Tøvejr volder problemer: ‘Fuld tryk’ på sydlig del af jordskred ved Ølst

26. januar kl. 11:4918
Pressemøde om Nordic Waste
Erhvervsminister Morten Bødskov (S), justitsminister Peter Hummelgaard (S) samt miljøminister Magnus Heunicke (S) holder pressemøde om Nordic Waste i København fredag den 26. januar 2024 Illustration: Ida Marie Odgaard / Ritzau Scanpix.
Nye tiltag skal forhindre forurening af Alling Å, fortæller miljøminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde fredag.
Artiklen er ældre end 30 dage

»Vi står midt i en gigantisk miljøkatastrofe,« bliver nogle af de første ord fra erhvervsminister Morten Bødskov (S), der har indkaldt til pressemøde i sit ministerium fredag formiddag for at give en status på det store jordskred på Nordic Waste, der truer med at begrave Ølst By.

Ved hans side står miljøminister Magnus Heunicke (S), der som noget af det første adresserer de seneste dages meldinger om, at jordskreddet er bremset op

»Det er korrekt, at den østlige del af jordskreddet stilner lidt af, men der er stadig fuld tryk på den sydlige del ned mod transformerstationen,« siger han og tilføjer, at truslen med forurening af Alling Å stadig ikke er afblæst.

Tværtimod.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efter flere dages tøvejr volder vandmasserne nu »de største problemer«, fortæller miljøministeren og forklarer, at man er nødt til at ty til nye løsninger for at holde forurenet vand væk fra Alling Å. Man arbejder med en »kraftig forlængelse og udbygning af rør«, fortæller han.

»Jordvoldene til at stoppe det forurenede vand er nu helt mættet med vand. Pumperne kører på højtryk,« siger han.

Vandet i Alling Å skal nu føres uden om jordskreddet på Nordic Waste helt ude ved E45-motorvejen, der ligger omkring 1,5 kilometer væk fra Nordic Waste. Der skal anlægges en spunsvæg og flere forsinkelsesbassiner for at holde det forurenede vand væk, fortæller miljøministeren.

Regeringen betaler lige nu regningen for at »afværge at vi får en miljøkatastrofe og arbejder med at få Nordic Waste eller virksomheder eller personer til at hæfte efter ‘forureneren betaler-princippet’. 

»Hvorfor siger han ikke noget?«

Erhvervsminister Morten Bødskov nævner flere gange Torben Østergaard-Nielsen, der sammen med sine to døtre ejer størstedelen af Nordic Waste. Mangemilliardæren har ifølge ministeren »haft alle muligheder for at tage et større ansvar, svare på spørgsmål og bidrage til oprydningen, som er en kæmpe opgave for myndighederne«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Hvorfor siger han ikke noget? Hvorfor vil han ikke være med til at betale mere til oprydningen?,« spørger Morten Bødskov retorisk.

Det kom desuden frem på pressemødet, at Kammeradvokaten er gået i gang med en undersøgelse, der skal klarlægge de juridiske muligheder. Det omfatter også, hvorvidt der er et strafferetligt grundlag for at stille enkeltpersoner til ansvar for situationen.

Det kan ende med flere års fængsel, som Ingeniøren tidligere har kunnet fortælle, men miljøminister Magnus Heunicke holder tilbage med at udtale sig yderligere, før Kammeradvokaten kommer med sine konklusioner. Han understreger, at »det er meget tidligt i den her proces«.

»Når regeringen modtager Kammeradvokatens anbefalinger, vil vi drøfte dem med Folketinget,« siger han.

18 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
17
28. januar kl. 11:30
Re: §52-tilladelse 2018; anlæg 8-10 betyder?

Lone jeg er ret sikker på at geoteknikere har formler mm der giver de svar omkring skridning. For det efterhånden ret berømte Øst plastisk ler ligger skridningsgrænserne vis indenfor 2-6% og med forsigtighedsprincip skal man under 2% gætter jeg på. I mit sprog betyder det man faktisk kun kan bunke jord op i disse mænger på en helt vandret plads - hvis der er plastisk "ala Ølst" ler som bund. Leret er smart fordi det er rimelig vandtæt, men så skal der jo etableres afledning af vand på pladsen og evt rensning af dette. Det fortoner sig lidt i tågerne om det har fundet sted i Ølst. 

Nu er medier og os anre ret enøjede pga mangel på info, men jeg har endnu ikke set en positiv finding i dokumenter, tilladelser i sammenhæng med Ølst området. 
Og bakken hvorpå man har deponeret går fra kote 20m ved den gamle landevej og op til kote 52m vest ved toppen af bakkeryggen. Det bedste ved bakken er at det er en fin ski og kælkebakke :- ) Den er dejlig stejl

16
27. januar kl. 14:56
Re: tilsynets og andres pligter

kommunen skal nok ikke kun føre tilsyn jf. §52-sagen, men også ud fra sine egne miljøgodkendelser. Dertil - uanset om det står i et vilkår eller ej - så har både myndighed og alle andre med roller på stedet vel en melde og/eller handlepligt, når de ser noget, der skriger til himlen.  Dermed også en tænk-selv-pligt. 

 

Spørgsmålet er, hvilken lovgivning geotekniske krav nævnes i/kunne høre ind under. Evt. bygge- anlægslove(?), såsom "Bekendtgørelse om bygge- og anlægsarbejde" https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2021/2107

"§ 34. Jordarbejde, herunder udgravning til byggegruber, rør, kabler m.v., skal udføres med passende skråningsanlæg eller brug af afstivning eller anden egnet foranstaltning, så fare for jordskred er effektivt imødegået.

Stk. 2. Foranstaltningerne skal træffes under hensyn til jordens beskaffenhed, f.eks. nærliggende ældre udgravninger med løsere fyld, samt påvirkninger fra vejrliget. Der skal desuden tages hensyn til særlige belastninger tæt på udgravningen eller aktiviteter i området, der kan bevirke rystelser.

Stk. 3. Inden jordarbejde påbegyndes, skal der træffes foranstaltninger til at identificere risici i forbindelse med eventuelle installationer, underjordiske kabler og andre distributionssystemer, således at disse risici kan nedsættes til et minimum. Der skal om nødvendigt gennemføres undersøgelser af jordbundsforholdene, f.eks. som følge af tidligere aktiviteter på arealet.

Men dér står  så vist ikke noget om tilladelsesmyndigheder. Uden at vide det med sikkerhed, så tror jeg, at geoteknik i grove træk er noget, bygherrer herhjemme reelt selv har ansvaret for, jf. eksisterende lovgivning. Selv om vi kan blive enige om, at myndighederne burde have reageret på jordskredstegn og alm. viden i denne sag. 

15
27. januar kl. 13:10
Re: §52-tilladelse 2018; anlæg 8-10 betyder?

Man kan sagtens udtage jordprøver fra de enkelte læs og helt præcis få fastlagt vandindhold og jordens egnethed til etablering af den ønskede opfyldning. 
Det har man bare ikke krævet fra regionens side, hvilket gør at kommunens tilsyn ikke kontrollerer dette. Se Deadline 24 januar hvor kommunen forklarer sig.  

14
27. januar kl. 13:06
svarede Lone Bech [8]
Re: skråninger, enheder

jeg har lige brug for selv at skelne mellem %'er og forholdstal mht. angivelse af skråninger. Som en service til ligestillede: 

anlæg            hældning

1:2                  0,5     50%

1:4                 0,25    25%    

1:8                 0,125  12,5%

1:10               0,1       10%

1:12            ~0,083   ~8%

1:17            ~0,06      ~6%

 

Bunden i lergraven på de stejlere steder er så i den højere ende af skalaen. 

Mens typiske brugte anlæg ved opfyld i råstofgrave/efterladte skråninger ligger i midten og landeveje i den lave ende. 

Hér en top 20 over stejleste vejstrækninger: https://danskebjerge.dk/artikler-stejlesteveje2.htm 

       

13
27. januar kl. 12:42
Re: Rørlæg åen og flytte Ølst.

Eller grave et stort hul og smide jorden ned i det. ;-)

Man kunne også starte med 1/2 hul for at se om det virker 😀

12
27. januar kl. 11:57
Re: §52-tilladelse 2018; anlæg 8-10 betyder?

ja, og især i modvind. Men at lægge jordfyld alm. på, kan man godt, selv om det  nok ville udløse et læserbrev eller to.

 

Man skulle tro, at geoteknikere ligger inde med formler, der fortæller hvornår en en jorddynge af given vægt og viskositet begynder at glide ned af et underlag med en given hældning og  given overflademodstand (eller mangel på samme). 

Eller i det mindst udregne nogle grænsetilfælde?: 

a. under et bestemt vægt, hældning mv. vil jorden med meget stor sikkerhed ikke løbe nogle steder. Ligesom en skefuld pandekagedej lagt på den ene kant på en stor, svagt hældende pande nok ikke når at løbe helt tværs over panden. 

b. over en given vægt, hældning osv., vil jorden med stor sandsynlighed bevæge sig et længere stykke. Ligesom en Magrethe-skål pandekagedej fyldt på en smørdækket pande med stor sandsynlighed vil give overløb.

Pt. tyder ikke meget på, at man i denne sag er nået så langt i de geotekniske vurderinger, at man kunne konkludere noget om stabiliteten på et fagligt sundt grundlag.  

11
27. januar kl. 11:55
svarede Lone Bech [8]
Re: §52-tilladelse 2018; anlæg 8-10 betyder?

Ja, hvad er en lille hældning. Vore vejregler siger at landeveje højst må anlægges med 6% stigning og det passer sådan nogenlunde med hældninger på danske bakker. Hælder vejen mere bliver der skiltet med advarselstavle. 
Her har vi så op til dobbelt så kraftig stigning. 
Med sandjord, moderat vandindhold og god komprimering vil man godt kunne etablere en skråning som angivet. Opgravet jord med muld og lerpartikler og udsat for vejrliget, vil være fyldt med vand og praktisk taget umulig at komprimere. Bæreevnen vil være lav og vandets passage gennem sådan en jord vil være vanskelig og udsat for vejrliget vil vandindholdet øges. 
Man kunne så sige at det burde opfyldningsfirmaet vide og derfor indskrænke sig til kun at modtage grus og sand. Man kan så sige at det burde regionens og kommunens  tilsyn også vide og derfor kræve dokumention for at andet fyld blev undersøgt for vandindhold og evne til indbygning i en stejl bakke. 

10
27. januar kl. 11:13
Re: §52-tilladelse 2018; anlæg 8-10 betyder?

Relativt er også, hvad "bakken" består af. Særligt partikkelstørrelsesfordelingen har betydning. Fundamentet for denne "bakke" eller anlæg om man vil har meget større betydning end hvad de fleste tror, særligt ved et højt vandtryk.

9
27. januar kl. 10:29
svarede Lone Bech [8]
Re: §52-tilladelse 2018; anlæg 8-10 betyder?

hvilket godt nok hælder stadigvæk, men  ganske svagt

alt er som bekendt relativt! ;)

Men 10 - 11% svarer vist sort set til hældningen på Frederiksberg Bakke - så må man selv afgøre, om dét er lidt eller meget...kommer man cyklende mod vest, vil de fleste sikker opleve det som en 'moderat kraftig' stigning!? :)

8
27. januar kl. 09:17
Re: §52-tilladelse 2018; anlæg 8-10 betyder?

link til tilladelsen:

https://www.rm.dk/SysSiteAssets/regional-udvikling/ru/klima-og-miljo/rastoffer/returjord/2018/31082018-olst-lergrav-52-dispensation-til-at-modtage-ren-og-let-forurenet-jord.pdf

Nu er jeg ikke geotekniker, vil derfor gerne have uddybet: "Regionen har fastsat at opfyldet skal lægges med hældninger mellem 10 og 12 %, formentlig helt uvidende om at denne hældning er umulig for almindeligt opfyld..","..skråninger etableret med anlæg 8-10 mod syd og øst..".

umiddelbart ville jeg tro, at 10-12%  hhv. anlæg  8-10, betyder anlæg 1/10-1/12, hhv. 1/8-1/10, hvilket godt nok hælder stadigvæk, men  ganske svagt. Hvilket burde være nemt at etablere i alm. fyld. Eller hvordan skal det ellers forstås?

7
26. januar kl. 19:24
svarede Lone Bech [5]
Re: visse geoteknikere er på andejagt?

Hej Lone. I Randers kommunes miljøgodkendelse af 31 aug 2018 er anført under punkt 

3.2 Hovedhensyn mht godkendelse 

at arealet retableres med:

…..  skråninger etableret med anlæg 8-10 mod syd og øst.  
Miljøudvalgsformanden refererede i interview i deadline at det var det krav fra regionen som afstedkom at hans tilsynsfolk ikke havde reageret på de anlagte skråninger.

Nå det er sagt, må jeg sige at det endnu ikke er lykkedes mig at finde regionens tilladelse, så altså, jeg tog nok munden lidt for fuld, ved at henvise til regionen med baggrund i en udtalelse i et fjernsynsprogram. Jeg har gjort mig anstrengelser for at finde regionens bidrag på tryk, men det er endnu ikke lykkedes.

 

6
26. januar kl. 18:28
Re: Rørlæg åen og flytte Ølst.

Helt enig, alt andet er spild af penge.

5
26. januar kl. 17:21
Re: visse geoteknikere er på andejagt?

Regionen har fastsat at opfyldet skal lægges med hældninger mellem 10 og 12 %,

nej, det har den ikke. Vilkår ang. skråninger/hældninger indgik slet ikke i §52-tilladelsen af 31-08-2018, ej heller den tidligere tilladelse fra 2003. (Selv om den type vilkår ses i mange andre tilladelser af samme art). Den and kan du  så roligt slippe løs igen. 

Til gengæld står der i tilladelsens tekstdel: 

"..Ansøgningen er en udvidelse af areal og forureningsgrad af en eksisterende § 52-dispensation til ren jord, dateret 22. september 2003. Formålet er dels at forkorte tidshorisonten for færdiggørelse af projektet og for samtidigt, at kunne forhindre yderligere sætningsskader af de eksisterende skråninger..."

Den vending mener jeg også, at kommunen har brugt i nogle af sine skriverier. Så både ansøger og myndigheder var bevidste om skred i 2018og løste det problem ved at hælde ekstraordinært meget fyldjord på i fremskyndet tempo.  

4
26. januar kl. 15:43
Re: Rørlæg åen og flytte Ølst.

Eller grave et stort hul og smide jorden ned i det. ;-)

3
26. januar kl. 15:32
Rørlæg åen og flytte Ølst.
  • I stedet for at flytte millioner af tons forurenet  jord, som ingen vil have, kunne man  måske overveje at lade jorden skride og bygge nye huse til borgerne i Ølst. Det vil næppe løbe op i 2,2mia.
2
26. januar kl. 15:05
Politikere og myndigheder opfører sig ynkeligt

Den absolut afgørende faktor i denne katastrofe skyldes regionens og kommunens fraværende viden om problemer med opfyld og jord. 
Jordforureningsloven er helt klar, det er forbudt at opfylde råstofgrave, med mindre alle vilkår for opfyldning  i hvert enkelt tilfælde fastsættes af regionen.  
Loven  har dog ikke forudset, at regionen ikke har folk, der har forstand på opfyld. Regionen har fastsat at opfyldet skal lægges med hældninger mellem 10 og 12 %, formentlig helt uvidende om at denne hældning er umulig for almindeligt opfyld. 
De har end ikke haft så megen viden, at de har stillet krav om at opfyldningsentreprenøren skulle sikre en geoteknisk undersøgelse af jordens styrke/beskaffenhed inden indbygning. 
Denne fatale mangel på indsigt hos de der både giver tilladelse til og fører tilsyn med opfyldningen, fører til en fatal katastrofe som næsten alene kan adresseres hos myndighederne.  
Vi har som samfund tjent penge på ikke at have besværlige teknikere ansat i vore administrationer, hvilket er et helt legalt standpunkt. Man skal bare ikke klynke når konsekvenserne viser sig. 
Forleden skulle jeg bruge nogle statiske beregninger i en kommune, men stadsarkitekten havde besluttet at spare kopieringen af disse væk ved overgangen til det digitale bygningsarkiv. Det er en helt anden klasse men udtryk for politikernes og administrationens udviste mangel på forståelse for teknik. 
Politikerne har været de første til at kaste med sten, men de bor i et glashus. 

 

 

 

 

 

1
26. januar kl. 14:33
Godt at ministeren erkender at

Godt at ministeren erkender at usædvaneligt meget nedbør gør det svært at arbejde i området. Mon ikke mange love skal opdateres til et klima med mere vind, nedbør ..