Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Kampen for vedvarende energi er en kamp mod stigende rentesatser

3. januar kl. 10:0032
Kampen for vedvarende energi er en kamp mod stigende rentesatser
Illustration: vchal/Bigstock.
Artiklen er ældre end 30 dage

Nylige rentestigninger fra Den Europæiske Centralbank (ECB) og US Federal Reserve har gjort projekter inden for vedvarende energi dyrere, hvilket har ført til, at flere store aktører har oplevet tocifrede fald i deres aktiekurser. Selvom regeringer kan træffe foranstaltninger for at støtte vedvarende energi, bør virksomhederne inden for feltet også gribe denne mulighed for at optimere deres processer og fremskynde projektdeadlines for at opnå rentabilitet tidligere.


Den 14. september hævede ECB sin referencerente med 0,25 procentpoint, hvilket markerede den tiende stigning i træk med det formål at bekæmpe vedvarende inflation i eurozonen. Rentestigningen, som resulterer i dyrere kredit, har endnu en gang ført til et fald i aktiekurserne inden for sektoren for vedvarende energi.

På bare to måneder har S&P Global Clean Energy Index, som følger de 100 største virksomheder inden for sektoren, mistet over 30% af sin værdi. Blandt de hårdest ramte er offshore-vindaktører som Ørsted, hvis aktier er faldet med mere end 50%.


For at forstå hvorfor investorer vender sig væk fra aktier inden for vedvarende energi, kræver det et indblik i, hvordan forretningsmodeller for vedvarende energi adskiller sig fra fossile brændstoffer. Vind- og solprojekter kræver betydelig startkapital og tager flere år, før de giver økonomisk afkast. Men når de er oppe at køre, er marginalomkostningerne ved produktionen betydeligt lavere end dem for olie og gas.

Artiklen fortsætter efter annoncen


Ved at øge omkostningerne for den kapital, der skal investeres over lange perioder, får de stigende rentesatser regningen for vedvarende energiprojekter til at stige og samtidig med, at de mindsker deres konkurrenceevne over for andre energikilder.

Adskillige projekter, såsom Community Windpowers vindmøllepark i det sydlige Skotland, er blevet stoppet, efter at deres oprindelige omkostninger steg med mere end 50%, og Ørsted har blandt andet stoppet flere vindprojekter i USA og nedskrevet omkring DKK 30 milliarder for de første ni måneder af 2023.


Hvad regeringer kan gøre


For Den Europæiske Union er dette en afgørende udfordring. I 2021 kom 21,8% af dens energiforbrug fra vedvarende kilder. For 2030 har Unionen sat sig en bindende målsætning for sine medlemsstater om at fordoble denne procentdel. Et fald i konkurrenceevnen for sol- og vindenergi kunne gøre dette mål uopnåeligt.
Men regeringer og virksomheder inden for vedvarende energi kan faktisk gøre noget for at imødegå denne situation.


Mens europæiske regeringer ikke har mulighed for at påvirke rentesatserne, kan de reducere risiciene forbundet med projekter inden for vedvarende energi. Mekanismer som garanterede kontrakter og garanterede købsforpligtelser til faste priser over længere perioder kan fx anvendes. Men den mest effektive løftestang er at gøre tilladelser lettere at opnå.

Artiklen fortsætter efter annoncen


En nylig undersøgelse fra tænketanken Ember, der dækker atten europæiske lande, viste, at tiden, der kræves for at opnå tilladelser til en onshore vindmøllepark, overstiger to år i alle de undersøgte lande. Processen tager over fem år i Frankrig, syv år i Spanien og op til 10 år i Kroatien. I Danmark har det typisk taget 9-11 år fra tidspunktet for planlægning af en offshore vindmøllepark indtil turbinerne er i gang på havet. Og ansvaret ligger ikke kun hos regeringerne. Virksomhederne skal også handle og indføre bedste praksis for at mindske risiciene forbundet med deres projekter.


Projektoptimering og øget genanvendelse


Introduktion af digitale teknologier i et hurtigere tempo vil gøre det muligt for vedvarende energiprojekter at opretholde en digital tråd gennem hele aktivets levetid. Det vil hjælpe dem med at reducere operationelle risici, øge effektiviteten, mindske nedetid, fjerne værditab og fastholde intern og ekstern compliance.

Det handler også om at sikre fremtiden. Den digitale rygrad kan udnyttes til at betjene, vedligeholde og sikre missionkritiske operationer, processer og vedligeholdelsesopgaver såsom vagtskifte, alarmhåndtering, arbejdsstyring, processikkerhed etc. med de korrekte data på det tidspunkt og sted, der er nødvendigt. Hermed øges såvel sikkerhed og kvalitet som produktivitet og effektivitet.


Digitalisering spiller også en central rolle i en voksende miljøudfordring: Demontering af installationer til vedvarende energi. For eksempel er mange vindturbineblade lavet af komplekse kompositmaterialer, som i øjeblikket er henvist til lossepladser. Behovet for en forbedret livscyklus for disse materialer er indlysende.


Denne form for ledelse er ikke kun afgørende for bestræbelserne på at gøre vedvarende energikilder mere profitable, men vil også forhindre europæiske lande i at stå over for stigende demonteringsomkostninger i fremtiden. Håndteringen af disse nøgleudfordringer er afgørende for at opfylde Danmarks og Europas ambition om at være en global leder inden for grøn energi.
 

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til vores debatredaktion på debat@ing.dk

32 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
33
9. januar kl. 17:08
Re: "Men den mest effektive løftestang

Indregnes en realistisk investeringsrente ved store projekter, går bunden ikke ud af budget når renten stiger til et niveau over nul.

32
9. januar kl. 11:13
Re: "Men den mest effektive løftestang

Interessen forekommer dog flere steder aftagende:

Naturligvis - det er jo logik for perlehøns. Jo højere rente, jo mere skruer man ned for projekter. 

Mener du også et interessen for biler er faldende fordi man anlægger færre motorveje?  

Eller interessen for egen bolig er dalende fordi nybyggeriet er gået lidt i stå?

 

Get real.......

31
9. januar kl. 10:14
Re: "Men den mest effektive løftestang

Stigende renter gør projekter mindre lukrative, men der er stadig interesse i at bygge ustøttet VE

Interessen forekommer dog flere steder aftagende:

Efter at danske Ørsted tidligere har annonceret milliardnedskrivninger på flere af sine havvind-projekter i USA, er det nok ikke den store overraskelse, at Ørsteds amerikanske partner på flere projekter, Eversource Energy, nu gør det samme.

Eversource har mandag i en meddelelse offentliggjort planer om samlede nedskrivninger for op mod 1,6 mia. dollar eller næsten 11 mia. kr. i forbindelse med de tre havvindparker South Fork Wind, Revolution Wind and Sunrise Wind, som ejes ligeligt med Ørsted...

30
8. januar kl. 22:02
Re: Det er trist

nogle var dumme nok til ikke at indregne en finansieringsrisiko på trods af det

samt andre risici!:

20 years was a bit too optimistic as far as a lifetime of service it seems. Too ambitious for even the 15 year service contract (called “Nordex” after ACCIONA merged with a German company). In only two years of operation, cracks were starting to appear that had to be repaired, so whoops – that’s a production hit...

29
6. januar kl. 08:46
"Men den mest effektive løftestang

"Men den mest effektive løftestang er at gøre tilladelser lettere at opnå." står der i artiklen.

Stigende renter gør projekter mindre lukrative, men der er stadig interesse i at bygge ustøttet VE.

I 00'erne var mantraet at planlove var Auken tåbelig og alle skulle kunne bygge i strandkanten og fredede områder. 

Nu er det de samme mennesker der næsten ikke holde synet til VE ud, grådlabilt taler om flagermus og natur, mens de maksimere erstatningen for en påstået skade på deres udsigt fra huset i strandkanten.

 

28
5. januar kl. 11:44
Re: Det er trist

Prisfølsomhed er en ting men rentefølsomhed burde være taget med i budpris.

Fejlen har været at penge har været gratis og nogle var dumme nok til ikke at indregne en finansieringsrisiko på trods af det.

27
5. januar kl. 10:27
Re: -ølse for eller -ølse bag...

ja, det er ikke godt med alle de dér dummernikser, der stemmer forkert...dét må vi ha' noget gjort ved! :))

Heldigvis virker det da til, at flertallet af danskere gerne vil have gjort noget ved problemerne. Det er kun på Facebook og til dels på Ing.dk at nogle få tosser bliver ved med at prøve at ødelægge debatten med misinformation. Umiddelbart ser det ikke ud til at virke. 

 

 

26
4. januar kl. 21:02
Re: -ølse for eller -ølse bag...

så er almen uddannelse stadigt det bedste fremtids scenarie

Der var en der længere nede i tråden forudsatte kendskab til eksponentiel vækst og grundlæggende dataanalyse mm. for at debattere her!

Nu vokser træerne normalt ikke ind i himlen så måske er der forskel på pensum til HTX og HHX således at den matematik man lærer på HHX måske giver et mere nuanceret billede af vækst i forskellige faser?

Og mht dataanalyse, så er det vel mere et håndværk end noget andet at bøje en hockeystav :-)

25
4. januar kl. 18:59
Re: -ølse for eller -ølse bag...

så er almen uddannelse stadigt det bedste fremtids scenarie

prøv det - prøv det !

24
4. januar kl. 18:24
Re: Det er trist

priser på materialer stiger måske lidt

jeps; samt priser på (proces)energi! ;)

23
4. januar kl. 17:07
Det er trist

Træerne for VE voksede næsten til himlen. Alt kunne lade sig gøre, med en rente på 0.

Så kom lidt virkelighed - renten stiger- det kunne vel ikke være overraskende. 

Så havde firmaerne måske glemt lidt, priser på materialer stiger måske lidt, renten- uden fastlåsning - måske stiger.

22
4. januar kl. 17:04
Re: -ølse for eller -ølse bag...

så er almen uddannelse stadigt det bedste fremtids scenarie !

aber sicher: Dét udsagn er en helgardering! :)

21
4. januar kl. 15:13
Re: -ølse for eller -ølse bag...

ja, det er ikke godt med alle de dér dummernikser, der stemmer forkert...dét må vi ha' noget gjort ved! :))

Uanset hvem der stemmer på hvad, så er almen uddannelse stadigt det bedste fremtids scenarie !
 

20
4. januar kl. 14:26
Re: -ølse for eller -ølse bag...

Er antallet af dumme mennesker nu blevet så stort og i så markant grad, at det almindelige er at være dum ?

ja, det er ikke godt med alle de dér dummernikser, der stemmer forkert...dét må vi ha' noget gjort ved! :))

The pursuit of punitive climate policies is upending politics beyond the Netherlands, too. In Germany, a row over heat pumps recently threatened to bring down the government, in which the Green Party is a junior coalition partner. Germany’s proposed ‘heating law’ would have banned the installation of new oil and gas boilers. Instead, electric-powered heat pumps would become mandatory, despite the fact that they cost, on average, €17,000 more to install than a regular boiler – even when government subsidies are taken into account. What’s more, this cost was to be imposed on a nation that is already reeling from a major energy crisis, where household bills are among the highest in Europe and where critical industries are closing down due to exorbitant energy costs.

19
4. januar kl. 12:31
Re: -ølse for eller -ølse bag...

forhold, som åbenbart (langt om længe!) er ved at dæmre for 'almindelige mennesker':

Dumme mennesker kan ikke se længere end deres egen næsetip, og at forholde sig til andet end hvornår fodboldkampen starter på lørdag som deres vigtigste tidsperspektiv.

 

Er antallet af dumme mennesker nu blevet så stort og i så markant grad, at det almindelige er at være dum ?

Jeg troede ellers at det kun var halvdelen, der var dummere end gennemsnittet.

18
4. januar kl. 12:20
Re: -ølse for eller -ølse bag...

hvilket fører til højere energipriser (direkte eller indirekte) med deraf følgende svækket konkurrenceevne på hjemme- såvel som på eksportmarkederne!

forhold, som åbenbart (langt om længe!) er ved at dæmre for 'almindelige mennesker':

The growing public anger towards Net Zero has started to shake a complacent political elite. Indeed, opposition to greenism is now one of the key drivers of European populism. It has brought people out on to the streets – with farmers’ protests in the Netherlands, Ireland and, most recently, Germany. And it has inspired a number of revolts at the ballot box...

17
4. januar kl. 12:12
Re: -ølse for eller -ølse bag...

Øhh, Vind+sol andel af den globale elektricitet. 10% i 2021, 12% i 2022 og forventet 15% i 2023. Her fra mit kontor ligner det at vind- og solenergis andel af det globale strømforbrug her på jorden stiger. 

10% af 800 = 80
15% af 1000 = 150

150-80=70 

Forbruget er steget med 200 men der er kun kommet 70 mere fra sol og vind, så der skal noget andet til at lave de 130.

Er de 130 lavet på kul og på et veldrevet værk, så kommer der 4 strøm fra 10 kul
Der skal dermed bruges 325 kul for at lave 130

 

16
4. januar kl. 11:57
Re: -ølse for eller -ølse bag...

selvom mængden af VE vokser, så vokser andelen af VE (så godt som) ikke

lidt konkret anskueliggørelse af udviklingen:

Bangladesh's 2023 coal-fired power output tripled, easing shortages...

15
4. januar kl. 11:48
Re: -ølse for eller -ølse bag...

...så står jeg til rådighed for yderligere diskussion

jeg kerer mig minimalt om, hvorvidt du 'står til rådighed' - eller ikke:

Jeg kommenterer, som jeg i sammenhængen finder relevant.

 

14
4. januar kl. 11:43
Re: -ølse for eller -ølse bag...

Her fra mit kontor ligner det at vind- og solenergis andel af det globale strømforbrug her på jorden stiger

og du bemærkede så sikkert også, at jeg i #11 ganske omhyggeligt skrev:

"(så godt som)"

(Og iøvrigt var det primær energiproduktion - ikke elproduktion - jeg omtalte).

13
4. januar kl. 11:23
Re: -ølse for eller -ølse bag...

Øhh, Vind+sol andel af den globale elektricitet. 10% i 2021, 12% i 2022 og forventet 15% i 2023. Her fra mit kontor ligner det at vind- og solenergis andel af det globale strømforbrug her på jorden stiger. 

12
4. januar kl. 10:57
Re: -ølse for eller -ølse bag...

ja, men de viser også, at tilvæksten i (samlet) energiforbrug er så stor, at selvom mængden af VE vokser, så vokser andelen af VE (så godt som) ikke

Hvis vi skal have en meningsfuld debat, bliver du nødt til dig at læse op på følgende emner: eksponentiel vækst og primærenergi, gerne krydret med en smule grundlæggende viden om dataanalyse og datarepræsentation. 

Hvis vi stadig uenige efter du har læst op på ovenstående, så står jeg til rådighed for yderligere diskussion. Lige nu snakker vi over/under hinanden.

11
4. januar kl. 10:23
Re: -ølse for eller -ølse bag...

Kurverne viser at olie- og kulforbruget stiger igen efter corona, mens gasforbruget viser et svagt fald i 2022

ja, men de viser også, at tilvæksten i (samlet) energiforbrug er så stor, at selvom mængden af VE vokser, så vokser andelen af VE (så godt som) ikke.

10
4. januar kl. 10:12
Re: -ølse for eller -ølse bag...

fordi det er der de store anlæg sker her og nu

eller snarere ikke sker...her og nu!? ;)

 

Så røg det første havvindprojekt i New York. Equinor og BP, der sammen udvikler tre projekter, har besluttet at annullere kontrakten med myndighederne på det største af dem, Empire Wind 2 på 1.260 MW...

9
4. januar kl. 01:14
Re: -ølse for eller -ølse bag...

Men det skader åbenbart ikke at el har endnu vildere varierende priser?

Næh irrelevant æbler & pærer sammenligning.  Du kan stoppe en varmepumpe eller en elektrolysestak  en times tid, men du kan ikke vente med at fyre til næste gang gassen er billig. 

 

Tidsforkvabbelse, denne gang blot på den korte tidsskala - det er ikke nemt.....

 

💧

💧

💧

 

PS: nu nævnte jeg oliekrisen i '70erne, men se hvad forrige års gaspriser gjorde ved industrien i hele vesteuropa.

PPS: diskussionen er iøvrigt irrelevant. De høje renter påvirker al anlægsaktivitet. Eneste grund til ar VE er i fokus er fordi det er der de store anlæg sker her og nu.

8
3. januar kl. 23:47
Re: -ølse for eller -ølse bag...

Opførelse af billige fossile værker der brænder dyre importerede fossiler med vildt varierende priser

Men det skader åbenbart ikke at el har endnu vildere varierende priser?

Og vi skal gå mere og mere over til at bruge el, det hænger ikke rigtig sammen.

7
3. januar kl. 23:41
Re: -ølse for eller -ølse bag...

måske? Men dét har Verden så åbenbart endnu ikke sandet! ;)

Kurverne viser at olie- og kulforbruget stiger igen efter corona, mens gasforbruget viser et svagt fald i 2022.

Jeg undrer på hvor nøjagtigt man faktisk kan opgøre verdens CO2-udslip, og hvor tæt det hænger sammen med forbruget af brændsler? Det officielle tal er vel knapt 40 mia tons CO2 om året, men man ser også andre tal, typisk større. For hvis man tænker sig at det svage fald i gasforbruget skyldes at russerne ikke har kunnet sælge deres gas, har de så bare brændt den af på felterne i stedet og er det CO2-udslip i så fald registreret?

6
3. januar kl. 22:51
Re: -ølse for eller -ølse bag...

Opførelse af billige fossile værker der brænder dyre importerede fossiler med vildt varierende priser skader på sigt konkurrenceevnen på hjemme- såvel som på eksportmarkederne

måske? Men dét har Verden så åbenbart endnu ikke sandet! ;)

5
3. januar kl. 19:17
Re: -ølse for eller -ølse bag...

...hvilket fører til højere energipriser (direkte eller indirekte) med deraf følgende svækket konkurrenceevne på hjemme- såvel som på eksportmarkederne!

og det kan åbenbart siges endnu tydeligere!:

But this whole “net zero” thing seems to me most likely to destroy our European civilisation. I so hope I am wrong, of course!

4
3. januar kl. 13:01
Re: -ølse for eller -ølse bag...

hvilket fører til højere energipriser (direkte eller indirekte) med deraf følgende svækket konkurrenceevne på hjemme- såvel som på eksportmarkederne

Opførelse af billige fossile værker der brænder dyre importerede fossiler med vildt varierende priser skader på sigt konkurrenceevnen på hjemme- såvel som på eksportmarkederne. 

Ud over den direkte økonomiske skade er der også alle de afledte skader bla ved at gå i seng med totalitære regimer og lukke affaldsproduktet direkte ud i atmosfæren.

 

PS: Hvem her er gamle nok til at huske oliekrisen der effektivt kvalte vestens økonomi?  Gad vidst hvornår vi får en gentagelse, og hvad vi skal give køb på til OPEC næste gang?

2
3. januar kl. 12:17
-ølse for eller -ølse bag...

...kan de reducere risiciene forbundet med projekter inden for vedvarende energi. Mekanismer som garanterede kontrakter og garanterede købsforpligtelser til faste priser over længere perioder kan fx anvendes

Men uanset, hvorledes man end snor sig, er der fortsat tale om subsidier, hvilket fører til højere energipriser (direkte eller indirekte) med deraf følgende svækket konkurrenceevne på hjemme- såvel som på eksportmarkederne!

bop bop bop!

1
3. januar kl. 10:54
Digitalisering?

Digitalisering spiller også en central rolle i en voksende miljøudfordring: Demontering af installationer til vedvarende energi. For eksempel er mange vindturbineblade lavet af komplekse kompositmaterialer, som i øjeblikket er henvist til lossepladser. Behovet for en forbedret livscyklus for disse materialer er indlysende.

Hvilken betydning har digitalisering i forbindelse med deponi, eller i bedste fald downcycling af udtjente vindturbineblade? Jeg har svært ved at se relevansen, men det er åbenbart løsningen på alle problemer.