Historisk aftale: EU-lande skal sænke gasforbrug med 15 procent fra næste måned

26. juli 2022 kl. 13:339
Historisk aftale: EU-lande skal sænke gasforbrug med 15 procent fra næste måned
Her ses Nord Stream 1 i den nordtyske by Lubmin, hvor den russiske gas ankommer til Europa. Illustration: John Macdougall/AFP/Ritzau Scanpix.
Men der er en række undtagelser fra »det obligatoriske reduktionsmål for at afspejle medlemslandenes individuelle situationer«.
Artiklen er ældre end 30 dage

Dagen efter det russiske statslige gasselskab Gazprom meddelte, at de skruer ned for gassen til Europa gennem Nord Stream 1-rørledningen til Tyskland, er EU's medlemslande tirsdag blevet enige om en historisk aftale om at sænke det europæiske gasforbrug.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Det Europæiske Råd.

»Dagens beslutning viser tydeligt, at medlemslandene står fast mod ethvert russisk forsøg på at splitte EU ved at bruge energiforsyninger som et våben,« lyder det fra Jozef Síkela, der er industri- og handelsminister i Tjekkiet, som i øjeblikket har formandskabet i Det Europæiske Råd.

Aftalen er indgået efter EU’s energiministre i dag troppede op i Bruxelles til et møde i Det Europæiske Råd for at tage stilling til det forslag, som EU-Kommissionen fremlagde torsdag i sidste uge. Det oprindelige forslag fra EU-Kommissionen har mødt kritik fra blandt andre Grækenland, Spanien, Portugal og Polen, men det var kun Ungarn, som i dag stemte imod den endelige aftale.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Medlemslandene vedtog her at følge EU-Kommissionens forslag om at sænke deres gasforbrug med 15 procent i perioden 1. august til 31. marts næste år sammenlignet med det gennemsnitlige forbrug over de seneste fem år. Det er op til landene, hvordan de vil gøre det.

Men der er en række undtagelser fra »det obligatoriske reduktionsmål for at afspejle medlemslandenes individuelle situationer«.

EU-Kommissionens forslag i modvind

EU-Kommissionens forslag fra sidste torsdag har mødt hård modstand fra blandt andet Spanien, Portugal, Polen og Grækenland.

Eksempelvis har den portugisiske energiminister, João Galamba, kaldt forslaget for »uforholdsmæssigt og uholdbart«, da det vil kunne føre til strømafbrydelser i landet, der ifølge regeringen på ingen måde er afhængig af gas fra Rusland.

Det er Tyskland, som Europas største økonomi, derimod.

Før krigen i Ukraine brød ud, leverede Nord Stream 1 næsten 40 procent af det tyske gasforbrug svarende til 14 procent af landets samlede energiforbrug. I øjeblikket er de tyske gaslagre kun omkring 65 procent fyldte, mens målsætningen er at nå 95 procent i november.

Efter Gazprom mandag eftermiddag meldte ud, at der skrues ned for gasleverancer fra 40 til 20 procent af den samlede kapacitet på Nord Stream 1 på 167 millioner kubikmeter gas om dagen, ser situationen derfor alvorlig ud.

Læs også: 15 procent mindre gasforbrug: Disse tiltag skal klare Europa gennem vinteren

Flere undtagelser fra obligatorisk krav

Det Europæiske Råd er blevet enige om, at medlemslande, der ikke er tilknyttet andre medlemslandes gasnet, er fritaget for de obligatoriske gasreduktioner. Det skyldes ifølge rådet, at »de ikke ville være i stand til at frigøre betydelige mængder rørledningsgas til gavn for andre medlemslande«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Medlemsstater, hvis elnet ikke er synkroniseret med det europæiske elsystem og er stærkt afhængige af gas for at producere el, er også undtaget for at undgå risikoen for en elforsyningskrise.«

Derudover kan medlemslande søge om dispensation, hvis de kun i begrænset omfang er tilknyttet andre landes gasnet og kan vise, at de kan bruge deres gasinfrastruktur, herunder til flydende naturgas (LNG), til at omdirigere gas til andre medlemslande.

Et medlemsland kan også anmode om dispensation fra 15 procent-kravet, hvis de ligger over deres gaslager-mål, hvis de har »kritiske industrier«, der er stærkt afhængige af gas, eller hvis deres gasforbrug er steget med mindst otte procent i det seneste år sammenlignet med de seneste fem års gennemsnit.

EU går videre med fælles-europæisk gasalarm

Udover at blive enige om EU’s gasbesparelser har ministrene i Det Europæiske Råd i dag også diskuteret forslaget fra EU-Kommissionen om, at der skal kunne udløses en fælleseuropæisk gasalarm - ‘Union Alert’ - som Ingeniøren tidligere har omtalt.

Her er medlemslandene blevet enige om, at alarmen skal kunne udløses af Det Europæiske Råd efter at have fået det tilrådet af EU-Kommissionen. Kommissionen skal nu udarbejde et mere detaljeret forslag til den fælles gasalarm, som skal kunne aktiveres, hvis der er »en væsentlig risiko for alvorlig gasmangel«.

Rettelse klokken 14.21 den 26. juli 2022: Tidligere stod der Europarådet, men det er nu rettet til Det Europæiske Råd.

9 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
11
27. juli 2022 kl. 12:27
Re: Krise?

yskernes sædvanlige ikke digitale sagsbehandling på projekter som veje, broer, jernbane, el-forbindelse m.fl. vil sende deres Titanic med fuld fart ind i et isbjerg.</p>
<p>Denne aftale er kun til for at støtte Tyskernes inaktivitet, på nabolandenes bekostning.</p>
<p>Det er på tide Tyskerne erkender deres situation.

Er det tyskerne som har brakt oss inn i den situasjonen vi er i nå? La meg få minne om et par fakta. 1) I 2020 var det overskudd av strøm i Europa og med tllsvarende lave priser på strøm. 2) I 2021 var det det ekstraordinært kaldt i januar og februar og lite vind. Strømunderskuddet starter. På sommeren er det ekstra varmt slik at atomkraftverk må skjære ned produksjonen grunnet manglende kjøling. På ettersommeren er det tørt og lite nedbør i Skandinavia (og også lite vind) slik at norke bassenger ikke fylles opp og det er lite vann i elvene (mest viktig for Sverige med mye elvekraft). På høsten 2021 holder Russland naturgass tilbake (reduserte leveranser) da de ikke oppnår å få langsiktige leveringsavtaler med EU. EU tror at det blir billigere å handle gass på spotmarkedet og dessuten skal naturgass gradvis fases ut innen EU over ti til tyve år.

Frankrike har ca 43 reaktorer som enten må legges ned eller oppgraderes innen 2030 (når levealder på 40 år). Mange av disse har dårlig regularitet grunnet alder og manglende vedlikehold. Resultatet er at reaktorene bare har produsert ca 70% av forventet.

Strøm over hele Europa blir stadig dyrere pga foholdene nevnt foran og et markedssystem som er så vanvittig innrettet at høyeste bud blir gjeldene pris for all strøm som leveres. Altså om 90% av strømmen tilbys til 40 øre per kWh, så er det prisen fra et gasskraftverk som vil/må ha 300 øre per kWh som gjelder for all strømmen (altså ca syvdobling av pris pga markedsmekanismen og enorme overføringe av penger til strømprodusenter som baserer seg på hydro, sol og vind).

Fram til utgangen ab 2021 er det flere år siden Tyskland har lagt ned atomkraftverk. Ved utgangen av 2021 ble tre reaktorer nedlagt som produserer årlig ca 32 TWh. Dette er ca 1% av EU's forbruk (ca 2900 TWh). Ved slutten av 2022 vil tre nye reakatorer legges ned med tilsvarende kapasitet. Både i 2021 og 2022 er det naturligvis bygd ut ny sol og vindkapasitet innen EU som tilsvarer mange ganger produksjonen av disse seks reaktorene.

EU intensiverer nå sin utbygging av sol og vind, både pga klimautfordringer og manglende tilførsel av naturgass og olje. Og tro at en reduksjon på ca 15% av total energitilførsel innen EU pga mindre olje og gass fra Russland ikke har kortsiktige konsekvenser, er både naivt og kunnskapsløst.

Å tro at Tyskland i stor grad er å klandre for den situasjonen vi nå står oppe i er enten kunnskapsløst eller opportunt (om en er mot sol og vind og for atomkraft).

Ellers er jeg enig at Tyskland har dårlige og langtekkelige prosesser for utbygging av sol og vind og nettutbygging (og trolig alle andre endringer i samfunnet). Dette må det gjøres noe med meget raskt.

10
27. juli 2022 kl. 11:18
Historisk...? Gad vide hvor

Historisk...? Gad vide hvor mange lande, der med denne hullede aftale reelt sænker deres gasforbrug? Som man kan læse i dagens Politiken har DK allerede opfyldt aftalen med beregningsforudsætningerne. De lande som har øget deres gasforbrug de senere år er undtaget. Store industrier kan undtages. Lande som ikke er på fælles elnet eller gasnet er undtaget. Kunne Ing.dk mon kortlægge, hvilke lande der reelt nu (frivilligt) skal sænke deres gasforbrug med 15 procent?

9
27. juli 2022 kl. 09:04
Fossiljunkierne truer med at detonere!

Det er ret afslørende for den fri verdens sociale selvforståelse, hvad der sker i forlængelse af Putins invasion af Ukraine.

Man farer frem med trusler og halvhjertede sanktioner, men tyskerne, der de sidste 20 år har solgt deres sjæl til pusheren over dem alle, står nu tilbage som de rendyrkede fossiler, junkier, 100 % afhængige af en og en eneste pusher, nemlig selveste Vladimir Putin!

Tyskerne har ikke rigtigt kunnet finde ud af at sende tungt skyts til Ukraine! Man har haft sin store filosof, Jürgen Habermas, på overarbejde med at forsvare Olaf Scholzs politik, wandel durch handel, dvs. den erklærede pacifisme, som man af historiske grunde har kunnet holde fast i over for sig selv og andre. Men den egentlige grund til at holde fast i praksis, var kortsigtede økonomiske interesser. Den russiske gas var rigelig, kostede kun lidt og det skæppede i kassen her og nu at futte den af i ubegrænsede mængder på bekostning af sikkerhedssituationen og det globale klima i morgen og overmorgen.

Krigen i Ukraine brød ret beset ud allerede i 2014. Ind til da kæmpede man bravt for at slippe for at forholde sig til de totalitære tendenser, som Putin stod for. Man dyrkede troen på, erklæringerne om, at samhandel var vejen frem for den liberale, fredelige, demokratiske verdensorden, også i Rusland, selv om Putins sande jeg var afsløret.

Putin vidste godt, hvad der talte ind i vestens fossilhjerner. Vore ledere, EU-kommissionen, der primært henter sine initiativer ind fra rækkerne af de store privatøkonomiske interesser inden for sit domæne, kunne slet ikke lade være med at tage den hurtige gevinst, det lette fix, og besluttede tilmed at kalde naturgas en slags løsning på klimaudfordringen, en anden endnu mere abstrakt og fjern udfordring fik bare et skud for boven, fordi man ville have sit junk nu og her og i rigelige mængder.

Putin vidste lige fra starten, hvor han havde sit brugersegment. Bomben var anbragt i EUs fossilhjerner, og den er ved at detonere nu, lige for øjnene af os alle sammen.

Vore ledere render rundt om sig selv i sit livs mareridt. Sveden driver ned af deres forpinte kroppe, de jager deres fix. Men den kolde tyrker er en umiskendelig virkelighed, den melder sig gradvist og lige om lidt hedder det alles kamp mod alle.

Reduktionen på 15 % forslår som en skræder i det helvede, som junkierne står over for. De er ikke engang forpligtende! Og i Spanien, der har man fx sine egne problemer, da Algeriet er pisset af over den aftale, som man har lavet med Algeriets arvefjende, Marokko, om Spansk Sahara. Man skal passe meget på, at der ikke bliver lukket ned fra gassen her også.

Erdogan, en anden tyrker, er lige så kold. Han har fat i den helt lange ende. Som medlem af Nato kan han stille sine ultimatummer i forbindelse med de nye medlemslande. Som proppen i flasken ind til Sortehavet er det ham, der skal lave aftalerne med Putin, hvis noget skal ind eller ud her fra og til. Han befinder sig præcist der, hvor det radikale venstre altid har stået i dansk politik, lige nøjagtigt der, hvor man kan vælge hest som det passer bedst lige i øjeblikket.

Nu er jeg bare en gammel øko-fascist, der altid har stået på sidelinjen og kigget på uden rigtigt at kunne gøre noget. Men det glæder mig inderligt at se på alle disse storforbrugende fossiler, der lige nu mærker konsekvensen af deres egne svigt.

De har haft tiden siden den kolde krigs afslutning til at fikse klimakrisen og deres afhængighed af diktatorer som Putin med en og samme løsning. Omstillingen til vedvarende energi og en ændret livsstil på nedsat forbrug var den sande løsning nu som før.

De ville ikke.

Alle deres latterlige proselytter ville heller ikke.

Det eneste, der piner mig lidt, er, at hele verden skal lide under fossilhjernernes afhængighed.

Verden brænder.

Putin ler.

Alt for mange ryger med i svinget, hvor fossilhjernerne allene kunne have taget skrældet, hvis de havde været deres opgave voksen.

Det var de ikke.

8
27. juli 2022 kl. 08:03
Krise?

Tyskerne mangler, ved handling, at vise forståelse af at de har bragt sig i en krise. De er på tide at skifte kurs. At forlange at nabolande som Danmark m.fl. skruer ned for forbruget uden at skrue ned for klima ambitionerne, er ikke solidaritet.

Det er på tide at europas største økonomi sluger kameler og slagter nogle hellige køer for at nå i mål. Behøver vi at nævne: Det haster!

Tyskernes sædvanlige ikke digitale sagsbehandling på projekter som veje, broer, jernbane, el-forbindelse m.fl. vil sende deres Titanic med fuld fart ind i et isbjerg.

Denne aftale er kun til for at støtte Tyskernes inaktivitet, på nabolandenes bekostning.

Det er på tide Tyskerne erkender deres situation.

7
26. juli 2022 kl. 23:09
Spørgsmålet er vel ikke om der i praksis lukkes

Spørgsmålet er vel nærmere hvem der lukker for gassen.

15% reduceret afhængig af russiske gas er en illusion. Russerne skruer jo bare endnu mere end for leverancen af gas... I praksis er der vel kun den mulighed, at det import af russiske gas stopper - uanset om det er Rusland der stopper eksport eller EU der stopper import.

5
26. juli 2022 kl. 20:07
Re: Forudseende

det er en fejl på siden at DK-forbrug ikke vises. forbrug ligger i EDS-data både som kommercielle mængder og som fysiske flows: https://www.energidataservice.dk/tso-gas/Gasflow

2
26. juli 2022 kl. 19:20
Forudseende

Energinet har måske set det komme for de viser intet forbrug i Danmark. De viste et forbrug indtil for nylig, men nu er der åbenbart intet. https://energinet.dk/energisystem_fullscreen

Selvom det private forbrug er lavt om sommeren, så er der stadig virksomheder der bruger gas.