Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Flere grønne krydser på landkortet for Power-to-X

23. juni 2023 kl. 14:17
Power-to-X i Danmark
Der er mange Power-to-X-projekter i gang. Et af dem er GreenHyScale, der handler om grøn brintproduktion i storskala. Illustration: Energy Cluster Denmark/GreenLab.
Brint og grønne brændsler er i den grad i fokus for mange af os, der går op i klimateknologiske løsninger. Men hvad sker der af innovative tiltag rundt om i Danmark, når det gælder produktion og forædling af den nye grønne brint? Her får du en rundtur i landskabet for Power-to-X-projekter.
Artiklen er ældre end 30 dage

Brintmøller, sensorik, overskudsvarme, vand, proteiner, CO2…

Der er masser af forsknings- og udviklingsprojekter med fokus på Power-to-X i gang i Danmark, i Europa og i resten af verden. De handler først og fremmest om grøn brint baseret på energi fra vedvarende energikilder som sol og vind, der med afsæt i elektrolyse kan produceres og efterfølgende forædles til brændstoffer, kemi og materialer. Brint er en af nøglerne til at gemme den grønne energi over tid, så vi kan bruge de vedvarende energikilder til indirekte elektrificering. Og det handler især om en gammel kending; elektrolysen. 

Fra 1830'ernes love til GW
Elektrolyse er ikke i sig selv nogen nyhed – og særligt ikke for ingeniører – men da Michael Faraday beskrev lovene for den elektrokemiske metode i 1830’erne, var der alligevel langt til de 4-6 GW dansk elektrolysekapacitet, som et flertal i Folketinget blev enige om at sigte efter i 2030 i aftalen ”Udvikling og fremme af brint og grønne brændstoffer” fra sidste år. Det helt nye er den grønne brint. Og det er temmelig meget grøn brint i forhold til den aktuelle produktion i Danmark. Ser vi på den globale efterspørgsel er tallene vildere – blandt andet når man læser fremskrivningerne fra Det Internationale Energiagentur IEA. Realiseres alle pipeline-projekter globalt, kan det føre til en samlet kapacitet på mellem 134-240 GW i 2030. Det er meget, men ikke nok. 

Vi skal skalere, tempoet skal op og flere projekter skal sættes i gang, lyder konklusionen. Ifølge IEA skal vi op på over 700 GW installeret elektrolyse i 2030, hvis vi skal nå en klimaneutral fremtid i 2050. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er gigameget Power-to-X-produktion, så innovation skal der til. Det kræver forskning og udvikling at nå målene i og udenfor Danmark. 

Lad os se på, hvad faktisk er i gang aktuelt.

Skive, Læsø, Kalundborg… 
I Danmark er der en række innovationsprojekter med fokus på Power-to-X – og i omkring 30 af dem er Danmarks energiklynge, Energy Cluster Denmark, med og hjælper virksomheder og videninstitutioner med at samarbejde om innovation. Det fører for vidt at beskrive dem alle sammen her, men lad os se på tre eksempler, der viser dele af den alsidighed, de mange projekter på danmarkskortet repræsenterer: 

GreenHyScale, der er støttet af Europa-Kommissionens Horizon-program, handler om storskalaproduktion af grøn brint. Målet er på sigt at opføre og idriftsætte et 100 MW elektrolyseanlæg i GreenLab i Skive – og de første 6 MW er allerede leveret til installation i form af et 70 tons tungt testmodul, der skal bekræfte løsningen i forhold til senere skalering i projektet. Partnerne er: GreenLab Skive, Green Hydrogen Systems, Lhyfe, Siemens Gamesa Renewable Energy, Equinor Energy, DTU, Imperial College London, Everfuel, Quantafuel, Euroquality og Energy Cluster Denmark. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Metanol til Læsø Færgen handler blandt andet om at finde alternativer, så den eksisterende færge Margrete Læsø kan sende sin dieselmotor på pension. Det skal også afklares, om man kan få en praktisk hverdag til at hænge sammen på grønne brændstoffer som fx grøn metanol. Partnerkredsen består af Læsø Kommune, OSK-ShipTech, Emenergi, Advent Technologies, Nordhavn Power Solutions og Hydrogen Valley, DBI, AAU Energy og Energy Cluster Denmark. Projektet er støttet af EU’s Regionalfond.

PtX Cluster Zealand er et tredje innovationsprojekt. Her ser en række virksomheder og forskere på hoved- og sidestrømmene til Power-to-X-produktion; skalering og prisreduktion af selve produktionen samt anvendelse af store mængder vand, grønne CO2-kilder og meget andet, der spiller en rolle for, at brintproduktionen kan gøres bæredygtig. Projektet er støttet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse med midler fra REACT-EU og fokuserer især på fem sjællandske virksomheder; Dynelectro, Unibio, Nordphos, Algiecel og G2B. Derudover medvirker flere forsyningsselskaber, Ørsted, Evida, Kalundborg Forsyning, DTU, Gas Storage Denmark, Knowledge Hub Zealand, Energy Cluster Denmark og Erhvervshus Sjælland.

Fra idé til eksekvering
Det var tre eksempler på Power-to-X-projekter. Andre innovationsprojekter i regi af energiklyngen handler om sikkerhed og sensorik, om brintproduktion i havvindmøller og andre aspekter af arbejdet med den grønne brint. 

Hvis du og din virksomhed har en idé til et projekt med fokus på Power-to-X, så kontakt os meget gerne i energiklyngen. Vi hjælper virksomheder og forskere med at komme fra idé til eksekvering. Ny innovation gavner først og fremmest klimaet – og kan også skabe vækst og gode arbejdspladser i fremtidens Danmark. 

Har du andre eksempler på spændende Power-to-X-projekter i Danmark eller udlandet, som vi skal høre om, så skriv en kommentar herunder – vi er altid på jagt efter gode cases, der kan inspirere til endnu flere krydser på landkortet for Power-to-X-projekter. 

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning