10 danske projekter gør sig klar til en tur i rummet med Andreas Mogensen

3. august 2022 kl. 14:18
10 danske projekter gør sig klar til en tur i rummet med Andreas Mogensen
Andreas Mogensen på rumkonferencen i marts, hvor hans næste tur til rummet blev offentliggjort. Illustration: Thomas Djursing.
Projekterne skal blandt andet filme lynnedslag fra rummet, undersøge astronauters søvn og se om VR kan forbedre astronauters helbred.
Artiklen er ældre end 30 dage

I 2015 tog Andreas Mogensen som den første dansker ud i rummet. Her arbejdede han ti dage på Den Internationale Rumstation (ISS).

I 2023 er det nu planen, at han skal afsted igen, denne gang i hele seks måneder. I den anledning har danske firmaer og forskere haft mulighed for at ansøge om at få deres projekt med på missionen.

Under rumrejsen er der nemlig afsat tid til, at astronauterne kan arbejde på nationale projekter, og nu er der fundet 10 vinder-projekter, som skal med den danske astronaut til ISS.

De projekter, der får muligheden for at komme med Andreasen Mogensen i rummet, er blevet udvalgt i et samarbejde mellem Den Europæiske Rumorganisation og Uddannelse og Forskningsministeriet efter en række kriterier. Ansøgeren skal selv være i stand til at finansiere projektet, der skal være en realistisk tidsplan for at få projektet klar til rummissionen, og projektet skal fremme den danske rumstrategi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Halvdelen af projekterne i denne omgang drejer sig om astronauternes sundhed i rummet. To af projekterne ser blandt andet på astronauters søvn, mens to andre projekter ser på, om Virtual Reality kan bruges til at forbedre astronauters fysiske og mentale helbred. Undersøgelser og forbedringer af astronauters sundhed er særligt vigtigt, hvis vi i fremtiden vil have astronauter på længere rumrejser.

Alle de projekter, der er blevet godkendt, har nu fået tilknyttet personer fra Den Europæiske Rumorganisation, der skal hjælpe med til at få projektet helt i mål. Ifølge Cecilie Tornøe, der er specialkonsulent i Uddannelses- og forskningsministeriet, forventes det at alle projekterne bliver klar til at komme med ombord i 2023. Projekterne er nu i gang med at opnå de nødvendige medicinske og sikkerhedsmæssige godkendelser. Her er de 10 godkendte projekter:

1. God søvn i rummet

Denne øresnegl er en lille EEG-måler, der kan måle astronauters hjerneaktivitet Illustration: Lars Kruse, Aarhus Universitet.

Astronauter har svært ved at få god søvn i rummet. Ifølge Sebastian Projektet Sleep In Orbit vil vi nu finde ud af præcist, hvad der foregår med astronauters hjerneaktivitet, når de sover. For at undersøge det nærmere, bliver Andreas Mogensen sendt op med øre-EEG, der er udviklet af forskere fra Aarhus Universitet. EEG målinger måler hjernens aktivitet og bliver normalt lavet med elektroder placeret over hele kraniet. Men denne øre-EEG kan placeres i øret som en øresnegl og lave EEG målinger herfra.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Du kan læse mere om projektet her: Andreas Mogensen skal på arbejde mens han sover ude i rummet

2. Naturligt lys

God søvn er vigtigt for fremtidens rumrejser, særligt når astronauter skal på længere ture. Det afspejler sig også ved, at to af de 10 projekter, der er blevet udvalgt, omhandler søvn.
Firmaet SAGA Space Architect har designet et LED panel, der simulerer naturligt dagslys. Det får Andreas Mogensen med på sin rumtur for at se, om det kan forbedre astronauters søvn.

3. Sundhed

Dårlig søvn er ikke det eneste sundhedsproblem, der kan opstå i rummet. Derfor skal Andreas Mogensen have et helbreds-overvågningssystem på under rumrejsen, der er udviklet af firmaet Danish Aerospace Company. Systemet overvåger en række sundhedsparametre under rejsen. Hvis systemet fungerer godt, kan det i fremtiden gøre rumrejser mere sikre for astronauterne, og også bruges i ekstreme miljøer på jorden.

4. En cykeltur på jorden

Motion er vigtigt for astronauters sundhed på lange rumrejser. Et lille rum uden tyngdekraft, er dog langt fra det mest praktiske eller motiverende miljø for fysisk træning.
Specielt udviklede motionscykler bliver brugt som træningsudstyr, men nu skal Virtual Reality bruges til at forbedre oplevelsen. Imens astronauterne cykler, kan de bruge VR briller til at give dem følelsen af en cykeltur på jorden.
Det er firmaet Danish Aerospace Company, der står for projektet. Målet er at forbedre astronauternes oplevelse med fysisk træning.

5. En pause i Virtual Reality

Artiklen fortsætter efter annoncen

Virtual Reality skal ikke kun hjælpe astronauternes fysiske helbred, men også hjælpe astronauterne mentalt. Den konstante og langvarige indespærringen på rumstationen kan udfordrer astronauters mentale helbred.
På denne rumrejse vil DTU Space, se om regelmæssige oplevelser i Virtual Reality, kan hjælpe astronauternes mentale helbred under rumrejsen.

6. Lyn

Sidste gang Andreas Mogensen var i rummet, var et af de projekter, som han arbejdede på, THOR-missionen ledet af DTU.
Missionen gik ud på at filme tordenstorme fra rummet med fascinerende videoer som resultat. På videoerne kan man se store glimt fra lyn, men de fortæller os ikke meget om, hvad der egentlig foregår under et lynnedslag. Lyn spreder sig nemlig så hurtigt, at almindelige kameraer ikke fanger processen.
Derfor vil DTU denne gang give Andreas Mogensen et kamera med ud i rummet, der kan opfange billedinformation 100.000 gange i sekundet. Det kan måske give os et mere præcist billede af, hvad der sker under et lynnedslag.

Se videoen af tordenvejr Andreas Mogensen filmede på hans sidste rummission her:

Remote video URL

7. Jordskin

Lys fra Jorden skinner svagt på Månen. Dette jordskin vil DMI observere ved, at der i løbet af rummissionen bliver taget billeder af Månen.
Billeder af Månen kan blive klarere når de bliver taget fra rummet, da atmosfæren ikke spreder lyset. Derfor håber DMI, at de kan få klare billeder af jordskinnet på Månen og bruge det til at lære mere om jorden.
Observationer af jordskinnet på Månen kan for eksempel bruges til at se, hvor meget energi der stråler ud af Jordens atmosfære.

Se DMI´s beskrivelse af projektet her: Andreas Mogensen kan hjælpe klimaforskere

8. Rent vand

Firmaerne Aquaporin og Danish Aerospace Company samarbejder om et projekt, hvor to vandfiltreringsmembraner skal med Andreas Mogensen i rummet.
Begge membraner skal omdanne rumstationens spildevand til rent vand, hvilket er en vigtig ressource på længere rumrejser. Det skal derfor testes, hvordan de to membraner fungerer i et miljø uden tyngdekraft.

9. 3D-print i rummet

I løbet af foråret 2023, inden Andreas Mogensen skal i rummet, bliver der sendt en 3D-printer op til rumstationen. DTU har designet et særligt print, som de gerne vil have 3D-printeren skal printe.
Denne 3D-printer kan printe i metal, og DTU´s design er designet til at teste variationen i termisk udvidelse i de 3D-printede metaldele.
Hvis 3D-printning skal bruges på fremtidige rumrejser, kan dette være vigtig viden.

10. Undervisning i rummet

Det sidste projekt skal komme de danske skolebørn til gode. En lille lego-robot skal med Andreas Mogensen op i rummet. Lego-robotten skal udstyres med sensorer og bevægelige dele, som skolebørn kan styre fra jorden. Skolebørnene kan selv være med til at bestemme hvilke data og forsøg robotten skal udføre og på den måde få en virkelighedsnær oplevelse med rumfart.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs mere om projektet her: Spacetech Denmach to bring STEM learning to schools from the International Spacestation.

Læs mere om projekterne hos Uddannelse- og Forskningsministeriet her

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning