Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Højdepunkter fra Formnext 2023

5. januar kl. 10:04
3D-print i kobber og stål
Illustration: Teknologisk Institut.
Den årlige Formnext-messe er veloverstået, og hvad den helt præcist havde at byde på, skal I ikke snydes for. Derfor sendte jeg vores AM-korrespondent Kristoffer Ryelund Nielsen – som almindeligvis bestrider titlen som sektionsleder ved Teknologisk Institut – i marken for at rapportere om stort og småt. Hvad så du, Kristoffer?
Artiklen er ældre end 30 dage

Hvor skal jeg begynde? 4 haller fyldt med 3D-print – det var rammerne for Formnext, som traditionen tro blev afholdt i Frankfurt. Der var over 800 stande med forskellige maskinleverandører, der stod klar til at fremvise deres seneste milepæle og landvindinger. Der var printere, der printede i plast, metal, keramik og meget mere.

Var der noget, du bed særligt mærke i?

Et af mine personlige højdepunkter var Nikon SLM Solutions, som viste, at de nu kan printe 1.000 kubikcentimeter i timen i aluminium. Hvilket, kan jeg afsløre, er virkelig, virkelig meget. Det er nogle store og ret bekostelige maskiner, som skubber grænserne for printkapaciteten. 

Omvendt var der også mange meget små metal-3D-printere i en noget lavere prisklasse – de koster under en million kroner, og så har man det udstyr, der skal til for at komme i gang. Og det sænker jo indgangsbarrieren, så flere kan prøve kræfter med at 3D-printe i metal. Det kunne hjælpe med at nå den kritiske masse herhjemme i Danmark, sådan at folk virkelig får øjnene op for mulighederne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

 Så vi ser både ind i en fremtid med nye muligheder og flere potentielle brugere.    

Spændende! Hvad hvis jeg siger digitalisering?

Jamen, der var også store ting inden for digitalisering. Tendensen er, at leverandørerne gerne vil være mere synlige for deres kunder. Det er blandt andet igennem ordrehåndteringssystemer, som kan hjælpe 3D-print udbyderne med at gøre prisgivning og ordrehåndtering nemmere – derudover gør digitalisering det muligt at blive en del af alverdens online portaler. Det kan – hvis man er god – gøre det lettere at sælge sine produkter i resten af Europa og såmænd også resten verdenen. 

Og hvis vi tager de danske briller på, hvad har du så gjort dig af observationer?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Center For Industri i Viborg (CFI) fyldte en bus med repræsentanter fra omring 15 danske virksomheder og udbydere, som kørte derned i samlet flok. Og det er jo fedt, at danskerne kan samles på den måde 

Til selve messen oplevede jeg stor villighed til samarbejde på tværs i Norden. Dansk AM Hub havde lavet et samarbejde med sine finske, norske og svenske modstykker, så vi havde meget med hinanden at gøre. På den baggrund kunne jeg godt forestille mig, at vi fremadrettet kommer til at se flere nordiske samarbejder. Enkeltvis er vi jo nogle relativt små spillere sammenlignet med for eksempel Tyskland, men hvis vi samarbejder, står vi stærkere.

Nogen afsluttende bemærkninger?

Jeg noterede en stigende interesse for at printe i flere materialer i samme emne. Flere er for eksempel begyndt at printe med både kobber og stål som ses på billederne nedenfor:

Illustration: Teknologisk Institut.

Illustration: Teknologisk Institut.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning