Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Tæt på fjernvarmen i en kold tid

21. december 2023 kl. 17:4822
@Dansk Fjernvarme
Illustration: @Dansk Fjernvarme.
Det er ikke kun juletræet, der knejser grønt i de danske hjem i disse dage. En væsentlig del af den fjernvarme, som mange skruer op for i julen, er under udvikling i en endnu grønnere retning. Glenda Napier tager temperaturen på aktuelle udviklings- og demonstrationsprojekter i fjernvarmesektoren.
Artiklen er ældre end 30 dage

Lange eller korte bade, holdninger til korrekt stuetemperatur og andre debatemner er i spil i mange danske hjem i juledagene. Når familien fra andre landsdele rykker ind, kan vores varmeforbrug på tværs af generationer – teenagefætre, farmødre og andre frænder – hurtigt blive et brandvarmt diskussionsemne.

Den gode nyhed er først og fremmest, at de fleste af os kan skrue op for radiatoren med god samvittighed. Tal fra Dansk Fjernvarme viser, at 66 procent af danskerne i dag forsynes med fjernvarme – og at en hel del af den er baseret på grønne energikilder som sol og vind. 

Dertil kommer tal fra 2022, der viser, at interessen for at blive koblet op på fjernvarmenettet er høj. 58.000 boliger i Danmark fik fjernvarme i løbet af 2022 og udfaser dermed også naturgassen i stor stil. Det er godt – men vi kan gøre endnu mere for at udvikle fjernvarmen, vores forsyninger og branchens underleverandører i en grøn, effektiv retning, fx ved at sætte samarbejder i gang i innovationsprojekter. 

Her kommer tre gode eksempler, som energiklyngens medlemmer er en del af, og som vi er med til at facilitere: 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Klogere fjernvarme i Brønderslev med kunstig intelligens 
Den minder lidt om de klassiske simuleringer fra computerspillet SimCity, modellen som partnerne i RACE-projektet vil bygge til borgerne i Brønderslev. 

Partnerkredsen, der består af Brønderslev Forsyning, Glaze, Agerkrantz Controls, Develco og Aalborg Universitet vil hjælpe Brønderslev Forsyning med at benytte realtidsdata, sensorik og kunstig intelligens i én samlet model, der kan effektivisere fjernvarmenettet i den nordjyske by ved at gøre det dynamisk og næsten selvregulerende. 

Innovationsprojektet, der begyndte i sensommeren 2023, er støttet af Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP).

Fleksibel varme som service 
I Danmark har man en række erhvervsfyrtårne, der rummer innovationsprojekter med fokus på grøn teknologiudvikling. Et af projekterne er Fleksibel varme som service under det sydjyske erhvervsfyrtårn, der understøtter projekter med fokus på sektorkobling. I Fleksibel varme som service har Esbjergs DIN Forsyning sammen med Kamstrup, Nordiq Group A/S og Aalborg Universitet set på, hvordan en boligforening kan spare penge på opvarmning af beboernes boliger ved at bruge fjernvarme med lavere temperatur, og om man kan styre fra centralt hold ved at varme boligerne op med en lavere energiproduktion. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Projektet sluttede tidligere i 2023 og modtog støtte fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og REACT-EU. 

Årets Innovationsprojekt 2023
Et tredje eksempel på innovation i fjernvarmesektoren kommer fra Bornholm. 

Her har Bornholms Energi & Forsyning sammen med teknologivirksomhederne Neogrid Technologies, Utiligize og DTU Elektro testet og demonstreret en ny databaseret styringsmodel, der skal øge effektiviteten af fjernvarmeforbrug, -distribution og -produktion ved at styre fjernvarmeforbruget i en husstand mere intelligent. Det er sket i tæt samarbejde med en række borgere i byen Listed.

Projektet Flexibility Heat Grid Bornholm sluttede ved udgangen af 2022 og blev støttet af EU’s Regionalfond. Projektet blev også, af alle energiklyngens medlemmer, kåret til Årets Innovationsprojekt i 2023. 

Efter endt projektforløb har Bornholms Energi & Forsyning arbejdet på et nyt projekt, der på mange måder minder om projektet i Listed – dog i langt større skala. Ved at skalere projektet vil det være nemmere at kvalificere resultaterne og validere antagelser om energieffektivitet, CO2-reduktion og optimeret drift. På sigt er det målet, at resultaterne fra samarbejdet på Bornholm skal skaleres op til andre fjernvarmesystemer – både i Danmark og i udlandet.

Mere i vente i 2024
Eksemplerne herover er tre ud af mange, når det gælder grøn innovation i det danske fjernvarmelandskab. 

Har du gode eksempler fra branchen, så del dem med mig i kommentarfeltet herunder. Ønsker du eller din organisation at understøtte udviklingen? Så kontakt mig eller mine kolleger i Energy Cluster Denmark. Vi giver altid kaffe eller andre former for nærvarmt vand med smag – og glæder os til 2024, hvor vi søsætter en række nye innovationsprojekter med vores medlemmer. 

Rigtig glædelig jul og et grønt nytår til alle Ingeniørens læsere!

22 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
22
26. december 2023 kl. 20:49
Re: Fjernvarme på Færøerne?

Niels. Forestil dig den favorable situation som Danmark havde været i, om man ikke havde bort ødet penge i fjernvarme efter årtusindskiftet, men istedet fornuftigt investeret pengene i vindmøller og solceller.

Jeg forestillede mig noget lignende  .

Jeg ville have sagt mange vindmøller tæt på boligerne og varmeakkumulatorer i hvert bosted og lidt flaskegas  i en tyveårig periode til KKs genopstandelse var vel overstået og Prof Meyer med følge var væk.

21
26. december 2023 kl. 20:03
Re: Fjernvarme på Færøerne?

Kan man betale el efter time i døgnet hos jer og hvormeget varierer den? Hvis man kan kan man overveje at klare rumvarme med max 45grader og så varme badevandet når elprisen er lav.

Hej Niels Abildgaard

Elforsyningen er ikke klar med differentierede elpriser endnu, men det kommer indenfor ca. 1 års tid. :-)

I øjeblikket betaler brugerne 222,5 øre/kWh for alm. forbrugsel og varmepumper + elbiler betaler 172,5 øre/kWh.

 

I 2022 blev der brugt 45.063 ton fyringsolie samlet => 517,9 GWh, mange oliefyr og kedler har dårlig virkningsgrad, så virkelige behovet er ca. 400 GWh

 

Heroppe har man desværre set sig blinde i COP 3 og varmepumper og det medfører så, at pøbelen skal investere ca. 1,7 milliarder i varmepumpe løsninger.

 

I  efteråret 2022 blev vindmøllepark bestående af 6 stk Vestas V117 4,2 MW møller taget i brug, parken kostede 200 millioner, prisen 21,8 øre/kWh og samlet årsproduktion 110 GWh.

 

Som man kan se, så er der disruption mellem varmepumper og vindmøller, hvor varmepumperne koster 1,7 milliarder + investering i vindmøller 250 millioner, for at levere 400 GWh varme.

Ved direkte opvarming, så skal der kun investeres 800 millioner i vindmøller + billig elpatron med styring.

 

Tabet i elnettet heroppe er for nuværende 8 % og det vokser hurtigt i takt med elektrificeringen af samfundet, da tabet i nettet er bestemt af I2  x R net og allerede i 2024 vil tabet være oppe på 10 % og med tab på 10 % og hurtigt voksende, så er der økonomisk gevinst i at styrke nettet hurtigst muligt.

 

Hurtigste og billigste og løsning med mindst CO2 udslip i overgangstid er direkte elopvarming hvor oliefyret står som back up.

Pøbelen kan så investere i solceller og derved yde ind på nettet i sommerhalvåret, hvor elforsyningen for langt størstedelen er fra dieselgeneratorer, samt energirenovere deres huse.

 

NB.  Fjernvarmen har 1.800 kunder og det har kostet ca. 600 millioner, der mangler 15 - 16.000 bygninger / huse i alt, der skal have en grøn opvarmingsform heroppe.

Man skal da godt nok være hjernedød, hvis man ikke kan forstå, at 600 millioner investeret i vindmøller kunne forsyne størstedelen af  Færøernes bygnings og boligmasse.

 

Niels.  Forestil dig den favorable situation som Danmark havde været i, om man ikke havde bort ødet penge i fjernvarme efter årtusindskiftet, men istedet fornuftigt investeret pengene i vindmøller og solceller.

 

 

 

20
26. december 2023 kl. 17:18
Fjernvarme på Færøerne?

Hej Magnus

Kan man betale el efter time i døgnet hos jer og hvormeget varierer den?

Hvis man kan kan man overveje at klare rumvarme med max 45grader og så varme badevandet når elprisen er lav.

19
26. december 2023 kl. 15:45
Re: Måske dårligt spørgsmål

Man 'smider er rør ud i vandet, værger dem så de bliver på bunden. Det minder om jordvarme. Fordelen er at søvandet/havvand slet ikke kommer ind i systemet.

 

Sådanne rør kan jeg forestille mig, skal i den grad overdimensioneres, da de med det samme bliver yndet groplads for isolerende lag af alger, rurer, tang o.a.

 

I Klaksvík har man lavet en lystæt brønd i værende stenopfyldning/kajanlæg, dykpumper med maks. 4m løftehøjde der pumper havvand 6 - 10C igennem 2 store varmevekslere, på den anden side bliver brine pumpet gennem uisolerede plastrør med stor diameter gennem byen, hvor individuelle vand vand varmepumper bliver koblet op.

Anlægget er ikke synderligt effektivt, da fremløbstemperaturen på brinen ved belastning om vinteren, ikki bliver synderlig høj og kræver højt flow, som medfører stort forbrug på el til pumpning, både af søvand og brine, og det hjælper ikke på det, at små kompressorer i individuelle varmepumper er ikke specielt effektive.

 

Det havde været bedre, at placere 2 store R-717 varmepumper nede ved pumpehuset på havnen og ledt lavtemperatur fjernvarme 35C i gennem isolerede plastrør gennem byen, så kunne man ved hjælp af individuelle ventilationsvarmepumper blive forsynet med med varmt forbrugsvand.

Store R-717 kompressorer er effektive, ja man skulle kunne opnå COP 4,5 ved havvandstemperatur 6C og kondensatortemperatur /fremløbstemperatur på 35-40C

 

 

18
26. december 2023 kl. 14:10
Re: Måske dårligt spørgsmål

Hej Poul.

Sevfølgelig kan man lægge en fordampersløjfe med freon,isobutan,amoniak etc ud i havnen i Thorshavn,hvis man får lov.

Det gør man næppe.

Det Magnus spørger til er et anlæg hvor man komprimerer damp fra vand ved triplepunkt(koldt og tyndt) til en anvendelig temperatur.

Der kørte et anlæg nogle år af den type i Augustenborg med fremragende termiske data.Hjertet i anlægget var en hurtiggående radialkompressor fra havafsaltningsanlæg i Israel ,hvor teknologien idag er omvendt osmose.

Anlægget blev lukket af årsager jeg stadig har det svært med uden at ønske at fjerne Storebæltsbroen forever.

Virkemåden er beskrevet i noget man kan finde ved at Google wtphp.

Magnus spørger om man får nogen fordel af at havvandet omkring Thorshavn er 8 grader i forbindelse med R718 /Triplepunktanlæg og det gør man såvidt jeg kan se ikke.

17
26. december 2023 kl. 13:20
Re: Måske dårligt spørgsmål

Hej Niels

Søvarme kendes fra Sverige og også i DK: Man 'smider er rør ud i vandet, værger dem så de bliver på bunden. Det minder om jordvarme. Fordelen er at søvandet/havvand slet ikke kommer ind i systemet.

Ved ikke hvor store anlæg der kan bygges, men fjerne jo alt om at sø/havvand kan kontermineres.

16
26. december 2023 kl. 04:22
Re: Måske dårligt spørgsmål

Hej Magnus

Jeg er blevet gammel og havde ikke fanget at Du taler om vand-vand-vand-varmepumper ala Augustenborg.

Vand-vand-vand-varmepumpning fra 8 til 75 grader er ikke nemt og efter min mening helle ikke nødvendigt hos Jer

Det bør forbydes at varme brugsvand med fjernvarme .Gulv-varme-vand skal ikke højere end 28 og det klarer en parcel-luft til vand nemmere hos Jer og uden at grave så meget i klipper.

De 8 grader fra havvand er ikke rigtig til nytte.Man skal pumpe fra trippelpunkt hvis ikke det hele skal gå op i kæmpestore rør med saltvand på land

Hernede er grundvand efterhånden så tvivlsomt at drikke ,at det destillerede vand ,som en vand vand vand laver som biprodukt ,er et nyttigt biprodukt.

Også til PtX fødevand, der skal være overordentlig rent. 

0,1 micro Siemens tror jeg.

Det er jo ikke helt Jeres problem,ja jeg kan faktisk ikke se hvad I skal med fjernvarme didoppe. 

15
25. december 2023 kl. 23:24
Re: Måske dårligt spørgsmål

Kan ikke rigtig se hvad det gavner.

Hej Niels Abildgaard

Vores energiminister heroppe fornemmer jeg er i færd med at lave lovværk omkring fjernvarme og eldistribution og hun har udtalt sig om fjernvarmen, tvangskunderne og fjernvarmeprisen skal være konkurrencedygtig i forhold til grønne individuelle varmepumpeløsninger.

 

Fjernvarmen her i Thorshavn ejet af kommunen og elforsyningen 50 % til hver, startede sådan set fornuftigt nok med 400 hus tilsluttet i nærheden af affaldsforbrændingen, så gik der fjernvarmetosseri i det hele og man begyndte at lægge hovedrør rundt store dele af byen, med eksorbitant tab til følge og fik på grund af kWh prisen stort set kun opkoblet kommunale bygninger.

Fjernvarmen har kørt med røde tal på bundlinjen i flere år i træk. Årsregnskabet for 2022 viste underskud helt oppe på ca. 6 millioner, så 85 øre/kWh er en kunstig lav pris.

Fjernvarmen fik i 2022 saltvandsindsprøjtning på 2 x 15 millioner fra ejerne, betalt af skatteborgerne og el-forbrugerne. :-(

Fjernvarme tvangskunderne betaler 85 øre/kWh + målerleje og det er langt mere end, hvad det koster med individuelle grønne varmepumper, der betaler 172,5 øre /kWh for el til varmepumper. 

 

Det er bare så dybt frustrerende og surt at være vidne til dumhederne med fjernvarmen heroppe, der nu er vokset sig op til " Too Big to Fail " og at man ikke engang har været i stand til at skele til dumhederne i København, hvor fjernvarmen i år kunne fejre 120 år og trods de 120 år på bagen, så koster opvarming af et standardhus 18,1 MWh svimlende 19.000 kr. :-(

Heroppe med røde tal på bundlinjen, koster 18,1 MWh ca. 16.000 kr inkl. målerleje, så ialt er prisen sammenlignelig. :-(

 

Som du kan se, så har skatteborgerne i kommunen og el-kunderne på øerne fået ørene godt og grundigt i klemme og derfor mit spørgsmål om R-718 varmepumpen + havvand 8 C om vinteren og om den kunne være en løsning, da man kan indse at fjernvarmen har opnået en sådan status, at man som skatteborger og el-forbruger hænger på dumhederne så eller så.

14
25. december 2023 kl. 18:38
Re: Måske dårligt spørgsmål

Har du holdt øje med hvad der rører sig i varmepumper i MW størrelse, hvor man benytter R-718 som kølemiddel ?

Kan ikke rigtig se hvad det gavner.

Et nyt Barsebæk laver 1,4 GWel hele året og sender 2,5GW varme som 40-45grader til København og omegn når der er behov.

Når elementerne er kørt trætte sendes de til Slagelse og andre provinshuller hvor de køres helt ned i tungtvandsmodererede fjernvarme-reaktorer, der kører efter varmebehov.

Skal rørnettet holde til det skal det ikke over 40-45 grader.

13
25. december 2023 kl. 16:43
Re: Måske dårligt spørgsmål

temperatur til 80 grader

Hej Niels Abildgaard

 

Har du holdt øje med hvad der rører sig  i varmepumper i MW størrelse, hvor man benytter  R-718 som kølemiddel ?

12
25. december 2023 kl. 13:58
Re: Fjernvarme forskellige brænsler

Den store besparelse ligger i, at unoder som at gå rundt og pille ved termostater holder op, fordi temperaturen bliver holdt i et jerngreb som du nævner. :-)

Jeg mindes ellers nogle danfoss brochurer der fortæller at du med en app kan vælge temperaturen helt efter tid, lyst og behov blot ved et enkelt valg på appen. Samtidig lovede de også besparelse på varmen. Noget siger mig at du ikke kan få begge dele.

11
25. december 2023 kl. 12:52
Re: Fjernvarme forskellige brænsler

Det er simpelthen utroligt som temperaturen bliver holdt i et jerngreb,

Enig.  

Den store besparelse ligger i, at unoder som at gå rundt og pille ved termostater holder op, fordi temperaturen bliver holdt i et jerngreb som du nævner. :-)

10
25. december 2023 kl. 12:08
Re: Fjernvarme forskellige brænsler

I huse med let konstruktion og radiatorer, der giver det fint mening med Danfoss natsænkning o.a og der kan man opnå sparing, ja op til 20% i tilfælde som jeg er vidende om heroppe. :-)

Enig. Jeg har ifrb med fjernvarme pillet alle de gamle analoge termostater ned og erstattet dem med intelligente Bosch termostater + nogen få rumfølere + central styring. 

Det er simpelthen utroligt som temperaturen bliver holdt i et jerngreb, ligegyldigt om det er en regnfuld nat, eller en skyfri vinterdag hvor der båler flere tusinde watt sollys direkte ind i dagligstuen.

 

Jeg ved ikke hvilke algoritmer der ligger bag, men der er sq nogen der har tænkt sig rimeligt meget om i Bosch-land!

Jeg bor i et ældre parcelhus med enkeltstrengssystem, og vægge af bølgepap. 

 

PS: ser ikke salmonella som noget større problem, da mit nye varmvandssystem er baseret på en modstrømsveksler og derfor uden varmvandstank. 

9
25. december 2023 kl. 11:48
Re: Fjernvarme forskellige brænsler

Hej Magnus

Jeg siger ikke at disse radiatortermostater ikke kan fungere, jeg har nok købt i den forkerte byggemarked. Da jeg ikke kunne få dem til at fungere tog jeg billede af serienr og styringsnummer, sendte til Danfoss for hjælp: Svaret var at sådanne fandtes ikke, så de kunne ikke hjælpe!!

Lidt det samme med Danfoss rumfølere til gulvvarme regulering: Købt af VVS installatør og VVS grosist i DK, syntes ikke temperaturen/visning kunne passe, købte en yderligere, placerede den ved siden af de andre, der var 1-3 grader forskel mellem de 4 monterede og kontrollen: Kontaktede Danfoss som - trods billeder - benægtede at det kunne forekomme!, nå jeg har vel blot talt med en 'ikke særlig dygtig service medarbejder.

Nå, jeg skiftede på radiatorerne til RA 2990, natsænkning og udetemperatur reguleringen tager min gamle Viessmann gasfyr sig af

8
25. december 2023 kl. 09:31
Re: Måske dårligt spørgsmål

Måske dårligt spørgsmål Hvor glade er rørene for at man skruer op og ned ofte?

For nogle år siden skrev en leverandør lidt undvigende ca 100 cykler dvs jordtemperatur til 80 grader og retur.

Kondensatortemperaturen i KK er lidt over 40 grader og derfor rent fjernvarmeguf hvis ikke der skal varmes brugsvand til legionellafri.Det skal strømmes.

7
25. december 2023 kl. 02:13
Optimere fjernvarme = spild af tid og penge !

Der er i fjernvarmeregi et optimerings håndtag der batter og det er at decimere forbrugerne med lavere fremløbtemperatur og så trække grænsen, så ikke alt for mange kunder skal ende  i legionellas vold.

Bedre her hen over julen at bruge kvalitetstid, i at nørde  individuelle løsninger der virkelig batter for forbrugernes velvære, indeklima, CO2 indhold, Radon, komfortkøl og luftfugtighed og bedst af alt, giver luft i økonomien.

 

Så det er bare at komme ind i kampen med nogle forslag der batter.

Her er nogle forslag til emner;

 

Afkastluft-varmepumpe med R290 kølemiddel til lejligheder og parcelhus.

 

Fordel med superheater kondensator til varmtvandsproduktion.

 

Fordel med varmeflade i indblæsningsluften => reducere fremløbstemperaturen => høj COP

 

Forvarme indblæsningsluften med luftsolfanger.

 

Solfanger sammen med afkastluft-varmepumpe + jordslanger til tilskud når det er koldest om vinteren og til køl om sommeren, eller til opvarmet lager og sikre mod kogning i solfangeren i sommerheden.

 

Solceller => komfortkøl ved hjælp af afkastluft-varmepumpen + eventuel IR  i 8 - 13 mikrometer bølgelængde luftkøler paneler til at sænke kondensatortemperaturen og derved forhøje virkningsgraden i aircon mode.

Det var så nogle enkelte forslag af mange mulige, vrid hjernecellerne og kom med nogle gode bud. :-)

6
25. december 2023 kl. 00:09
Måske dårligt spørgsmål

Hvor glade er rørene for at man skruer op og ned ofte?

5
24. december 2023 kl. 15:05
Danfoss og Hofor

https://www.danfoss.com/en/about-danfoss/news/dhs/danfoss-and-hofor-partner-to-maximize-building-energy-efficiency-with-ai-powered-leanheat-solution/

4
23. december 2023 kl. 16:01
Re: Fjernvarme forskellige brænsler

Med de fine Danfoss radiatortermostater med batteri og program til indstilling af valgt natsænkning og alt det dyre,

I huse med let konstruktion og radiatorer, der giver det fint mening med Danfoss natsænkning o.a og der kan man opnå sparing, ja op til 20% i tilfælde som jeg er vidende om heroppe. :-)

I mit hus heroppe i det kolde nord, hvor der er fyringssæson hele året, som er en tung konstruktion, så giver natsænkning næppe nogen mening, da der gemmer sig ca. 22 kWh ved 1 K temperaturdifference alene i gulvene og så skal man lige lægge vægge og 2 insitu støbt etagedæk oveni.

3
23. december 2023 kl. 12:45
Fjernvarme forskellige brænsler

Ingen tvivl om at fjernvarme er godt, de rigtige steder, som min skolekammerat Uffe Bro (formand for fjernvarmeforeningen) sagde i mange år.

I øjeblikket tjener nogle fjernvarmeværker penge ved at anvende n-gas, når elprisen er høj, tja,

I ca. 1990 - ved renovering af nyindkøbt hus installerede jeg et fint Danfoss system med følere ved alle radiatorer, så der kunne styres i de enkelte rum.

Så skulle vi udskifte det gamle oliefyr med en Viessmann fyr. I den var indbygget til udetemperaturføler, natsænkning mv. så Danfoss styringen var reelt unødvendig, blot normale radiatortermostater.

Med de fine Danfoss radiatortermostater med batteri og program til indstilling af valgt natsænkning og alt det dyre, pas på hvor du køber dem. Jeg har købt 5-6 stk i byggemarked, havde problemer, kontaktede Danfoss med alle mærker, svaret var at de ikke findes, tja jeg har smidt dem ud. Styringer er god, hvis de virker.

2
22. december 2023 kl. 00:07
Re: Hvilke potentialer tales der om

Hvor mange procent giver disse forskellige styringer i virkeligheden?

Om en måneds tid er det 19 år siden jeg flyttede ind, efter et umenneskeligt ræs med at få huset nogenlunde beboeligt efter 3,5 mdr. samlet byggeperiode.

Alt huset har gulvvarme, 15 kreds styring Danfoss + 6 gulv med returventil.

Varme blev sat til gulvene samme dag vi flyttede ind og sløjferne indreguleret manuelt over nogle døgn og fremløbstemperaturen indstillet til 26C.

Vi boede så lykkeligt i et par år og lige pludselig kommer lillemor med et papkasse og spørger om hun skal smide den ud, eller om jeg kunne tage mig sammen at få installeret Danfoss styringen.

Styringen kostede ca. 8.000 kr og gennem tiden er der skiftet aktuatorer for 4-5.000 kr + batterier i termostaterne, set over 19 år, så er styringen helt i top til at få hæderen som den elendigste unødvendige investering i livet. :-(

 

1
21. december 2023 kl. 22:12
Hvilke potentialer tales der om

Hvor mange procent giver disse forskellige styringer i virkeligheden?

Er det lidt som med de "intelligente" termostater som lover meget mere end de kan holde ude i virkeligheden.