DSV's teknologichef om overgang til el: Slut med ægteskabet mellem lastbil og chauffør

4. maj 2023 kl. 11:1115
ellastbil scania
Illustration: Scania.
Det er et spørgsmål om vaner at skifte til elbil. Det samme gør sig gældende, når man skal omlægge verdens største flåde af lastbiler.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det er langtfra nogen uoverstigelig opgave at omlægge den danske transportsektor fra diesel og andre fossile brændsler til grønne alternativer. Men det kræver gennemgribende ændringer i forretningsmodellen, lyder det fra Peter Matthiesen.

Han er teknologichef i DSV, et af verdens største transport- og logistikfirmaer med 75.000 ansatte i 80 lande. Med mange tusind lastbiler kørende på diesel har firmaet et markant klimaaftryk, der skal reduceres hurtigt og markant.  

»Vi kan ikke gå ud i morgen og skifte fra diesellastbil til en ellastbil og forvente, at vi kan drive vores forretning, som vi altid har gjort. Vi er nødt til at gentænke alt. Hvis vi i dag skal købe sådan en ellastbil her i Danmark, er prisen tre gange højere end en diesellastbil. Men jeg kan jo ikke kræve tre gange så meget hos mine kunder. Derfor skal vi gentænke hele den måde, vi udnytter vores kapacitet,« siger han.

I Ingeniørens online-briefing ‘Fossile Brændstoffer ud af transporten’ mødtes han med eksperter indenfor fly- og søtransport. Hele diskussionen kan følges i podcasten Transformator Tema eller ses i videoen i bunden af artiklen.

Chaufførerne skal jo også sove

Når Peter Matthiesen taler om at gentænke kapacitet, handler det først og fremmest om den logistiske udfordring ved at skulle oplade en lastbil frem for at tanke diesel i en fart. Men det er kun et spørgsmål om vane.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi har ikke lavet andet de seneste 100 år end at udnytte kapacitet, og der er stadig noget at hente. Batteriteknologien går i dag så stærkt, at vi er oppe på 500 kilometers rækkevidde. Så vil nogle måske sige, at vi kan køre 1.500 km på en tank diesel. Men det behøver vi jo ikke. Vi har også nogle køre-hviletidsregler, der skal overholdes, og nogle chauffører, der skal sove. Vi skal se på, om den lastbil skal holde stille eller køre om natten. Og de færreste chauffører kører alligevel mere end 4-500 km om dagen.«

»Så vi kan sagtens indrette det sådan, at vi laver distribution med rækkevidder på 500 km. Historisk har lastbil og chauffør været lige så tæt som et ægteskab. Men i fremtiden skal vi dele vores biler. Vi skal med andre ord ikke tænke én-til-én. Vi skal forholde os konstruktivt til teknologien og indpasse den i vores forretning.«

Umuligt at få grøn strøm udenfor Danmark

Men selvom chaufførernes rytme og tilknytning til deres biler bliver gentænkt på vejen mod en klimaneutral vejtransport, så skal de mange tusind lastbiler drives af grøn strøm for at gøre en forskel. 

»Problemet er, at konstruktionen af en ellastbil efterlader et kraftigt fodaftryk på miljøet. Så hvis vi er afhængige af en grå ladeinfrastruktur, når vi kører ned gennem Europa, er det samlet set en rigtig dårlig idé. Når vi kører ind på en tankstation uden for Danmark, aner vi  ikke, hvad vi bliver udsat for. Så vi har ikke adgang til grøn strøm nogen steder,« siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

DSV har derfor etableret sit eget energiselskab, DSV Energy, hvis eneste opgave er at købe biobrændstoffer samt producere grøn strøm til hele lastbilflåden. 

Lige nu står de flade tage på firmaets centre rundt omkring i verden med samlet 8,5 mio. m2 solceller, hvor den overskydende strøm lagres på batterier, indtil lastbilerne kommer forbi og lader. Det nyeste anlæg ligger i Horsens med 300.000 m2 tag. Og hvis der bliver overskydende strøm nok, bliver der på sigt også plads til at producere brint som et ‘flydende batteri’, som Peter Matthiesen kalder det.

»Så er der dem, der siger, at det kun er 33 procent af energien, der rammer hjulene, når man kører på brint. Jo, men det er kun 18 procent af dieselen, der rammer hjulene. Det skal vi huske, nu hvor vi er blevet forkælet af vores elbiler derhjemme, hvor der er så stor en omsætning af energien til hjulene. Vi skal altid sætte tingene i perspektiv, når vi diskuterer de her teknologier.«

Lastbiler på ledninger

På nær enkelte lastbiler på brint i Tyskland kører DSV næsten udelukkende el på distribution med de lette lastbiler op til 18 ton. Mens ladestrukturen udbygges, er firmaet med i test af køreledninger til lastbiler tre steder i Tyskland og snart på E47 herhjemme. En teknologi, der ikke vækker begejstring hos jernbanetilhængere. Men DSV ser med interesse i den retning for at undgå kø ved ladestationerne.

 »Det vil jo objektivt set løse ladeproblemet. Vi lader, mens vi kører, og kan bruge batteriet ved det sidste stykke ud til destinationen og tilbage til netværket. Så vi ser på det med stor interesse, selvom det kræver enorme investeringer i infrastruktur. Men det gør ladere jo også. Jeg vil næsten tro, at hvis man regner på prisen for at sætte de her ledninger op og sammenligner med den kapacitet, vores ladere skal have for at understøtte en elektrificeret lastbiltransport , så vil det være et interessant regnestykke.«

Til søs og i luften

I alle hjørner af den tunge transport er der sat omfattende udviklingsprojekter i gang for at nå klimamålene. Jenny Braat, der er administrerende direktør i brancheorganisationen Danske Maritime, fortæller i Ingeniørens briefing, at det er muligt at skære 40 procent af forbruget i den globale flåde med optimering af motor og sejlads i forhold til vejret ved at ændre bundmaling og andre lavthængende frugter. Men på sigt er det methanol og ammoniak som energibærere, der sammen med retrofittng af skibsmotorerne for alvor skal gøre noget ved søfartens klimaaftryk.

I lufttrafikken vil vi fortrinsvis møde fly på brint i form af brændselsceller, fortæller Martin Porsgaard, der er direktør for Nordic Initiativ for Sustainable Aviation, NISA.  I briefingen fortæller han, at vi om tre år har det første certificerede brintfly til seks-otte passagerer. DAT har annonceret, at selskabet herhjemme er klar med et brintfly til 56 passagerer i 2025.

Hør eller se eksperternes konkrete, teknologiske løsninger til en fossilfri tung transport på video eller som podcast:

Remote video URL

Se briefingen som video:

Remote video URL
15 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
15
9. maj 2023 kl. 11:21
Tak for svar . Hvem mon har…

Tak for svar . Hvem mon har sørget for at at sætingen "uanset brændstof tybe" Det er detsværre lige den sæting der modarbejder en elektficering af af lastbiler . Godt at DSV selv har indført en intern co2 afgift.

14
7. maj 2023 kl. 21:25
Det skyldes vel at man helst…

Det skyldes vel at man helst vil bruge plads og vægt på gods fremfor batterier, hvilket er forståeligt nok. Men netop i det lys er det jo mærkeligt at man ikke tænker i batteriskiftestationer. Der er jo også en pointe I kun at køre med en vis mængde og masse af batteri, for når batteriet bliver tungt koster det også mere batteri at flytte rundt på. Skiftestationer ville tillade mindre batterivægt at køre rundt med.

13
7. maj 2023 kl. 11:44
Med lov skal land bygges,…

Med lov skal land bygges, hvis man ikke må sælge diesellastbiler efter 2030 så skal der nok blive solgt og produceret de nødvendige ikke dieseldrevne lastbiler.

11
7. maj 2023 kl. 10:05
Der er behov for aktive…

Der er behov for aktive politiske tiltag frem for politiske tomme skåltaler således at virksomheder tør tro på at nødvendig lovgiving om bla ladeinfrastruktur er på plads.

I lighed med USA er der også behov for politisk handling i EU således at man sikre produktion af el lastbiler og batterier i Europa.

Her en artikel om tom symbolpolitik:

https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/danmarks-onske-om-stop-for-salg-af-diesellastbiler-i-eu-er-tom-symbolpolitik?publisherId=3219561&releaseId=13668938

10
7. maj 2023 kl. 09:31
aerodynamisk førehus bliv…

aerodynamisk førehus bliv sendt i høring for over et år siden ,men er det blevet vedtaget ?

9
7. maj 2023 kl. 08:05
Eller man kan ændre reglerne…

Eller man kan ændre reglerne så det bliver tilladt at lave en aerodynamisk lastbil, uden at det år ud over lasteevnen. https://fstyr.dk/da/Lister/Nyheder/Nyheder/2021/01/Nye-regler-om-tekniske-krav-til-aerodynamiske-foererhuse-og-anordninger-samt-brug-af-anordningerne

8
6. maj 2023 kl. 10:49
Grunden til, at vi ikke har…

Grunden til, at vi ikke har så mange langsnudede trækkere i Europa, er først og fremmest vores regler om samlet vogntogslængde. Man vil hellere bruge den tilladte længde på flere varer end på mere lastbil.

Så hvis Tesla vil have succes med trækkere til fulde lastvognstog i Europa, er de nok nødt til at lave en mops-udgave af Semi.

7
6. maj 2023 kl. 10:04
Tesla Simi Truck er ganske…

Tesla Simi Truck er ganske effiktiv ( ca 1 kwh / km) og kan oplade 70 % på 30 minutter.

Der er dog et par "hår i suppen" i følge en erfaren lastbil chauffør. ( se youtube video)

https://youtu.be/yKd96mg88RI

En anden intresant aspekt er hvor mange stederen der ikke er plads til at en langsnudet Tesla kan bakke til.

Når det er sagt skal man passe på med at stoppe udbredelsen af el lastbiler. Under alle omstændigheder vil udskiftning af lastbilfåden tage +15 år.

I den periode vil både batteri teknologien blive markant bedre. ( der er allerede lovende prototyper på vej) .

Dertil kommer at der naturligt vil komme flere varianter af el lastbiler som vil blive tilpasset de behov der er.

El er en langt mere effiktiv måde at bruge i transport sektoren end brint. Faktisk er effektiviteten lige næsten lige så dårlig på brint som diesel. ( kun 22 % bliver til fremdrift ved brint mod el der ligger på 72 %)

Så langt øjets rækker bør brint primært bruges til at lave mere bæredygtig stål, beton og i den kemiske industri.

6
6. maj 2023 kl. 08:16
Tesla forventer om ca et år…

Tesla forventer om ca et år at producere ca 50.000 Simi trukke / år fra fabrik i Nevada.

Teslas drivlinje udmærker sig v at være særdeles effiktiv hvilket er med til at omk / km er lavere end m diesel.

Rækkevide: m lille batteripakke = 480 km . m stor batteri pakke 800 km

google for flere detaljer: " semi truck tesla range " Der er via ovenstående søgning også henvisning til en række youtube videoer.

5
6. maj 2023 kl. 08:01
Har DSV bestilt nogle Tesla…

Har DSV bestilt nogle Tesla Simi truck, så de kan teste dem op mod el lastbiler fra Volvo, Mercedes og BYD ? som jo til nu har været længst fremme med produktion af el lastbiler.

4
5. maj 2023 kl. 12:31
Hvis et batteri betragtes…

Hvis et batteri betragtes som farligt, så det det vel ligemeget om det er gods eller monteret på køretøj/anhænger?

Det må så kræve, at chaufføren skal have et sikkerhedscertifikat i begge tilfælde.

(Jeg antager selvfølgelig, at batterier skal være fastspændt under kørsel.)

3
4. maj 2023 kl. 20:50
Uden at kende ADR-reglerne,…

Måske jeg har overset nogle prototyper på el-lastbil-området, men jeg undrer mig også over hvorfor man ikke tænker i løsninger, hvor (ekstra-)batterier placeres på ladet og/eller anhænger, men det tilsyneladende altid er det trækkende køretøj, som også skal have hele batterikapaciteten!?

Uden at kende ADR-reglerne, så er 1 kubikmeter lithium batterier (som cargo) sikkert betragtet som ADR gods. Det koster så lige en opgradering af alle dine chauffører i at kunne køre med farlig kemi og kontinuerlig recertificering.

2
4. maj 2023 kl. 15:56
Måske jeg har overset nogle…

Måske jeg har overset nogle prototyper på el-lastbil-området, men jeg undrer mig også over hvorfor man ikke tænker i løsninger, hvor (ekstra-)batterier placeres på ladet og/eller anhænger, men det tilsyneladende altid er det trækkende køretøj, som også skal have hele batterikapaciteten!?

Et batteri fastmonteret på en palle, der jo kan hånderes med en palleløfter, ville kun forudsætte, at der kan trækkes et kabel tilbage til det trækkende køretøj.

1
4. maj 2023 kl. 15:07
Hvorfor pokker bygger DSV…

Hvorfor pokker bygger DSV Ikke et netværk af batteriskifte-stationer? Så kan batterierne lades op stille og roligt når strømmen er billigst. Så sparer man den skæve belastning og store investeringer på elnettet når det skal kunne holde til pludselige lade-ryk på f.eks. 500kW, Batterierne holder længere, og et batteriskifte kan gøres på 5 minutter. Det er så oplagt når man som i DSV's tilfælde altovervejende kører faste ruter med velkendte vilkår. Men måske er der en god grund?