1 procent mindre dyb søvn øger risiko for demens med 27 procent

Via New Atlas31. oktober 2023 kl. 13:20
sove seng søvn
Illustration: New Africa, Bigstock.
En ny undersøgelse fra forskere ved det australske Monash University på, at en reduktion i dyb søvn er relateret til demensrisiko hos mennesker over 60.

Det er vigtigt at få sin søvn, ikke mindst når man runder de 60 år. I en ny undersøgelse har forskere fra det australske Monash University undersøgt sammenhængen mellem længden af den dybe søvn – også kaldet slow wave-søvn – og risikoen for demens. 

Resultaterne viser, at denne risiko øges med 27 procent for hver procent, personer på 60 år og derover, mister af den dybe søvn. Det skriver tech-mediet New Atlas.

I studiet indgår to undersøgelser af nattesøvnen blandt 346 deltagere i to perioder: 1995 til 1998 og 1998 til 2001. Gennemsnitsalderen for deltagerne var 69, og omkring halvdelen var kvinder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi brugte disse søvnundersøgelser til at undersøge, hvordan slow-wave-søvn ændrer sig med aldring, og om ændringer i slow-wave-søvnprocenten var forbundet med risikoen for demens senere i livet op til 17 år senere,« siger Matthew Pase, en af undersøgelsens medforfattere til New Atlas.

17 års opfølgning viste, at der var 52 demenstilfælde, og justeret for alder, køn, genetiske faktorer, rygestatus, brug af sovemedicin, angstdæmpende og antidepressiv medicin, var hvert procents fald i dyb søvn om året forbundet med en stigning på 27 procent i risikoen for demens.

Studiet er publiceret i den peer reviewede publikation JAMA Neurology, der udgives af American Medical Association.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning