Arbejdsgivere fravælger på forhånd nyuddannede ved jobopslag

Rekruttering, ansættelse, udvælgelse
Illustration: Bigstock. Se større version
Kun fem procent af alle STEM-jobopslag inden for de seneste seks år går efter nyuddannede. Arbejdsgivere må tage et større ansvar for at hyre nyuddannede, mener IDA, men arbejdsgiverorganisation har svært ved at genkende billedet.
22. marts 2021 kl. 15:40
errorÆldre end 30 dage

Behovet for medarbejdere med STEM-kompetencer er stort, og det har coronakrisen ikke ændret på. Alligevel kan vejen til det første job være lang for nyuddannede ingeniører og andre nyuddannede med en STEM-baggrund.

Alligevel viser en en opgørelse af stillingsopslag målrettet højuddannede, som HBS Economics har foretaget for IDA, at kun 4,7 procent af opslagene i 2020 var målrettet nyuddannede. Opgørelsen omfatter årene 2015-2020, og tallet ligger lige omkring 5 procent gennem alle årene. I 35 procent af jobannoncerne blev der specifikt søgt efter erfarne kandidater.

Morten Thiessen, formand for Ansattes Råd i IDA, kalder det bekymrende og paradoksalt, at arbejdsgiverne ikke har fokus på nyuddannede, når de skal hyre nye folk.

»Dimittenderne har den nyeste viden. De er kreative og sultne efter at vise deres værd. Naturligvis kræver det oplæring, før man får det fulde udbytte af deres potentiale, men med udsigt til mangel på højtuddannede med teknisk og naturvidenskabelig indsigt, har virksomhederne et ansvar for at holde fødekæden i gang og få de nyuddannede ind i folden,« siger han.

Få fuld adgang til Tech Management

Vi skriver til direktører, strategiske ledere og projektledere. Som Danmarks teknologifokuserede ledelsesmedie hjælper Tech Management dig med at navigere i og forstå nye teknologier, implementere de nødvendige forandringer og følge vigtige trends inden for forandringsledelse, projektledelse mv. Vi har viden og råd både til dig, som netop er gået i gang med teknologi- og strategiimplementering, og til dig, som er godt i gang. Få tilsendt tilbud

Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Tech Management
Alt indhold på Tech Management er åbent for dig, så du kan nyde det fra din computer, tablet eller mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Nyheder, interviews, tendenshistorier og meget mere, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre professionelle.
Debatten
Log ind for at deltage i den videnskabelige debat.