I dette holdningsstof udtrykker forfatteren sin personlige holdning om emnet.

Forskningsfriheden er under pres

2. juli 2023 kl. 10:004
Forskningsfriheden er under pres
Illustration: Lasse Gorm Jensen.
Artiklen er ældre end 30 dage

I en nylig rapport konkluderer Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFiR), at universitetsloven fra 2003 har været en succes i forhold til at styrke universiteternes relationer til omverdenen. Inden for de sidste to år har 96 pct. af forskerne været engageret i forskningssamarbejde, rådgivning, efteruddannelsestilbud eller anden formidling. I gennemsnit har en forsker ved et dansk universitet været involveret i fire forskningssamarbejder, seks rådgivnings- eller efteruddannelsesaktiviteter og otte formidlingsaktiviteter inden for de sidste to år. Til gengæld ser det ud til, at universiteterne står med markante udfordringer indadtil. Det gælder specielt forskningsfriheden og den demokratiske kultur. Det strider imod universitetslovens ord og hensigter.

Forskningsfriheden er under pres


I forhold til forskningsfriheden ser vi to markante problemer. Det ene vedrører de 24 pct. af forskerne, der beskæftiger sig med forskningsfagligt kontroversielle emner. For denne gruppe gælder det, at 71 pct. frygter, er blevet truet med eller udsat for repressalier. Vi ser det i sammenhæng med, at 25 pct. af alle forskerne vurderer, at deres institutledelse ikke er engageret i forhold relateret til forskningsfrihed. Der er stor forskel mellem institutterne. Det tyder på, at en engageret ledelse kan gøre en forskel i beskyttelsen af forskningsfriheden.


Et andet markant problem for forskningsfriheden er, at omkring 30 pct. af forskerne inden for de sidste to år er blevet pålagt forpligtelser, der begrænser deres forskningstid væsentligt og/eller har brugt mindre end 20 pct. af deres arbejdstid på forskning.

Det kan skyldes flere forhold, men en del af forklaringen skal findes i, at forskernes administrations- og undervisningsopgaver er vokset. Forskerne skal søge og administrere eksterne midler for at kunne forske. Desuden er uddannelser tilsyneladende underfinansieret og trækker derfor ressourcer og arbejdstid fra forskningen.

Den demokratiske kultur er udfordret


DFiR konkluderer også, at universiteternes demokratiske kultur er udfordret. Det ses f.eks. i det forhold, at 50 pct. af forskerne frygter, er blevet truet med eller har været udsat for repressalier ved at udtale sig om ledelsens beslutninger. Vi ser også et udbredt ønske blandt forskerne om mere inddragelse især i forhold til beslutninger om forskningsprofil, budget og organisation. DFiR noterer sig, at det gælder på tværs af stillingskategorier og på tværs af hovedområder.

Artiklen fortsætter efter annoncen


Ligesom med forskningsfriheden er der imidlertid betydelig variation mellem institutter på de danske universiteter. Der findes flere institutter, hvor det er lykkedes at etablere en sund demokratisk kultur. DFiR vurderer derfor, at mulighederne for god ledelse, herunder medarbejderinddragelse og -medbestemmelse er til stede, men nogle steder ikke udnyttes i tilstrækkelig grad.

God ledelse med institutionel autonomi og økonomisk robusthed


En del af løsningen på disse udfordringer er at styrke universitetsledelsernes opmærksomhed og interesse for spørgsmål som medarbejderinddragelse, medbestemmelse, tryghed og forskningsfrihed. Rådet vurderer, at man kan løfte universiteternes kvalitet og relevans gennem en styrket demokratisk kultur. Vi anbefaler fx, at bestyrelserne og ledelserne monitorerer og evaluerer udviklingen for medarbejderinddragelse og medbestemmelse og forskningsfrihed gennem universiteternes APV-målinger og lader disse forhold indgå i rammekontrakterne. 


Det er store krav at stille til ledelserne på universiteterne. 


Det har derfor også været vigtigt for DFiR at afdække rammerne for universitetsledelserne. De har skullet agere i en meget omskiftelig politisk kontekst med mange reformer, der har trukket betydelige ressourcer fra universiteterne og afledt ledelsens fokus fra kerneopgaver. Dertil kommer en finansieringsramme, der begrænser ledelsesrummet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Eksterne bevillinger er forbundet med afledte omkostninger, der hovedsageligt finansieres af basismidlerne til forskning. Rådet anbefaler derfor at understøtte muligheden for god ledelse ved at styrke universiteternes autonomi og økonomiske robusthed. Det omfatter lige økonomiske vilkår, bygningsselveje, længere bevillingshorisonter og belønning af EU-hjemtag. 


Anbefalingerne vedrørende økonomisk robusthed bør realiseres gennem nedsættelse af en kommission, der skal udvikle en national forsknings- og innovationsstrategi, herunder forslag til en langsigtet og holdbar finansieringsstruktur for universiteterne, som gør dem mindre sårbare for kortsigtede, politiske hensyn. 


Det er DFiR’s håb, at rapporten kan bidrage til en samfundsdebat, der afklarer hvilke udfordringer, vores universiteter står over for, og at vi på den baggrund kan sikre dem gode rammer for fremtiden.
 

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til vores debatredaktion på debat@ing.dk

4 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
4
19. august 2023 kl. 18:32
Re: Re: 50 pct. af forskerne frygter

Det fremgår af universitetslovens § 2, at universitetet skal tilskynde forskerne til at deltage i den offentlige debat.

Tak for uddybningen, det var jeg ikke klar over. Dog står der i §2 stk. 3, som er det eneste sted, hvor offentlig debat nævnes:

Universitetet skal som central viden- og kulturbærende institution udveksle viden og kompetencer med det omgivende samfund og tilskynde medarbejderne til at deltage i den offentlige debat.

Forskerne skal altså udveksle viden og kompetencer via den offentlige debat. "Ret og pligt til at ytre sig offentligt om universitetets politik" kan vist dårligt siges at falde ind under dette.

3
3. juli 2023 kl. 16:50
Re: 50 pct. af forskerne frygter

Jeg tillader mig at fremsætte en kommentar til Martin Ørding-Thomsens indlæg. DTU er jo et universitet, og på universiteter er akademisk frihed en grundværdi, som universitetet skal værne om. Akademisk frihed kræver høj grad af ytringsfrihed, herunder ret og pligt til at ytre sig offentligt om universitetets politik, hvilket omfatter ledelsens beslutninger. Det fremgår af universitetslovens § 2, at universitetet skal tilskynde forskerne til at deltage i den offentlige debat. Her adskiller universiteter sig nok fra de fleste private virksomheder.

Angående indlægget fra Blaabjerg mfl. om DFIRs rapport om forskningsfrihed vil jeg i øvrigt henvise til indlæg i Forskerforum mellem Blaabjerg og undertegnede:

https://www.forskerforum.dk/debat/ekspert-konklusioner-i-ny-dfir-rapport-om-universitetsloven-er-varm-luft?fbclid=IwAR23mqWJ_-1WyP7lr2OngCK62Zd8HWJXW-7ATpddiMv-BrOBuDLRoe5o8qQ

https://www.forskerforum.dk/debat/behov-for-dygtige-universitetsledelser?fbclid=IwAR2TngJi2aadRbZpTRwxFNFn9-8jEHRYo0A51cyAdcSV7foCZZ6qMRO-sjw

https://www.forskerforum.dk/debat/replik-til-frede-blaabjerg?fbclid=IwAR26rGe27n88J34XEgkMqEqi0K8VQdirk2_L2rj1ZG5HXyQQ2w5R3FC47fU

2
3. juli 2023 kl. 10:01
Re: 50 pct. af forskerne frygter

Hej Martin . Der er mange situationer hvor det ikke er at sladre. Som feks at ledelsen lukker et forskningsområde ned indenfor "you-name-it". Hvad vil du have at dem de der tidligere arbejdede indenfor dette område bliver spurgt ind til det og så kun kan sige at området er blevet nedlagt. Hvad vil du ellers have de skal svare ?

Der er mange nuancer i den korte sætning. Nogle kan vær at sladre mens andre er det helt sikkert ikke

1
3. juli 2023 kl. 03:09
50 pct. af forskerne frygter

50 pct. af forskerne frygter, er blevet truet med eller har været udsat for repressalier ved at udtale sig om ledelsens beslutninger.

Det er nok bare mig, der er kommet så meget på afstand af universitetslivet, at jeg ikke kan forstå det. Kan nogen forklare mig, hvordan de universitetsansatte kan tro, at en arbejdsplads kan lade det gå upåagtet hen, at en medarbejder sladrer til medierne, hver gang der tages en upoplær beslutning? Jeg kan ikke forestille mig noget sted i det private erhvervsliv, hvor det ikke vil få en eller anden form for følger.