Læserne er igen skarpe: Sådan skal dén skæres

19. august 2023 kl. 18:00
skæreapparat
Skæremaskinen viste sig at være en slædemikrotom til udskæring af biopsier fra århundredets begyndelse. Det er produceret af Reichert, men om det er en model A til 61 kr. eller B til 106 kr. ifølge prislisten fra 1910, står hen i det uvisse. Illustration: Chris Bagge/privatfoto.
Artiklen er ældre end 30 dage

Tilbage i maj bragte vi på Bagsiden et flot skæreapparat, muligvis en mikrotom, som vi gerne ville indhente flere oplysninger om på vegne af Chris Bagge.

Ditlev Petersen var hurtigt på banen med en bekræftelse af formodningen:

»Firmaet Reichert laver/lavede mikroskoper og tilbehør,« skriver han på ing.dk og bidrager yderligere med en forklaring af, hvordan man bruger den.

»Den drejelige grab øverst er til kniven. Bagpå må være en holder til objektet og en mekanisme, der løfter objektet op for hver bevægelse af knivslæden. Mon ikke der er en justerbar pal-mekanisme på bagsiden, hvilket kunne være den lange spinkle arm og ‘det runde noget’,« skriver Ditlev Petersen, som dog mener, at der mangler mindst én kniv på apparatet.

Kunne fås for 61 kroner

Mads Chr. Christensen har slået apparatet op i en gammel prisliste over instrumenter og apparater fra H. Struers Kemiske Laboratorium, som bl.a. producerede laboratorieudstyr – hvilket de i øvrigt stadigvæk gør under navnet Struers. Prislisten er fra 1910, og på side 305 har Mads fundet et lignende apparat.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Der er tale om en Reichert slædemikrotom, men da spørgeren kun har vist et foto af bagsiden af apparatet, kan man ikke umiddelbart afgøre, om det er model A eller B,« skriver han.

Vi forhørte os lige hos Chris Bagge, som heller ikke er sikker på, hvorvidt der er tale om en Model A til 61 kr. eller B til 106 kr., da det ikke er hans egen maskine, men måske er det også en detalje, præcis hvilken model der er tale om. 

I stedet gik vi efter at høre lidt mere om historien og anvendelsen og sendte en forespørgsel forbi Reichert i USA.

Produceres nu af Leica

Det var imidlertid gået vores snude forbi, at Reichert i 1962 blev solgt til solbrillefabrikanten American Optical, som herefter overtog navnet. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Siden gik virksomheden igennem en række af opkøb, og nu ser det ud til, at mikrotom-produktionen er landet hos Leica Biosystems, hvorimod den virksomhed, der fik Reichert-navnet, i dag producerer måleinstrumenter under navnet Reichert Ametek.

»Vi har faktisk ikke rigtigt noget at gøre med Reichert of Austria, men jeg ved, at Reichert producerede kirurgiske knivblade. Apparatet på billeder ligner en slags skæremaskine til væv fra slutningen af 1800-tallet eller begyndelsen af 1900-tallet,« lyder det fra Dave Taylor, chef for forretningsudvikling hos Reichert Ametek i USA.

Hos Leica Biosystems bekræfter kommunikationschef Lauren Meinhardt, at slige maskiner er til at skære tynde skiver af f.eks. væv fra biopsier, så de kan blive analyseret på en glasplade efterfølgende, og Leica producerer stadigvæk mikrotomer, omend i noget mere moderne udgaver.

Ifølge Wikipedia kan en mikrotom dog også skære i andet end væv, f.eks. kunststoffer, som man vil undersøge nærmere.

Illustration: Ingeniøren.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning