Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Post Corona: Efter hjemmearbejde skal vi finde det fleksible fællesskab

12. november 2023 kl. 13:0011
Hybridarbejde.
Illustration: NAS/Rawpixel.
Udbredelsen af hjemmearbejde efter at coronapandemien i høj grad legitimerede det, udfordrer arbejdspladsens fællesskab, mener CBS-lektor.
Artiklen er ældre end 30 dage

I kølvandet på pandemiens tvungne nedlukninger i 20202021 er medarbejderønsker om oftere at arbejde hjemmefra ikke alene blevet mere udbredte, men også på mange arbejdspladser blevet imødekommet. Gennemsnitligt arbejder ansatte i dag – i de brancher, hvor det er muligt i en eller anden grad at arbejde på afstand af hinanden – hjemmefra to dage om ugen. Denne nye måde at arbejde på refereres til som hybridarbejde.

Hybridarbejde har fordele og ulemper. Forskning har blandt andet understreget ansattes oplevelse af en bedre balance mellem arbejds- og privatliv, men samtidig vist, at det sociale fællesskab på arbejdspladsen risikerer at blive svækket. Og i dag overvejer mange arbejdspladser at rulle muligheden for overhovedet at kunne arbejde hjemmefra nogle dage om ugen tilbage, da arbejdspladserne netop oplever svækkede sociale fællesskab og manglende sammenhængskraft. Især fordi hjemmearbejdet efter nedlukningerne stort set har været givet frit, og der således har manglet en grundlæggende styring – for eksempel gennem en politik for hjemmearbejde – af, hvornår der kan arbejdes hjemmefra, og hvornår der er fælles fremmøde.

Alt for mange ansatte har alt for længe selv kunnet vælge omfanget af og tidspunkterne for hjemmearbejde, og dermed har den individuelle fleksibilitet domineret, hvad der kan kaldes det fleksible fællesskab. Centralt i hybridarbejde er fleksibilitet, og især fleksibiliteten til nogle dage at arbejde hjemmefra. Tidligere forskning har dokumenteret, at ansatte ønsker fleksibilitet i arbejdslivet, men ofte tøver med at udnytte fleksibiliteten, da manglende fysisk tilstedeværelse på kontoret kan have negativ indflydelse på, bl.a. hvordan den ansatte vurderes af den nærmeste leder. Men nedlukningerne har i høj grad legitimeret at kunne arbejde hjemmefra enkelte dage.

Med hybridarbejde er det således blevet mere accepteret (af arbejdspladsen, ledere og kolleger), at den enkelte ansatte i en eller anden grad tilpasser, hvorfra arbejdet udføres, og dermed har enkelte ugentlige hjemmearbejdsdage. Men ansatte har dog også forskellige ønsker om fleksibilitet, hvilket kan give udfordringer. Selvom hybridarbejde ofte omtales som svaret på, hvordan vi fremover kan indrette et mere fleksibelt arbejdsliv, så synes der også at være en række spændinger forbundet med at organisere arbejdet hybridt. Og disse spændinger opstår i kombinationen af den individuelle fleksibilitet og det fleksible fællesskab.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med et alt for stort fokus på individuel fleksibilitet oplever mange arbejdspladser især tre udfordringer:

  • Markante grupperinger
  • Affolkning
  • Dårligere gensidig opdatering

Mange ansatte jubler over muligheden for hjemmearbejdsdage, mens andre oplever en arbejdshverdag med færre kolleger på kontoret, alt for mange onlinemøder og kun ganske få muligheder for spontane møder og småsnak.

Groft sagt er der dem, der vil fællesskabet, og som ofte er på kontoret, og så er der dem, som foretrækker mange hjemmearbejdsdage og allerhelst vil sig selv og familien. Med andre ord risikerer den individuelle fleksibilitet at rive fællesskabet i stykker, at producere (stereotype) opfattelser af, hvem der bidrager, og hvem der ikke bidrager. Denne risiko genfindes også i den udbredte affolkning af kontoret, som indebærer, at mange ansatte oplever tomme eller næsten tomme kontorer. De risikerer at opleve, at når de endelig tager ind på kontoret, så finder de bare en ekkodal af et kontorlandskab, som absolut ikke er hverken inspirerende eller noget, de ønsker at bruge tid på at komme ind til dagen efter.

Grupperinger og affolkning bidrager til dårligere gensidig opdatering. Det udtrykkes ved, at mange ansatte oplever, at det er svært at holde sig opdateret om, hvad der sker i gruppen eller på arbejdspladsen, hvilket så igen skyldes, at det på hjemmearbejdspladsen ikke er så nemt – hvis overhovedet muligt – at opsøge og etablere muligheder for småsnak.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Arbejdsdagen derhjemme opleves som langt mere struktureret end på kontoret, hvor den ansatte lige går ud til kaffemaskinen eller kopirummet og lige støder ind i en kollega og småsnakker lidt. Det er ikke kun ansatte med høj anciennitet, som oplever, at hybridarbejde udfordrer videndeling. Især også nye ansatte og processen med onboarding halter gevaldigt, når kolleger alt for ofte vælger hjemmearbejdsdage.

Markante grupperinger, affolkning og dårligere gensidig opdatering er en konsekvens af, at når vi arbejder hybridt, så mødes vi på andre måder end den traditionelle arbejdsform med fem dages fysisk tilstedeværelse. Det har mange fordele, men fører altså også til en række udfordringer, som vi skal håndtere for bedst muligt at understøtte det fleksible fællesskab. Der er absolut ingen grund til helt at fjerne muligheden for hjemmearbejdsdage, men hybridarbejde skal planlægges, så der tages hensyn til det fleksible fællesskab og altså ikke udelukkende den individuelle fleksibilitet.

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til vores debatredaktion på debat@ing.dk

11 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
11
15. november 2023 kl. 08:04
Re: Re: Re: Så gerne at flere arbejde

Ja, men: Det er bare sådan i Danmark at hvis man tjener mere end 500000 om året så skal man kun have positiv motivation. Hvis man derimod tjener mindre, så er det kun krabasken der virker. 

PS: Det er heller ikke det der bliver foreslået, men, det er sådan "systemet" tænker om "samfundets indretning", så det er på den måde et lidt farligt forslag. 

 

10
14. november 2023 kl. 16:18
Re: Re: Det kan godt være at

Helt spot on - og så skal vi lige minde hinanden om at storrumskontorer blev indført som en spareøvelse - før denne tid var det helt normalt af have eget kontor eller dele det med en anden person. 

Storrumskontorer er en gave til de ekstremt ekstroverte, og en pest for alle andre.

I dag har man så sparet yderligere med "fleksible" arbejdspladser, hvor man kun har arbejdspladser til x% af arbejdsstyrken. Det er for så vidt fornuftigt ud fra en gennemsnitsbetragtning.

Men når man indkalder alle til informationsmøder og præsentation af nye medarbejdere, så folk står på nakken af hinanden, så bliver man kun bekræftet i at man ikke får lavet en s... på kontoret.

Samtidigt betyder det at ingen føler ansvar for at docking/skærm/kabelføring er i funktionsdygtig stand. Ingen fingerpegning her - jeg flytter også til en anden plads, hvis skidtet ikke fungerer.

9
13. november 2023 kl. 20:41
A-kasserne forlanger at ledige skal

A-kasserne forlanger at ledige skal påtage sig arbejde, der kræver op til 4 timers daglig transport med offentlige transportmidler.

Mobiliteten er pålagt ovenfra.

 

8
13. november 2023 kl. 11:04
Re: Re: Re: Så gerne at flere arbejde

Helt af fjerne kørselsfradraget vil så gå ud over alle dem der har jobs hvor man ikke kan have hjemmearbejde.. (Sygeplejersker, fabriksarbejdere, politibetjente m.v.)

Ja. Men alting har en pris, saa maa man finde ud af at kompensere om noedvendigt, ellers maa arbejdsgiveren jo hoste op. Eventuelt en afvikling over en aarraekke.

Uanset hvor mange gode tanker man goer, vil et givet tiltag altid "gaa ud over" nogen.

 

Naar jeg arbejder i DK har jeg det ondeste koerselsfradrag, og paa trods af det har jeg altid vaeret arg modstander af det. Men, ja - jeg  har selv benyttet det, og vil ogsaa goere det igen. 

7
13. november 2023 kl. 10:37
Mulighed for hjemmearbejde et par

Mulighed for hjemmearbejde et par dage om ugen er blevet et krav når jeg søger arbejde. Hvis virksomheden ikke er fleksibel nok til at kunne tillade det, er det et kæmpe rødt lys i mine øjne.

NB. Hvis jeg søger ind et sted hvor der ikke er mulighed for hjemmearbejde grundet sikkerhed er det selvfølgelig noget andet.

6
13. november 2023 kl. 10:10
Re: Re: Re: Så gerne at flere arbejde

Helt af fjerne kørselsfradraget vil så gå ud over alle dem der har jobs hvor man ikke kan have hjemmearbejde..

enig, dét forslag virker dårligt gennemtænkt! ;)

5
13. november 2023 kl. 09:00
Re: Re: Så gerne at flere arbejde

Helt af fjerne kørselsfradraget vil så gå ud over alle dem der har jobs hvor man ikke kan have hjemmearbejde.. (Sygeplejersker, fabriksarbejdere, politibetjente m.v.)

4
13. november 2023 kl. 07:28
Re: Det kan godt være at

Helt spot on - og så skal vi lige minde hinanden om at storrumskontorer blev indført som en spareøvelse - før denne tid var det helt normalt af have eget kontor eller dele det med en anden person. 

For de personer der enten skal have ro til at koncetere sig om sit arbejde eller holde møder med eksterne, er hjemmekontoret det eneste rigtig ( og ja det kræver selvfølgelig også en portion selvdiciplin)

3
13. november 2023 kl. 06:06
Re: Så gerne at flere arbejde

Så gerne at flere arbejde hjemmefra, mindre trafik og bedre for miljøet ;) og man burde belønnes med et slags udeblevet transport fradrag, hvis man har længere end 12km, og virksomheder som går ind for fleksibilitet, på hjemmearbejde fronten, kunne man evt os belønne.

Fjern koerselsfradraget.

 

Done.

2
12. november 2023 kl. 22:54
Så gerne at flere arbejde

Så gerne at flere arbejde hjemmefra, mindre trafik og bedre for miljøet ;) og man burde belønnes med et slags udeblevet transport fradrag, hvis man har længere end 12km, og virksomheder som går ind for fleksibilitet, på hjemmearbejde fronten, kunne man evt os belønne.

Jeg praktiserer selv hjemme arbejde et par gange om ugen, når ikke jeg har lab eller værksteds arbejde , har et hjemme kontor med måle instrumenter til elektronik og software udvikling hvor jeg nyder at slippe for storrumskontoret, og jeg tager ofte mig selv i at arbejde lidt for meget, og derudover giver det jo mere tid med familien og fritidsinteresser, er iøvrigt nem at forstyrre så jeg er langt mere produktiv der hjemme og tænksom/kreativ, ja oplever ofte at det er der de gode ideer opstår. 

Vidensdeling synes jeg fungerer fint, jeg ringer bare til mine kollegaer og omvendt og er der behov for mere uddybende tager vi den på teams eller aftaler tid hvor vi på kontoret.

Tænker plads der hjemme, har betydning for hvor ofte man vælger at arbejde hjemmefra, og derudover tænker jeg os at det nok er en evt. Lederes behov for kontrol som gør at hjemme arbejde  begrænses nogen steder.

 

1
12. november 2023 kl. 15:58
Det kan godt være at

Det kan godt være at der er noget rigtigt i artiklen. Men jeg tror mere problemet er at den klassiske cheftype har mistet noget magt og kontrol. Og det har han/ firmaet det svært med.