Kvinder tjener stadig klart mindre end mænd - og det gælder især ingeniører

8. marts kl. 05:0019
Kvinder tjener stadig klart mindre end mænd - og det gælder især ingeniører
Kvindelige ingeniører får (fortsat) flere tusinde kroner mindre om måneden end deres mandlige kollegaer. Illustration: Nanna Skytte.
Løngabet mellem mænd og kvinder har ikke rørt sig ud af flækken, viser nye tal fra IDA. Mere barsel til mænd og åbenhed om løn er vejen frem, lyder det fra lønforsker og IDA.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det går hverken værre eller bedre med ligeløn mellem mandlige og kvindelige ingeniører. Faktisk har løngabet ligget stabilt på omkring de fire procent de sidste mange år.

2023 blev derfor heller ikke året, hvor de kvindelige ingeniører fik lukket lønhullet til deres mandlige kollegaer – eller sågar bare taget et skridt i den rigtige retning. 

Nye tal fra Ingeniørforeningen IDA viser, at den seneste korrigerede lønforskel endte på 4,3 procent.

»Det er – og jeg kan desværre ikke sige en nyhed – men den triste sandhed,« siger Malene Matthison-Hansen, der er formand for Ansattes Råd i IDA.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er med ligeså stor ærgrelse som altid, at jeg modtager tallet om, at vi endnu ikke har formået at få ændret lønforskellen,« tilføjer hun.

Kvinder sætter deres lys under en skæppe

Den korrigerede lønforskel er baseret på svar fra 27.129 af IDAs privatansatte medlemmer fordelt på 6.219 kvinder og 20.910 mænd. De kvindelige ingeniører og it-specialister får en gennemsnitsløn på 59.552 kr. om måneden, mens mændene i gennemsnit får 65.626 kr.

En del af den forskel kan dog forklares med blandt andet anciennitet, uddannelse, og stillingskategori. Renser man for disse parametre samt en række andre, er der dog stadig et løngab på 4,3 procent tilbage. Selvom lønforskellen er 0,3 procentpoint højere end i 2022, og 0,7 procentpoint højere end i 2018, kan det på grund af usikkerhed på målingerne ikke med sikkerhed siges, at der er sket en stigning i lønforskellen, påpeges det i analysen. 

Omregnet i kroner og ører svarer lønforskellen til, at kvinderne hver måned får 2.822 kr. mindre end mændene i gennemsnit. I 2018 var den tilsvarende forskel på 2.071 kr. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Forskellen starter allerede som nyuddannet, så det er allerede, før man starter i sit første job, at man som kvinde har lavere forventninger end mænd til, hvad lønnen kan være,« siger hun og henviser til tal fra IDA, der viser, at nyuddannede kvindelige IDA-medlemmer i den private sektor i gennemsnit aflønnes med 1.020 kr. mindre om måneden end deres mandlige ditto.

I den korrigerede lønforskel er der taget højde for disse parametre

Anciennitet
Uddannelse
Uddannelsesretning
Om medlemmet har en supplerende uddannelse (fx ph.d. eller MBA)
Faktisk ugentlig arbejdstid
Stillingstype
Personaleledelse
Branche
Bopælsregion
Jobskifte
Er på jobløn eller ej
Antal årlige rejsedage
Antal årlige ekstra ferie og fridage
Antal STEM uddannede på arbejdspladsen

Kilde: IDA

Hvis man tror, at den lavere startløn kommer til at udligne sig i løbet af de cirka 40 år, de fleste af os er på arbejdsmarkedet, så tager man fejl.

»Kvinderne kommer skævt fra start, og det går ikke bedre med tiden,« konstaterer Malene Matthison-Hansen.

Lasse Folke Henriksen, lektor på Institut for Organisation på Copenhagen Business School (CBS), forsker i arbejdsmarkedet. Han har stået for det danske bidrag til det store internationale studie ‘Within-job Gender Pay Inequality in 15 Countries', der blandt andet udmøntede sig i en fagfællebedømt artikel i tidsskriftet Nature Human Behavior sidste år.

Han forklarer, at forskningen tidligere har konkluderet, at løngabet skyldes et kønsopdelt arbejdsmarked, men studiet viste, at det langt fra er hele forklaringen.

Mere ulighed blandt ingeniører 

Overordnet på det danske arbejdsmarked er der et løngab på 18 pct., hvoraf en del kan forklares med forskellige typer af job og arbejdsgivere. Men for mænd og kvinder, der er ansat i samme jobtype og på samme arbejdsplads, er der stadig en forskel på 7 pct. på mænds og kvinders løn.

»Økonomer vil kalde det uforklarede forskelle, men jeg vil bare kalde det uligheder mellem mænd og kvinder, som har det samme job,« siger Lasse Folke Henriksen.

I studiet er der også data indsamlet i 2019 for ingeniører. Kigger man bredt på den gruppering, der kaldes 'job, der forudsætter viden på højeste niveau', er der et større løngab blandt ingeniører end eksempelvis statskundskabere, sociologer eller gymnasielærere. Og på stillingsniveau er der et større løngab inden for mekaniske systemer, elektronik, elektricitet og industri og produktion end inden for kemi, miljø og byggeanlæg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Noget af det kan skyldes, at ingeniører i højere grad er ansat i den private sektor, men vi ved også, at løngabene er større på mandsdominerede arbejdspladser,« siger han.

For Lasse Folke Henriksen står det klart, at ligelønspolitik ikke kun er et politisk spørgsmål i forhold til at adressere store samfundsmæssige institutionelle forandringer som for eksempel omkring kønsroller og uddannelsesvalg, men at det også er noget, der bør foregå på arbejdspladsen.

Remote video URL

Mere åbenhed på vej - om et par år

Et skub i den rigtige retning kan være EU’s nye direktiv om lønåbenhed på arbejdspladsen, der blev vedtaget i foråret 2023. I IDA forventer man, at de nye regler, der blandt andet fordrer, at alle virksomheder skal udarbejde en beskrivelse af objektive kønsneutrale kriterier, der ligger til grund for løndannelse, bliver implementeret i dansk lovgivning i 2026.

»Åbenhed omkring løn er for mig at se, den eneste måde, vi kan få løst det her problem på. Hvis man ikke taler om på arbejdspladsen, hvad man får i løn, så ved du ikke som kvinde, om du får mere eller mindre end din mandlige kollegaer,« siger Malene Matthison-Hansen fra IDA og pointerer, at det i øvrigt også gælder den anden vej rundt.

»Jeg tror på, at det er måden, hvorpå man får åbnet op for en samtale i samfundet, som gør, at vi kan gøre noget ved den lønforskel. Nu har jo talt om det i mange år, og der er ingen udvikling i tallene,« pointerer hun.

I Island skal arbejdspladser offentligt rapportere på løn for at synliggøre og bekæmpe diskrimination. Lasse Folke Henriksen håber, at danske virksomheder i takt med at løndirektivet implementeres i højere grad vil have et incitament til at arbejde for lige løn for lige arbejde.

»Hvis den information pludselig er offentlig, så kan medarbejdere forholde sig til det og også forbrugere, når de skal købe deres produkter. Jeg mener, at det er en af de måder, hvor man kan få nogle konsekvenser ind for virksomhederne og arbejdsgiverne og også drage dem til ansvar,« siger Lasse Folke Henriksen.  

Øremærket barsel kan være hellig gral

Både Malene Matthison-Hansen og Lasse Folke Henriksen peger på, at barsel og børn er en hæmsko for kvinders lønmæssige udvikling.

IDA offentliggjorde sidste år en statistik, der viste, at deres mandlige medlemmer nu tog mere barsel end før den øremærkede barsel. Et vigtigt skridt mod at lukke løngabet, mener Malene Matthison-Hansen.

» I dag er det sådan, at barsel er et problem for kvinderne, når vi ser på lønudvikling, men vi arbejder for mere ligelig fordeling af barsel for, at vi kan få udlignet den forskel,« siger hun og tilføjer, at det handler om at skabe nogle strukturer, der gør, at mændene også er væk, for det giver ikke kun fordele på arbejdsmarkedet, men også derhjemme.

»Dels lærer mor, at far godt kan tage ansvar, men han bliver måske også mere tilbøjelig til at tage de sygedage med børnene og tage dem til lægen, og gøre alle de ting, som traditionelt har ligget på kvinden.«

En snegl bevæger sig hurtigere 

Malene Matthison-Hansen mener, at der fortsat hersker en underliggende antagelse ude hos de danske virksomheder om, at hvis man som kvinde får børn, så er man nok ikke så engageret i sit arbejde, fordi man nok har mere interesse i at passe på sin familie og derfor ikke er helt så attraktivt på arbejdsmarkedet, mens mænd, der får børn, bliver vurderet positivt, som et engageret og aktivt menneske, der interesserer sig for sin familie.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi bliver simpelthen nødt til at få mere frem i lyset omkring, hvad det er, der gør, at vi ser forskelligt på mænd og kvinder,« siger hun.

Lasse Folke Henriksen tilføjer, at der sker ‘et kæmpe indkomsttab', efter man har fået børn, og det rammer i høj grad kvinderne og ikke så meget mændene.

Historisk er der ikke meget at råbe hurra for på ligelønsfronten, hvor Lasse Folke Henriksen betegner udviklingen som »en meget langsom forandringsproces.«

Bruger man den udvikling i en rettesnor vil det tage over 100 år, før løngabet er lukket. Dog, påpeger han, så er det en ‘naiv fremskrivning', der ikke tager højde for implementering af EU’s løndirektiv, effekten af de nye barselsregler, et overordnet samfundsmæssigt fokus på forskellen på mænd og kvinders vilkår, diskrimination og effekten af metoo.

»Der sker jo alle mulige ting, så vi har endnu at se, hvilken effekt det har på løngabet. Det bliver interessant at følge de næste fem-ti år,« siger han.

19 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
19
11. marts kl. 14:23
Re: Er det altid samfundets skyld?

Når jeg har ansat ingeniører og tilsvarende tekniske medarbejdere - ja jeg har ansat mange i de firmaer jeg har arbejdet i - sådan er lønstatestikken, det er det jeg vil tilbyde dig. Har du nogle kompetanser der indikerer at du er bedre? Så bliver samtalen lidt 'flydende', nå ja måske ikke betydende!

Jeg brugte samme lønstatestik generelt ikke M/K

Barsel uden indflydelse. Det var da også ofte M der tog børnenes sygedag, jeg har sendt M hjem for at passe syge børn, så det ikke var K der skulle gøre det.

18
11. marts kl. 12:43
Manglende nuancer i analysen

Jeg kunne godt savne en multivariat analyse, som tydeliggør hvor stor en del af lønforskellen kan henføres til hhv. forskelle i

  • timeløn
  • ansvar
  • antallet af arbejdstimer
  • brancher/sektorer
  • andre?
17
11. marts kl. 12:42
Lønstatistik

Jeg tager altid lønstatistik med til løn samtaler. Peger på den stillingsbetegnelse de vil have en ansat på og så ser vi hvad lønnen skal lande omkring.

De snedige virksomheder har jo så deres selvopfundne jobtitler. Hvor min tanke er, de gør det for at forhindre brugen af lønstatistikker.

Men så må de jo selv til bordet og sige hvad de mener stillingen er værd. Kan de ikke det. Så er det svært for mig at sige ja til en stilling i sådan en virksomhed. For det giver mig det indtryk af en meget uprofessionel virksomhed. Og dem findes der mange af. 

Og så nævner jeg et beløb som ligger 10k - 20k over hvad kan være realisk at få i løn. 

Bedste er de jobsamtaler man kaldes ind til som slet ikke matcher deres jobopslag. Det synes jeg så er direkte pinligt og igen gør man ikke ønsker at være i sådan en virksomhed. 

Jeg kan sige jeg er til Ca 10 samtaler om året. Hvor måske en samtale virker til at man ved hvad man vil have. Og de andre er helt dekoblet fra hvad der er behov for og efterspørges i forhold til jobopslag og faktisk opgaver (og det sker oftest i de helt store danske virksomheder, det professionelle skal man lede længe efter). 

16
11. marts kl. 12:02
Re: Hvordan er Anciennitet defineret?

Kan den nu også det? En typisk ingeniørkarriere strækker sig over 40 til 45 år så 4,3%  svarer altså til at kvinderne skulle tage 1,7 til 1,9 års mere barsel end mænderne. Det ville betyde at kvinderne enten skulle tage næsten al barsel i tilfælde af to børn (to børn er over gennemsnittet  for kvinder i Danmark) eller kvinderne i undersøgelsen skulle have fået mere end to børn i snit. At kvinderne skulle tage stort set al barsel passer dårligt med min (uvidenskabelige) erfaring fra arbejdet mv. At kvinderne i undersøgelsen skulle have fået meget mere end to børn hver i snit, lyder heller ikke specielt sandsynligt (både baseret på officiel statestik og hvad jeg kan se omkring mig).

Det er måske ikke hele forklaringen, men kan sagtens være en stor del af den?

Barsel med fuld løn har længe været forskellig, selv med de nye barselsregler ser jeg ikke mange steder, hvor mænd får fuld løn i alle de øremærkede uger - mens kvinder mange steder har mulighed for fuld løn i 26-30 uger - eller endnu længere.

Jeg tænker at hvis en kvindes længere barsel ligger omkring lønreguleringen et par gange, så kan der godt være nogle uheldigt indrettet systemer "straffer" dem uforholdsmæssigt meget her?

15
11. marts kl. 10:49
Re: Hvordan er Anciennitet defineret?

Fair pointe. Jeg kan blot sige at i det data fra det offentlige omkring 2011 jeg har set, der kunne barsel forklare 4%. Jeg har ikke set data for ingenioere.

Jeg spekulerer at folk forhandler loen ud fra hvad de allerede tjener, hvorved loenforskelle ofte ikke bliver indhentet.

Og nej det er ikke fair at kvinder skal betale for barsel eller at barsel ikke er til alle.

14
11. marts kl. 10:45
Re: Hvordan er Anciennitet defineret?

nej, men vi skal kende causaliteten for at policytiltag kan virke.

13
10. marts kl. 13:02
Måske er kvinderne mere loyale

Måske er kvinderne mere loyale end mændene? Jeg lærte engang på et IDA-kursus at man skal skifte job hvert 4 år hvis man vil tjene de store penge. 

12
10. marts kl. 10:10
Re: Er det altid samfundets skyld?

En anden mulighed er åbne lønlister (internt i virksomheden). Hvis Mette sort på hvidt kan se at Søren tjener mere for det samme arbejde bliver det nok nemmere for Mette at gå til chefen og bede om en forklaring. 

Jeg ved godt at "man" siger at løn er en personlig sag, men det er vist mest folk (ledere) der ikke helt kan stå på mål for hvor meget de rager til side til sig selv og desuden vil kunne spille underordnede ud mod hinanden. Folk på gulvet har generelt fordel af åbenhed.

11
10. marts kl. 09:40
Re: Er det altid samfundets skyld?

Kan det være at der er en lille forskel i hvor agressive udspil mænd og kvinder kommer med her? Jeg bider især mærke til dette citat fra artiklen: "Forskellen starter allerede som nyuddannet, så det er allerede, før man starter i sit første job, at man som kvinde har lavere forventninger end mænd til, hvad lønnen kan være" Forskning tyder ihvertfald på at mænd og kvinder agerer forskelligt ift. lønforhandling: https://gap.hks.harvard.edu/do-women-avoid-salary-negotiations-evidence-large-scale-natural-field-experiment

Når en given population har en bestemt adfærd, f.eks "mænd og kvinder agerer forskelligt ift. lønforhandling", vil det være rimeligt at noget større end den enkelte bestemmer adfærden.

Nu har der i forbindelse med kvindernes kampdag været diverse debatter og en genganger fremført er variationer over "måske viser tal ikke ligestilling, men vi har lige muligheder, og så er det den enkelte kvindes ansvar. Og så er det ihvertifald ikke os borgerlige politikers/debattørers ansvar".  Det mærkelige at hvor man i forbindelse ligestilling ikke vil anerkende en sammenhæng mellem køn og adfærd, så vil samme debattører ofte gerne drage sammenhæng mellem etnicitet og adfærd.

10
10. marts kl. 09:16
Re: Hvordan er Anciennitet defineret?

Idet kvinder i Danmark har mere barsel end maend (og dermed i gennemsnit har arbejdet mindre et given antal aar efter endt uddannelse), kan forskellen mellem de to definitioner kan nemt vaere 4% selv hvis der er fuld ligeloen. 

Kan den nu også det? En typisk ingeniørkarriere strækker sig over 40 til 45 år så 4,3%  svarer altså til at kvinderne skulle tage 1,7 til 1,9 års mere barsel end mænderne. Det ville betyde at kvinderne enten skulle tage næsten al barsel i tilfælde af to børn (to børn er over gennemsnittet  for kvinder i Danmark) eller kvinderne i undersøgelsen skulle have fået mere end to børn i snit. At kvinderne skulle tage stort set al barsel passer dårligt med min (uvidenskabelige) erfaring fra arbejdet mv. At kvinderne i undersøgelsen skulle have fået meget mere end to børn hver i snit, lyder heller ikke specielt sandsynligt (både baseret på officiel statestik og hvad jeg kan se omkring mig).

Dertil kommer at det slår igennem i hele  arbejdslivet. Fra nyuddannet uden børn og graviditet til senior hvor børnene for længst er fløjet fra reden. En lille anden observation: i regningssager fastsættes timeraterne ofte efter anciennitet i nogle intervaller, typisk noget i retning af <5, 5-10, 10-15, 15-20 og >20 års erfaring, så når virksomheder handler med hinanden gør et par års barsel åbenbart ingen forskel i hele den sidste halvdel af en typisk karriere.

Her har jeg helt set bort fra det urimelige i at kvinderne skulle bære hele omkostningen ved barsel og at mændene ikke fik en andel. 

9
9. marts kl. 20:45
Re: Hvordan er Anciennitet defineret?

Jeg ville bare gerne understrege at barsel ofte spiller en ikke negligbel rolle i Danmark og skal derfor medtages. Det er i artiklen uklart om dette er gjort og konklusionen er jo ikke den samme og de relevante politiske tiltag ikke de samme, hvis de 4.3% forskel  er grundet barsel eller hvis de 4.3% forskel er oveni barsel. 

Jamen er det rimeligt at kvinder skal have mindre i løn på grund af barsel? Børnene er jo de fremtidige kunder.;-)

8
8. marts kl. 15:20
Re: Hvordan er Anciennitet defineret?

Sandt. 

Jeg ville bare gerne understrege at barsel ofte spiller en ikke negligbel rolle i Danmark og skal derfor medtages. Det er i artiklen uklart om dette er gjort og konklusionen er jo ikke den samme og de relevante politiske tiltag ikke de samme, hvis de 4.3% forskel  er grundet barsel eller hvis de 4.3% forskel er oveni barsel. 

7
8. marts kl. 15:07
Re: Hvordan er Anciennitet defineret?

Hvordan er Anciennitet defineret? Anciennitet er ofte defineret som antal aar siden endt uddannelse, fordi det er nemt mht data. Det er mere korrekt at definere Anciennitet som antal aars arbejde, hvis man vil konkluderer paa samme loen for samme arbejde.

Det kan være meget svær at definere anciennitet ud fra antal års arbejde. Ofte er ingeniørarbejde forskelligt, og ganske vist kan man tage erfaringer med sig fra tidligere jobs, hvis den kan bruges, men erfaring er oftest livserfaring som også kan komme fra at have været uden et job. Og de fleste ingeniører, har deres arbejde som hobby og har også en enkeltmandsvirksomhed. Uanset, om de er momsregistreret, så bidrager det også meget til erfaringen. Her er mulighed for, at bruge tid på detaljer, som man måske ikke har mulighed for i et job, og derved få stor erfaring. Nogle arbejdsløse bruger tiden på uddannelse og kurser, hvilket bidrager ligeså meget til erfaring, som kurser betalt af virksomheder - eller måske mere.
I mange sammenhænge, kan alder være velegnet til at måle anciennitet, og bedre end at måle det i antal år i lønmodtagerjob.
 

6
8. marts kl. 14:39
Hvordan er Anciennitet defineret?

Anciennitet er ofte defineret som antal aar siden endt uddannelse, fordi det er nemt mht data. Det er mere korrekt at definere Anciennitet som antal aars arbejde, hvis man vil konkluderer paa samme loen for samme arbejde. 

Idet kvinder i Danmark har mere barsel end maend (og dermed i gennemsnit har arbejdet mindre et given antal aar efter endt uddannelse), kan forskellen mellem de to definitioner kan nemt vaere 4% selv hvis der er fuld ligeloen. 

Jeg har ikke tidligere set tal for ingenioere, saa jeg ved ikke om der er ligeloen, men tal for den offentlige sektor viste denne forskel og ligeloen for 10 aar siden.

5
8. marts kl. 13:12
Re: Viden

Samme løn til K/M.

for samme indsats - kvalitativt såvel som kvantitativt - förstås! ;)

4
8. marts kl. 12:30
Re: Er det altid samfundets skyld?

Til flere af de job jeg er blevet tilbudt er jeg under ansættelsen blevet spurgt "Hvad skal du have i løn?". [...] Forskning tyder ihvertfald på at mænd og kvinder agerer forskelligt ift. lønforhandling

Det er en vigtig observation: spørgsmålet er så, hvad man vil gøre med den?

Sådan skåret unuanceret ud i spånplade: er det kvinders tilgang til lønforhandling, der er problemet, eller er det virksomhedernes måde at lave lønforhandling på?

Hvis man ønsker en højere grad af ligeløn som et mål i sig selv (det kan være en separat diskussion), kunne man fx uddrage, at man skal overveje at lave den indledende lønfastsættelse på en anden måde end at spørge "hvad synes du selv, at du er værd?" 

/Bo

3
8. marts kl. 12:14
Re: Er det altid samfundets skyld?

Jeg kendte også en som præsenterede direktøren for en ansættelseskontrakt fra konkurrenten. Efter det møde gik han og kaldte os andre for lavtlønnede ingeniører. 

2
8. marts kl. 11:52
Viden

Når man som jeg - nu pensionist - i mange år har bygget komplekse anlæg i mange lande, så har det altid været viden der tæller, både i DK og udlandet. Samme løn til K/M.

Hvorfor der er forskel forstår jeg ikke.

1
8. marts kl. 09:37
Er det altid samfundets skyld?

Til flere af de job jeg er blevet tilbudt er jeg under ansættelsen blevet spurgt "Hvad skal du have i løn?". Altså vil arbejdsgiveren have jeg kommer med et udspil til lønforhandling. Jeg forbereder mig altid med et ret optimistisk (men ikke fornærmende urealistisk) udspil inden samtalen så jeg kan lande på et godt tal efter forhandling.

Kan det være at der er en lille forskel i hvor agressive udspil mænd og kvinder kommer med her? Jeg bider især mærke til dette citat fra artiklen:
"Forskellen starter allerede som nyuddannet, så det er allerede, før man starter i sit første job, at man som kvinde har lavere forventninger end mænd til, hvad lønnen kan være"

Forskning tyder ihvertfald på at mænd og kvinder agerer forskelligt ift. lønforhandling:
https://gap.hks.harvard.edu/do-women-avoid-salary-negotiations-evidence-large-scale-natural-field-experiment