Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Teknologiudviklingen stopper ikke: Vi har brug for et nyt testcenter til møller på 450 meter

21. december 2023 kl. 11:4728
Jan Hylleberg
Danmark har alle muligheder for fortsat at være verdens førende producent af vindmøller. Men det kræver fortsat udvikling af testfaciliteterne, skriver Jan Hylleberg i dette synspunkt. Illustration: Green Power Denmark.
Artiklen er ældre end 30 dage

Globalt er der en hård kamp om at komme først med mere effektive vindmøller, som kan bidrage til kampen mod klimaforandringerne. Inden for få år er der risiko for, at vindmøllerne vil vokse ud af de to nuværende testcentre, som vi har i Danmark. Derfor er der brug for nye og verdensledende faciliteter, hvor vindmølleproducenterne kan teste fremtidens møller. 

Efter en længere screeningsproces er der nu to områder tilbage, som egner sig til et kommende tredje testcenter for vindmøller. Forligskredsen besluttede i sidste uge at fortsætte med et område, som ligger enten ved Ballum i Sønderjylland – syd for dæmningen til Rømø. Eller i en forlængelse mod nord af det nuværende testcenter i Østerild i Thy. 

Det er glædeligt, at der er politisk opbakning til at etablere flere testpladser. Begge områder er anvendelige for vindmølleindustrien. Der er de rigtige vindforhold. Og der er fornuftig adgang til en havn, så vinger, tårne og naceller, som er ”huset” på toppen af møllen, kan komme til og fra testcentret uden store gener for lokalbefolkningen.

Test af op til 450 meter høje møller

Vindmølleteknologien har været gennem en fantastisk udvikling de seneste 50 år. I dag er de største møller på markedet omkring 300 meter høje til øverste vingespids, og de producerer på en time nok strøm til at dække 3-4 husstandes årlige forbrug. Men udviklingen stopper ikke her. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er en imponerende bedrift, som viser vigtigheden af at kunne udvikle og teste stadig mere effektive vindmøller her i Danmark. Men konkurrencen fra udenlandske virksomheder er stor, og der er ingen tvivl om, at teknologiudviklingen fortsætter, og der er behov for de bedste testmuligheder i Danmark, hvor vindmølleindustrien kan teste møller på op til 450 meter. 

Vindmølleindustrien har i de senere år været i en økonomisk presset periode på grund af mangel på ordrer og stigende omkostninger til materialer. Det har fået en række virksomheder til offentligt at lufte et ønske om, at kunderne skal efterspørge flere møller af samme type, så det i højere grad bliver muligt at industrialisere processerne i stedet for at jagte nye og større møller i et meget hurtigt tempo.

Alle virksomheder har brug for at høste gevinsten af det udviklingsarbejde, de laver for at være profitable. Men vindmøllebranchen er i en hård global konkurrence, og teknologiudviklingen stopper ikke, selvom den måske kører i et andet tempo. Vindmøllerne må forventes at blive større, højere og endnu mere effektive, og vindmøllebranchen får brug for at teste møllerne i takt med, at udviklingen finder sted. Derfor er adgang til testcentre afgørende.

Østerild har været en stor gevinst

Verdensledende testfaciliteter af prototypevindmøller vil påvirke lokalområdet. Men jeg må minde om, at testcentret i Østerild har været en stor gevinst for både miljøet og den lokale økonomi. Fugle og andet dyreliv trives langt bedre i dag, end det gjorde i den plantage, der lå i området, før vindmøllerne kom. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Medarbejdere og aktiviteter på testcentret – og de mange turister, som kommer forbi – skaber liv og omsætning i og omkring Østerild by.

Endelig må vi ikke glemme, at vindmøller er en af de mest effektive teknologier, som vi har til at bekæmpe klimaforandringerne.

Vindmøller er i dag den mest konkurrencedygtige energiteknologi på markedet, og de kan levere store mængder grøn strøm. Derfor bliver vindmøller afgørende i den globale kamp mod klimaforandringerne. 

Danmark har alle muligheder for fortsat at være verdens førende producent af vindmøller. Men det kræver fortsat udvikling af testfaciliteterne, så der også i fremtiden er gode forhold til at udvikle og teste vindmøller.

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til vores debatredaktion på debat@ing.dk

28 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
29
23. december 2023 kl. 21:02
Re: Konflikter ønsket...

Bare vi havde videre-udviklet KK istedet for at bruge penge på VE.

Det eneste globale middel mod kul er noget billigere,renere og sikrere.

VE har gennem 50 år bevist at det ikke sner her.

 

28
23. december 2023 kl. 19:45
Re: Konflikter ønsket...

Du og jeg HAR jo konstateret for ~fem dage siden, at kulforbruget vil stige frem til 2026 i denne tråd. Har du en ny pointe?

det er jeg nu ikke helt så sikker på, at jeg har 'konstateret' (jf. #27)!?

Det stemmer da også dårligt overens med nylige (COP28) udsagn fra den indiske energiminister:

Perhaps the best preamble to COP28 was delivered by India’s Power Minister, R. K. Singh. On November 6th, he stated “There is going to be pressure on nations at COP-28 to reduce coal usage. We are not going to do this… we are not going to compromise on availability of power for our growth, even if it requires that we add coal-based capacity”. India plans an additional 30 gigawatts (GW) of coal-fueled power generating capacity in addition to the existing 50 GW and plants already under construction. It is also set to increase coal production by 60% by 2030, from its current level of 1 billion tons, to ensure ample supply for its thermal power plants.

27
23. december 2023 kl. 00:34
Re: Konflikter ønsket...

Du har endnu ikke givet et eksempel på et ikke-VE kraftværk opført med negativt subsidium

mig bekendt blev  Asnæsværket, Stigsnæsværket, Enestedværket, Isefjordværket, Skærbækværket mfl. betalt af elforbrugerne - uden statslige subsidier!(?).

Så betvivler du at vi bruger mere grøn energi end sort

ja, hvilket jo fuldtud bekræftes af dine egne tal (jf. #20)!: Næsten 82% kul, olie og gas i 2022.

den grønne andel er stigende. Begge disse pointer mangler du også at addressere

denne 'grønne andel' er vokset med ca. 4 1/2% i løbet af tyve år, hvilket vel ikke er specielt imponerende, når man betænker, hvor mange 'fantasillioner', dét har kostet.

Men frem for alt siger denne beskedne stigning da intet om den fremtidige udvikling, hvor verdensbehovet for (primær) energi må antages at stige ganske markant.

26
22. december 2023 kl. 20:09
Re: Konflikter ønsket...

Røverhistorier fra Niels Abildgaard?

Sig endelig frem: Hvem har betalt hvem og for hvad?

24
22. december 2023 kl. 17:37
Re: Konflikter ønsket...

kan du konkretisere din påstand? Jeg mener, at jeg ret konsekvent adresserer de kommentarer, der rettes til min indlæg.

Du starter med noget vrøvl omkring at VE kræver en masse subsidier - som om ikke-VE går fri af de stigende renter. Du har endnu ikke givet et eksempel på et ikke-VE kraftværk opført med negativt subsidium.

Så betvivler du at vi bruger mere grøn energi end sort, hvortil jeg viser dig, at det gælder for både elproduktionen og det generelle energiforbrug, at den grønne andel er stigende. Begge disse pointer mangler du også at addressere.

Din eneste kommentar til dette har været

  • maybe? ;)

Det er selvfølgelig også ret konsekvent at addresseret med et one-liner ikke-svar og en smiley...

Hvis du er interesseret i debat kan du læse #20 og så adressere nogle af de hængepartier jeg nævner ovenfor.

 

23
22. december 2023 kl. 14:54
Re: Konflikter ønsket...

Prøv nu at holde dig til ét synspunkt ad gangen, i stedet for at stikke af til et nyt vadested hver gang du får trukket bukserne ned...

kan du konkretisere din påstand? Jeg mener, at jeg ret konsekvent adresserer de kommentarer, der rettes til min indlæg.

Du sprøjter så meget misinformation ind i debatterne at det undrer mig at du får lov at blive her!

jeg vil da citere én af mine tidligere, gode medarbejdere, som over sit skrivebord havde følgende bonmot hængende:

 Berettiget kritik frabedes

! :)

22
22. december 2023 kl. 14:47
Re: Konflikter ønsket...

jeg placerer såmænd blot  et par (dokumenterede) '?' ved din tese (/ønskedrøm) om:

Mere af det grønne, mindre af det sorte:

Fik du tilstrækkeligt med svar på dine spørgsmål så?

Får vi mere grønt og mindre sort energi?

om denne yderst beskedne tilvækst - som allerede har kostet menneskeheden 'gigabucks' (måske 'terabucks') - har været pengene værd...samt om den kan/vil fortsætte?

Prøv nu at holde dig til ét synspunkt ad gangen, i stedet for at stikke af til et nyt vadested hver gang du får trukket bukserne ned...

Du sprøjter så meget misinformation ind i debatterne at det undrer mig at du får lov at blive her!

21
22. december 2023 kl. 14:42
Re: Konflikter ønsket...

81,2% er mindre end 85,8% så hvad er det konkret du stiller spørgsmåltegn ved HHH?

om denne yderst beskedne tilvækst - som allerede har kostet menneskeheden 'gigabucks' (måske 'terabucks') - har været pengene værd...samt om den kan/vil fortsætte?

Mindre sort, mere grønt

  • maybe? ;)
20
22. december 2023 kl. 14:32
Re: Konflikter ønsket...

jeg placerer såmænd blot  et par (dokumenterede) '?' ved din tese (/ønskedrøm) om:

Jeg henviser igen til #14: Du og jeg HAR jo konstateret for ~fem dage siden, at kulforbruget vil stige frem til 2026 i denne tråd. Har du en ny pointe?

Lidt naivt antog jeg, at vi talte om elproduktion - her i en tråd om vindmøller, som normalt genererer strøm. Det var derfor jeg postede data om elproduktion.

 

Hvis du hellere vil tale om det samlede energiforbrug, så lad os kigge på det også:

https://ourworldindata.org/grapher/energy-consumption-by-source-and-country?time=2002..latest

Olie, kul og gas stod for 85,8% af energien i 2002 vs 81,2% i 2022.

81,2% er mindre end 85,8% så hvad er det konkret du stiller spørgsmåltegn ved HHH?

Konklusion: Mindre sort, mere grønt 🤷‍♂️

Tallene:

2002                          
------------------------------
Other renewables     0.56%    
Biofuels             0.14%    
Solar               <0.01%    
Wind                 0.13%    
Hydropower           6.73%    
Nuclear              6.63%    
Gas                 21.99%    
Coal                25.44%    
Oil                 38.37%    

 vs

2022                          
------------------------------
Other renewables     1.44%    
Biofuels             0.71%    
Solar                2.06%    
Wind                 3.27%    
Hydropower           6.73%    
Nuclear              3.99%    
Gas                 23.49%    
Coal                26.73%    
Oil                 31.57%    

19
22. december 2023 kl. 14:02
Re: Konflikter ønsket...

Igen: Hvad er din pointe HHH?

jeg placerer såmænd blot  et par (dokumenterede) '?' ved din tese (/ønskedrøm) om:

Mere af det grønne, mindre af det sorte:

18
22. december 2023 kl. 13:30
Re: Konflikter ønsket...

Men opnåelse af 'a developed India' er jo noget gummelastikum, rent begrebsmæssigt, og landet modtager fortsat udviklingsbistand:

Igen: Hvad er din pointe HHH? 

Hvor skal vi hen med alle disse citater; hvad vil du vise med dem?

17
22. december 2023 kl. 13:26
Re: Konflikter ønsket...

Du "glemte" vist at fremhæve ovenstående i dit eget citat

næh, citatet er direkte gengivet fra kilden, incl. brug af 'fed skrift'.

Men opnåelse af 'a developed India' er jo noget gummelastikum, rent begrebsmæssigt, og landet modtager da også fortsat udviklingsbistand:

But truth be told, India never stopped accepting foreign aid. In fact, it was the top recipient of ODA in 2020-2021. What changed is how it receives it. Now, aid is received bilaterally by just a handful of European nations, and any other assistance is directed through multilateral institutions such as the World Bank.

The focus also transitioned from funding traditional poverty-focused aid projects toward investments that would spur economic growth. India has rejected aid to fight poverty as it prioritizes a development cooperation policy to boost economic growth nationwide.

But there’s a big but. The economic gains have not trickled down to its lowest-income citizens, and every state is not alike economically. People are still desperately poor, children lag in education, and health services are woefully lacking...

16
22. december 2023 kl. 13:01
Re: Konflikter ønsket...

Du "glemte" vist at fremhæve ovenstående i dit eget citat. 

På en eller anden måde overrasker det mig ikke. Det er svært at læse så lange citater 😆😆😆.

Ja der skal plukkes gevaldigt i kirsebærrene for at få verdenssynet til at stemme …

Tak for dit indspark Kristian 👍😄

 

 

15
22. december 2023 kl. 12:55
Re: Konflikter ønsket...

"While we are increasing our renewable capacity, we will also have to rely on coal power until we achieve the objective of a developed India," he said.

Du "glemte" vist at fremhæve ovenstående i dit eget citat. 

På en eller anden måde overrasker det mig ikke. Det er svært at læse så lange citater 😆😆😆. 

Gad vist om vi ikke, lidt nede af vejen, vil måle en civilisations stade på hvor lidt den skader, frem for på hvor meget den forbruger?

 

Lidt OT, men jeg kan tilslutte mig Ebbes opfordring til at læse op på udtrykket "nyttig idiot" - ikke mindst i disse tider hvor salg af olie og gas er med til at financiere Vladolfs krig imod Europa. 

 

14
22. december 2023 kl. 12:47
Re: Konflikter ønsket...

Hvad er din pointe egentligt? Det er jo knap en uge siden vi konkluderede i en anden tråd, at kulforbruget forventes at stige indtil 2026 - så det er vel som forventet 🤷‍♂️

13
22. december 2023 kl. 12:34
Re: Konflikter ønsket...

De sidste 20 år har Indien eksempelvis udbygget sin VE kapacitet med mere end en faktor 200x

sikkert(?)...og '200 * meget lidt' bliver som bekendt til 'ganske lidt' - og formentligt meget langt fra den tilvækst, som i samme periode er sket i landets forbrug af primær energi!(?).

En indisk kommentar til COP28:

India did not accede to the pressure from developed countries on the issue of fossil fuels at the UN climate conference in the United Arab Emirates (UAE), Environment Minister Bhupender Yadav said on Tuesday.

Responding to questions at a press conference here, he also said India is committed to meeting the energy needs of its people and will also have to rely on coal power until it achieves developed country status.

Yadav said the country cannot meet the energy needs of its people by just "importing oil and gas".

"While we are increasing our renewable capacity, we will also have to rely on coal power until we achieve the objective of a developed India," he said.

India relies on coal for about 70 per cent of its power generation and aims to add 17 gigawatts of coal-based power generation capacity in the next 16 months.

12
22. december 2023 kl. 12:29
Re: Konflikter ønsket...

Hvis man er for travl til at klikke på links eller har svært ved at aflæse tallene, kan jeg komme med en kommentar:

På verdensplan stod atomkraft for cirka 9,2% af elproduktionen i 2022 vs 16,6% i 2002. Det er et fald på ~45%. 

Jeg forventer kun, at den udvikling fortsætter fordi

  • Atomkraft er dyrere end VE
  • Atomkraft er mere rentefølsomt end VE
  • Prisen på VE falder, hvor det modsatte gør sig gældende for atomkraft.

Jeg undlader at kommentere på synsningerne fra HHH's favorit-blog.

11
22. december 2023 kl. 12:23
Re: Konflikter ønsket...

Det kan bl.a. den danske vidmøllebranche naturligvis ikke konkurere med

sikkert ikke(?) - men har vi overhovedet brug for (flere) 'vidmøller'? ;)

Man kunne også anskue dem som en art 'fysisk håndgribeliggørelse' af klimaaflad!

10
22. december 2023 kl. 10:37
Re: Konflikter ønsket...

fint - men da må du vel lige fortælle mig, hvilken vej, du ser den følge!? ;)

Mere af det grønne, mindre af det sorte:

https://ourworldindata.org/grapher/share-elec-by-source?time=2000..latest

https://ourworldindata.org/grapher/electricity-prod-source-stacked?time=2000..latest

De sidste 20 år har Indien eksempelvis udbygget sin VE kapacitet med mere end en faktor 200x.

https://ourworldindata.org/grapher/annual-percentage-change-in-solar-and-wind-energy-generation?time=2002..2022

PS: ^^ ovenstående er bedre i tabel-formatet, men så virker det eksporterede link ikke...

9
22. december 2023 kl. 10:35
Re: Konflikter ønsket...

så meget des mere, som vejrmöllebranchen nu åbenbart har behov for statslige subsidier:

Det skyldes at både USA og Kina på en lang række områder giver massiv statsstøtte til bl.a. VE, solceller, batterier og andre områder som hvor de gerne vil sætte sig på markedet. Det kan bl.a. den danske vidmøllebranche naturligvis ikke konkurere med.  Derfor er dk/eu tvunget til at gøre det samme, inde for de brancher som vi ikke bare ønsker at overlade til Kina og USA. 

Men det ved du jo udemærket godt ... de her konstante forsøg på at stille VE i et dårligt lys er efterhånden ved at være temli trættende. Kender du begrebet "nyttige idioter" https://da.wikipedia.org/wiki/Nyttige_idioter.

8
22. december 2023 kl. 00:40
Re: Konflikter ønsket...

jeg ser kun udviklingen gå én vej - på trods af små bump på vejen - men jeg vil da gerne høre dit syn på sagen

fint - men da må du vel lige fortælle mig, hvilken vej, du ser den følge!? ;)

7
21. december 2023 kl. 19:24
Re: Konflikter ønsket...

Sandt eller usandt: Tiderne skifter (/'forandringens vinde blæser'), hr. Jensen! ;)

🤷‍♂️ Tjah jeg ser kun udviklingen gå én vej - på trods af små bump på vejen - men jeg vil da gerne høre dit syn på sagen.

næh, store dele af erhvervslivet er vel blevet mere 'konkurrenceudsat' af samme årsag...men skulle de alle 'rentekompenseres', ville statskassen vist hurtigt blive lænset? :)

Tjah, hvis du mener VE får mere statsstøtte end fx. KK, så kan du vel demonstrere et par eksempler opført med negative subsidier?

Altså hvor staten har fået penge af en privat virksomhed for at opføre et atomkraftværk. 

Det har mig bekendt hændt for mølleparker siden ~2020 - Thor er ikke det eneste tilfælde.

 

6
21. december 2023 kl. 18:57
Re: Konflikter ønsket...

Det er jo heller ikke længe siden at RWE AG betalte den danske stat 2.8mia DKK for at få lov til at opføre havmølleparken Thor (December 21?). Det er jo et negativt subsidium og dermed er udsagnet jo sandt

Sandt eller usandt: Tiderne skifter (/'forandringens vinde blæser'), hr. Jensen! ;)

Men er det da kun sol og vind der er blevet dyrere pga. stigende renter? Nej vel HHH

næh, store dele af erhvervslivet er vel blevet mere 'konkurrenceudsat' af samme årsag...men skulle de alle 'rentekompenseres', ville statskassen vist hurtigt blive lænset? :)

PS  Lars '(U)Lykke' mener, at støtten er uomgængelig, grundet risiko for 'tab af arbejdspladser'...og her gik man ellers rundt og troede, at netop manglende arbejdskraft var tidens store udfordring!

5
21. december 2023 kl. 16:54
Re: Konflikter ønsket...

Det er ellers ikke længe siden, vi sidst blev fortalt, at sol- og vindenergi er fuldt konkurrencedygtige på prisen ift. anden energiproduktion! :)

Det er jo heller ikke længe siden at RWE AG betalte den danske stat 2.8mia DKK for at få lov til at opføre havmølleparken Thor (December 21?). Det er jo et negativt subsidium og dermed er udsagnet jo sandt.

Siden December 2021 er der udbrudt krig i Ukraine og inflationen er steget og dermed også renterne.

Men er det da kun sol og vind der er blevet dyrere pga. stigende renter? Nej vel HHH. Opføring af fx. atomkraft er langt mere rentefølsomt. F.eks. er prisen på strøm fra HPC inflationsjusteret, så den følger 1:1 med inflationen.

💧

💧

💧

4
21. december 2023 kl. 14:13
Re: Konflikter ønsket...

...om behovet for at kunne teste endnu højere vindmøller ikke med de udmeldinger der er kommet fra vindmølleindustrien her på det sidste om at stoppe ræset mod endnu højere vindmøller?

så meget des mere, som vejrmöllebranchen nu åbenbart har behov for statslige subsidier:

Dansk Erhverv er ikke begejstret for udsigten til, at dansk statsstøtte til den grønne industri kan blive en realitet.

Regeringen diskuterer lige nu muligheden for statsstøtte til sektoren, som man blandt andet ser det i USA og Kina, ligesom der i Tyskland også er gang i arbejdet med en støtteplan.

Det er ellers ikke længe siden, vi sidst blev fortalt, at sol- og vindenergi er fuldt konkurrencedygtige på prisen ift. anden energiproduktion! :)

3
21. december 2023 kl. 13:48
Re: Større møller

Der er nok stadigvæk en masse forfininger der kan foretages. For at vurdere forbedringer er det en rigtigt god ting hvis målingerne kan foretages på præcis det samme sted som man brugte sidst. Jo større møllerne bliver jo større skal den "sideværts" afstand være. Dette for at sikre sig at møller der står ved siden af hinanden ikke påvirker hinandens ydelse (for meget). Derfor kan målepladserne ikke bare lige genbruges. 

Når dt gælder størrensen af møller så mener jeg Henrik Stiesdal ved et foredrag har sagt at der er en "naturlig" øvre grænse. Det bestrøgne areal (effekten man kan få ud) stiger med kvadratet af arealet men materialemængderne stiger for mange af tingene med tredje potens af størrelsen. Det giver en begrænsning. Man kan teknisk godt lave dem større, men der er for mange komplikationer ved at gøre det. Man kunne også teknisk lave en Airbus 380 men forretningsmæssigt kunne det ikke svare sig. 

2
21. december 2023 kl. 12:11
Konflikter ønsket...

...om behovet for at kunne teste endnu højere vindmøller ikke med de udmeldinger der er kommet fra vindmølleindustrien her på det sidste om at stoppe ræset mod endnu højere vindmøller?

1
21. december 2023 kl. 11:59
Større møller

Nu må man vel efterhånden være færdige med at teste 300 m vindmøller.

Kan de test pladser så ikke frigives til at teste 450 m vindmøller?