Bogomtale: Tre ingeniørlederes bedste råd til den nye leder

21. januar kl. 15:00
Lilian Mogensen
Lilian Mogensen er blandt andet forhenværende direktør i ATP og Udbetaling Danmark, og nu er hun aktuel med bogen 'Dit første lederjob' om, hvordan det første lederjob kan gribes an. Illustration: Lilian Mogensen.
Del dine problemer, og find din egen ledelsesstil, lyder nogle af rådene i en ny bog skrevet til grønne ledere.
Artiklen er ældre end 30 dage

Nye krav, flere forventninger og mere ansvar. Det første lederjob er svært, men det er der råd for. I den nye bog ‘Dit første lederjob’ kommer forfatter og tidligere direktør Lilian Mogensen – i selskab med en række erfarne ledere – med gode råd og konkret inspiration til, hvordan det første lederjob skal gribes an.

Bogen er bygget op på en måde, så kapitler om aktuelle ledelsestrends, medarbejdertrivsel og typiske ledelsesdilemmaer er krydret med cases fra erhvervsledere, der deler ud af egne erfaringer.

Sparring og uenighed

En af de ledere er Henrik Winther, der til daglig er executive vice president for Cowi Danmark. Han er uddannet ingeniør og har siden 2003 haft forskellige ledelsesroller i Cowi.

Henrik Winthers bedste råd til den nye leder er at stille krav om sparring med chefen, drøfte personlige mål og være loyal over for chefens beslutninger – forstået sådan, at eventuelle uenigheder drøftes med chefen i stedet for med kolleger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En af hans pointer er desuden, at de bedste resultater ikke altid opnås ved, at lederne er enige. Han mener derimod, at det kun er godt, hvis der i beslutningsprocessen er kommet forskellige holdninger frem. Sund friktion, kalder han det.

Ræk ud

Det bedste råd fra Metroselskabets direktør Rebekka Nymark er at dele udfordringer med chefen og lederkolleger. Selv har hun erfaret, hvor vigtigt det er at række ud – det modsatte kan være direkte skadeligt for organisationen, mener hun.

»Jeg havde en forestilling om, at jeg var blevet valgt som leder, fordi jeg kunne skabe løsninger, og derfor skulle jeg ikke dele ‘mine’ problemer med andre, men bare se at få dem løst,« skriver hun om sin første lederstilling.

Men det var både slidsomt for hende selv og dårligt for virksomheden, husker hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor er det vigtigt at holde sig for øje, at løsning af problemer kræver inddragelse af ressourcer og beslutningskompetence uden for sit eget ledelsesrum, skriver Rebekka Nymark.

Find din egen stil

Som leder handler det om at tage et bevidst valg om sine ledelsesværdier og sin lederstil. Det mener Figen Cayan, der er chief of staff & senior transformation partner hos Maersk.

Hendes første lederjob var som sergent i kamptropperne i Forsvaret. Her oplevede hun, at hendes baggrund som kvinde og etnisk minoritet ikke var en fordel i den mandsdominerede militærverden, og hun besluttede sig for at bruge en anerkendende og empatisk ledelsesstil, hvilket mange af de mandlige sergenter fnøs af, husker hun.

Men i den ledelsesstil oplevede hun sig selv som autentisk, og resultatet var også en succes: Alle hendes 12 rekrutter gennemførte rekruttiden, uden at hun hævede stemmen en eneste gang.

»Ledelsesstilen smitter af på medarbejderne og bliver til en del af den kultur, der hersker. Er du en god og empatisk leder, er sandsynligheden for, at du fostrer en empatisk kultur blandt dine medarbejdere, meget stor,« skriver hun.

Lilian Mogensen: Dit første lederjob – råd & inspiration fra erfarne ledere, Djøf Forlag, 288 sider, 395 kr.
Illustration: Djøf Forlag.
Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning