I dette holdningsstof udtrykker forfatteren sin personlige holdning om emnet.

Fermentering er den glemte klimateknologi

Plus19. april 2023 kl. 17:043
Fermentering er den glemte klimateknologi
Illustration: Xillia.
Vi har brugt teknologien i over 7.000 år. Den er afgørende for successer hos Chr. Hansen, Novozymes og Arla. Nu kan den blive vores vigtigste, grønne teknologi.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til vores debatredaktion på debat@ing.dk

Carbon Capture Usage and Storage (CCUS). Power-to-X (PtX). Small Modular Reactors (SMR). Når IPCC i sin sjette synteserapport taler med store bogstaver om situationens alvor, er det trods alt positivt, at listen med nye, lovende klimateknologier er lang.
For med 1,5° C global temperaturstigning lige om hjørnet har vi ikke tid til at diskutere, hvilke vi skal satse på. Vi har brug for dem alle sammen, og vi har brug for dem nu.

Gratis adgang i 10 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Få en forlænget erhvervsprøve
Med et erhvervsabonnement kan du få en forlænget prøveperiode.
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
remove_circle
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
3 kommentarer.  Hop til debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning
3
21. april 2023 kl. 09:21
for det specifikke behov for…

for det specifikke behov for fermentering vil nok dale.

Der er nogle markedsanalyser der viser at den samlede fermenteringskapacitet, på verdensplan, skal øges markant inden for de kommende år, for at fælge med udviklingen af nye fødevareingrediser og produkter der fremstilles vha. precisionsfermentering eller biomassefermentering. Desværre er det ikke rigtig noget der er politisk interesse for i Danmark. Måske fordi teknologien på sigt har potentiale for at afløse store dele af den animalske produktion, når æggehvider, valleprotein og mælkeproteiner ikke længere kommer fra dyr, men fra pæne og lugfri rustfri tanke. :)

2
21. april 2023 kl. 07:01
Detailhandlens ansatte kunne…

Detailhandlens ansatte kunne med fordel også efteruddannes. Indretningen af butikker flest med de dominerende kølediskes hovedindhold, inkl. særskilt slagteri-funktion, viser tydeligt hvilke typer fødevarer butikkerne mener, vi især skal indtage.

Som kunde kan man savne et overblik over, hvad butikkerne har af planteproteiner. Også gerne overblik over sortimentet af plantebaserede fødevarer, der er beriget, så man er sikker på at få de essentielle ernæringsstoffer. Og omvendt, hvilke kosttilskud skal man tage uden denne berigelse.

1
20. april 2023 kl. 11:35
"For med 1,5° C global…

"For med 1,5° C global temperaturstigning lige om hjørnet har vi ikke tid til at diskutere, hvilke vi skal satse på. Vi har brug for dem alle sammen, og vi har brug for dem nu."

Det forholder sig modsat: Netop fordi vi har travlt, er det vigtigt, at vi får prioriteret ressourcerne, i stedet for at handle med hovedet under armen. For ellers ender vi med at opdage, at ressourcerne ikke rakte til at dække behovet. Hastværk er allermest lastværk, når man har travlt.

I øvrigt er jeg meget enig i, at der er behov for omfattende tilpasninger af landbrugsproduktionen, hvor fermentering er et væsentligt aktiv. Og her taler vi nok i mindre grad om fermentering i form af ensilering, for det specifikke behov for fermentering vil nok dale.