To kilometer lang højvandsmur skal beskytte Esbjerg

Via JydskeVestkysten19. februar kl. 11:24
Højvandsmur i Lemvig
Lemvig Havn er beskyttet af en højvandsmur. Nu skal Esbjerg beslutte, om byen også vil have en 2 km lang variant. Illustration: Kystdirektoratet.

I aften skal byrådet i Esbjerg tage stilling til, om der skal kastes næsten 50 mio. kroner efter en stormflodssikring af byen.

Værnet består af en cirka to kilometer lang højvandsmur med en højde på 90 cm.  Den skal etableres på den vestlige side af H. E. Bluhmes Vej/Adgangsvejen på strækningen fra Esbjerg Strand mod nord til Niels Juels Gade mod syd, fremgår det af en indstilling til byrådet.

Den er dimensioneret, så den ventes at kunne sikre mod stormfloder svarende til den, der ramte Esbjerg Havn i 1981. Vandstanden dengang på 4,3 meter er den højeste nogensinde målt af DMI i i havnen.

Kystdirektoratet beskriver en højvandsmur som 'en fritstående konstruktion af beton, sten, træ, metal eller andre materialer med holdbarhed i marint miljø,' der ofte bliver bygget i områder, hvor der ikke er plads til et dige. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Ofte er der åbninger i muren, og de kan fungere som passage for gående eller kørende trafik. Disse åbninger kan lukkes med porte eller skotter, når der er optræk til ekstremt vejr,« lyder beskrivelsen.

Kystdirektoratet støtter med 17 mio. kroner, mens kommunen selv skal finde 47 mio. kroner i anlægsbudgettet for de kommende år. Såfremt byrådet stemmer ja, er det planen, at projekteringen begynder senere i år.

Fra den statslige kystsikringspulje på 150 mio. kroner har seks andre projekter, foruden Esbjergs vandmur, fået tilsagn.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning