Opråb til læger og regioner: AI er nu moden til at spare jer tid

Plus9. november 2023 kl. 15:115
Digital Tech Summit
Illustration: Mie Stage.
Årtiers arbejde med at standardisere data fra patientjournaler er nu så langt, at kun lægernes tid og tillid mangler, lyder det fra Aalborg-adjunkt.
Artiklen er ældre end 30 dage

Manglende tid og manglende tillid til kunstig intelligens er efterhånden det eneste, der spænder ben for en massiv udrulning på landets klinikker og hospitaler.

Sådan lød det fra adjunkt Tomer Sagi fra Institut for Datalogi på Aalborg Universitet ved hans talk på Digital Tech Summit torsdag.

»For fem år siden så vi ikke meget AI inden for sundhed, men nu begynder det så småt. Jeg vil sige, at vi er meget tæt på at kunne bruge AI bredt i det danske sundhedsvæsen, men vi mangler, at lægerne samler det op,« siger Tomer Sagi.

Gratis adgang i 10 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Få en forlænget erhvervsprøve
Med et erhvervsabonnement kan du få en forlænget prøveperiode.
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
remove_circle
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
5 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
5
12. november 2023 kl. 10:31
I stedet spørge AI om prioriteringerne på sundhedsområdet?

60% af dødsfaldene og dermed i grove træk vel også sundhedsudgifterne skyldes livsstilssygdomme. Rygning, sukkersyge,   overvægt, manglende motion.

Aktuelt er Danmarks suværent allerstørste virksomhed  ved at udvike kraftigt. Skulle ligge på 27. pladsen mht. verdens mest værdifulde virksomheder. Som jeg har forstået det især pga. dens to succesprodukter: diabetes og fedmemedicin.. Det offentlige tilskud til det sidste ryger måske snart, fordi udgifterne eksploderer. 

De ældste af os er fra en generation, der gik og cyklede, da biler var relativt fåmandseje, kun for rige folk. Der var langt mindre og færre typer af mad, fordelt på mange forskellige små butikker, supermarkeder eksisterede ikke (det gav i sig selv ekstra motion). Maden var mindre  sød og væsentligt dyrere. Tilsvarende færre livsstilssygdomme.

Hvis AI og techverdnen er så kloge, hvorfor bliver man så ved med at lade som om, at mere og mere og mere avanceret tek kan løse så - på sin vis - uhyre simple problemer. Som skriger på politiske og økonomiske handlinger. 

4
12. november 2023 kl. 09:47
Måske er der ikke snagere nok..

»Der er virkelig meget tid at spare, hvis man vil lade algoritmerne læse med i patientjournalerne,«

3
10. november 2023 kl. 05:58
Re: Journalernes nøjagtighed

Journalernes nøjagtighed svarer vel nogenlunde til WWW's. Så der er vist meget godt, at lægerne IKKE har travlt med at hoppe på AI-vognen.

@Svend: Den storen udfordring for Epic's SP var faktisk:

Så blev det hele lavet om til kode i 2000’erne, men selvfølgelig insisterede Danmark på at få sit eget system, hvor koderne var anderledes end i andre lande.

Præcis det som sædvanligvis får os til at tro, vi er verdensmestre. Det havde været smart, hvis man havde brugt samme diagnosekoder, som i platformens hjemland. Men når man kigger ned i "domænet", bliver de kulturelle forskelle meget tydelige. Skulle man så ændre uddannelserne eller systemerne?

Det bliver også en snubletråd for AI; vi er et for lille land til at kunne gøre alting - godt nok - selv. Det vil tage lang tid og koste kassen at rette op på den tilstand.

2
9. november 2023 kl. 22:42
Sundhedsplatformen (eller i flertal?)

Det er vist ikke den store succes, men nu smører vi lige lidt ekstra IT-sovs på. 

1
9. november 2023 kl. 19:40
Journalernes nøjagtighed

Journalernes nøjagtighed svarer vel nogenlunde til WWW's. Så der er vist meget godt, at lægerne i har travlt med at hoppe på AI-vognen.