Snart skal alle danske lønmodtagere registrere deres arbejdstid

Plus17. januar kl. 15:3227
Charlotte Drachmann og Martin Steen Kabongo.
I Ingeniørforeningen, IDA er arbejdsmarkedspolitisk chef Charlotte Drachmann (tv.) positivt stemt over for kravet om tidsregistrering. Modsat mener Martin Steen Kabongo, der underdirektør i Dansk Arbejdsgiverforening, at »det bringer noget helt forkert ind på det danske arbejdsmarked.« Illustration: Ingeniørforeningen, IDA & Dansk Arbejdsgiverforening.
Fint, der kommer fokus på, hvor meget folk arbejder, lyder det fra IDA, mens DA kalder det for en unødvendig byrde for både virksomheder og medarbejdere.
Artiklen er ældre end 30 dage

Opdateret den 24. januar 2024 med information om, at lovforslaget nu er vedtaget. 

Lige midt i den danske højsommer i år står et EU-krav til at omkalfatre det danske arbejdsmarked. Et lovforslag om tidsregistrering for alle danske lønmodtagere forventes nemlig at træde i kraft 1. juli – det betyder, at alle virksomheder fremover skal kunne dokumentere, hvor meget den enkelte medarbejder arbejder på daglig basis.

Kritiske røster har allerede kaldt forslaget for gammeldags og unødvendigt bureaukrati.

Gratis adgang i 10 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du få en forlænget prøveperiode med et erhvervsabonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
remove_circle
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
27 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
27
25. januar kl. 17:20
Re: Tids registrering er en plage.

Nogle eksempler kunne være løsarbejdere i landbruget eller transportsbranchen. Problemet er ikke arbejdstid i sig selv, men om man som arbejdstager får en rimelig betaling dels for arbejdstiden, men også får ekstra for skæve arbejdstider, og om disse vilkår reelt er frivillige.  Som så meget andet lovgivningen ender denne lovgivning også med, at være så generelt formuleret, at den næppe hjælper de grupper som har brug for hjælp, mens den opleves som et irritationsmoment for dem, som ikke har brug for hjælp.

Du har lige formuleret alt det jeg ikke magtede. Jeg mener du er HELT spot on!

Med det jeg er involveret i, er det absolut inkomaptibelt med denne lovgivnig, og tvivler samtidig paa at du faar en loesarbejder i landbruget til at registrere (korrekt)

 

Saa hvad faar vi ud af det? Naesten alle dem der er i "midten" af skalaen indberetter standardtider, 0.1% goer ikke. Og det agerer politikerne saa ud fra.

Jeg fornemmer ikke det hjaelper ret mange, om nogen..........

 

26
25. januar kl. 15:24
Re: Tids registrering er en plage.

Jeg tror desværre, at du overfortolker effekten af denne lovgivning.

En lovgivning af denne type kommer til verden, fordi der er brancher og områder, hvor der ingen registering sker, og arbejdstagerne derfor er væsentligt ringere stillet, end vi generelt er det her i landet.

Nogle eksempler kunne være løsarbejdere i landbruget eller transportsbranchen.

Problemet er ikke arbejdstid i sig selv, men om man som arbejdstager får en rimelig betaling dels for arbejdstiden, men også får ekstra for skæve arbejdstider, og om disse vilkår reelt er frivillige. 

Som så meget andet lovgivningen ender denne lovgivning også med, at være så generelt formuleret, at den næppe hjælper de grupper som har brug for hjælp, mens den opleves som et irritationsmoment for dem, som ikke har brug for hjælp.

25
25. januar kl. 14:01
Deltid

Min kone har en sekretær ansat på deltid. Det er jo egentligt totalt hul i hovedet om hun skal implementere det her for at sikre at gældende regler for hviletid er overholdt!

24
25. januar kl. 13:30
Re: One size fits all....

Hvorfor gjorde I det. Jeg troede I ville fremad.

Det kom vi fordi der var plads til at sove en time mere, eller gaa hjem naar det var noedvendigt. Det hele baseret paa tillid, og at have lov til at bede om hjaelp...

Det var gode tider.....Fantastisk. Laererigt.Inspirerende. Jeg var bare arbejdende mellemleder, med en fantastisk chef. 

Det virkede!!!!

23
25. januar kl. 13:04
Re: One size fits all....

og saa kan det godt vaere vi moedte senere en dag, gik tidligt hjem

Hvorfor gjorde I det. Jeg troede I ville fremad.

22
25. januar kl. 12:09
One size fits all....

Ideen kan maaske have gang paa jord, men for mig personligt er jeg glad for at jeg ikke er en del af det Danske arbejdsmarked efter 1 Februar. Saa har jeg kun Kinesisk arbejdsgiver.

Den maade jeg har arbejdet paa de sidste 20+ aar er at arebjde naar det passede, ofte meget fragmenteret. Jeg kunne overveje et attenuatorkredsloeb i hovedet paa vejen hjem i bilen, hvor turen alligevel var totalt kedelig. Skulle jeg registrere det?

Naar mine medarbejdere skrev til mig kl. 22 fredag aften og sagde NU HAR JEG DEN! - fordi han havde taget en time paa oejet, skulle vi saa begge registrere xx minutter?

NEJ, vi blev ikke misbrugt, vi gjorde det fordi vi ville fremad, det var sjovt, og saa kan det godt vaere vi moedte senere en dag, gik tidligt hjem..... Og vi leverede fantastiske resultater....

 

Meget enig med #15 og #18

21
25. januar kl. 11:31
Re: Tids registrering er en plage.

Hvis du bliver nødt til at ligge 3 timer om aftenen

Er det for 'tage sig sammen' til at gøre det, at man skal ligge 3 timer?   ;-)

20
25. januar kl. 10:39
Re: Tids registrering er en plage.

Du har komplet misforstået konceptet og formålet. Ja, de 3 timer om aftenen er hævet over enhver tvivl arbejdstid, det skal registreres at du både arbejder de 8 timer du er på kontoret og de 3 timer om aftenen, ikke for din chefs skyld, men for at sikre sig at du ikke arbejder mere end du har godt af og bliver betalt for. 
Hvis du bliver nødt til at ligge 3 timer om aftenen fordi du ikke kan nå at forberede din præsentation i arbejdstiden, betyder det at du har for meget arbejde i forhold til din arbejdstid. Hvis det sker én gang om måneden er det fint, men hvis det sker flere gang ugentligt er det ikke i orden. 
Formålet med de nye regler er netop at de skal tvinge arbejdsgiveren til at sikre sig at arbejdet kan nås inden for den lovlige arbejdstid. I stedet for at arbejdsgiveren bare kan lukke øjnene og sige "Jeg stoler på at Thorleif får løst sine opgaver, om han så skal arbejde 11 timer om dagen for at nå det...".
Bemærk at reglerne IKKE kræver at man registrerer hvad man bruger tiden på, kun hvor meget tid man arbejder. 
At nogle arbejdsgivere kræver at du kan redegøre for hvad du har lavet hvert minut af arbejdsdagen har intet med disse regler at gøre.

18
20. januar kl. 08:21
Re: Nu får jeg stress

Det er faktisk kun en ting på mit arbejde som giver mig stress, og det er den månedlige indtastning af 7,5 7,5 7,5 7,5 7,5 7, og så gentage det - uden at lave fejl!

Og det er så netop resultatet når mennesker bliver bedt om at administrere for administrationens skyld, et spild af tid, og nogle totalt ubrugelige tal, som nogen så regner med at man kan stole på... 

17
20. januar kl. 01:14
Nu får jeg stress

Det er faktisk kun en ting på mit arbejde som giver mig stress, og det er den månedlige indtastning af 7,5 7,5 7,5 7,5 7,5 7, og så gentage det - uden at lave fejl!

16
20. januar kl. 01:12
Re: Og admin tæller med i BNP

Som en af mine lærere i gymnasiet formulerede det.

Hvis der sker et harmonikasammenstød på hovedvejen her udenfor gymnasiet, så stiger BNP.

15
18. januar kl. 20:23
Tids registrering er en plage.

Tids registrering er en plage.  :-(


Mit arbejde har altid involveret utallige timer placeret efter officiel arbejdstid. Forberedelser til møder, fremstilling af præsentations materialer, foredrag. Læring af nye emner.

Meget af det vi foretager os er umuligt at registrere uden at det bliver et sandt mareridt.

Jo, arbejdstiden fra jeg møder på arbejdspladsen til jeg går er jo arbejdstid. dog minus frokosten. Men hvad hvis jeg skal holde foredrag i morgen, og nu bruger 3 timer hjemme på at dobbelt checke min præsentation. og klargøre uddelings materiale. skal det også registreres.

Hvad hvis man en dag skal på toilettet. Skal det registreres som uproduktiv tid ??

Hvad er "Arbejde" er det også når jeg læser en interessant artikel, eller ser en Youtube video om et emne der inspirerer mig til en forbedring i afdelingens praksis.

Gamle dages inddeling af at arbejde sker på arbejdspladsen i et afmålt tidsrum, er jo slut. Rigtig mange ved at der endda kan udføres mere hvis man kan gå til og fra. eller arbejde hjemme en dag om ugen hvor man har "fred" fra forstyrrelser.

Hvis alt dette skal registreres så bliver det ulideligt. Og hvordan vil arbejdsgiveren reagere hvis du har brugt 3 timer på at se adskillige småfilm i et forsøg på at finde ideer til det nye produkt fremstød. Mon ikke det bliver til en "Kammeratlig samtale"

Jeg føler med alle de der er, eller bliver, tvunget til den slags af deres usikre overordnede.   Det bliver trist når jeres liv lægges i lænker. Og jeres egen tid skal måles.

Mange af os synes at arbejdet er spændende, og vi bruger gerne mere tid end vi bliver lønnet til. Mod til gengæld at have medindflydelse på store dele af vores job. - Hvordan mener man i et "administrativt" system, at der kan /skal indføres total kontrol.

Store historiske erfaringer viser at kontrol skaber inaktive medarbejdere, mens frihed skaber stolthed, interesse og arbejdsglæde.

Hvem og hvorfor man ønsker den slags kan vi kun gætte på. Men utallige er de ledere der tror at deres egen afdeling styres bedst ved kommandoer og kontrol. Mens rigtig mange ved på egen krop, at afdelingen kører allerbedst når chefen enten er ude at rejse eller er syg der hjemme. så han/hun ikke blander sig, og ikke kontrollerer.

Mit råd til øverste ledere er.
Ansæt de bedste medarbejdere, som KAN deres job godt.
Fortæl dem hvilket mål vi alle skal nå.
Og lad derefter være med at kontrollere eller måle dem.
STOL på dine medarbejdere.

14
18. januar kl. 11:05
Registrering for registreringens skyld.

Endnu et EU dikteret bureaukratisk direktiv som vi er tvungne til at indføre.

Registrering ned til minutter, hvad med dem i EU der bare skal skrive sig på en liste for at få godtgørelse for et møde, gælder det også for dem? 

13
18. januar kl. 10:39
Re: Tåbeligt!

Eric Jensen,

Jeg kan slet ikke forestille mig det kommer noget godt ud af det. Jeg har tidligere....

Det lyder ikke som om det var tidregistreringen, der var det reelle problem på den arbejdsplads. Så din historie virker ikke som et argument i denne sammenhæng. 

12
18. januar kl. 09:05
IGEN er IDA helt ude

IGEN er IDA helt ude af trit med virkeligheden/medlemmerne, tidsregistrering løser ikke noget i forhold til stress. 

At tidsregistrere bliver ofte til micro-management, ikke bare hvor lang tid man arbejder, men også på hvad, og så begynder det er blive kompliceret. 

Tidsregistrering løser da heller ikke noget, hvis man "kun" registrerer timerne på kontoret, og ikke den tid man er "online" for at kunne løse sine opgaver - det bliver nærmere en ekstra opgave oveni de mange opgaver, end noget der kan vise noget brugbart. Mange vil sandsynligvis også bare registrere 7,4 timer om dagen, uanset hvordan og hvor de arbejder, og så bliver det til ren pseudoarbejde. 

Jeg tidsregistrerer i dag så præcist som muligt indenfor rimelighedens grænser, men det bliver aldrig brugbart i forhold til at reducere stress eller vise hvordan og hvornår der bliver arbejdet. 

11
18. januar kl. 08:40
Re: tja, så kan det være

Tidsregistering betyder jo ikke at du skal registrere hver enkelt opgave, men hvornår du er gået ind af døren og ud igen. (Meget simpelt formuleret)

10
18. januar kl. 07:37
Re: Gælder det ingeniører?

arbejdsgiver kun kunne forlange, at opgaverne blev løst

At arbejdstiden skal registreres betyder jo ikke at du har en fast (minimums) tid. Du kan sagtens være på jobløn og registrere tiden samtidigt.

 

Virksomheden vil så nok kigge nærmere på dem der kun registrerer 60% af almindelig arbejdstid, det er en anden sag ...

9
18. januar kl. 07:30
Re: Tåbeligt!

Så det du siger er at du arbejde steder der bedrev svindel.

Og at en lov der tvang dem til at registrere tiderne fair ville have været noget der kunne have hjulpet dig?

 

8
18. januar kl. 07:28
Så en lov hvor det

Så en lov hvor det er meningen at de skal beskytte arbejdere...
Og repræsentanter for firmaerne vil det ikke, men organisationer som er til for at beskytte medarbejdere siger det er en god ide?

Det er den højeste støtte en lov kan have. Super.

7
18. januar kl. 07:18
tja, så kan det være

tja, så kan det være at man i det offentlige lige pludslig finder ud af at det er billigere at få sekretærer til at udføre sekretærarbejde end at lade akademikere gøre det. På universiteter og sygehuse udfører forskere og læger store mængder af sekretærarbejde, hvis det  lige pludslig skal honoreres kan det være at der bliver ansat lidt flere sekretærer, selvfølgelig vil det også betyde fyringer af akademisk personale, der kommer jo ikke lige pludslig flere penge til institutionerne.

6
18. januar kl. 07:13
Det bliver spild af tid

Det bliver spild af tid de fleste steder hvor der er ingeniører ansat. Med hjemmearbejdspladser og interessetimer bliver tidsregistrering ikke et middel til at undgå stress, men bare et regneark mere som bliver automat-udfyldt. 
Det er fint nok at gøre noget ved stress, men så registrér og fokuser på de arbejdspladser hvor der er mange stressramte. Og lad andre de andre arbejdspladser være i fred. 

5
18. januar kl. 06:39
Der findes virksomheder som udnytter deres ansatte...

 

Jeg har kendskab til virksomheder (i detailbranchen) hvor det ikke er unormalt, at de ansatte havde to arbejdsplaner, en arbejdsplan for hver ansat som over holder reglerne (de officielle) , og så den arbejdsplan som de ansatte skal møde efter. Selvfølgelig fik de ansatte kun løn efter officielle plan og ikke efter den faktiske plan som de skulle møde efter. jeg behøver vel ikke, at nævne at de skulle arbejde langt flere timer end hvad den officielle arbejdsplan beskrev. 

Problemet er om snyd og fusk fra virksomhederne kan minimeres eller fjernes med den nye lovgivning, eller om virksomhederne bare finde nye måder at få gratis timer ud af deres ansatte.

4
17. januar kl. 23:35
Tåbeligt!

Jeg kan slet ikke forestille mig det kommer noget godt ud af det. Jeg har tidligere været hvor man skulle time registrere. Det blev kun brugt til at slå folk oven i hovedet med. Arbejder du 10 timer over? Ingen kommentarer. En time under? "Vi skal lige snakke om din indsats". Det er selvfølgelig uanset om dine opgaver er klaret.

Derudover kom der regler om hvad man måtte registrere. Selvom man arbejder på helligdag eller anden fridag måtte man ikke registrere det. Arbejder man om natten? Det måtte man heller ikke registrere.

Der var et sted hvor jeg var syg og registrerede 8 timers sygdom på dagen fordi den almindelige arbejdstid var 8 timer. Jeg blev ringet op og spurgte om ikke jeg havde lyst til at registrere 4 timer istedet så jeg kunne arbejde 4 timer længere en anden dag 

3
17. januar kl. 22:51
Og admin tæller med i BNP

OBR vurderer desuden, at det daglige tidsforbrug per medarbejder i gennemsnit vil være mellem 1 og 3 minutter. Det vil koste virksomhederne mellem cirka 990 mio. kr. og 2,4 mia. kr. årligt i administrative konsekvenser.

Mon man ikke kunne finde på noget mere "produktivt"?

2
17. januar kl. 16:21
Fantasien kender ingen grænser

Erhvervsstyrelsens Område for Bedre Regulering (OBR).

1
17. januar kl. 16:01
Gælder det ingeniører?

Da jeg arbejdede i Frankrig, fra 1987 til 1992, galdt en "rammeaftale" (cadre), så arbejdsgiver kun kunne forlange, at opgaverne blev løst. Heldigt for dem: de havde udrustet mig med rigeligt "hjemmeudstyr" og en modemlinje med "auto-call-back", så jeg ikke betalte for dem tid jeg brugte opkoblet.

I dag er timelønnet personale registreret på tidsur, men overtid skal ofte godkendes.