sig at de ikke har noget gemt lokalt (ligesom chromebooks gør) - og derfor kan alle ikke-hardware problemer løses vha. re-installation - som kan gøres vha. førnævnte f12 - af eleven selv når de er på skolens netværk.

Det fungerer rigtig godt - og er anvendt i mange store organisationer til effektiv IT support - og vil fungere godt for skolerne.

35
15. februar kl. 10:26
Re: Totalt afsporet debat!

Og det er så her man kan undre sig. Hvorfor pokker er der ikke nogle af de mange kommuner der er medlem af OS2, der er gået sammen og kastet lidt penge efter et OS2 alternativ til Google / MS i skolerne. 

Jeg vil da også tro, at der kommer noget skub i det arbejde (om der er et igang værende projekt på dette område ved jeg ikke. Jeg sidder ikke med dette område, men deltager da gerne i koordinationsgrupper på dette område under OS2 skulle det være aktuelt.).

 

Noget helt andet. @Peter: Favrskov bruger jo Chromebooks og Workspace i skolerne. Har i kigget ind i alternativer hos jer?

Jeg må være dig svar skyldig her da det ikke er et område jeg arbejde med (min forrige post er mine egne holdninger og ikke nødvendigvis Favrskovs). 

Når det så er sagt, så har vi en rigtig god erfaring med at deltage i OS2 projekter, og jeg sidder selv i nogle af de koordinationsgrupper der er etableret for en række af projekterne.

Det er derfor, at jeg (helt for egen regning) helst ser et Workspace alternativ i OS2 regi, og gerne et hvor enten OS2 selv, eller evt. Kombit, står for driften sammen med underleverandører (OS2 skal dog have OSS ejerskab af koden hvor flere leverandører kan være med til at udvikle, og drifte (evt sammen med Kombit)).

34
15. februar kl. 09:58
Re: Totalt afsporet debat!

Min konklusion (og holdning) er at tidsfristen er alt alt for kort. Jeg vil mene at der skal afsættes 1-2 år minimum før at vi har udfaset Google (og måske Microsoft på skoleområdet hvis der også viser sig at være problemer der).

Man kan mene at tidsfristen til 1/8 er for kort, men både KL og de 53 kommuner der bruger løsninger fra Google, kunne jo have arbejdet med en plan b i de sidste par år. Det virker som om man har tænkt, at det nok kan løses med noget mere papirarbejde og at Datatilsynet retter ind. 

Arbejdet skal fortsætte med de tilgængelige OSS løsninger, og allerhelst skal der komme et stabilt OS2.eu alternativ, hvor drift leverandører kan byde ind på at drive driften. Dette er et godt målbillede, men jeg tror ikke at det kan lade sig gøre inden skolestarten i august 2024.

Og det er så her man kan undre sig. Hvorfor pokker er der ikke nogle af de mange kommuner der er medlem af OS2, der er gået sammen og kastet lidt penge efter et OS2 alternativ til Google / MS i skolerne. 

Noget helt andet. @Peter: Favrskov bruger jo Chromebooks og Workspace i skolerne. Har i kigget ind i alternativer hos jer?

33
15. februar kl. 09:51
Re: Totalt afsporet debat!

Problemet med Windows og sådan set også Linux er at det er et support helvede fordi kører på OS niveau. Hver skole skal så have en IT support afdeling, som kan vedligeholde PC'er og fikse systemet hver gang de ikke lige kan få fat i en eller anden Microsoft login server s**t.

Så det betyder reelt at det er et support og administrativt mareridt for de 45 kommuner i Danmark der IKKE bruger Chromebooks, Google Workspace m.m.? Samme support helvede som gymnasier, tekniske skoler og andre uddannelsesinstitutioner har? Mon ikke de fleste skoler i Danmark i forevejen har en eller flere IT medarbejdere ansat til at varetage forskellige IT-support opgaver. Ikke kun support til elevernes laptops, men til alt fra printere til smartboards m.m.

Det der er så super smart ved Google er at alt kører fuldt funktionsdygtigt gennem browseren. D.v.s. hele adgangs styringen sker på server niveauet. Og det meste er fuldt collaborativt. Der kan hverken MS- eller Libre Office være med. Gennem Next Cloud er det muligt, men det ville kræve at kommunerne selv hostede. Det bliver op ad bakke.

Der er jo ingen der siger at kommunerne selv skal hoste NextCloud, det kunne jo ske hos nogle af de mange leverandører af IT til det offentlige i Danmark. Hvis kommunerne og KL virkelig ville, så kom der nok også nogle flere leverandører på banen som kunne tilbyde skoleløsninger basseret på NextCloud og fysisk hostet i Danmark.

32
15. februar kl. 08:34
Re: Totalt afsporet debat!

Der er over 600.000 skoleelever i Danmark (https://uddannelsesstatistik.dk/Documents/Grundskole/Notater/Elevnotat.pdf) hvoraf en stor del anvender Google Classroom. Der er en smule mere kompliceret at styre end en lille virksomhed med 20+ mand (jeg går ud fra at +'et ikke angiver over en halv mio. ansatte)

 

Der til tillægges den kompleksitet at vi har det kommunale selvstyre, som betyder at der er 98 forskellige måder at drive IT på (og de større kommuner har ofte mere end én IT afdeling - så der er reelt lidt over 100 kommunale IT afdelinger).

 

Store dele af undervisningsmaterialet er ikke længere tilgængelig i fysisk form (at det så er en tåbelig udvikling er en anden debat), så potentielt kan dette betyde (yderste konsekvens), at skolerne enten skal bryde forbuddet bevidst og ignorere tilsynet, eller stå i august måned uden undervisningsmaterialer - igen worst case.

 

Skulle man så ende med at gå i retningen af de OSS løsninger der er tilgængelige nu, så ramler vi ind i nye udfordringer (måske). For mange kommuner vil det her betyde udbudsrunder eller SKI tildelinger, og når vi snakker om halvdelen af landets kommuner der skal kæmpe om de få OSS firmaers tid, så er det et kæmpe tidspres.

 

Det med, at det er "bare at trykke på F12 og re-installere" - igen det er mange hundrede tusinde skoleelever vi taler om. 

Med flere hundrede tusinde bruger er der ikke noget der er "bare", med 20+ mand i en IT virksomhed hvor Linux er ansattes foretrukne OS - ja der er det en anden sag.

 

Min konklusion (og holdning) er at tidsfristen er alt alt for kort. Jeg vil mene at der skal afsættes 1-2 år minimum før at vi har udfaset Google (og måske Microsoft på skoleområdet hvis der også viser sig at være problemer der).

Arbejdet skal fortsætte med de tilgængelige OSS løsninger, og allerhelst skal der komme et stabilt OS2.eu alternativ, hvor drift leverandører kan byde ind på at drive driften. Dette er et godt målbillede, men jeg tror ikke at det kan lade sig gøre inden skolestarten i august 2024.

31
14. februar kl. 23:09
Re: Totalt afsporet debat!

Jeg har drevet virksomhed hvor vi brugte Linux på alle maskiner. Der var nul support arbejde med det.

Jeg kan kun være enig. I min egen virksomhed er vi 20+ mand - der alle kører Linux - og de få problemer vi ser, bliver nemmest løst ved bare at re-installere (super nemt) og vi har valgt at alle der ikke gider pille selv - kører Ubuntu Linux - så de ting vi skal bruge til vores arbejde - er beskrevet/automatiseret så det opsættes nemt på Ubuntu Linux.

Systemkonfiguration til styring af Linux er ganske veludbygget - og man kan f.ex. vælge Puppet - og nemt sikre sig at maskinerne fungerer som de skal og selv "retter sig ind" hvis nødvendigt. Det kræver en anden kompetence end en windows admin - men det kan tilgengæld gøres langt langt mere effektivt.

Men for noget så simpelt som skolers behov der jo kun skal bruge en browser med adgang til en open source løsninger der erstatter office (som flere jo udbyder) - så er det bare at flash'e desktop'en. Kan nemt gøres over nettet (pxe boot - tryk f12 og vælg re-installer - ligesom på windows).

30
14. februar kl. 22:31
Re: Totalt afsporet debat!

Problemet med Windows og sådan set også Linux er at det er et support helvede fordi kører på OS niveau.

Det er ikke et problem når du har en masse ens maskiner. Hvis der er det mindste, så flasher du bare standard image ud på maskinen. Så er den resat.

Såfremt det er meningen at man skal kunne gemme egne filer lokalt, så bør dette også indebære automatisk backup. Og dermed er det heller ikke et problem.

Jeg har drevet virksomhed hvor vi brugte Linux på alle maskiner. Der var nul support arbejde med det. Og måske lidt overraskende, så var der også nul brok. Senere fik vi anden direktør og han udskiftede det hele til Windows. Men det gjorde han for sig selv, da de ansatte efterfølgende oplevede mange flere problemer end med Linux maskinerne.

I Danmark er der mange beslutningstagere der tror de skal vælge Windows. De modige kan også acceptere MacOS. Og så har vi her haft skolerne med ChromeOS, men det er også undtagelsen. Men i virkeligheden er det ikke spor svært at administrere Linux og IT afdelingerne kan hurtigt opkvalificeres til opgaven.

 

 

29
14. februar kl. 20:44
Re: Totalt afsporet debat!

Enig. Men selvom Linux er lige så lækker (lækrere faktisk!) som windows, er det nok lidt for nørdet og lærer dem ikke om gængse OS. Der er faktisk OpenSource værktøjer som kan 80% af det Google Workspace kan og som sammen med fx Office Libre/Open Office vil kunne det hele.

Ja vi er enige. Selvfølgelig vil det hele fint kunne køre Linux, men det var nu mere Chromium jeg tænker på.

Problemet med Windows og sådan set også Linux er at det er et support helvede fordi kører på OS niveau. Hver skole skal så have en IT support afdeling, som kan vedligeholde PC'er og fikse systemet hver gang de ikke lige kan få fat i en eller anden Microsoft login server s**t.

Det der er så super smart ved Google er at alt kører fuldt funktionsdygtigt gennem browseren. D.v.s. hele adgangs styringen sker på server niveauet. Og det meste er fuldt collaborativt. Der kan hverken MS- eller Libre Office være med. Gennem Next Cloud er det muligt, men det ville kræve at kommunerne selv hostede. Det bliver op ad bakke.

28
14. februar kl. 17:21
Re: Rettelse til priser

Oh yes. Og lav måske en BYOD løsning der fungerer som en USB livedisk, så man kan bruge næsten enhver PC som host. Og så lad Magenta/Semaphor byde ind på netværksløsningen.

27
14. februar kl. 12:31
Re: Har vi ret til at kræve gratis tjenester

Enig og uenig.

Ja enten betaler man med penge eller data ... men det er svært at have tillid til at man ikke betaler med begge!! (jf fx Microsofts licensbetingelser og den massive  kritik af EU's data transfer aftale med USA)

Svaret er Open Source!

Og EU har også lavet en Opens Source Strategi "for at fremme europæiske erhvervs-interesser og frigøre EU fra techgiganter" (citat efter hukommelsen)

Og når nu der er Open Source Workspace programmer til fri download, som kan alt det Google workspace kan og 60-80% af det O365 kan!!!

Så skal det altså ikke koste 800 mio (som DIGST har fået til formålet) at lave en dansk hostet løsning. Det skal naturligvis hostes, costumiseres, integreres og supporteres, men det burde kun koste 10% af det.

Men de sidste 700 mio skal sikkert bruges til jurister og bureaukrater som intet ved om IT

26
14. februar kl. 11:40
Re: Rettelse til priser

En anden sag er at W10 og W11 OS er en langgaber på Celeron. Specs. egner sig meget bedre til ChromeOS.

De kan bare købe ChromeBook og installere Linux. Det kører glimrende på samme hardware. Og så med Firefox som standard browser. 

Tænk hvis man brugte kræfterne på at finde løsninger i stedet for på jurister?

 

 

25
14. februar kl. 09:19
Re: Rettelse til priser

En konsum PC som den der henvises til holder ikke længe i elevs hænder.
En anden sag er at W10 og W11 OS er en langgaber på Celeron.
Specs. egner sig meget bedre til ChromeOS.
Andre gode grunde er hurtig opstart af ChromeOS.
Skoler rundt  omkring i landet har formentlig forsøgt sig med billigere udgaver af PC'er. Tænker de vil kunne bekræfte mine 2 første linjer.
Datatilsynet understreger i øvrigt også at de ikke har godkendt noget OS, nogen Browser. Ved et skifte skal samme procedurer vedr. GDPR, databehandleraftaler, datastrømme, risikovurderinger gennemføres.

24
13. februar kl. 15:31
Har vi ret til at kræve gratis tjenester

I min optik er det helt store spørgsmål, om Danmark kan kræve at udenlandske leverandører skal stille deres ydelser gratis til rådighed. 

Det handler nok ikke så meget om det er den ene eller anden aktør/teknologi men mere om hvad vi er villige til at betale for et gode som Danmark har gavn af.

Det er vist blevet et anerkendt princip i det meste af den IT-teknologiske verden, at man kommer til at betale for det man bruger enten med penge eller med data som leverandøren kan omsætte til fortjeneste.

I sidste ende bliver det et politisk spørgsmål, og politikernes afgørelse hvor vægtningen imellem de data og penge skal lægges.

Jeg mener vi bør overholde de aftaler vi har indgået fx med EU om GDPR m.v. og opfordre politikerne til at drøfte retten til privatliv i hele livet versus behovet for mere kortsigtede monetære hensyn.

Hvis vi mener vi med rette kan knægte udenlandske selskabers behov for indtjening, ja så lad os da gøre det, men jeg mener ikke, at vi skal betale med data som potentielt kan komme individet til skade senere i livet.

23
13. februar kl. 15:30
Re: Totalt afsporet debat!

Jeg er enig - Linux Mint er genialt og Microsoft yder ingen support, så det er ikke spor ringere. 

Det er dog lidt sværere at finde helpdesk-ressourcer til Linux end MS og Linux har desværre et dårligt/nørdet/skrabet image blandt forbrugere. Helt ufortjent 

22
13. februar kl. 15:24
Re: Rettelse til priser

Større IT indkøb er (i alt fald på Frederiksberg) et kommunalt indkøb. Og som konkurrenceudsættelsesreglerne er, behøver det ikke være SKI

Du kan få en Win 11 PC i Elgiganten fra 1899,- som specifikationsmæssigt matcher en chromebook (Celeron, 4/64GB)

21
13. februar kl. 13:29
Rettelse til priser

Skoler køber ind på SKI aftaler. Selv om det er børn stilles der karv til udstyret.

Blot til orientering så koster en fornuftig Chromebook på SKI ca. 2000 kr., mens en PC m. Win11 koster 5.500 kr.

Det er muligt at købe en PC med Win 11 i Elgiganten eller tilsvarende på 3500 kr., men den er ikke egnet til skolebrug.

20
13. februar kl. 13:06
Re: Totalt afsporet debat!

det nok lidt for nørdet og lærer dem ikke om gængse OS.

Jeg har sat Linux op til mange aldre - og for folk der var vant til windows - så kunne de ikke se nogen nævneværdig forskel. De fandt ikonet på det program de skulle bruge, og tingene kørte. Alt under der - kan de fleste ikke finde ud af - uanset operativsystem - og det virker derfor altsammen rimelig ens for dem.

Børnene er for 99% det samme - de kan ligesåvel klikke på et browser ikon på en LInux, som på en windows -  det gør ingen forskel for dem - men Linux sparer kommunen hardware udgifter ressourcer (det kan køre på de eksisterende chromebook computere) - og er ærlig talt nemmere at fjernadministrere og supportere (hvis man har folk der kan det - men jeg har også set mange windows admins som ikke vidste hvad de lavede - så alt tog evigheder hvis det overhovedet blev løst - så det gælder uanset OS vil jeg mene :)

19
13. februar kl. 09:46
Re: Undren

Er dette relevant. Bruger børnene ikke en Google profil, som bliver slettet af skolen når de forlader den. Altså inden de fylder 18?

18
13. februar kl. 08:37
Re: Undren

noget du ved

Jeg testede det lige på mine døtres profiler (som er 18+); Dér gik historikken tilbage til de var børn! Det er ikke en signifikant observation da de kan have ændret politik de sidste 4-5år, men... Nogen der kan se på en 15+ profil?

17
12. februar kl. 22:57
Re: Totalt afsporet debat!

Hej Jørgen

eksisterende HW kan da sagtens bruges med rene open source løsninger

Enig. Men selvom Linux er lige så lækker (lækrere faktisk!) som windows, er det nok lidt for nørdet og lærer dem ikke om gængse OS.

Der er faktisk OpenSource værktøjer som kan 80% af det Google Workspace kan og som sammen med fx Office Libre/Open Office vil kunne det hele.

Og Ja: Microsofts betingelser er helt i hegnet, kræver flere timers læsning og så skal man bladre sig gennem 12 siders privatlivsindstillinger for at sige nej tak ... selvom GDPR art 7.2 tydeligt siger, at det skal være let - lige så let som at acceptere.

Men Microsofts dataindsamling handler mest om Bing og Edge og det giver lidt mere tillid til at de rent faktisk afstår fra det (bortset fra at man kan blive skeptisk over om de indsamler alt på computeren?) 

Mvh Sigurd

16
12. februar kl. 20:58
Re: Totalt afsporet debat!

En Windows computer koster typisk kun 500-1000kr mere, så alternativet er altså ikke kontaktbøger, blyant og papir som lobbyisternes medløbere tegner et billede af 

Det er da helt galt så ryger du bare ind i MS dataindsamling i stedet. Den eksisterende HW kan da sagtens bruges med rene open source løsninger. Den store udfordring er at finde gode alternativer til Google Workspace. Googles infrastruktur er fantastisk driftsikker og velfungerende. Det er derfor den er så populær blandt skolerne.

15
12. februar kl. 09:09
Selvmodsigelse

Jeg studser over at der i samme artikel står:

"..bruger danske børns oplysninger til »egne« formål som for eksempel at forbedre sine produkter"

og 

"..Workspace for education-produkt til skolerne følger en forretningsmodel, hvor standardisering er fuldstændig afgørende.."

  • Så de hverken kan- eller vil ændre deres service for 200.000 danske skolebørn, mens lille Peters data bruges til at forbedre produktet??

 

Men det er naturligvis helt i tråd med Google's narrativ, om at lille Peter er produktet og at hans brugeroplevelse forbedres med målrettede reklamer

Man får den tanke at det involverer citater fra Google

 

Mvh Sigurd

14
11. februar kl. 12:48
Opensource alternativer

For det første har EU lavet en Opensource Software (OSS) strategi for at fremme det europæiske software marked OG for at frigøre os fra techgiganter. Det stammer fra 2020:

https://euipo.europa.eu/tunnel-web/secure/webdav/guest/document_library/observatory/documents/reports/2020_Open_Source_software/2020_OSS_Full_EN.pdf

Og mundede ud i en OSS strategi:

https://commission.europa.eu/about-european-commission/departments-and-executive-agencies/digital-services/open-source-software-strategy_en

Og der ER europæiske opensource alternativer

Problemet er selvfølgelig driftsansvar og DBA, men den er i brug fx i Tyskland

Mvh Henrik

13
11. februar kl. 00:27
Der må da være en

Der må da være en person hos KL der kan fortælle hvad det er at de kun kan få kan få hos Google, MS. Som man ikke kan få andre steder. Hvis ikke man er i stand til det og det udelukkende handler om at det er “gratis”, bør alarmklokkerne jo først ringe. Hvad skal man have adgang til og hvad må det koste? Lad nu folk byde ind på nogle forsøgsordninger, så må man jo plukke lidt ud fra det.

12
10. februar kl. 23:08
Re: Undren

Hej Henning

Googles deanonymiseringsmulige K6 anonymisering er et faktum de selv har beskrevet i deres betingelser. Og det bla nødvendigt af hensyn til efterforskning.

 

Men nej: Jeg VED ikke om Goggle deanonymiserer data efter børnene bliver myndige.

Men jeg ER GDPR compliance ekspert og kender minimumskravene. Personligt er jeg dermed lidt mere skeptisk overfor de regulatoriske rammer og begrænsninger;

 

Data indsamlet om mindreårige må IKKE bruges iflg GDPR af 6. De indsamles stadigvæk, men i såkaldt "anonymiseret form" og bruges ikke til profilering.

Men ... Når børnene bliver myndige kan dataene deanonymiseres indenfor rammerne af GDPR afs 6-8, HVIS de får accept/tilsagn (dvs klikker på "ja jeg har læst og accepterer betingelserne").

Og hvis de kan slippe afsted med det, er jeg ret sikker på at de gør det!!

Mvh Sigurd

11
10. februar kl. 17:19
Re: Anonymisering?

Hvad er der galt med elev 3A17 i stedet for elev Ole Hansen?

Principielt kun det at den slags anonymisering ikke virker!

Det er slet ikke relevant om personen hedder Hans, Grethe eller C3P0 - det relevante er at samle nok informationer om personen og binde div. intelligente dimser til disse informationer så dukker navnet selv op før eller siden - sandsynligvis før for der behøves, så vidt jeg husker, bare 7 kilder for at identificere en person ret entydeligt.

10
10. februar kl. 11:06
Re: Undren

Sigurd Cairn

Er det du skriver eller noget du ved og kan bevise, eller er det noget du har hørt, noget du selv har regnet ud eller en konspirationsteori?

9
9. februar kl. 23:48
Re: Undren

At tech giganterne 'lærer af børns data' er vrøvl

Slet ikke: De lærer meget af det.

De gemmer elevernes data i en anonymiseret form - I en helt utilstrækkelig anonymiseringsform (K6) 

Når eleverne bliver 18 og ikke længere af omfattet af artikel 8 i GDPR, deanonymiseres dataene givetvis, for at profilere de nu voksne børn.

Deanonymiseringen er et faktum; Retfærdigvis og til Googles forsvar, må det siges at det er et lovkrav ifbm at hjælpe politiet og efterretningstjenester med efterforskning. Men meget praktisk for Googles forretning.

Mvh Sigurd

8
9. februar kl. 19:50
Link til morgenens artikel!?

Kunne i ikke tage at linke til morgenens artikel om KLs skræmmescenarie om at blive nødt til at gå tilbage til blyant og meddelsesbog?  

Der linkes til 5 relaterede artikler, men ikke den seneste og særdeles relevante. Det sker ofte at artikler inkl kommentar spor "skæres" over med nye stærkt overlappende artikler.

7
9. februar kl. 17:27
Anonymisering?

Hvorfor er børnene (og andre brugere) overhovedet registreret med deres rigtige navn og øvrige personlige pålysninger?

Hvad er der galt med elev 3A17 i stedet for elev Ole Hansen?

6
9. februar kl. 16:11
Undren

Undrer mig over at det er så væsentligt - for lærer - at have en sådan computer, der tilsyneladende fortæller hvad lærerne skal mene og formidle!

Lærerne bør vel - ud fra den generelle viden i samfundet - formidle den viden , ikke hvad tech firmaerne mener?

Tage fat i litteraturen og udlede en formidling, som skete tidligere, det kræver selvfølgeligt at de har tid til det.

Det tech giganterne videregiver er ikke nødvendigvis sandheden, men en modereret virkelighed.

At tech giganterne 'lærer af børns data' er vrøvl, kun til deres egen fordel, ikke til fordel for børns læring!

 

5
9. februar kl. 14:44
Totalt afsporet debat!

Debatten virker til at være helt afsporet - muligvis af techudbyderne og deres lobbyister og talsmænd i bla. DI

Chromebook sagen udelukker ikke Google

Chromebook sagen handler ikke om brug af google, men om chromebook (CB). "Når noget er gratis er du varen" og chromes OS er gratis. 

Chromebook er mao - set med Googles økonomiske øjne - en dataindsamler.

Google KAN også gøres GDPR compliant påstås det, omend jeg er tvivlende. Men ikke når man sylter sig totalt ind i googleverset og bruger Youtube, Chrome browser og chromebooks.

En Windows computer koster typisk kun 500-1000kr mere, så alternativet er altså ikke kontaktbøger, blyant og papir som lobbyisternes medløbere tegner et billede af 

  • Kontaktbøger? Det er Aula der er kontaktbøgerne - ikke Google workspace!
  • Blyanter og papir? Der er masser af alternativer til google workspace

 

Det offentlige kan ikke klare sig uden bigtech påstås det. 

Okay?

  • Ministerier og styrelser på Statens it-aftale bruger fx IKKE cloudtjenester.
  • Jeg er rimeligt sikker på at FE og PET heller ikke gør.

Der er med andre ord rigeligt med alternativer. Det er bare nemmere at tage fra hylden. Selve workspace er iøvrigt ikke den dybe tallerken at lave efter med OpenSource.

Dansk lov forhindrer..

  • NEJ! GDPR art 8 - IKKE dansk lovgivning - afholder os fra at formidle børns data.

Skulle vi rulle GDPR ratifikationsprocessen tilbage og melde os ud af GDPR for at kommunerne kan spare nogle hundredetusinder i forhold til windows PCere??

 

Som sagt; Debatten kvæles i lobbyister og politiske demagogers simplificeringer

 

Mvh Sigurd

4
9. februar kl. 14:27
Det er utroligt

"og i et brev til Regeringen skriver KL's direktør Kristian Vendelbo og KL-formand Martin Damm (V), at man ikke mener, at man kan bruge it-systemer i det offentlige, hvis man ikke ændrer loven således, at myndighederne må videregive danskernes data til amerikanske tech-virksomheder."

Jeg kommer til at tænke på Mogens Glistrups telefonsvarer med beskeden "Vi overgiver os".

Hvad får politikere og embedsmænd til at agere så ryggesløs?

Jeg noterer i øvrigt at - også denne - artiklen taler omkostningen for alternative løsninger op. Der er mange muligheder, og de koster altså ikke så meget, som de amerikanske sælgere påstår.

I denne sammenhæng kunne det være interessant at vide, hvor mange år man vil kunne drive en garanteret lovmedholdelig service indenfor EU's grænser, for de penge, som KL mfl. har smidt efter advokater og embedsmænd for at forsøge at omgå loven.

3
9. februar kl. 11:58
Re: Hvis man kigger i den

Hvis man kigger i den netop udkomne digitaliseringsstrategi, så står der "ansvarlig" og "ansvarlighed" rigtigt mange gange i den, så det må nok antages at være et stort fedt "nej" til KL's anmodning.

Enig, men mon den holder? Man kan håbe, men det må være "skæbnens" ironi, at dansk og digitalisering har samme begyndelsesbogstav.

2
9. februar kl. 11:39
Bureaukrati

Når jeg har læst hele historien ovenfor, så forstår jeg hvorfor vi har så meget bureaukrati.

1
9. februar kl. 11:13
Hvis man kigger i den

Hvis man kigger i den netop udkomne digitaliseringsstrategi, så står der "ansvarlig" og "ansvarlighed" rigtigt mange gange i den, så det må nok antages at være et stort fedt "nej" til KL's anmodning. Vi må og skal beskytte personlige oplysninger, og der findes andre muligheder, så kære KL: Det er en ommer.