Biogødning, procesvarme og PFAS-rensning: Stort pyrolyseanlæg på vej i det vestjyske

Plus4. juli 2023 kl. 09:597
DIN Forsyning
Med slam fra spildevandsrensningen vil DIN Forsyning med et pyrolyseanlæg leveret af Dall Energy producere biogødning, der er fri for PFAS, og overskudsvarme. Illustration: DIN Forsyning.
Med overskudsslam fra spildevandsrensning vil DIN Forsyning med hjælp fra et pyrolyseanlæg fra Dall Energy gøre slam til en fortsat ressource.
Artiklen er ældre end 30 dage

Gratis adgang i 10 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Få en forlænget erhvervsprøve
Med et erhvervsabonnement kan du få en forlænget prøveperiode.
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
remove_circle
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
7 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
7
1. august 2023 kl. 12:49
PFAS - skal slet ikke ende i slammet

Det bedste vil være at sikre, at der ikke kommer PFAS i slammet. Hvis DIN Forsyning opsporer kilder fra virksomheder m.v. - og sætter krav til rensning kan det resterende spildevand fra husholdninger let holde sig inden for grænseværdierne for PFAS. Og så kan fosfor, nitrogen og kulstof udbringes på marked uden anden behandling end hygejnisering

6
8. juli 2023 kl. 19:22
Re: Re: Re: Held og lykke med anlægget

ved 650 - 730 C brydes PFAS ned afhængig af holdetid.

Det nedbrydes delvist, men desværre til andre PFAS-forbindelser. Der skal mere til end bare pyrolyseanlægget. Er anlægget forsynet med "efterbrænder" eller er man tilfreds med at PFAS bare fordufter?

5
7. juli 2023 kl. 19:41
Restprodukter , forurening

Interessant at der er en måde at fjerne PFAS fra fx spildevandsslam på.

PFAS-en i pyrolysegassen kan åbenbart nedbrydes - det skal dog sikres at den brændes af ved tilstrækkelig høj temperatur, hvis det skal virke. Er der PFAS i det andet restprodukt, biogødning/biokul? Hvis vi ser bort fra ideen om at lagre biokul i jorden pga global opvarmning, ville det så være bedre at brænde restproduktet og ville asken kunne bruges som gødning? En forbrænding hvor PFAS og andre miljøfremmede stoffer ville blive nedbrudt.

Hvad bliver der af PFAS-en i bigasanlæg? Noget af det ender måske i de restfibre, som i følge artiklen kan bruges i pyrolyseanlægget.

Det bedste ville være at bruge teknologierne på en måde, så vi slipper af med forureningerne, også dem der måtte dannes i anlæggene, og undgår at forstyrre livet i jorden. Samtidigt kan der høstes energi under forbrændingsprocesserne. Selv hvis biokullet er helt uden miljøfremmedestoffer, er det noget af et eksperiment vedvarende at nedpløje det i jorden, det er åbenbart meningen det skal ophobes i så store mængder, at det gør en forskel for vore klimabidrag.

4
5. juli 2023 kl. 08:35
Re: Re: Held og lykke med anlægget

En ting forvirrer mig lidt: PFAS 'fordufter i anlægget', hvad betyder det?

Ved 650 - 730 C betyder det sandsynligvis "fordamper".

ved 650 - 730 C brydes PFAS ned afhængig af holdetid. Jeg synes litteraturen er i startfasen mht destruktion af PFAS, men mindes at have set et studie, som jeg så ikke kan finde (!), beskrivende noget der ligner det omtalte anlæg. Her nævnes 80% effektivitet, hvilket ikke er imponerende. Men det kan så øges ved en katalysator, 1 sekund over 1000 C skulle tage 99.99%. Når først PFAS er i gasform er det "kun" et spørgsmål om temperatur og holdetid. Problemet er at få PFAS i gasform og her gør anlægget jobbet.

3
4. juli 2023 kl. 20:07
Re: Held og lykke med anlægget

En ting forvirrer mig lidt: PFAS 'fordufter i anlægget', hvad betyder det?

Ved 650 - 730 C betyder det sandsynligvis "fordamper".

2
4. juli 2023 kl. 13:16
Re: Held og lykke med anlægget

PFAS kan termisk nedbrydes til HF og CO2, under ideelle forhold. Hvis forholdene ikke er ideelle nedbrydes de også (delvist) til kortkædede PFAS så som F-gasser, der har/kan have et højt GWP. Jeg håber de har tænkt sig at lave en massestrømsanalyse.

1
4. juli 2023 kl. 11:36
Held og lykke med anlægget

En ting forvirrer mig lidt: PFAS 'fordufter i anlægget', hvad betyder det? Bliver det destrueret. Det forlyder ellers fra de mange PFAS fund, at det er svært at fjerne. Spildevandsslam på landbrugsjord, ja, det er både godt og ondt. Nogle gange har det flyttet problemer fra renseanlæg til landbrug. Har tidligere arbejdet med termisk hydrolyse, der betød sterilisering af spildevandsslam, men det var ikke godt nok i Tyskland, til at slammet kunne anvendes på landbrug. Håber i også får afklaret den del, da landbruget er pålagt mange myndighedskrav.