Dansk ekspert uenig med USA: Ukraine bør kunne forsvare sig over russisk territorium med nye våben

Plus23. april kl. 05:0318
ATACMS
Her affyres et langtrækkende ATACMS-missil fra en Lockheed Martin M270A1 launcher under en test i 2009. Missilerne er på vej ud af det amerikanske militær, og bliver nu sendt til Ukraine. Illustration: Lockheed Martin.
Amerikanske granater og missiler for milliarder er nu på vej til Ukraine. Hvis de nye våben skal have den mest optimale effekt, bør USA droppe restriktioner, så Ukraine kan angribe over russisk territorium, siger dansk ekspert.

Der bliver formentlig skruet gevaldigt op for trafikken over Atlanten den kommende tid. I lørdags godkendte Repræsentanternes Hus den forsinkede militære hjælpepakke til Ukraine, og allerede i dag, hvor Senatet forventes at godkende pakken, kan ammunition og våben begynde at rulle ind i Ukraine. 

Konkret har Repræsentanternes Hus godkendt en hjælpepakke til Ukraine til et samlet beløb på 61 mia. dollars, som svarer til godt 420 mia. danske kroner. 

Gratis adgang i 10 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du få en forlænget prøveperiode med et erhvervsabonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
remove_circle
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
18 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
20
26. april kl. 16:17
Re: Frygten

Ja - de har kun lagt eksportstop på benzin som udgør en meget lille andel af deres samlede eksport

De har også kun været under angreb på den her måde i få uger. Og hele samfundet kan gå i stå og inflation løbe løbsk når benzinpriserne stiger for borgere og virksomheder i Rusland. Det kan godt være at militæret har nok, men hvad med resten?

 

19
26. april kl. 14:21
Re: Frygten

Ja - de har kun lagt eksportstop på benzin som udgør en meget lille andel af deres samlede eksport

Så hvis du nu læste mine links vil du se at det område sammen med Nafta og petroleum udgør omkring 5-6% af deres indtægter - så vi taler måske om et par procents nedgang i deres eksportindtægter  de næste 6 måneder for at stabilisere hjemmemarkedet. 

March 2024 — Monthly analysis of Russian fossil fuel exports and sanctions – Centre for Research on Energy and Clean Air

 

 

18
26. april kl. 12:44
Re: Frygten

Olieprisen er f.eks.. steget 15%. Så kan jeg jo bare komme med en påstand om, at så stiger Ruslands olieindtægter også med 15%, men jeg ved jo i bund og grund ikke om det er realiserbart for dem. 

Kan du måske forklare, hvordan Rusland tjener penge, når de har indført stop for eksport? Olieprisen synes ganske irrelevant i det tilfælde. Indtil videre gælder det kun raffineret olieprodukter da Ukraine er gået efter deres olieraffinaderier.

 

 

17
26. april kl. 10:36
Re: Frygten

BN. Du skriver

  1. Det var før at Ukraine begyndte at bombe Ruslands olieproduktion.
  2. Endelig så kan man ikke konkludere at et fald i fødsler er permanent.
  3. Så får de måske flere børn igen.

Det er jo hypoteser jeg desværre ikke kan debattere på. Disse påstande er jo ikke underbygget af noget som helst. Fakta er:

 At Ukraines fødselstal er faldet siden 1986 og efter 2022 er det faldet katastrofalt meget til nu 173000 mod  ca. 750000 i 1986.

At Ukraine nu er så presset antal soldater de arbejder med at mobilisere et større antal end Rusland(300000) og har sænket indkaldelsesalderen fra 27 til 25 år

"A Ukrainian soldier fighting near the city of Avdiivka -- where soldiers retreated last week to save lives -- said his unit was recently outnumbered by about 5 to 1 when dozens of Russian soldiers stormed their position, killing everyone but himself and two others."

Desperate for soldiers, Ukraine weighs unpopular plan to expand the draft | AP News

Olieprisen er f.eks.. steget 15%. Så kan jeg jo bare komme med en påstand om, at så stiger Ruslands olieindtægter også med 15%, men jeg ved jo i bund og grund ikke om det er realiserbart for dem. 

 

16
26. april kl. 09:00
Re: Frygten

Ruslands olieindtægter er fuldstændig på niveau før sanktionerne trods sanktionerne , kun gasindtægterne er nærmest reduceret kraftigt.

Det var før at Ukraine begyndte at bombe Ruslands olieproduktion. Nu har Putin måtte indføre et forbud mod eksport af raffineret olieprodukter for at sikre at de har nok til sig selv.

 

 

15
26. april kl. 07:57
Re: Frygten

EV

Jeg skriver INTET sted at vesten løber tør for penge - jeg skriver at Ruslands hær ikke løbe tør for penge.

Ruslands olieindtægter er fuldstændig på niveau før sanktionerne trods sanktionerne , kun gasindtægterne er nærmest reduceret kraftigt.

February 2024 — Monthly analysis of Russian fossil fuel exports and sanctions – Centre for Research on Energy and Clean Air

Og Specielt efter Rusland har transformeret deres økonomi til en krigsøkonomi  kan den russiske hær med Rusland indtægter ikke løbe tør for penge.

14
26. april kl. 01:44
Re: En ny Krig - En ny verdensorden

En anden foreløbig konklusion er: Rusland vil med eller uden Våbenhjælp til Ukraine meter for meter tage Ukrainsk jord og et simpelt regnestykke viser at Ukraine simpelthen løber tør for mandskab og soldater over en årrække,  forholdet er allerede 1:6 i Ruslands favør.

Det regnestykke holder ikke. Begge lande kan fortsætte med de nuværende tab uendeligt. De seneste tabstal lyder på at Ukraine har mistet 30.000 mand siden krigens start. Du angiver at der fødes 170.000 hvert år. Dertil kommer at Rusland også har meget større tab end Ukraine. Endelig så kan man ikke konkludere at et fald i fødsler er permanent. Hvis du er internt fordrevet, så er det ikke tid til at stifte familie. Men nu hvor mange har bosat sig et nyt sted i Ukraine, så får de måske flere børn igen.

13
26. april kl. 01:29
Re: Frygten

Så kan de bare læse Berlingske i dag.

 "Internationale medier har rapporteret, at den amerikanske regering har forsøgt at få Ukraine til at standse disse angreb af frygt for, at de sætter skub under de globale oliepriser." 

Upopulært op til et amerikansk præsidentvalg. Ikke desto mindre, så synes Ukraine at have fundet noget der faktisk kan knække Putin og Rusland. Jeg tænker at han ikke er så populær hvis der faktisk opstår mangel på brændstof i Rusland. Så går det hurtigt nedad for økonomien og folks levestandard. De opnår alt det som sanktionerne har fejlet med.

12
25. april kl. 22:38
Re: Frygten

Putin sidder lige så sikkert nu som før invasionen, han løber ikke tør for reservekampvogne før om 2-3 år, han har transformeret den russiske økonomi til krigsøkonomi og hæren løber derfor aldrig tør for penge. 

Russerne løber tør for penge længe inden vi gør.

11
25. april kl. 08:41
Re: Frygten

Ja MR. Rusland er også udfordret, men desværre er artiklen fra dengang, hvor  alle i vesten overbeviste sig selv om, at nu stoppede russerne for de ville løbe tør for soldater,  kampvogne, penge og Putin var syg/døende eller ville snart blive likvideret eller det russiske folk ville rejse sig mod ham.

Desværre ser det ud til Putin sidder lige så sikkert nu som før invasionen, han løber ikke tør for reservekampvogne før om 2-3 år, han har transformeret den russiske økonomi til krigsøkonomi og hæren løber derfor aldrig tør for penge. 

Og i følge ISW, som er det mest anerkendte institut for status for Ukraine-konflikten, og som stort set alle store nyhedsbureauer anvender, løber Putin  overhovedet ikke tør for soldater. Der skrives  kontrakt med 30000 nye soldater om måneden. Rusland indkalder derudover 300000 nye værnepligtige årligt. Og  så er Putin klar med en ny mobilisering på 300000 hvis han vil.

Institute for the Study of War (understandingwar.org)

Journalisten i din artikel glemmer også lidt sammenligningsgrundlaget for modsat Ukraine sørgede Putin ved sin indsættelse for at belønne russiske mødre for at føde børn og fik hævet fødselsraten fra 1,3 til 1,7 mens Ukraine forblev på 1,3 og den er nu faldet til under 1.

I 1991 var der 149 millioner i Rusland mod 52 millioner i Ukraine (Forhold 3:1). I 2022(før invasion) var der 144+6(besatte områder) millioner mod 35-37 millioner(forhold 4:1). I 2024 er der kun 27 millioner tilbage i ikke-besatte områder forhold 6:1 og fortsætter krigen 10 år endnu er forholdet helt ned på 7:1 (20 millioner)selv hvis Ruslands befolkningstal falder til 140 millioner som man mener det gør.

Så personlig ønsker jeg Ukraines sejr indenfor 1991 grænserne, men jeg tror desværre, som tingene udvikler sig,  at Zenlensky  på et tidspunkt  må erkende, at skal Ukraines folk reddes må han overveje, hvor meget land han vil afstå for en artikel 5 beskyttelse - desværre

 

 

 

10
24. april kl. 13:25
Re: Frygten

Men værst af alt har folk ikke forstået at verdenshistoriens største demografiske katastrofe lige nu udspiller sig i Ukraine - Ikke en gang Tyskland/Sovjets nedslagtning af polakkerne under anden verdeskrig kan hamle op med nedgangen i arbejdstyrken/ potentielle soldater der er i Ukraine. 

Jeg er helt enig i det, man ser det samme i Rusland: https://pov.international/putin-er-ved-at-lobe-tor-for-russere/

Og det er ikke noget der løser sig, det vil kunne ses i demografien i mange generationer...

9
24. april kl. 12:59
Re: Frygten

MR

Jeg er fuldstændig enig: Rusland´s logistiklinjer stopper jo ikke ved grænsen, de skal nedbrydes længere inde i Rusland, så som jeg skriver

"Ukraine skal stadig have massiv støtte af Vesten, men det endelige udfald for det Ukrainske folk forbliver desværre uløst trods hjælpen."

Jeg kan dog godt studse lidt over folks negative holdning til mit tidligere indlæg, tror folk  ikke på udsagnet om at der kan være økonomi bag USA´s holdning til at deres langtrækkende våben ikke må bruges i Rusland ?.

Så kan de bare læse Berlingske i dag.

"Internationale medier har rapporteret, at den amerikanske regering har forsøgt at få Ukraine til at standse disse angreb af frygt for, at de sætter skub under de globale oliepriser." 

Eller at Rusland i deres iver efter at gøre Ukraine til en Vasalstat selv er blevet det i forhold til Kina.

Men værst af alt har folk ikke forstået at verdenshistoriens største demografiske katastrofe lige nu udspiller sig i Ukraine - Ikke en gang Tyskland/Sovjets nedslagtning af polakkerne under anden verdeskrig kan hamle op med nedgangen i arbejdstyrken/ potentielle soldater der er i Ukraine. 

Ukraine outnumbered, outgunned, ground down by relentless Russia | Reuters

Selv hvis Ukraine vinder krigen vil situationen stadig være katastrofal, hvis krigen fortsætter 10 år endnu. Landet vil simpelthen forfalde økonomisk/befolkningsmæssigt i et tempo så Rusland i sidste ende vinder på et motto om,  at kan vi ikke få Ukraine kan vi smadre  landet, så det stort set kun eksisterer som et areal.

Det er ikke en hjemmefilosofi - selv hvis fødselstallet ikke falder mere vil der om 25 år være langt under  5 millioner unge der fremadrettet skal  køre landet videre der i 1991 have 52 millioner mennesker i alt.. 

 

8
24. april kl. 11:14
Frygten

Man kan tydeligt mærke den frygt der er på den russiske side af konflikten nu hvor Ukraine igen får leveret forsvarsvåben fra USA... Uha, Ukraine har allerede tabt krigen, uha den Ukrainske front er ved at kollapse osv... Sandheden er jo at Ukraine har befriet et større landområde under deres fejlslagende offensiv end russerne har erobret ved deres efterfølgende selvmordsoffensiv...

Bemærkninger om NATOs påstået udvidelser, samarbejde med nynazister og et forsøg på at retfærdiggøre russernes overgreb på en selvstændig nation... Sandheden er jo at NATO ikke har opfordret, ikke har brugt militær magt og ikke har brugt politisk magt til at tvinge nationer ind i NATO, de har lukket befolkninger ind i varmen som med rette frygter at stå uden for, når russerne vil erobre nye landområder... Er man nabo til Rusland og ikke råder over atomvåben eller er beskyttet af en organisation med atomvåben, så kan man forvente at russerne sender sine nazistiske lejetropper ind over grænsen. Gør man modstand så jævnes ens byer med jorden, befolkningen terroriseres, børn stjæles og sendes til Rusland osv. Det er et folkedrab der foregår og naturligvis skal vi hjælpe...

Og det er jo ikke første gang at russerne har brugt våbenmagt til at udvide deres landegrænser... Finland oplevede det i vinterkrigen. Estland, Letland, Litauen og Polen i blev besat efter en aftale med nazisterne... Ungarn blev invaderet i 50'erne, Tjetjenien i 90'erne osv. De befolkninger der har været under russisk kontrol kæmper for at få deres frihed.

For at komme tilbage til artiklen. Jeg er enig med Jacob Kaarsbo, vi skal ikke begrænse Ukrainernes muligheder for at forsvare deres land. Der er ikke noget militært mål i Rusland der er helligt og ikke må angribes. Russerne skal ikke have "helle" bare fordi deres bombefly står på flyverstationer i Rusland, deltager de i aggressionerne mod Ukraine eller støtter de på anden måde op om angrebskrigen mod Ukraine, så er de naturligvis lovlige mål... Også med vestlig teknologi... Stod det til mig så tillod vi Ukraine at oprette en sikkerhedszone på mindst 100-200 km ind på russisk territorium så kampene foregår der og ikke i Ukraine... Giv Ukraine teknologi til at bombe de fabrikker der laver droner, missiler, granater og kampvogne, uanset hvor i Rusland de er placeret, hjælp dem med at angribe alle de steder hvor russerne modtager våbenhjælp fra udlandet... Hjælp Ukraine med at lukke for den russiske produktion af brændstof til militæret... Det er Ukraine der er under angreb, så det er dem der vælger hvilke militære mål der giver dem mest værdi at nedkæmpe. Vi skal kun hjælpe med at leverer våbensystemer der er tilstrækkelig præcise til at vi minimerer russiske civile tab, for Ukraine er ikke i krig mod russerne, de forsvare sig imod det russiske styre...

Det er Rusland der har valgt at starte en krig, de er de eneste der kan stoppe den... Hvis russerne lægger deres våben og går hjem, stopper krigen. Hvis Ukrainerne lægger deres våben og går hjem, ophøre Ukraine med at eksisterer, men volden og folkedrabet vil fortsætte...

5
23. april kl. 15:33
Re: En ny Krig - En ny verdensorden

USA og Europa har indtil videre sejret over Rusland, men den ultimative sejrsherre er Kina der på 2 år har gjort Rusland til deres vasalstat.

...

Rusland vil med eller uden Våbenhjælp til Ukraine meter for meter tage Ukrainsk jord og et simpelt regnestykke viser at Ukraine simpelthen løber tør for mandskab og soldater over en årrække,  forholdet er allerede 1:6 i Ruslands favør.

Helt enig i dit indlæg, og derfor tror jeg også, at det er langt bedre at gå efter Kina i stedet for Putin og give dem følgende ultimatum:

Enten flytter vi (EU og USA) al produktion ud af Kina, så I ikke længere er verdens fabrik, eller også holder I nallerne væk fra Taiwan og presser Putin til at indgå en fredsaftale, hvor Rusland får lidt af de russiskvenlige, østlige regioner, som man alligevel har kæmpet om i årevis, for uden en vis sejr stopper Putin aldrig, og Ukraine bliver til gengæld medlem af Nato, hvilket er det absolut eneste, der kan give dem sikkerhed på langt sigt. Samtidig skal Krims tilhørsforhold bestemmes ved en fair folkeafstemning på Krim - evt. i mindre delområder, ligesom det skete i Sønderjylland efter 2. verdenskrig.

Men den går selvfølgelig ikke, for så kan vi måske ikke længere "tisse i bukserne for at holde varmen" ved at købe Kinaprodukter til spotpriser, der udkonkurrerer vores egne arbejdspladser incl. hele den europæiske bilindustri i løbet af få år.

Hvad har Kina egentlig at handle med? Vores egen beskæftigelse og klimaet ville alligevel få det bedre af at få flyttet produktionen hjem, og som verdens største hjemmemarked har vi en kolossal magt; men igen går den selvfølgelig ikke, for Mærsk tjener mange penge på at flytte alverdens produkter den halve jord rundt.

4
23. april kl. 13:11
En ny Krig - En ny verdensorden

Måske skyldes USA´s holdning hovedsageligt at Rusland helst ikke skulle tabe mere end de har gjort for i baggrunden lurer en gigantisk trussel mod USA og hele den verdensorden vi kender.

USA og Europa har indtil videre sejret over Rusland, men den ultimative sejrsherre er Kina der på 2 år har gjort Rusland til deres vasalstat.

Kina køber deres gas og olie i Rusland. Men bare gassen forlanger Kina,  Rusland skal sælge til det halve af verdensmarked prisen. 

Læg hertil: Al international handel i verden sker typisk i dollars specielt råvarer for så har man en valuta der kan bruges alle steder. Kina har tvunget Rusland til at modtage al energihandel i Yuan og dem kan Rusland kun bruge til handel med Kina.

Så Kina har gjort Rusland 100% afhængig af dem og folk skal huske på at Kina aldrig har glemt "fredsaftalen" for ca. 150 år siden og vil have det land tilbage de har tabt. Måske ikke gennem invasion, men hvor deres indflydelse er total.

China's global triumph impossible without some parts of the Far East back - Robert Lansing Institute

Ligeledes har USA uofficielt bedt Ukraine stoppe deres aggressive angreb på de russiske olieraffinaderier da det skader verdensøkonomien for meget. 

En anden foreløbig konklusion er: Rusland vil med eller uden Våbenhjælp til Ukraine meter for meter tage Ukrainsk jord og et simpelt regnestykke viser at Ukraine simpelthen løber tør for mandskab og soldater over en årrække,  forholdet er allerede 1:6 i Ruslands favør.

Ukraine’s Demographic Challenges | Institute of Central Europe (ies.lublin.pl)

I 1991 var der 52 millioner i Ukraine. I dag, efter udvandring frem til 2022, lavt fødselstal og 6 millioner flygtninge hvoraf 63% i følge seneste undersøgelse afviser at komme retur, er tallet mellem 25 til 29 millioner. 

Af dem er 11 millioner pensionister. Arbejdstyrken, hvor mange indkaldes, er faldet fra 17,4 millioner 10,9 millioner på 2 år . Mange af disse mennesker er tilmed internt fordrevne og er ved at stable et nyt liv op.

Fødselsraten er kollapset og ligger under en med 173000 fødsler i 2023 så befolkningen falder drastisk år for år.

Så det er måske grunden til USA ikke kan se fordelen i våbensystemer der kan ramme dybt inde i Rusland, men kun med en rækkevidde der kan smadre Ruslands logistik til fronten I Ukraine så fronten stabiliseres mest mulig og dermed håbe Rusland kører træt i en Ukrainsk forsvarskrig.

Ukraine skal stadig have massiv støtte af Vesten, men det endelige udfald for det Ukrainske folk forbliver desværre uløst trods hjælpen.

 

 

3
23. april kl. 12:22
Re: Penge er ikke produktionskapacitet

Man vinder desværre ikke en  artillerikrig uden granater. Og penge i sig selv, skaber ikke produktionskapacitet.

Usa sender ikke penge til Ukraine, de sender netop granater, missiler og våben systemer...

2
23. april kl. 11:28
Hvem angriber hvem

2 suveræne stater - Rusland og Ukraine - i konflikt skabt af Rusland, der invaderer Ukraine

Må Ukraine så svare igen med angreb i Rusland? Selvfølgelig må Ukraine det, hvis de får våben til det.

A-våben trussel fra Putin - det store monster - men er vel også klar over at en a-bombe i Ukraine kan medføre fald af Moskva

1
23. april kl. 11:19
Penge er ikke produktionskapacitet

Man vinder desværre ikke en  artillerikrig uden granater. Og penge i sig selv, skaber ikke produktionskapacitet. Hvis nogen skal være i tvivl, så er Ukraine ved at tabe krigen. Når frontafsnit bryder sammen, vil det være der, hvor flest ukraineske liv vil gå tabt. Ukraine kommer til at melde sig i ræken af vestlige fiaskoer på linje med Afghanistan, Libyen, Syrien og Irak. Men heldigvis har Rusland ikke kapaciteten til at besætte hele Ukraine... %&€/&//#.