I dette holdningsstof udtrykker forfatteren sin personlige holdning om emnet.

Vi skal opruste betydeligt på den digitale front

17. december 2020 kl. 09:34
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det danske samfund er dybt afhængigt af digitalisering og digitale teknologier, og det gælder for alle brancher og områder, inklusive den offentlige sektor. Vi har under covid-19-krisen set digitale teknologier være aldeles afgørende for, at det er lykkedes at holde store dele af samfundet kørende på trods af en stort set total nedlukning. 

Danmark er på mange områder i front med hensyn til digitalisering. Vi er rigtig godt stillet med digitalisering i det offentlige, vi har stærke it-forskergrupper på alle universiteterne, og vi har generelt et erhvervsliv, der er godt kørende. Men hvis vi skal fastholde dette høje niveau og sikre vores velfærd, så er det nødvendigt, at der investeres markant mere i digitalisering i Danmark.

Den investering er afgørende for, at danske virksomheder og den offentlige sektor fortsat vil have adgang til højt kvalificerede it-specialister og viden om digitale teknologier.

Indsatsen skal forstærkes

Artiklen fortsætter efter annoncen

I forhold til kapacitetsopbygning på universiteterne har man igangsat et nyt nationalt Center for Forskning i Digitale Teknologier – DIREC, som skal udbygge kapaciteten inden for forskning, innovation og uddannelse i Danmark. Centeret er en unik alliance mellem syv danske universiteter og Alexandra Instituttet inden for digitale teknologier. DIREC er støttet med 100 millioner kroner af Danmarks Innovationsfond, og de deltagende universiteter og virksomheder lægger tilsammen yderligere 150 millioner kroner. Centeret skal medvirke til at øge volumen af forskere og uddanne flere hardcore it-eksperter, samt at sikre samarbejder med virksomhederne om at udnytte nye digitale teknologier. Det er en god start, men der skal mere til. Danmark skal investere i både digital infrastruktur, it-baserede virksomheder og kapacitet i it-forskning, innovation og uddannelse.

Lad os starte med den digitale infrastruktur. Vi mener, at den bør behandles på lige fod med den fysiske infrastruktur, som vi kender modellen fra vores veje, jernbaner, vand, elektricitet, mm. Man kan ikke drive virksomhed i dagens Danmark, hvis der ikke er ordentligt mobil- og bredbåndsdækning. Det burde være klart for alle nu, hvor rigtigt mange af os har været henvist til at arbejde hjemme. Det er også nødvendigt, at samfundet prioriterer den digitale infrastruktur højere, end man gør i dag, og ikke blot overlader dette til markedskræfterne. De sidste par år har der været afsat cirka 300 millioner kroner på finansloven til bredbånd, men i det nuværende forslag er dette taget ud. Uanset er 300 millioner kroner alt for lidt og slet ikke i samme størrelsesorden som de mange milliarder, man bruger på eksempelvis motorvej.

Fremtidens vækstvirksomheder er it-baserede

De it-baserede virksomheder i Danmark skal stå helt skarpt i konkurrencen mod de internationale konkurrenter. Hvis vi ser på udviklingen inden for nye virksomheder og vækst, så er det i høj grad it- og it-baserede virksomheder, der vokser, og de største virksomheder internationalt er stadig virksomheder som Google, Apple, Facebook, Microsoft og Amazon. Man må derfor forvente, at en væsentlig del af nye virksomheder og vækstvirksomheder i høj grad er it-baserede. I nyere tid er der heldigvis i Danmark skabt en række store virksomheder (unicorns) som Tradeshift, Sitecore, Zendesk, Netcompany, Systematic, Unity, JobIndex, Saxo Bank og Just-eat, som alle er it-virksomheder eller it-baserede. Desværre er flere af dem rykket til USA blandt andet på grund af mangel på it-folk i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det bringer os til vores sidste, men absolut mest nødvendige investering: Opbygning af it-kapaciteter i Danmark. Vi ser klart en kapacitetsudfordring hos virksomhederne, hvor der er behov for langt flere it-specialister ligesom ibrugtagning af nye teknologier som kunstig intelligens, internet-of-things, big data, m.fl. halter mange steder.  Der er også behov for, at langt flere virksomheder investerer i forskning i digitale teknologier. 

Et første skridt er samarbejde gennem DIREC. Vi glæder os til at komme i gang og bringe Danmark i front på de nævnte parametre. Der skal uden tvivl meget mere investering til, men nu er vi i gang – heldigvis.

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til vores debatredaktion på debat@ing.dk

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning