Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Konger og Dronninger

12. januar kl. 08:32
Kongeligt patent, patentkommissionen
Illustration: P. K. Jeppesen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Så er der ikke længe til, at Danmark ikke længere har en dronning, men en konge. Dronning Magrethe II er i høj grad kendt for sin forkærlighed og ekspertise indenfor kunst og kultur. Kongehuset har dog også støttet mange videnskabelige projekter gennem tiden. 

Jeg har ikke kunnet finde nogen eksempler på kongelige opfindere – i hvert fald ikke som har registreret deres opfindelser. Men i gamle dage var det jo også netop kongehuset, der udstedte patenter.

 

Kongelige patenter i historisk kontekst

England er det land i verden, der har det patentsystem, der har eksisteret længst tid som et sammenhængende system. Mange ældre eksempler findes på eneret givet lokalet på den ene eller anden måde, men ikke før det britiske system fik man et kontinuert og centraliseret format.

Det første sådanne britiske patent bar Kong Henry VI segl og blev givet til opfinderen John of Utynam i 1449. Eneretten omhandlede fremstillingen af en bestemt type glasmosaikker. Teknikken blev brugt til at fremstille glasmosaikkerne på Eton college.

Illustration: Henry Lawford - creative commons license.

Danske kongelige patenter

Det er ikke sådan, at man længere for et segl på sine patenter udstedt i Danmark, men sådan var det en gang – eller måske ikke decideret segl, men i hvert fald royal underskrift. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kong Christian IX var med til at etablere det danske patentsystem. Før han oprettede en mere ensartet løsning, udstedte han dog også eneret ved egen håndEt af de tidlige eksempler er fra 1870, hvor Hans Rasmus Malling Johan Hansen (ofte bare kaldet Malling Hansen) fik patent på skrivekuglen – en slags særlig skrivemaskine, hvor tastaturet er udformet som en halvkugle.

Illustration: Plenuaska - creative commons.

I den første iteration af skrivekuglesystemet bevæges papiret under kuglen frem med en pedal, for at man kunne skrive på de rette områder. Patentet på skrivekuglen – dengang kaldet eneretten - blev først søgt i Danmark 25. januar 1870 og i løbet af samme år blev der søgt en række andre lande, deriblandt Frankrig, Sverige, Italien og England.

Dronning Magrethe II og patenter

Vores (få dage endnu) nuværende dronning har så vidt jeg kunne finde frem til hverken selv søgt eller udstedt nogen patenter. Det er også meget passende, da patent- og varemærkestyrelsen –  dengang Patentkommissionen – blev oprettet i 1894, i forbindelse med at den første danske patentlov blev stadfæstet af Kong Christin IX.

Magrethe II har til gengæld skrevet under på er en Lov om ændring af patentloven – Lov nr. 1057. Det skete i 1992 og siden da har jeg ikke kunne finde andre direkte koblinger imellem hende og patenter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Så meget royal er min branche altså ikke længere.

Har dit hjørne af ingeniørfaget oplevet mere kongelig interesse?

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning