Hvad måler nøglen fra den gamle herregård?

8. juni 2023 kl. 18:179
Dims
Illustration: Per Rhein Hansen/privatfoto.
Per Rhein Hansen og hans venner har indsendt billeder af en dims fra et arkivskab på en gammel herregård. Hvad har den været brugt til?
Artiklen er ældre end 30 dage

Per Rhein Hansen har sendt en forespørgsel. Han har nemlig en gruppe bridge-venner, som regnede med, at han som stærkstrømmer kunne svare på, hvad dimsen, som ses på billederne foroven og forneden, er for en.

Men Per er kommet til kort og søger hjælp.

Han kan berette, at ‘urskiven’ på dimsen indeholder tal, og de inderste tal ser ud til at gå fra 0 til 10.000, mens de yderste går fra 0 til 100. Der står desuden S&B på skiven.

Per Rhein Hansen og vennerne foreslår selv, at dimsen måske kan være brugt i forbindelse med de to vandturbiner, som engang havde været installeret på den gård, hvor den er fundet. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mere specifikt er den fundet på den gamle og fredede Fraugdegård i Odense Kommune. Her lå den i et arkivskab, som var i brug cirka mellem 1880 og 1950.

Per kan desuden fortælle, at et lille håndtag på en bevægelig aksel med spiral trækker urskiven rundt.

Hvad mener I, at det kan være? Hvad har denne dims mon været brugt til på gården? Skriv til bagsiden@ing.dk eller i kommentarfeltet her under artiklen og de ekstra billeder, hvor man ser dimsen for og bag.

PS: Vi bragte for nogle uger siden en efterlysning af viden om denne dims, og vi vil meget gerne have nogle flere bud på brugen. Så giv gerne denne dims et ekstra kig og smid et bud med i denne retning også.

Illustration: Per Rhein Hansen/privatfoto.

Illustration: Per Rhein Hansen/privatfoto.

9 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
9
11. juni 2023 kl. 22:03
Jeg vil tilføje det gæt at…

Jeg vil tilføje det gæt at den store viser måske er manuel, så man kunne indstille start stedet, og så køre løs i en kendt tid. På den måde behøvede man ikke nedskrive startværdien - eller, måske var det smartere at skrive begge værdier ned?

8
10. juni 2023 kl. 10:36
Hej Ja, det er som det også…

Hej Ja, det er som det også er fastslået i tidligere kommentarer en omdrejningstæller. Jeg tillader mig dog som nr 8 i rækken at bringe et foto (indsendt via bagsiden@ing.dk) af en lignende omdrejningstæller, dog en mere ydmyg af slagsen. Til gengæld kender jeg historien bag. Den er fremstillet af min farfar møllebygger P.C. Frederiksen i 1909, der i en periode var chef for Storskovens Savværk i Ørsø ved Dronninglund. Savværket blev via fladrem trukket af et damplokomobil og han brugte omdrejningstælleren til at kontrollere remslip mellem lokomobilet og savværket, og sikkert også andre steder i systemet. Så allerede dengang arbejdede man på at øge effektiviteten og minimere energispild.

Med venlig Hilsen Caspar Frederiksen

7
9. juni 2023 kl. 19:29
Ja, det er en…

Ja, det er en omdrejningstæller, men der mangler lidt information om gearingen mellem skiven og viserne, så den yderste skive tæller enere og den inderste tæller x100, altså op til 10000 omdr.

6
9. juni 2023 kl. 12:31
Omdrejningstæller Fundet…

Omdrejningstæller

Fundet dette: https://www.photocalcul.com/Calcul/Instruments/compteurMecanique.html

og

https://www.photocalcul.com/Calcul/Instruments/compteurMecanique.html

5
9. juni 2023 kl. 12:00
Ingen anelse om, hvad det er…

Ingen anelse om, hvad det er (men det var der heldigvis andre, der vidste), men nu vil jeg ha' sådan en. Bare for at have den.

4
9. juni 2023 kl. 11:34
Jeg har det samme objekt i…

Jeg har det samme objekt i en mindre flot udgave! Det fandt jeg hos en gammel dansk tandlæge i Frankrig, for mange år siden. Jeg regner med at det var til at tælle hastigheden af motoren (elktrisk eller via fodpedal) til tandlæge boret. Det kunne naturligvis bruges til andre formål.

3
9. juni 2023 kl. 08:04
Ja, det er en…

Ja, det er en omdrejningstæller, som kombineres med et stopur. Den tre-sidede pyramidespids er til at presse mod en pinol-boring i enden af en aksel. Og så driver spindlen igennem snekkegearet viseren en streg per omgang. Den lille viser er gearet, så den viser eks. 1000 omdrejninger pr. streg. Den lidt større spids er en adapter til større aksler.

2
8. juni 2023 kl. 20:06
Den der spids... skal den…

Den der spids... skal den drejes eller trykkes ind for at der sker noget på viseren ?

En søgning på nettet fandt denne her: https://thumbs.worthpoint.com/zoom/images1/360/0212/19/ornate-antique-b-rpm-dial-speed_360_e29db1a5584ab32a8ef7bacfd06f913f.jpg

https://www.worthpoint.com/worthopedia/ornate-antique-b-rpm-dial-speed-242386270

1
8. juni 2023 kl. 18:43
ser ud til at den er til at…

ser ud til at den er til at tælle omdrejninger.

Akslens kærv kunne passe i en kærv på noget der drejer (vandturbinen?) - og ved at aflæse forskellen på skivensplacering i forhold til viserne efter et givet tidsrum, kan man beregne omdrejninger / minut. Måske til at sikre 'kalibrering' af turbinen??

Er det sådan at viserne kun kan bevæges manuelt - eller er der noget der påvirker dem?