Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Himlens viser (23)

23. december 2023 kl. 01:20
#23/24
Artiklen er ældre end 30 dage

Illustration: René Fléron.

En ikke særlig julet billedkalender om teknologi, opdagelser, og kreativitet fra ingeniørverdenen. ALLE LÅGER HER.

Hubble og James Webb teleskoperne har givet os fantastiske billeder, men man behøver ikke et teleskop for at opleve tankevækkende fænomer på nattehimlen.

I nat er Månen og Jupiter tæt på hinanden. Ved at trække en streg fra Månen til Jupiter kan man i sit hoved danne en ur-viser. I mit hoved sidder viseren fast i Månen, det er altså viserens omdrejningspunkt. Betragter man nattehimlen med mellemrum aftenen og natten igennem, vil man naturligvis se at Månen sammen med Jupiter (og stjernerne) vandrer fra øst mod vest. Men forestiller man sig viseren fra Månen til Jupiter vil man også bemærke, at viseren drejer med uret som aftenen og natten skrider frem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er selvfølgelig et synsbedrag i og med at Månen og Jupiter ikke snurrer rundt som den lille viser på en urskive. Det Jordens egen rotation, der driver forestillingen. Ikke desto mindre er det en nem måde at se tidens gang på nattehimlen. Imorgen aften er viseren blevet længere og om nogle dage er illusionen ikke helt så god, med den kommer igen.

Jeg har taget nogle håndholdte billeder og efter bedste evne forsøgt, at holde kameraet så nedre billedkant er vandret. De viser Månen og Jupiter, selvom de både er uskarpe og rystede. Ovenpå billederne har jeg tegnet lokal lodret og viseren mellem Månen og Jupiter. Man kan se, at vinklen til lodret mindskes efterhånden som tiden går. 

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning