Danmark er foregangsland: Men verdens brintproduktion er truet af mangel på politisk støtte

Plus22. september 2023 kl. 14:289
rørledning
Det Internationale Energiagentur efterlyser større politisk støtte, hvis grønne brintprojekter, som ClusterNortH2 i Nordjylland, der ses på billedet, skal fastholde det nuværende momentum. Illustration: Brintbranchen.
Danmark fremhæves i rapporten som et af de lande i Europa, der har den højeste produktion af grøn brint.
Artiklen er ældre end 30 dage

Danmark er blandt de lande i Europa med den højeste brintproduktion fra elektrolyse, fastslår ny rapport fra Det Internationale Energiagentur (IEA). Sammen med Spanien, Tyskland og Holland står de fire lande for næsten 55 procent af Europas grønne brintproduktion.

Gratis adgang i 10 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Få en forlænget erhvervsprøve
Med et erhvervsabonnement kan du få en forlænget prøveperiode.
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
remove_circle
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
9 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
9
17. oktober 2023 kl. 08:45
Brint er måske Ikke så

Brint er måske Ikke så klimavenlig, som der lægges op til:

Forsker og miljøorganisation: Lækager kan undergrave den grønne brints klimaeffekter — EnergiWatch

Velkendt risiko

Udfordringen ved brint ligger i hele værdikæden frem mod forbrænding. For opstår der lækager inden da – under produktion, transport eller anvendelse – reagerer brinten med såkaldte OH-radikaler og forlænger den potente drivhusgas metans levetid i atmosfæren. Derudover danner brint troposfærisk ozon og vanddamp, der begge bidrager til drivhuseffekten.

Imidlertid er det nuværende fokus udelukkende på, at brint ikke direkte udleder drivhusgasser, og dermed altså er klimaneutral.

"Mekanismen er ret ligetil og velforstået. Der er ikke nogen usikkerhed omkring det," siger Richard Derwent, hvis studer på området allerede i 2006 blev oversendt til EU-Kommissionen og senest er citeret af FNs klimapanel.

"Der er bare ikke andre end mig, der har udvist den store interesse for det."

8
26. september 2023 kl. 15:45
Re: Rød brint

Hvilken "farve" man giver denne brint afhænger af, hvor man har fået varmen fra - om det er fra forbrænding (med eller uden CO2-fangst), atomkraft (så varme er atomkraftværker vel ikke, men måske man en dag kan nå derhen med fusionsenergi), vedvarende energi (måske man kunne bruge en aktiv vulkan, eller koncentreret solstråling) eller noget andet. Om man bruger elektrolyse eller en anden proces er vel underordnet i denne sammenhæng, spørgsmålet er hvor man får energien fra.

7
26. september 2023 kl. 15:07
Mærsk & ammoniakken ..

I lyset af min tidligere måben over, hvordan man i alverden skulle kunne fylde Mærsk's flåde med grønt brændstof, så har jeg lige mistet hele tråden ..

https://www.maersk.com/news/articles/2021/02/23/maersk-backs-plan-to-build-europe-largest-green-ammonia-facility

6
25. september 2023 kl. 09:15
Re: Politisk støtte

Nu har jeg været tavs i debatten nogle uger, så jeg troede egentlig at alt var klaret, da jeg ikke har kritiseret det i den tid. Alligevel er problemerne (katastroferne) åbenbart de samme.

Ting tager altid længere tid end man tror. Jeg fandt omkring en kubikmeter Playboy blade fra 1970'erne i skunken på mit "nye" hus. Inde i dem findes masser af artikler med cirka de samme ting som man debatterer i dag, selv klimaforandringer er med.

5
24. september 2023 kl. 08:59
Re: Politisk støtte

Hvor er almindelig forretningsudvikling blevet af?

Tænker du her på noget som: "Det viser en analyse fra Energinet, som konkluderer, at etableringen af en jysk infrastruktur for brint vil give en samfundsøkonomisk gevinst på mellem 30 og 75 milliarder kroner frem mod 2060."?

Du har tidligere skrevet: "Ja, men jeg har store ambitioner, særligt hvis andre fører dem ud i livet.". Er 30 og 75 milliarder kroner frem mod 2060 ikke stort nok?

4
23. september 2023 kl. 21:17
Rød brint

Der findes også 'rød brint' der frembringes ved en termokemisk proces ved omkring 900 gr.

3
23. september 2023 kl. 11:29
Re: Re: Politisk støtte

I øvrigt en proces, der iflg min lettere rustne kemilære må udlede en CO2 mængde, som er 12x større end brintproduktionen.

Hov! Lidt google viser, at der også indgår spaltning af vand i dampreformering, hvilket halverer CO2 udledningen til (kun) godt 5x. Nogen der kender de aktuelle forhold? Det er nok nærliggende at varmekilden til processen er naturgas.

2
23. september 2023 kl. 11:08
Re: Politisk støtte

Jeg kan godt forstå du er skuffet, men de færreste havde nok forventet at udfordringerne med at erstatte et globalt forbrug af brint på (gæt) måske 100 mio ton fra dampreformeret naturgas, var løst på nogle uger.

I øvrigt en proces, der iflg min lettere rustne kemilære må udlede en CO2 mængde, som er 12x større end brintproduktionen.

1
23. september 2023 kl. 00:03
Politisk støtte

Der er åbenbart ingen grænser for hvor grønne vi kan blive, det kræver blot politisk støtte. Desværre lader det til at denne støtte ofte regnes i penge og ikke kun i ønsker og vilje. Hvor er almindelig forretningsudvikling blevet af?

Når man samtidig læser om at der skæres i sygehusvæsnet, ældreplejen og andet velfærd, kan jeg tænke over hvor pengene til alt det grønne egentlig kommer fra.

Nu har jeg været tavs i debatten nogle uger, så jeg troede egentlig at alt var klaret, da jeg ikke har kritiseret det i den tid. Alligevel er problemerne (katastroferne) åbenbart de samme.