‘Giv mig dit slips, så skal jeg sige det samme lort’: Terapeuter hjælper chefer med de svære konflikter

21. november 2023 kl. 12:06
Lone Harvest er elektromekaniker og svagstrømsingeniør med 10 år som hardwareudvikler og 16 år som projektleder. I 2021 blev hun afdelingsleder i Danfoss Drives og har nu taget ‘selvudviklingsforløbet’ Lederpuls.
Lone Harvest er elektromekaniker og svagstrømsingeniør med 10 år som hardwareudvikler og 16 år som projektleder. I 2021 blev hun afdelingsleder i Danfoss Drives og har nu taget ‘selvudviklingsforløbet’ Lederpuls. Illustration: Danfoss Drives.
To psykoterapeuter med usædvanlige baggrunde som maskinmester og cand.it udvikler moderne ledere. Afdelingsleder i Danfoss Drives, Lone Harvest, blev ‘forandret’.
Artiklen er ældre end 30 dage

»Jeg er blevet sindssygt skarp på, hvad jeg vil, og hvad jeg ikke vil. Mine medarbejdere har fået en meget mere tydelig chef, og min egen chef har fået en meget mere tydelig medarbejder,« fortæller Lone Harvest.

Hun har de seneste to år været afdelingsleder for 16 ingeniører i Danfoss Drives, hvor hun har arbejdet siden 2010. Efter et halvt år i stillingen som afdelingsleder blev hun tilbudt at deltage i forløbet Lederpuls, der udbydes af to psykoterapeuter, som hjælper deltagerne med at udvikle deres personlige lederskab og blive klogere på sig selv.

For Lone Harvest betød det en ny tydelighed, der som et eksempel kom til udtryk i forbindelse med en omorganisering på hendes arbejdsplads for et lille års tid siden:

»Var det ikke for Lederpuls, havde jeg stået der og været helt nervøs. Men jeg var overhovedet ikke nervøs, for nu vidste jeg, hvad jeg ville, og hvad jeg ikke ville. Så jeg gik til min leder og sagde: ‘Du skal bare vide, at jeg slet ikke er færdig med det her afdelingsleder. Du må finde ud af, om du kan bruge mig.’ Lone version 1.0 havde ikke udtrykt sig på den måde,« fortæller Lone Harvest, der kun fik positiv respons fra sin chef, der syntes, det var godt at vide, hvor han havde hende.

På udebane omkring ledelse

Lone Harvest er uddannet elektronikmekaniker og svagstrømsingeniør. I ti år arbejdede hun som hardwareudvikler, siden 16 år som projektleder, hvilket også var den funktion, hun startede i hos Danfoss.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»For to år siden fandt jeg så ud af, at det var tid til at prøve noget andet. Siden folkeskolen havde det været teknikken, der interesserede mig, men mennesker begyndte at interessere mig mere og mere,« husker Lone Harvest, der i 2021 derfor både blev afdelingsleder og tog en uddannelse som stresscoach.

Da hun i maj sidste år begyndte på det 10 måneder lange selvudviklingsforløb ved Lederpuls, var hun derfor godt i gang med at bløde sin tekniske karriere lidt op.

»Menneskers trivsel interesserer mig bare, så jeg tilmeldte mig Lederpuls som et skridt i den der lidt mere bløde retning, hvor alt ikke handler om håndfaste begreber. Jeg kommer fra naturvidenskaben og alt det, du kan sætte to streger under, så jeg var lidt på udebane omkring ledelse,« siger Lone Harvest, der undervejs i forløbet kom mere og mere på hjemmebane i sit nye lederskab via det dybere kendskab, hun fik til sig selv.

»Det lyder lidt frelst, men jeg fandt ud af, hvor jeg kommer fra, og hvorfor jeg er, som jeg er,« siger Lone Harvest og uddyber:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Inden Lederpuls var jeg 100 procent sikker på, jeg kunne rationalisere mig frem til alt. Det væltede mig fuldstændig bagover, at jeg pludselig kunne begynde at mærke nede i maven, hvordan jeg egentlig har det. Alt i mit følelsesliv indtil Lederpuls er foregået i hovedet. Og det lyder mærkeligt for nogen, der ikke kender psykoterapeutteknikker.«

Baggrund i ledelse

De to psykoterapeuter bag Lederpuls har selv en corporate baggrund fra teknologivirksomheder, og derfor føltes det fra starten trygt for Lone Harvest. Martin Borgen er en af de to, og han mener da også, at det i høj grad er stifternes baggrund som ledere, der har gjort det muligt for dem at lave Lederpuls.

»De fleste psykoterapeuter kommer med en sundhedsfaglig baggrund, men vi har selv stået og bøvlet i et salgsmøde med at få strategien igennem,« fortæller Martin Borgen, der er uddannet cand.it. og blandt andet har arbejdet som salgschef hos Man Energy Solutions.

Her mødte han Thomas Bloch, der også sad i en stilling som salgschef med en maskinmesteruddannelse i bagagen.

Lidt forskudt begyndte de to at arbejde med selvudvikling og uddanne sig til psykoterapeuter, og de oplevede, hvordan de kunne bruge de psykoterapeutiske redskaber i deres ledelse, og hvordan de selv blev »mere sympatiske ledere uden save på albuerne«.

De opførte sig mere empatisk i mødelokalet eller MUS-situationer, fordi de på psykoterapeutuddannelserne havde arbejdet med deres egen selvudvikling. Sidste år tog Martin Borgen og Thomas Bloch så springet og stiftede Lederpuls – for at give ledere det, de selv manglede, da de sad for enden af bordet.

»Jeg kan huske fornemmelsen af ikke at kunne finde ord for, hvad det er, der foregår, andet end at jeg bare kan fornemme, at jeg har lyst til at gå ud af lokalet,« siger Martin Borgen og mindes en bestemt episode.

»Jeg står og præsenterer den nye strategi for 30 mennesker, og en af dem udfordrer mig. Han kigger mig direkte i øjnene og siger ‘I står jo bare og lirer det samme af, som vi har hørt på i 10 år. Giv mig dit slips, så skal jeg sige det samme lort’,« fortæller Martin Borgen:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle gøre med det, så jeg begyndte at battle. Jeg blev vred. Jeg blev tydelig. Jeg brugte min veltalenhed, som jeg i en ung alder fandt ud af overmatcher de fleste. Han triggede mit ubevidste mønster med bare at lukke røven på folk,« husker han.

»I dag ville jeg have prøvet at forstå, hvad hans motiv var.«

Bag Lederpuls står de to psykoterapeuter Martin Borgen og Thomas Bloch, der selv har en teknisk baggrund som hhv. cand.it. og maskinmester og har arbejdet som salgschefer.
Illustration: Lederpuls.

Netop de ubevidste mønstre arbejder kursisterne på Lederpuls meget med at blive bevidste om, og for Lone Harvest blev de mønstre, der til tider spændte ben for hende i arbejdsliv og karriere, grundlagt helt tilbage i folkeskoletiden.

»Jeg har altid været logisk intelligent og blev gang på gang fremhævet i folkeskolen med flidspræmie og sådan nogle ting, og så skal der løbende mere og mere til for at føle sig anerkendt. Jeg har derfor altid haft den grundfølelse, at jeg lige skulle gøre det en tand bedre, fordi ellers var det jo ikke godt nok,« fortæller Lone Harvest.

»Det er først nu i en alder af 53 år, jeg har fundet roen, fordi jeg på Lederpuls fik gravet ned til det. Det har betydet en kæmpe forskel for min evne til at stå fast, være tydelig og tro på, at jeg er god nok. Det er jo vanvittigt.«

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning