Verdens største kommercielle anlæg til e-metanol får grønt lys i Sønderjylland

Plus1. december 2022 kl. 14:0619
Verdens største kommercielle anlæg til e-metanol får grønt lys i Sønderjylland
Siemens står for at bygge elektrolyseanlægget i Kassø, der skal modtage 50 MW fra nærliggende solceller. Illustration: European Energy.
Aabenraa kommune giver European Energy tilladelse til at bygge et Power-to-X-anlæg, der kan levere 32.000 tons grøn brændstof om året.
Artiklen er ældre end 30 dage

I juli stod Nordeuropas største solcellepark færdig ved landsbyen Hjolderup i Aabenraa Kommune.

Nu vil firmaet bag sætte ny rekord.

European Energy fik i går tilladelse af kommunen til at opføre verdens største kommercielle e-metanol-anlæg i Kassø, klos op ad solcelleparken.

»Vi er glade for, at Aabenraa kommune har vedtaget lokalplanen for vores kommende e-metanolanlæg,« siger Emil Vikjær-Andresen, chef for Power-to-X i European Energy.

Gratis adgang i 10 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Få en forlænget erhvervsprøve
Med et erhvervsabonnement kan du få en forlænget prøveperiode.
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
remove_circle
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
19 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
19
3. december 2022 kl. 17:20
Re: Kommercielt anlæg?

Problemet er at folk i denne tråd forsøger at udregne én pris for P2X produktet. Men ligesom at elprisen flukturerer så vil det også være tilfældet for P2X. En gennemsnitspris er misvisende, da der er afhængigheder der primært afgøres af maksimalpriserne.

P2X fabrikken producerer i alle timer hvor produktionsprisen er billigere end markedsprisen på P2X. I denne beregning kan vi bruge salgsværdien af strømmen fra solcelleparken. Det betyder at der er timer hvor fabrikken tjener mange penge per liter (stor forskel på produktionspris og salgspris) og timer hvor fabrikken tjener mindre (dyr produktionspris). Det er en marginalbetragtning, så investeringen samt afskrivninger er ligegyldig.

Herfra kan man så beregne om fabrikken giver overskud. Det gør den hvis indtægten fra salg af P2X og strøm overstiger renter, afskrivning, drift etc.

Fabrikken har sandsynligvis indgået en langtidskontrakt på levering af P2X til en fast pris. Så de kender regnestykket.

18
3. december 2022 kl. 16:52
Re: Kommercielt anlæg?

Som minimum koster den det du kunne sælge den til istedet.

Det kan bruges i nogle sammenhænge men ikke til at beregne prisen på det producerede P2X. Til det skal du bruge den samlede investering for P2X anlægget og solcelleparken og så beregne renter, afskrivning, løn, etc. Dette fordeles ud på mængden af produceret brændstof. I den beregning indgår ikke alt muligt andet du kunne have fået for den samme investering, herunder en solcellepark der ikke er sammenbygget med et P2X anlæg eller et bryggeri der laver juleøl :-)

Der eksisterer en elpris hvor det bedre betaler sig at lade P2X anlægget stå stille og sælge strømmen på elnettet. Dette er ikke prisen du kan bruge til at beregne produktionsomkostningen for en gennemsnitlig liter P2X. Men det er prisen hvor produktionen af P2X ophører. Det er også prisen der afgør den dyreste liter P2X.

17
3. december 2022 kl. 16:21
Re: Kommercielt anlæg?

Ja men halvdelen af strømmen er gratis (fra egne solceller) og den anden halvdel er fordelt på højest 1700 årlige timer og sandsynligvis væsentligt færre timer. Det vil sige, de køber kun strøm når strømprisen er ekstrem lav.

Arrg, den er ikke gratis, den er uden nettarrif men så lagt fra gratis. Marginal-prisen for strømmen er tæt på nul men det er en forsimplet opfattelse. Som minimum koster den det du kunne sælge den til istedet.

Der er både en intern kalkulationsrente, og afskrivninger, men det er nok den billigste strøm man kan opdrive, med mindre mindre nettet er presset ned på nul. Energistyrelsen udgav i år et stimat for solcelleparkernes afsætningspris vs. kost, og der løs vi omtrent på 18-20 øre/kWh.

16
3. december 2022 kl. 15:52
Re: Kommercielt anlæg?

Anlægget vil driftes i 277dage/år @ 24 timer</p>
<p>Forbrug er 364 GW Strøm

Det angives at halvdelen af strømmen kommer fra solcelleparken på samme matrikel. Fra andre kilder opgives at solcelleparken er på 300 MW. Det giver en årlig produktion på cirka 300 GWh, det vil sige mere end halvdelen af 364 GWh. Heraf kan udledes at P2X anlægget har mindre kapacitet end solcelleparken, hvorfor overskydende strøm må sælges til elnettet når der er maks sol.

Der er cirka 1700 årlige solskinstimer og mindst halvdelen af P2X produktionen foregår i disse timer. Det kan godt være mere end halvdelen, da intet forhindrer at de indkøber strøm fra elnettet samtidig med at solcelleparken leverer strøm, i timer med mindre produktion fra solceller.

Ved antagelse om PPA+Nettarrif el-pris på 25 øre/kWh (Det er over eneergistyrelsens estimater for OWF fremadrettet og OVER prisen for Thor) bliver kWh-prisen for Methanol 0,25/54% = 0,45 kr/kWh. Hertil kommer anlægsafskrivning, osv osv osv. + moms

Ja men halvdelen af strømmen er gratis (fra egne solceller) og den anden halvdel er fordelt på højest 1700 årlige timer og sandsynligvis væsentligt færre timer. Det vil sige, de køber kun strøm når strømprisen er ekstrem lav.

Revisorer vil måske argumentere for at man skal regne med prisen som de kunne have fået ved at sælge strømmen til elnettet i stedet for at bruge det selv. Men selv da er det en pris uden nettarrif og strømprisen er som regel lav når sol producerer mest.

15
3. december 2022 kl. 11:07
Re: 400 millioner offentlige støttekroner.

Hej Søren Holst Kjærsgård

Hvor finder du de 400 millioner offentlige støttekroner?

14
3. december 2022 kl. 10:07
Re: 400 millioner offentlige støttekroner.

Så jeg tror ikke at projektmagerne har rent mel i posen. Og hvorfor bygger man overhovedet vindmøller, når solceller kan levere strøm gratis, eller næsten gratis? Det kan de så i hvert fald maksimalt i halvdelen af tiden.

Søren,

Denne beskyldning må du gerne uddybe.

Hvori består der urene mel - mener du at de vil forsøge at tjene penge, for det er der vel ikke noget forgjort i?

Eller mener du alle som ikke er "klimarealister" som dig selv, som ikke hader vindmøller&solceller, som ikke mener vi skal fortsætte med kul og benzin, skal være de rene altruister?

Og hvad i h. er det for en tåbelig forstokket stråmand du kommer med? - hvor har nogen skrevet at sol og vind er gratis?

Hvor overhovedet på disse spalter har nogen nogensinde skrevet det?

13
3. december 2022 kl. 09:56
Re: Kommercielt anlæg?

Kommercielt anlæg?</p>
<p>Ud fra de i artiklen anførte oplysninger kan man beregne at der vil medgå 2,5 kWh elektricitet til fremstilling af 1 kWh methanol. Sættes elprisen til 70 øre/kWh bliver alene eludgiften 1,75 kr/kWh methanol.</p>
<p>Benzin kan i øjeblikket købes til en pris af på 13,69 kr/liter inklusive afgifter, skatter, transport fra producent til tankstation og inklusive tankstationens omkostninger. En liter benzin svarer til 9,1 kWh, så benzinprisen er pt. 1,50 kr/kWh.

Er det ikke fortkert som i meget forkert?

Udfra linket til miljøgodkendelsen ses:

  • Anlægget vil driftes i 277dage/år @ 24 timer
  • Forbrug er 364 GW Strøm
  • Udjævnet effekt er 55MW
  • Der spildes i processen 100GWh som termisk varme. 50% forventes koblet til et Fjernvarmenet.
  • Der produceres 32.000 tons CH3OH
  • Drifts er fleksibelt holdt i HotStandby mode, indtil produktionsvilkår på strøm er tilstede, så det kan starte hurtigt.
  • Strøm leveres fra offenligt Net via grønne PPA-aftaler (disse kan og VIL i sagens natur være variable og forudsætte en mølle-park producerer)
  • Derforbruges 13,375 kWh_el/kg methanol
  • Methanol har brændværdi på 22,7 MJ/kg (6,30 kWh/kg)
  • Process fra el til brændværdi er dermed 55,4% effektiv
  • Ved antagelse om PPA+Nettarrif el-pris på 25 øre/kWh (Det er over eneergistyrelsens estimater for OWF fremadrettet og OVER prisen for Thor) bliver kWh-prisen for Methanol 0,25/54% = 0,45 kr/kWh. Hertil kommer anlægsafskrivning, osv osv osv. + moms
  • Benzin koster excl. moms 11,2 kr/l @ 9.3 kWh/l, 14 kr/l incl. moms.
  • Den rå elpris til methanol bliver derved benzin ækvivalent til 5,24 kr/l_Benzin_eq incl. moms.

Sjovt Søren - det er jo ikke 70 kr/liter........

Meen, man skal også lige huske anlægsafskrivninger, køb af biogen CO2, lønninger osv osv. Brinten sker lokalt med energien. Mht. lønninger er det åbenlyst at deres hotstandby til 24-timers drift gør at det i høj grad er automatiseret med en eller to energiplanlæggere på vagt - resten er alm. dagsarbejde når det serviceres og påfyldes, methanolen tømmes osv. Selve methanol produktionen må kræve meget få mennesker i kontrolrummet og på site.

12
3. december 2022 kl. 00:18
Re: Kommercielt anlæg?

Man kan så også stille spørgsmålstegn til om halvdelen overhovedet er realistisk ved 24 timers drift

Tak for link.

Der er ikke tale om 24x7 drift. De forventer produktion 277 dage årligt. Jeg fortolker det som at de bruger deres egen strøm når solen skinner og de bruger strøm fra elnettet når strømprisen er gunstig. I resten af tiden står der at anlægget holdes i hot standby.

Vi får årligt cirka 1000 watttimer per watt solceller i forhold til 8760 timer på et år. Skal kun halvdelen være købt strøm, så planlægger de med rigtig mange standbytimer. Alternativt er det snyd ved at de sælger strøm til elnettet og køber tilbage senere, men alligevel regner det med som egenproduktion.

11
3. december 2022 kl. 00:06
400 millioner offentlige støttekroner.

Hvorfor er de nødvendige, når anlægget er så rentabelt i sig selv? Og hvorfor fremlægger projektmagerne ikke selv en ordentlig kalkulation til at overbevise offentligheden om , at de er værdige til at modtage vore støttekroner. Og så vi kunne blive fri for at sidde her og slå hinanden oven i hovedet på basis af mangelfulde oplysninger.

Forstokket gamling. Tjah. Jeg vil bare gerne have ordentlig besked. Jeg kan til nøds finde mig i at projektmagere vil have grabberne i min tegnebog. Det er en naturlig last, som Don Cor Leone i "Godfather" omtalte, heste, spil, alkohol og vist også kvinder. Men løgn og fortielse kan ikke henregnes til de naturlige laster.

PS. Jeg hørte for ca. 3/4 år siden hos Daces, Dansk Center for Energilagring, et foredrag om et vel gennemarbejdet projekt for grøn ammoniak. Til sidst spurgte jeg om prisen. Iflg. foredragsholderen fandtes denne, men hun måtte ikke oplyse den.

Så jeg tror ikke at projektmagerne har rent mel i posen. Og hvorfor bygger man overhovedet vindmøller, når solceller kan levere strøm gratis, eller næsten gratis? Det kan de så i hvert fald maksimalt i halvdelen af tiden.

10
2. december 2022 kl. 17:08
Re: Kommercielt anlæg?

prisen er 0 øre/kWh da de bruger strøm fra solceller på egen matrikel.

Det er så bare ikke det virksomheden selv forventer og har oplyst omverdenen. Se side 54 i virksomhedens egen projektansøgning*: "Solcelleanlægget skal forsyne det energitunge anlæg med ca. halvdelen af energibehovet som grøn strøm. Resten af strømmen vil komme via det offent lige elnet via Energinets 400 kV ledning og Kassø transformerstation."

  • https://mst.dk/media/248976/20221111-solar-park-kassoe-aps-udkast-mgk-nov-2022.pdf

Man kan så også stille spørgsmålstegn til om halvdelen overhovedet er realistisk ved 24 timers drift.

9
2. december 2022 kl. 14:30
Re: Kommercielt anlæg?

Sættes elprisen til 70 øre/kWh bliver alene eludgiften 1,75 kr/kWh methanol.

Elprisen er 0 øre/kWh da de bruger strøm fra solceller på egen matrikel. Det eneste der kommer til at bestemme prisen er afskrivningen på det samlede anlæg, inklusiv både solcellepaneler og elektrolyseanlæg.

Ved at bruge egenproduceret strøm undgår man også de dyre invertere og kan køre det hele som et billigt DC baseret anlæg. Der er desuden ingen elafgift, eltransportafgift, eltilslutningsafgift etc.

Faktisk er solcellepaneler enormt billige og de må kunne producere strøm væsentligt billigere end traditionelle solcelleparker, fordi de sparer alle de dyre komponenter og alle afgifterne.

8
2. december 2022 kl. 12:16
Re: Kommercielt anlæg?

Ud fra de i artiklen anførte oplysninger kan man beregne at der vil medgå 2,5 kWh elektricitet til fremstilling af 1 kWh methanol. Sættes elprisen til 70 øre/kWh bliver alene eludgiften 1,75 kr/kWh methanol.

Men så er man jo ligeså tosset i sine forudsætninger som de forstokkede gamle Søren og Ib på Ekstrabladets 'Nationen'....

Hov, det skulle vel ikke være dig der er Søren - som har skrevet dette "vrøvl"?

https://ekstrabladet.dk/nationen/groent-chok-70-kr.-for-en-liter-braendstof/9083071

Konklusion: Det bliver meget dyrt</p>
<ul>
<li>Såfremt vort nuværende forbrug af benzin og dieselolie skulle fremstilles ud fra vindmølle-el, brint og CO2 ved hjælp af PtX processer, viser vore overslagsberegninger, at PtX brændstoffer vil blive langt dyrere end de nuværende priser ved tankning. Ikke under 70 kr/liter benzin. Før skatter og afgifter.

7
2. december 2022 kl. 10:52
Forudsætningerne

Det er meget godt at lave regnestykker, men hvem siger at der ikke kommer indgreb som med forbud eller ekstra afgifter ændrer forudsætningerne radikalt ?

For eksempel kan benzin, som nævnes, fra 2025 pålægges en 10% p.a. afgift og ende på 40 kr/liter. Ligesom elafgiften, der blev opfundet som adfærdsændrende tiltag.

Alt bliver ikke lige i fremtiden.

PS: mest begræder jeg, at der ikke kom turbo på udviklingen i 1974, da vi så den første energikrise. Alle har siddet på hænderne - med udgangspunkt i forkerte estimater.

6
2. december 2022 kl. 09:05
Re: Kommercielt anlæg?

Men hvis elprisen fx er 10øre, så vil prisen så være 25øre/kWh og så er prisen pr. liter jo 2,28kr.

Nu skal e-methanol vel konkurrere mod methanol på markedet. Markedsprisen har de seneste to år været ca. 2500 dkk/metric ton. Med en brændværdi på 5,5 kWh/kg, så svarer det så også til en prissætning på 0,5dkk/kWh. Som skrevet i #1 så forventer virksomheden, at anlægget kører 277 dage om året. 10 øre/kWh virker helt urealistisk også selvom de trækker på egen elfarm.

5
2. december 2022 kl. 08:29
Re: Kommercielt anlæg?

Ud fra de i artiklen anførte oplysninger kan man beregne at der vil medgå 2,5 kWh elektricitet til fremstilling af 1 kWh methanol. Sættes elprisen til 70 øre/kWh bliver alene eludgiften 1,75 kr/kWh methanol

Men hvis elprisen fx er 10øre, så vil prisen så være 25øre/kWh og så er prisen pr. liter jo 2,28kr. Strømmen skal jo komme direkte fra solcellerne, så reelt er det bare de 50MW solpaneler der skal forrentes. Jeg tænker ikke at de mister 70øre pr KWh. Når solen brager løs er elprisen ofte ret lav og de får jo ikke moms eller afgifter, men skal tværtimod nok endda betale noget for transport af strømmen hvis den skal sælges.

Om det løber rundt ved jeg selvfølgelig ikke, men solpaneler i den skala er mig bekendt ret billige. Jeg synes, at det lyder som et godt forsøg.

4
1. december 2022 kl. 22:16
Re: Kommercielt anlæg?

lagertanke til brint

Anlægget her bygges uden lagertank til brint. Forstå det hvem der kan. Det ligner, at de har spekuleret i ikke at blive risikovirksomhed... og har vægtet det højere end ikke at kunne spekulere i strømpriser. Tænker du skal sætte elprisen væsentligt op i dit estimat.

3
1. december 2022 kl. 21:43
Kommercielt anlæg?

Ud fra de i artiklen anførte oplysninger kan man beregne at der vil medgå 2,5 kWh elektricitet til fremstilling af 1 kWh methanol. Sættes elprisen til 70 øre/kWh bliver alene eludgiften 1,75 kr/kWh methanol.

Benzin kan i øjeblikket købes til en pris af på 13,69 kr/liter inklusive afgifter, skatter, transport fra producent til tankstation og inklusive tankstationens omkostninger. En liter benzin svarer til 9,1 kWh, så benzinprisen er pt. 1,50 kr/kWh.

Fremstilling af e-Methanol vil medføre en del andre udgifter end elektricitet. Kuldioxid er f.eks. ikke gratis. Elektrolyseanlæg, lagertanke til brint og kuldioxid og selve synteseanlægget med drift og vedligehold vil ogå koste..

Det kan da ikke være helt uproblematisk at bygge en fabrik, der i gennemsnit skal bruge 50 MW, når elproduktionen hver dag går i NUL. Om sommeren i ca. 7 timer i døgnet og i december ca. 17 timer i døgnet.

Konklusion: Betegnelsen "Kommerciel" forekommer at være noget misvisende. Der skal i hvert fald en del statsstøtte til før e-methanolens pris kommer i nærheden af den kommercielle benzinpris.

2
1. december 2022 kl. 21:42
CO2

Nu bruger man CO2 fra fossilkraftværker, CO2 der ellers skulle deporneres.

Spørgsmålet er så om det ikke ville være bedre at depornere CO2'en, og producerer metanol ud fra metan/naturgas. Umidelbart vil jeg antage at det giver et størrerer metanoludbytte pr. kWt el.

Typiske kunder til E-metanol er sø- og luftfart, som aktuelt ikke har mulighed fo CO2 fangst. Så i foreløbigt er E-metanol en form for greenwashing.

E-metanol bliver først rigtigt "grønt", når det bliver fremstillet af CO2 trukket ud af luften !

Foreløbigt er amoniak et mere "grønt" alternativ, det fremstilles af luft og vand, og bliver til luft og vand ved forbrænding.

1
1. december 2022 kl. 17:59
Det store spørgsmål er så

Det store spørgsmål er så hvad markedsprisen bliver på e-methanol bliver. Med anlæggets hydrogenbuffer på max 65kg og en forventet produktion 24-7, 277 dage om året , så må den være høj?