Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Trafikplan 2023 er tom for ambitioner for godstrafikken

12. maj 2023 kl. 10:5911
Trafikplan 2023
Illustration: Foto fra ‘Trafikplan 2023’, Trafikstyrelsen.
IDA Rail har ikke mange roser til Trafikstyrelsens Trafikplan 2023 og peger bl.a. på planens manglende visioner for godstrafikken.
Artiklen er ældre end 30 dage

Når du læser dette, har Trafikstyrelsen modtaget høringssvarene til sin ‘Trafikplan for den statslige jernbane’ (Trafikplan 2023). Et af svarene kommer fra IDA Rail, fordi vi mener, det er vigtigt, at vi som ingeniører giver vores mening til kende, når styrelsen med ansvar for Danmarks udvikling af togtrafikken har udarbejdet en plan for jernbanens fremtid. Trafikplan 2023 omtaler alene persontrafikken på den statslige infrastruktur. Der er ikke et ord om godstrafik. Netop udviklingen af gods på jernbane vil være til gavn for landet. Mere om det lidt senere.

Den danske jernbane burde have et stort potentiale og alt andet lige kunne tiltrække flere passagerer og mere godstransport, end det er tilfældet i dag. Derfor er det meget tankevækkende, at forventningerne til passagervækst er så lave, som de er fremstillet i høringsudgaven af trafikplanen, og meget forskellige fra den udvikling, der forventes i vores nabolande.

Meget kort kan det konstateres, at der mest af alt bliver tale om et status quo, efter at der er investeret milliarder i jernbanen. Værst af alt, at en investering på 100 milliarder kroner risikerer ikke at gøre nogen forskel.

Imens ser vi en transportindustri, som er i gang med at frembringe store offentlige investeringer til at elektrificere vejtrafikken. Det bliver helt galt, når man sammenholder en mulig investering på cirka 6 milliarder i at elektrificere motorvejen mellem Øresund og Femern, så lastbiler med strømaftager på taget kan oplade, mens de kører 80 km/t i det inderste motorvejsspor. Milliarderne kunne investeres i en fuld elektrificering af jernbanen og til at sikre, at godstransport på jernbane igen er muligt inden for landets grænser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Køreledninger over motorvejen mellem Sverige og Tyskland vil tilgodese transitgodset på lastbil – det eksakt samme gods, som skal langt og dermed burde køres med tog. Det er langt mere energieffektivt og nedbringer lastbiltrafikken på vores motorveje. Og så har det også en positiv virkning på støj samt nedslidning af vejene.

Om ti år (2033) vil den statslige jernbane tage sig markant anderledes ud. Hovedstrækningerne vil være elektrificeret. På de regionale baner og lokalbanerne vil der køre batteridrevne passagertog. Signalprogrammet forventes at være udrullet på alle strækninger, og hastigheden vil være øget til 200 km/t på hovednettet, og på de øvrige strækninger vil hastigheden være op til 160 km/t. Ud over den faste forbindelse under Femern vil den nye højhastighedsstrækning på Vestfyn og den ny regionalbane Aarhus-Silkeborg være ibrugtaget. S-togene vil køre helt til Roskilde.

Det er afgørende, at den statslige jernbane er attraktiv og tager en større markedsandel af den samlede trafikvækst. Ellers vil de betydelige investeringer, der er foretaget siden 2010, i realiteten have væsentlig længere tilbagebetalingstid end forventet og i værste fald være spildt.

IDA Rail har i sit høringssvar anbefalet, at Trafikplan 2023 sætter fokus på potentialerne i den statslige jernbane på kort sigt (2033) og på længere sigt (2043), så investeringerne kommer til nytte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For år 2033 anbefaler vi, at der skitseres et samlet billede af det danske jernbanenet med opdeling af strækningerne efter kapacitet, hastigheder, stationer, mulige rejsetider mellem knudepunkter og passagerpotentiale. Altså et kvalificeret bud på en netredegørelse for den statslige jernbane i 2033. På denne måde vil grundforudsætningerne være på plads, inden man begynder på ønskelisten for mulige trafikscenarier.

IDA Rail ser ikke godstransport med ellastbiler som et energieffektivt alternativ, og vi savner, at der laves en trafikplan, som også redegør for en godsstrategi med det formål at opnå klimaneutralitet. En trafikplan for godstransport skal koordineres med trafikplanen for persontrafik, fordi det er den samme sporkapacitet, som brugerne skal anvende.

Foruden er den bedre udnyttelse af energien ved transport på tog vil det frigøre kapacitet på landets motorvejsnet, hvor der i dag på mange hovedstrækninger primært kører lastbiler i det inderste motorvejsspor.

IDA Rail mener, at de primære mål med den moderne, klimavenlige og bæredygtige jernbane skal være at kunne tilbyde hurtig og attraktiv togtransport på kryds og tværs af landet. Det gælder både den trafik, der forventes at kunne køres kommercielt uden statsligt tilskud, og den trafik, der kræver statslig støtte.

Afslutningsvis mangler Trafikplanen at sætte minimumskrav til kommerciel indenlandsk fjerntrafik, generelle servicemål og kvalitetsmål. Formålet skal være at øge markedsandelen for erhvervsrejser og pendling, så jernbanen kan forrente investeringerne og allerhelst være selvfinansierende. Servicemål og kvalitet for international persontrafik skal fastlægges på fælles europæisk plan med formålet at øge markedsandelen for erhvervsrejser og pendling.

Jernbanen er vigtig for den grønne omstilling af transportsektoren og det er afgørende, at vi har de rette ambitioner for den.

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til vores debatredaktion på debat@ing.dk

11 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
11
22. maj 2023 kl. 05:50
Jeg er sikker på at de…

Jeg er sikker på at de fleste danske ville blive meget forbavset over hvor meget nytænkning og udvikling der ville ske, hvis vi lod Svenskerne overtage de danske skinner.

Præcis. Min erfaring er også, at de er langt foran os danskere på jernbanesiden. Vi har ikke engang elektrificeret vores hovedstrækninger - det havde svenskerne før vi fik TV i Danmark.

Men det virker også som om, der er en slags "misundelse" fra Banedanmark/DSB's side over svenskerne og deres jernbane. I årevis har vi hørt på påstanden om, at forsinkelserne på Kystbanen skyldtes forsinkede tog fra Sverige, elgpåkørsler og jeg ved ikke hvad. Virkeligheden er jo, at det er Københavns Hovedbanegård og Røret, der giver forsinkede tog. Ikke svenskerne.

Det burde man jo blandt andet have koncentreret sig om at fixe, fremfor at skyde skylden på kollegerne i nabolandet.

10
20. maj 2023 kl. 23:42
Måske er jernbanen bare…

Måske er jernbanen bare fortid, eller måske er vi ikke dygtige nok til at nytænke og udvikle jernbanen, på en konkurrencedygtig måde?

Jeg er sikker på at de fleste danske ville blive meget forbavset over hvor meget nytænkning og udvikling der ville ske, hvis vi lod Svenskerne overtage de danske skinner.

9
20. maj 2023 kl. 22:44
Måske er jernbanen bare…

Måske er jernbanen bare fortid, eller måske er vi ikke dygtige nok til at nytænke og udvikle jernbanen, på en konkurrencedygtig måde?

Det kan jo være at det ændrer sig, når man med de nye km-afgifter begynder at lade lastvognene medfinansiere det slid, som de påfører vejene.

Indtil videre har lastvognstransporten jo været voldsomt subsidieret her til lands.

8
19. maj 2023 kl. 01:46
Som mangeårig glad…

Som mangeårig glad jernbanebruger, hvilket jeg forsat er, oplever jeg, at det virker til, at jernbanen ikke har kunne følge med teknologi- og prisudviklingen på andre transportformer.

Ud over det medfødte problem "single point of failure", og måske et andet, mindre forstået, medfødt problem mht. at få tilstrækkelig "economy of scale" i dele af værdikæden. Gør det ikke situationen bedre, hvis man belaster jernbanens konkurrenceevne med store politisk besluttede forkromede investeringsprojekter "big is beautiful", som kan være svære at få økonomi i, og måske meget snart kan blive "sunken cost" pga. den teknologiske udvikling.

Der er det grundlæggende problem med al investering, i produktionsapparat og bygninger, at det samtidigt medfører afsæt af ressourcer til løbende vedligehold - samt, ikke mindst, afsæt af ressourcer til re-investering, når den oprindelige investering engang skal totalrenoveres (genanskaffes).

Og meget snart kan man bliver yderligere konkurrenceudsat af (TAAS) Transportation As A Service, forestil jer selvkørende dør til dør transport som en månedsbetalt fast pris abonnementsservice a la streamingtjenester...

Det hjælper ikke, at vi forsøger at give jernbanen kunstigt åndedræt med miljørigtige argumenter, når forskellen til alternativer bliver større og større, år for år, "It's the economy, stupid".

Måske er jernbanen bare fortid, eller måske er vi ikke dygtige nok til at nytænke og udvikle jernbanen, på en konkurrencedygtig måde?

Der er dog måske lidt håb forude: https://cleantechnica.com/2023/05/18/new-autonomous-battery-electric-trains-are-coming-for-your-diesel/ https://cleantechnica.com/2023/03/24/its-an-electric-train-but-dont-call-it-an-electric-train/ https://cleantechnica.com/2022/02/03/caterpillar-hops-on-electric-train-craze-with-massive-10-locomotive-deal/

7
17. maj 2023 kl. 19:19
For the record: Der er flere…

For the record: Der er flere eksempler på at frisk frugt og andet kolonial distribueres op til flere dage hurtigere, når jernbane er involveret i logistikkæden, ligesom gods fra Italien faktisk er op til 24 timer hurtigere fremme med tog end med lastbil.

Hej Lasse jeg har ihvertfald trukket 24 ton ris hjem fra Milano under 40 timer total ,uden nævneværdige brud på kørehviletiderne, da jeg lå på vejene ,. Hvis det jawer kan 2 mand nok gøre det under 25 timer. Det gør jernbanen ikke på 16 timer med godstogsspeed det er helt sikkert og slet ikke hvis alt gods er på banen , der er ikke mange der fatter hvor meget gods der er på vejene til enhver tid, jernbanenettet kan måske lige klare det indtil den første personpåkørsel uafvendeligt sker , 3 timers breakdown på en hovedlinje vil være en katastrofe af astronomiske dimensioner.

6
17. maj 2023 kl. 13:58
Med jernbanen havner du i…

Med jernbanen havner du i risikoen for single point of failure. Hvor tit hører vi ikke at togdriften er indstillet af en eller anden grund

Det er i meget stort omfang et specielt dansk problem, fordi vi, som et af eneste europæiske lande, overhovedet ikke har redundans på hovedstrækningerne.

Det skyldes i bund og grund at stål altid har været importvare og derfor blev den danske jernbane kun udbygget til det som forsvaret krævede. Det er f.eks alene af hensyn til forsvarets (datidige) behov at vi har Jernbane til Thisted og Frederikshavn.

Hvis Danmark mente jernbane seriøst, ville den indiskutabelt indlysende ting at bygge, være en ren jernbaneforbindelse mellem Århus og Ringsted, så trafikken mellem landsdelene ikke stopper bare fordi der springer en enkelt sikring eller vælter et lille træ.

Det ville også aflaste et antal kroniske trafikpropper på motorvejene, fordi folk nemt og hurtigt kunne komme fra København til Århus.

5
17. maj 2023 kl. 13:08
Hej Nu er eksempler ikke det…

Hej Nu er eksempler ikke det samme som typisk. Med jernbanen havner du i risikoen for single point of failure. Hvor tit hører vi ikke at togdriften er indstillet af en eller anden grund , det kan gå med et rent læs jern eller øl , men når det evt er en bys totale daglige fofsyninger af stykgods,forbrugs og fødevarer der strander så bliver det træls. Jernbanen tilbyder intet der ikke kan leveres mere attraktivt med de alternative midler , i en verden hvor første prioritet var orden, system og ensretning er jernbanen perfekt , vi lever i en verden med individualisering ,fleksibilitet og en høj grad af impulshandlinger ,der kan jernbanen ikke levere. Bare det at alt skal omlæsses 2 gange ekstra fordi jernbanen ikke leverer direkte , koster på kvaliteten af godset og leveringstiden , tro mig jeg har arbejdet med den slags for længe siden , jo flere omlæsninger jo mere patina får godset og jo større spild opstår.

4
17. maj 2023 kl. 11:16
Jeg forstår til fulde, at du…

Jeg forstår til fulde, at du har dette indtryk, for jernbanegods bliver talt gevaldigt ned i Danmark. Men hvis du tog lidt ud i Europa, og så hvordan jernbanen faktisk virker i de lande, der forstår hvordan det virker, så kunne dit indtryk forhåbentlig ændres til det mere positive.

For the record: Der er flere eksempler på at frisk frugt og andet kolonial distribueres op til flere dage hurtigere, når jernbane er involveret i logistikkæden, ligesom gods fra Italien faktisk er op til 24 timer hurtigere fremme med tog end med lastbil.

/Lasse

3
17. maj 2023 kl. 10:03
Mit indtryk er at jernbanen…

Mit indtryk er at jernbanen mest er til for jernbanens skyld og så selvf. de faggrupper der har deres daglige udkomme ved at holde maskinen kørende. Jernbanen var et godt alternativ til hestevognen ,men siden ottomotoren og bi!en blev opfundet er efterspørgslen på dens service kun faldet , vi investere mia i noget der ikke opfylder et reelt behov , der kunne sandsynligvis køre luksusbusser på kryds og tværs for de samme eller færre penge . Når der ikke er mere gods på jernbanen er det fordi den i sin natur ikke kan dække behovet ,ingen gider gammel mælk ,slatne grøntsager eller vente 14 dage på marmorfliser fra Modena. Der er allerede mulighed for at køre godset på roro fladvogne, mig bekendt er behovet dækket ellers ville logistikbranchen helt sikkert sige til og hvis det var et hit også være villige til at betale ,hvis det ikke er tilfældet er det omsonst at øge udbuddet. At elektrificere motorvejen fra Sverige til Femern , er jo en and , det har ikke gang på jorden , udtænkt af nogen ligeså realitetsblinde som hvem der vil bruge pengene på jernbanedriften ,det kommer ikke til at ske, jernbanen derimod er to big to fail , så det hul bliver vi desværre nok ved med at skovle dollars i.

2
17. maj 2023 kl. 09:33
Der er kapacitet på den…

Der er kapacitet på den nuværende (og planlagte) infrastruktur til en tre-dobling af jernbanegods gennem flere kanaler og længere/tungere tog. Der er så et voldsomt efterslæb i, hvor godstogene skal køre hen, da man i mange år har satset på, at jernbanegods helst bare skal køre igennem Danmark. Lidt svarende til hvis Østrig lukkede alle sine motorvejsafkørsler for lastbiler...

En væsentlig pointe som mange tilsyneladende forbigår i Danmark er EUs initiativer, for at øge jernbanegodsets markedsandel. Transportarbejdet i EU er nemlig stigende, og det kniber ganske enkelt med pladsen til 30% flere lastbiler (der er ca 6 mio lastbiler i Europa i dag). Der skal nok komme flere lastbiler, men skib og bane er nødt til at øge markedsandelene, hvis ikke transportarbejdet skal sande til.

For jernbanegods er initiativerne opdelt i tre blokke:

1: Teknologisk udvikling (som operatører og producenter driver) der sikrer emissionsløse, digitale, effektive og billige løsninger

2: Et sammenhængende jernbanenet - hvor der stilles store krav til infrastrukturforvalterne, blandt andet så der på sigt kun kommer eet regelsæt, og man kan bestille og få en køreplan fra Oslo til Palermo på få sekunder, når toget er klar til at køre, og ikke som i dag bestille 9 måneder inden det kalenderår, du har tænkt dig at køre, hvis du skal have en hurtig kanal.

3: Myndighederne arbejder på at sikre lige vilkår for lastbil- og jernbanegods. Ikke ved at sætte afgifter på lastbiler (det foregår i andet regi og af andre årsager), men ved at fjerne flere af de "underlige" og fordyrende regler, der er omkring jernbanetransport.

Målet er 30% markedsandel i 2030 og 50% i 2050 for jernbanegods for transporter over 300 km og en ikke defineret, men ofte italesat fordobling af markedsandelen på kortere transporter (man kører kommercielt rentable jernbetransporter helt ned til 30-40 km i udlandet, men mere normalt ligger det på ca 120 km - svarende til Fredericia - Aarhus, Nykøbing F - København m.fl.).

Der kører tusindvis af lastbiler på de danske veje i dag, og da EUs initiativer vil reducere driftsomkostningerne for jernbane drastisk, vil der være behov for en diskussion om, hvor man bør lave/genåbne faciliteter til jernbanegods i Danmark.

Men det er en svær diskussion, der primært savner en reel jernbanegods partner, der er involveret i det europæiske arbejde - og som tages seriøs i politiske forhandlinger, for i de fleste arbejdsgrupper, glimrer Danmark med sit fravær, og de politiske aftaler bliver ikke rigtig andet end hensigtserklæringer og fokus på at sende nogle godstog igennem Danmark.

1
16. maj 2023 kl. 23:34
Hvor finder I pladsen på…

Hvor finder I pladsen på skinnerne til at køre de ekstra godstog? Man får ikke ret mange nye skinner for 6 mia.