Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Planeten set med TRISAT-R's kamera (17)

17. december 2023 kl. 01:55
#17/24
Artiklen er ældre end 30 dage

Illustration: ESA Multimedia.

En ikke særlig julet billedkalender om teknologi, opdagelser, og kreativitet fra ingeniørverdenen. ALLE LÅGER HER.

Mikrokameraet ombord på TRISAT-R har 320x320 pixels og en linsediameter på ca 2mm. Linsediameteren giver en vinkelopløsning på godt 0,34 milliradianer. Til sammenligning har James Webb teleskopet en vinkelopløsning mellem 0,1 og 4 mikroradianer. Vinkelopløsningen for et teleskop afhænger både af den betragtede bølgelængde og af linsediameteren. James Webb kan se mellem 600 nm og 22 mikrometer.

En lavere vinkelopløsning betyder at finere detaljer kan skelnes i billedet. Hvis vi kigger på Månen fra Jorden og registrerer lys ved 600 nm med James Webb opleves objekter omkring 20 meter som ét punkt. TRISAT-R's kamera ville se objekter omkring 67 km som ét punkt.

Billedet af Jorden er ikke imponerende, opløsningen kunne være 2,2 km hvis linsen var den begrænsende faktor. Det ligner at antallet af pixles begrænser og at opløsningen er omkring 59 km. Men hvad nu hvis planeten hed Proxima b istedet for Jorden? Proxima b kredser om Proxima Centauri, den nærmeste af de tre stjerner i Alfa Centuari konstellationen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skulle vi tage et lignende billede her fra vores solsystem af Proxima b ville det kræve et hovedspejl på 1,5 milliarder kilometer, hvis vi vil nøjes med 59 km opløsning af planeten. Det svarer godt vel til at hovedspejlets periferi skal følge Jupiters bane om Solen. Selvom det er vanskeligt og vil kræve lang tids teknologiudvikling er et 2 mm3 kamera til Proxima b nok mere sandsynligt end at bygge et 1,5 milliarder kilometer stort teleskop her.

Længe før vi sender noget ud af solsystemet kan mikrokamerarene give os bedre opløsning lokalt. Kommer kameraet inden for 114.000 kilometers afstand af en asteroide er opløsningen bedre end James Webb. Ved Cassini skal det tættere på end 421.000 kilometer. Samtidig kan man forestille sig at have flere mikrokameraer og dermed få stereografiske billeder.

Der er altså god grund til at arbejde med og teste mikrokameraer, selvom vi har set meget flottere billeder af vores egen planet.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning