Energisektorens PFAS-forbrug står til en tidobling: 'Det har kørt for længe og med for store mængder'

Plus28. april 2023 kl. 12:009
vindmøller og solceller
PFAS anvendes i solceller, vindmøller og en lang række andre grønne teknologier for at forbedre deres effektivitet og levetid. Illustration: 360wealth.
Industrien advarer mod et PFAS-forbud i grønne teknologier, mens eksperter peger på, at et forbud vil presse på for at finde mere bæredygtige alternativer.
Artiklen er ældre end 30 dage

Opdateret den 23/5 omkring miljøspørgsmålet. Se specificering i bunden af artiklen.

I en fabrikshal i Aalborg producerer Advent Technologies omkring 500 brændselcellesystemer om året. Hvert af systemerne er på størrelse med en stor flyttekasse og består af skiftevis millimetertynde lag af brændselsceller og specialiserede pakninger til at holde gasser og kemikalier ude. De fleste af brændselscellesystemerne sendes til Asien for at erstatte den sorte røg fra dieselgeneratorer med vanddamp fra et methanolbaseret brændstof.

Gratis adgang i 10 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Få en forlænget erhvervsprøve
Med et erhvervsabonnement kan du få en forlænget prøveperiode.
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
remove_circle
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
9 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
9
6. maj 2023 kl. 10:34
Jeg har et lignende forslag:…

Jeg har et lignende forslag: Kræv at bilers bremselængde skal halveres inden år 2030. (;-)

Fint forslag, som kan implementeres umiddelbart Pudsigt nok er den væsentligste faktor for bilers bremselængde ikke bremserne, men den kraft pedalen til højre bremsepedalen påvirkes med. Det er for resten også godt for klimaet og reducerer støjforurening. Da det er Holger Skjernings forslag forventes det han går forrest. God, sikker, hyggelig og ikke mindst benzinøkonomisk tur herfra.

8
6. maj 2023 kl. 00:51
https://nyheder.tv2.dk…

https://nyheder.tv2.dk/samfund/2019-07-09-maersk-oil-skyllede-tonsvis-af-kemikalier-ud-i-nordsoen Ved så ikke helt hvad farvekoderne står for...

7
6. maj 2023 kl. 00:13
Mon ikke mængden af disse…

Mon ikke mængden af disse stoffer i havskum på vest kysten, i højere grad skyldes olie og gas udvinding i Nordsøen, end vindmølle vinger? Hvad var det Mærsk havde dumpet latterligt store mængder af uden tilladelse? Husker det ikke lige nu, men kigger lige.

6
29. april 2023 kl. 01:19
Men jeg undrer mig igen-igen…

Men jeg undrer mig igen-igen over at vinklen er VE og den grønne omstilling.

Og jeg gættede navnet på journalisten alene ud fra vinklen.


Tjaee, den kære journalist kunne jo udvise sin objektivitet og journalistiske integritet ved at hæve sig over niveauet fra Ekstrabladets Thormas Harder, og grave lidt i denne analyse:

https://ekstrabladet.dk/nationen/pfas-i-vindmoellevinger-meget-lavt-niveau/9738980

- De målte niveauer er meget lave, og (vi red.) forfatterne vurderer ikke, at de i givet fald vil kunne bidrage synligt til den samlede PFAS-udvaskning fra en losseplads, skriver forskerne

5
28. april 2023 kl. 22:01
Enig med to tidligere indlæg…

Enig med to tidligere indlæg. Der bør skelnes mellem de anvendelser, hvor PFAS slipper ud i omgivelserne, og der hvor de forbliver i et lukkes system, hvor de, når apparaterne er udtjente, kan udskilles og destrueres. - F.eks. som Litium i batterier, hvor man nu udvikler metoder til genanvendelse. PS. Tak til Jakob for forslaget om at forbyde udslip af CO2! Jeg har et lignende forslag: Kræv at bilers bremselængde skal halveres inden år 2030. (;-)

4
28. april 2023 kl. 21:22
Det er det argument, vi…

Det er det argument, vi bliver mødt med hver gang – hvis man har et velfungerende og indtjenende produktionsapparat, er det selvfølgelig lettere at fortsætte som hidtil end at lave noget om.

Hvorfor forbyder vi så ikke udledning af CO2 og NOx - det er da også skadeligt? Der var rygter om at det kunne (som det skrappeste) være et totalforbud for PFAS indenfor 18 måneder... Jeg vil også gerne af med PFAS, men det er ikke lang tid til at udvikle, indkøbe og implementere alternativer. Jeg kunne frygte at nogen af dem, der får kompensation er store traditionelle virksomheder, som bedre kunne implementere en ændring, men bare har en god lobby organisation. Disclaimer: Jeg arbejder også med brændselceller i en anden virksomhed. Xenia Trier har helt ret i at vi ikke skal bygge store produktionsapparater op omkring noget, som vi gerne vil forbyde. Men hvis man gør dødstallene og sygdommene op, så vil man vel stadig komme frem til at det haster med at forbyde CO2 og NOx?

3
28. april 2023 kl. 20:48
Et forbud er relevant hvor…

Et forbud er relevant hvor stofferne spredes til miljøet, som brandskum, kosmetik og impregnering. Og det kan ikke gå hurtigt nok. Og det gør det måske også fra vindmøllevinger og stegepander. Men næppe fra brændselsceller og produktionsudstyr til microchips m.m. Og hvis det ikke spredes, er det svært at se en saglig begrundelse for et forbud.

2
28. april 2023 kl. 16:36
Det er da glædeligt at der…

Det er da glædeligt at der nu er kommet fokus på disse kemikalier, så vi kan begynde at se på en mere rationel brug af dem.

Men jeg undrer mig igen-igen over at vinklen er VE og den grønne omstilling.

Og jeg gættede navnet på journalisten alene ud fra vinklen.

Man kunne også have valgt en anden vinkel - som f.eks:

https://grist.org/energy/report-texas-fracking-is-exacerbating-the-pfas-crisis/

Men det er nok kun mig der ser en forskel i PFAS i pakninger i brændselsceller og direkte injicering i en oliebrønd.

1
28. april 2023 kl. 14:01
Kølemidler med freon/flour…

Kølemidler med freon/flour er CFC-gasser som er blevet forbudt at bruge ifølge Montrealaftalen. De lavede huller i ozonlaget. Men der var årelange overgangsordninger hvor industrien kunne udvikle alternativer. Der findes i dag naturlige alternativer.

Samme fremgangsmåde kan bruges for PFAS. Et generelt forbud og dispensationer til specifikke typer i en årrække. Det gode ved et forbud er at alle i industrien ved at der skal findes på noget nyt - blot endnu ikke helt hvornår..... Men et alternativ skal findes inden år 20xx.