Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Håndholdt satellitlytteudstyr (24)

23. december 2023 kl. 23:37
#24/24
Artiklen er ældre end 30 dage

Illustration: Steen Eiler Jørgensen.

En ikke særlig julet billedkalender om teknologi, opdagelser, og kreativitet fra ingeniørverdenen. ALLE LÅGER HER.

I dagens anledning omhandler emnet en gave.

Da vi skulle sende DTUsat-2 i kredsløb havde vi potentielt det problem, at der ikke var mange andre end os selv, der kunne lytte efter den, fordi vi havde valgt S-bånd til satellittens sender. De fleste CubeSats bruger UHF eller VHF.

I den tidlige fase efter satellitten er frigivet fra raketten er der flere ubekendte. Satellittens status er ukendt indtil man får data, baneparametrene er behæftet med usikkerhed og den kan tumle så radio-linkets kvalitet varierer, fordi antennen peger i forskellige retninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Får man ikke kontakt med satellitten under en passage kan der altså være forskellige årsager. For at reducere antallet af mulige årsager, til manglende kontakt, kan man lade flere jordstationer lytte på samme tid. Det vil øge chancen for kontakt med en satellit, der tumler. Samtidig mindskes sandsynligheden for, at en fejl på jordstationssiden er årsag til manglende kontakt. Da First Move satellitten blev sendt op hørte jeg den med en håndholdt antenne, hvilket glædede TUM holdet (Munchen Tekniske Universitet) meget. Det beviste nemlig at deres satellit fungerede og det "bare" var deres jordstation, der havde en fejl - som de hurtigt kunne rette.

Hele DTUsat-2 projektet var funderet på en ide om at undervise. Det var derfor oplagt at invitere gymnasieklasser rundt om i Danmark og Grønland til at deltage i eftersøgnigen af satellitten. Tanken var, at flere hold lyttede efter satellittens beacon samtidig og rapporterede resultaterne af deres lytten til os. Vi designede en håndholdt lyttestation og indkøbte sæt til uddeling.

I forbindelse med den Danske Nationale Rumkonference i november i år mødte jeg Steen Eiler Jørgensen fra astra* (det nationale naturfagscenter). Steen fortalte om hvordan han på astra* underviser børn og unge i astronomi, rumfart og rumteknologi og gerne med et hands-on element. Det var oplagt, at donere det sidste håndholdte satellit lytteudstyr til astra*. To uger efter konferencen kom Steen forbi TIF'en og fik det sidste sæt. Som billedet viser har han allerede haft det ude på en græsplæne.

Jeg håber at en masse børn og unge vil få mulighed for at stå på en mark i spænding. Med antennen pegende i en retning som de selv har regnet ud. Med en radiomodtager sat på en dopplerkorrigeret modtagefrekvens hvor de selv har beregnet dopplerskiftet. Helt stille og så pludselig høre et signal fra en usynlig kilde på himlen.

Glædelig jul.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning