EU's import af flydende naturgas fra Rusland stiger dramatisk

Plus9. november 2022 kl. 11:5910
EU's import af flydende naturgas fra Rusland stiger dramatisk
Her ses en LNG-terminal i Barcelona. Næsten en fjerdedel af EU's LNG-import fra Rusland ender i Spanien. Illustration: Wamito / Wikimedia Commons.
EU’s import af LNG fra Rusland er i år steget med 47 procent. Det øger potentialet for, at Rusland kan bruge LNG som et geopolitisk våben.
Artiklen er ældre end 30 dage

Efter invasionen af Ukraine har EU-ledere i kontante vendinger meldt ud, at man fuldstændig skal have udfaset importen af fossile brændsler fra Rusland.

På trods af dette stiger EU’s import af flydende naturgas (LNG) fra Rusland med hele 47 procent i de første ni måneder af 2022, viser tal fra EU-Kommissionen ifølge mediet Politico, der har fået udleveret EU’s seneste kvartalsrapport over gasmarkedet før offentliggørelse.

Gratis adgang i 10 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du få en forlænget prøveperiode med et erhvervsabonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
remove_circle
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
10 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
10
23. november 2022 kl. 21:43
Dumt

Miljømæssigt er det dumt at bruge LNG. Det er langt bedre, at Rusland sælger masser af gas til Tyrkiet, som de har en rørledning til, og at den gas som Tyrkiet så ikke bruger, står i stedet for LNG fra Rusland.

9
23. november 2022 kl. 21:34
Fossil og militær industrien tjener kassen

Den vestlige fossil og militær industrien har sjældent tjent så mange penge som netop nu.

Det er du og jeg, og langt de fleste virksomheder der betaler prisen for at vi ikke for længt har gjort os langt mere uafhæng af fossile brændsler.

Det undre mig at politikkere på under en uge i frygtens tegn kan blive enige om at forøge militærudgifterne fra 36 mia til 50 mia / år.

Derimod at sikre en massiv her og nu forøgelse af VE det evner politikkerne ikke.

8
23. november 2022 kl. 21:08
Vores egen uduelighed er vores største fjende !

Simens fyre folk. Vestas fyre folk. Cop gud ved hvilken nr er afsluttet med om muligt en endnu mere tyndbenet afsluting end den forrige.

Hvorfor være bange for Pudin, vores egen indkompetanse er dog den største fjende af alle.

7
10. november 2022 kl. 09:55
Re: Kompliceret?

det kan tænkes, at den amerikanske LNG af andre grunde er dyrere for os?

såvidt jeg husker, var den amerikanske LNG allerede 'afsat til anden side', da EUropa bankede på døren!?

Biden var vist ikke ret varm på at øge produktionen væsentligt - og så er der vel kun tilbage at overbyde de oprindelige aftagere (som da formentligt vil vende sig mod...tadaa!: Rusland! :)]

5
9. november 2022 kl. 22:11
Ruslands kis-pus

Med til historien er at nogle lande i Europa stadig køber og får leveret metan fra Rusland via rørledninger. Fx rørene gennem Tyrkiet og TurkStream, der ender tæt ved Bulgariens grænse, med årlig kapacitet på 32,5 bcm, i brug siden år 2020. Reuter skriver at Gazprom leverer metan til Ungarn via TurkStream og Serbien her i år.

Og gennem Ukraine.

Den normale, nominelle maksimale kapacitet gennem de rør-ledninger, der stadig er i brug her i november, udnyttes ikke fuldt ud. Så der kan flytte væsentlig mere gas, hvis Gazprom ville. Er der nogen praktisk, ikke-politisk grund til at Rusland hellere vil sælge metanen som LNG via skib end via rør?

Se Bruegels samling af data over gas-import til EU+UK: https://www.bruegel.org/dataset/european-natural-gas-imports Fx import via rør fra Rusland i uge 44 på 0,4 bcm/uge (der svarer til 21 bcm/år.

Der er også en oversigt over metan-forbruget i EU på https://www.bruegel.org/dataset/european-natural-gas-demand-tracker Forbruget i oktober 2022 var 25 % lavere end gennemsnittet af år 2019-2021 (til dels pga. lunt vejr og dermed færre graddage, dels er industriens forbrug faldet).

At standse gas-import fra Rusland helt, nu eller inden for et år, kan kun gøres hvis der spares på gasforbruget, så import-behovet falder. Med det lave forbrug målt i oktober, er det nok ikke helt utænkeligt at det kan lade sig gøre, samtidig med at gaslagrene fyldes op igen i sommeren 2023.

3
9. november 2022 kl. 19:07
Kompliceret?

Hvordan mon civile Ukrainere oplever at en del af de bomber der rammer dem er finansieret af et øget europæisk køb af russisk LNG gas med det ædle formål at andre lande ikke oplever højere gaspriser.

2
9. november 2022 kl. 18:39
Nå sådan! ;)

Hvis EU ikke henter LNG fra Rusland, vil det øge efterspørgslen fra andre steder i verden og dermed vil prisen stige for fattigere lande i Asien.</p>
<p>»Priserne ville være stratosfæriske, og det ville være ekstremt dårligt, ikke kun for Europa, men også for mange lande, der ikke ville have råd til LNG,« siger hun til Politico

besynderlig 'argumentation'!:

Såfremt EU stoppede importen fra Rusland, kunne disse 'fattigere lande i Asien' vel blot købe LNGen i stedet??

Erasmus Montanus har åbenbart ikke 'levet' forgæves? :)

PS Men for Rusland ville dette jo reelt intet ændre!

1
9. november 2022 kl. 17:30
Naturligvis gør vi det.

EU dobbeltmoral er imponerede, især Tysklands, Sveriges og Belgien, som stadig IKKE genstarter deres Atomkraftværker.

De atomkraftværker der er den eneste rene teknologi, som "bare" kan genstartes og som reelt vil batte noget på EUs energibudget inden for en overskuelig fremtid.

Belgien slukkede Doel 3, på 1000 MWe for bare 7 uger siden, så den burde i hvert tilfælde kunne genstartes.

Nu glæder jeg mig så til atter at få masser af kommentarer om hvor dumt det er at have atomkraft og hvordan atomkraften er for dyr og har svigtet os.

Især den Franske atomkraft har svigtet os, fordi den er ondskabsfuld? Ikke fordi den har været stedmoderlig behandlet i et par årtier, vel?